Ember és felsőbbrendű ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ember és felsőbbrendű ember (Man and Superman)
Adatok
Szerző George Bernard Shaw
Műfaj színdarab
Eredeti nyelv angol
Fordító Hevesi Sándor, Ottlik Géza

Szereplők
  • Hector Malone
  • Ann Whitefield
  • Henry Straker
  • John Tanner
  • Violet Robinson
  • Mrs. Whitefield
  • Susan Ramsden
Cselekmény helyszíne Falusi kert Surrey grófságban

Premier dátuma 1905. május 23.
Premier helye London, Stage Society, Royal Court Theatre

Az Ember és felsőbbrendű ember (Man and Superman) George Bernard Shaw négyfelvonásos drámája. Az 1903-ban elkészült darabot azoknak szánta Shaw, akik megkérdőjelezték, miért nem írt még semmit Don Juan témájában. A darabot először a londoni Királyi Színházban (The Royal Court Theatre) mutatták be 1905. május 23-án a harmadik felvonás nélkül, amikor is Don Juan pokolba kerül (3. felvonás, 2. jelenet). Ezt a jelenetet csak 1907-ben mutatták be a színházban. A darabot teljes egészében csak 1915-ben mutatták be először az edinburgh-i Líceum Színházban (Lyceum Theatre).

A hosszadalmas harmadik felvonást azóta is gyakran mellőzik. Ez a rész a Don Juan és a spanyol Mendoza képébe bújt ördög közötti filozofikus párbeszédet tartalmazza, miközben édesanyja (Doña Ana) és az ő apja nézik őket. Gyakran fordul elő, hogy ezt a részt különálló darabként adják elő.

Annak ellenére, hogy az Ember és felsőbbrendű ember könnyed komédiának számít, Shaw sokkal mélyebb értelműnek szánta. A szerző a címet Friedrich Nietzsche filozofikus eszméiből vette, ami az emberek között megállapít egy legtökéletesebb fajt („Übermensch”). A mű John Tanner íróról szól, aki megrögzött agglegény, annak ellenére, hogy folyton udvarol Ann Whitefield asszonyságnak. Annra csak úgy utal a szerző, hogy az „életerő” („The Life Force”), jelezvén Shaw ezzel azon meglátását, miszerint minden kultúrában a nő az, aki kényszeríti a férfit a házasságra, nem pedig a férfi.

A művet Hevesi Sándor fordította magyarra 1917-ben. Ottlik Géza 'Tanner John házassága' címen fordította le.

Magyar nyelven először a Révai Kiadásában jelent meg a mű, 1917-ben.

A darabot Magyarországon először a Nemzeti Színházban mutatták be, Ódry Árpád rendezésében, 1921. április 8-án.

Források[szerkesztés]