Good Night

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
Good Night
Megjelent1968. november 22.
Felvételek1968. június 28., július 22., EMI, London
StílusAltatódal
Nyelvangol
Hossz3:11
KiadóApple Records
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) The Beatles album dalai
Revolution 9
(29)
Good Night
(30)

(31)
SablonWikidataSegítség

A Good Night az angol rockegyüttes, a The Beatles dala az 1968-as azonos címet viselő dupla albumukról. Habár John Lennon írta, mégis Lennon–McCartney szerzeményként van megjelölve. A felvételen Ringo Starr az egyetlen személy az együttesből, aki közreműködött.[1] A háttérzenét egy George Martin vezényelte zenekar szolgáltatta. Lennon ötéves fia, Julian számára írt a dalt, amely az album záródala.

A dal szerkezete és rögzítése[szerkesztés]

John Lennon altatódalként írta ötéves fia, Julian számára.[2]

Az eredeti változatban Starr énekelt, George Harrison és John Lennon gitáron játszotta a dallamot[2], Paul McCartney pedig a háttérben vokálozott. A 10. felvétel, az 5. felvételből szárzamó gitárrészlettel együtt szerepel az album 50. évfordulós dobozában jelent meg.

A dal június 28-i próbái során Lennon zongorán, Harrison ütőhangszereken játszott. Egy töredék ebből a próbából, és a 22. felvétel, valamint a zenekar hangeffektusai, amelyek a dal végső változat végén hallható, megtalálható az 1996-os Anthology 3 című válogatásalbumon.

Lennon felidézte, hogy megkérte George Martint adjon egy buja zenekari feldolgozást a dalnak, amely a régi hollywoodi filmek stílusában íródott, és később bevallotta: "talán egy kicsit túl van dúsítva"[3]. A zenekar 26 zenészből állt: 12 hegedű, három brácsa, három cselló, egy hárfa, három fuvola, egy klarinét, egy kürt, egy vibrafon és egy nagybőgő. A felvételen a Mike Sammes Singers együttes nyolc tagja is közreműködött, akik a háttérben énekelnek.

Ezzel a dallal Starr lett a harmadik az együttesből (McCartney és Harrison után), aki egy közös dal rögzítése során a többiek nem szerepelnek (Lennon a negyedik lett a Julia dallal). A dal Starr suttogásával zárul: "Good night ... Good night, everybody ... Everybody, everywhere ... Good night".

Feldolgozások[szerkesztés]

A számot sok együttes és zenész feldolgozta. Többek között:

Közreműködött[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Good Night (Beatles song) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Beatles' White Album tracks – ranked (angol nyelven). The Independent, 2022. május 30. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  2. a b Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 35. o. (1999) 
  3. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 362. o. (2015) 
  4. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 361. o. (2015) 

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Allan W. Pollack megjegyzései a Good Night dallal kapcsolatban