Révai Testvérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Révai Testvérek Irodalmi Intézet könyvesháza (Budapest, kb. 1910)
A Révai testvérek cégének levélpapírja

A Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság, a köznyelvben gyakran csak Révai Testvérek a leghíresebb magyar könyvkiadók egyike. Legismertebb vállalkozása a Révai nagy lexikona.

Története[szerkesztés]

A Révai Testvérek könyvkereskedő vállalatot 1869-ben alapította Révai Sámuel, egy eperjesi könyvkötő műhely tulajdonosa. A vállalkozás Budapesten könyvkereskedést és tudományos antikváriumot rendezett be. A céget kezdetben öccse, Révai Leó (innen a vállalkozás neve), majd fiai, Révai Mór János és Révai Ödön vezették. Révai Mór János 1880-ban megalapította a cég könyvkiadói osztályát. 1880 és 1885 között ő adta ki a „Regényvilág” című folyóiratot, amellyel a kortárs szépirodalmi írók műveinek biztosított megjelenési lehetőséget.

A vállalkozás egyre nagyobb szabású művek kiadását és terjesztését vállalta magára. 1885-ben rájuk bízták a Rudolf trónörökös védnöksége alatt megindult „Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben” című kiadványok kiadását és terjesztését. Az 1890-es években a Révai Testvérek által kiadott és terjesztett művek között van többek között a Nagy képes világtörténet, Brehm: Állatok világa és a teljes magyar törvénytár, a Corpus Juris Hungarici. 1895-ben kiadták Jókai Mór összes művét nemzeti díszkiadásban, száz kötetben. A kiadvány 1900-ban a párizsi világkiállításon díjat nyert. Az üzleti sikerekben jelentős része volt annak, hogy a Révay Ödön vezette kereskedelmi osztály – Magyarországon elsőként – részletfizetési kedvezményt adott a kiadványokra. A vállalkozás túlnőtt eredeti keretein, és 1895. július 1-jén részvénytársasággá alakult. A vezérigazgató Révay Mór János lett.

A Révai nagy lexikona[szerkesztés]

1906-ban csődbe jutott az addigi magyar lexikonkiadás legnagyobb vállalkozása, a Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt. A Pallas tulajdonosa, Gerő Lajos A Pallas nagy lexikona jogait átadta legnagyobb hitelezőjének, a Révai Részvénytársaságnak.

Révay Mór János 1901-től, két cikluson át országgyűlési képviselő volt, Tisza István bukásáig. Ekkor teljesen visszavonult a politikai élettől és ettől kezdve életének jelentős részét A Pallas nagy lexikona új kiadásának szentelte. Az új kiadást a részvénytársaság Révai nagy lexikona címmel tette közzé.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Új magyar irodalmi lexikon. 3. köt. Főszerk. Péter László. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1994. Révai Testvérek Irodalmi Intézet Rt. lásd 1718. p. ISBN 963-05-6807-1
  • A Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság alapszabályai. Budapest: Révai, 1935
  • A Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság – Franklin-Társulat per. Budapest: Révai, 1912
  • Révai Mór János: A Révai Nagy Lexikonának története. Budapest: Révai, 1927
  • Révay Mór János: Írók, könyvek, kiadók. Egy magyar könyvkiadó emlékiratai. Budapest: Kiss József Kvk., 2006

További információk[szerkesztés]