Ethel Lilian Voynich

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ethel Lilian Voynich
Született Ethel Lilian Boole
1864. május 11.
írország Írország, Cork megye
Elhunyt 1960. július 27. (96 évesen)
amerikai USA, New York
Állampolgársága brit
Nemzetisége ír
Házastársa Wilfrid Michael Voynich
SzüleiGeorge Boole és Mary Everest Boole
Foglalkozása író, zenész

A Wikimédia Commons tartalmaz Ethel Lilian Voynich témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ethel Lilian Voynich (1864. május 11.1960. július 27.) ír származású író, műfordító, zeneszerző, aktivista, támogatója a radikális forradalmi törekvéseknek. Fontos szereplője volt nem csak a késő viktoriánus angol irodalomnak, hanem az oroszországi emigráns köröknek is. Legismertebb műve a Bögöly, mely nagy ismertségre tett szert születése idején, és később a késő cári, valamint a Szovjet-Oroszországban és befolyási övezetében.

Élete[szerkesztés]

Családja[szerkesztés]

Apja a híres matematikus és filozófus, George Boole, anyja pedig az autodidakta matematikus, író, tanár, valamint a feminizmus harcosa, Mary Everest Boole. Anyja a matematikaoktatást progresszívabban képzelte el, szerinte a gyermekeknek lazábban kellene oktatni a matematikát, olyan játékos tevékenységgel megtámogatva, mint a fonalgrafika.
A házaspárnak öt lánya született, Ethel Lilian volt a legkisebb. Testvérei és ő maga mind kapcsolódtak a tudományos élethez valamilyen formában.
Legidősebb nővére, Mary Lucy Margret (18561908),[1] Charles Howard Hinton matematikushoz ment feleségül.
Margaret (1858 – ?) nővére hozzáment Edward Ingram Taylorhoz, közös gyermekük, Sir Geoffrey Ingram Taylor szintén matematikus lett, valamint az Orosz Tudományos Akadémia tagja.
Aliciából (18601940) apjához hasonlóan matematikus lett, míg Lucy Everestből (18621905) az első ismert angliai vegyésznő.

Gyerekkora[szerkesztés]

Az erős szellemi hátterű család szegénységben élt, ezért a gyermek Ethel Liliant a Lancashire megyei nagybátyjához, Charles Boole-hoz küldték. A nála elszenvedett bántalmazások voltak alapjai az 1901-es regényének, mely a Jack Raymond címet viseli.[2]

Művei[szerkesztés]

 • Stories from Garshin (1893)
 • Bögöly(más fordításban: Vihar Itália Felett) (1897)
 • Jack Raymond (1901)
 • Olive Latham (1904)
 • An Interrupted Friendship – (meaning "The Gadfly in exile") – (fordítás: Egy megszakadt barátság – Bögöly emigrációban) (1910)
 • Put Off Thy Shoes – (fordítás: Vesd le cipőid) (1945)

Magyarul[szerkesztés]

 • Bögöly. Regény; ford. Gergely Viola, bev. J. Jegorova; Ifjúsági, Bp., 1951
 • Bögöly. Regény; ford. Kilényi Mária; Ifjúsági, Bp., 1954
 • Vihar Itália felett. Bögöly. Regény; ford. Kilényi Mária; Ifjúsági, Bp., 1956

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ethel Lilian Voynich című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a George Boole című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mary Everest Boole című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. `My Right To Die´, Woman Kills Self in The Washington Times v. 28 May 1908 (PDF); Mrs. Mary Hinton A Suicide in The New York Times v. 29 May 1908 (PDF).
 2. Voynich, E. L. (Ethel Lillian), 1864-1960.