Thomas Hardy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas Hardy
Thomas Hardy by William Strang 1893.jpg
Született 1840. június 2.
Higher Bockhampton, Anglia
Elhunyt 1928. január 11. (87 évesen)
Dorchester, Anglia
Sírhely Westminsteri apátság
Állampolgársága brit
Házastársa
  • Emma Lavinia Gifford
  • Florence Dugdale
Foglalkozása
Iskolái King’s College London
Díjak Order of Merit

Signature of Thomas Hardy.jpg

Thomas Hardy az IMDb-n
Thomas Hardy PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Thomas Hardy témájú médiaállományokat.

Thomas Hardy (Higher Bockhampton, Anglia, 1840. június 2.Dorchester, Anglia, 1928. január 11.) angol költő és regényíró; a regionális epika egyik legkiválóbb művelője. Kiemelkedő regényeinek színhelye a képzeletbeli délnyugat-angliai megye, „Wessex”.

Élete[szerkesztés]

Ifjúsága[szerkesztés]

Thomas Hardy 1840. június 2-án látta meg a napvilágot a délnyugat-angliai Dorset grófság mindössze nyolc lakóházból álló kis tanyáján, Higher Bockhamptonban. Édesapja, idősebb Thomas Hardy építőmester volt, s az ötvenes években téglaégetőjében két munkást is alkalmazott. Az író anyja, leánykori nevén Jemina Hand, egy inasnak és lecsúszott nemes lányának gyermeke volt. Amikor későbbi férjével, az író apjával megismerkedett, szakácsnőként és cselédlányként dolgozott a környék tehetősebb házainál. Az író rokonai többnyire béresek, inasok és munkások voltak, a később híressé vált Hardy nem volt túlságosan büszke származására. A család életének menetét az évszakok váltakozása és a templomi kalendárium határozta meg.

A kis Thomas érzékeny gyermek volt, s hajlamos volt a depresszióra és a letargiára is, amitől még felnőttkorában sem nagyon tudott szabadulni. Nevelését édesanyja irányította, aki megismertette az angol klasszikusok, Shakespeare és Fielding műveivel. Gyermek és ifjúkorában rendszeres látogató volt egy az otthonukhoz közeli városkában, Puddletownban élő rokonainál, ahol szeme korán hozzászokott a korabeli élet nyers realitásához: mit jelent a sok gyerek, az alkoholizmus, az árvaság, a betegségek és az osztálykülönbségek nyűge. Szülei kezdetben az értelmes, bár visszahúzódó fiút papnak szánták, de később felülkerekedett bennünk a gyakorlatiasság, és 1856-ban építésztanoncnak adták egy dorchesteri restaurátor és építész, John Hicks mellé. A fiú nem hagyott fel a tanulással, és erőteljes önképzésbe kezdett. Megtanult görögül, egyházi vitairatokat olvasott és hitvitákat folytatott más felekezetű kollégáival. Ebben az időszakban kötött tartós barátságot Horace Moule-lal, egy anglikán lelkész fiával, aki később híres londoni hetilapnak, a The Saturday Review-nak lett a kritikusa és híres publicistája.

1862-ben Londonba került, ahol Arthur Bloomfield neves építész asszisztenseként dolgozott, s unalmas rajzolgatással töltötte idejét. Ebben az időben írta első verseit, és mindeközben megismerkedett a kor vezető természettudományának jelentős alakjaival, Charles Darwin, August Comte és Herbert Spencer korszakalakító munkáival is. Nagy hatással volt rá az utilitarista John Stuart Mill és a pozitivizmus eszmerendszere. 1867-ben kiábrándult a városi életből, és visszatért szülei házába. Többnyire építészeti munkákat vállalt, de közben írt néhány verset és pár novellát.

Regényei[szerkesztés]

Első regényét 1867–1868 között írta, de The Poor Man and the Lady (A szegény ember és az úrnő) c. munkát több kiadó visszautasította azzal az indokkal, hogy a mű túlságosan szatirikus és szocialista, Hardy emiatt megsemmisítette a kéziratot.

  • Under the Greenwood Tree, 1872 ("Zöld lombok alatt")
  • Far from the Madding Crowd, 1874 ("Távol a zajgó tömegtől")
  • Hazatérés (The Return of the Native, 1878)
  • A weydoni asszonyvásár (The Mayor of Casterbridge, 1886)
  • Erdőlakók (The Woodlanders, 1887)
  • Egy tiszta nő (Tess of the d'Urbervilles, 1891)
  • Lidércfény (Jude the Obscure, 1895)

További információk[szerkesztés]

Wikiforrás
A magyar Wikiforrásban további forrásszövegek találhatóak
Thomas Hardy témában.