Blackbird (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
Blackbird
Megjelent1968. november 22. (UK)
1968. november 25. (US)
Felvételek1968. június 11., EMI, London
StílusFolk
Nyelvangol
Hossz2:19
KiadóApple Records
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) The Beatles album dalai
I'm So Tired
(10)
Blackbird
(11)
Piggies
(12)
SablonWikidataSegítség

A Blackbird az angol rockegyüttes, a The Beatles dala az 1968-as azonos címet viselő (más néven Fehér Album) dupla nagylemezről. Paul McCartney írta, Lennon–McCartney szerzeményként jelölték meg, és McCartney szólódarabként adta elő. Amikor a dalról beszélt, McCartney elmondta, hogy a szöveget az indiai Risikésben megtalálható fekete rigó dallama, valamint az Amerikai Egyesült Államok déli részén tapasztalható faji ellentétek ihlette.

Eredete[szerkesztés]

McCartney 2005-ben az Chaos and Creation at Abbey Road műsorában elmagyarázta, hogy a Blackbird gitárkíséretét Johann Sebastian Bach Bourrée E-minorban műve ihlette, amely egy jól ismert lantdarab és amelyet gyakran klasszikus gitáron játszottak. Tinédzserként ő és George Harrison megpróbálták megtanulni mutatványos darabként. A Bourrée-t dallam- és basszushangok különböztetik meg, amelyek egyszerre szólalnak meg a felső és az alsó húrokon. McCartney a Bourrée egy szegmensét adaptálta (újraharmonizálva az eredeti G-dúr hangra) a Blackbird nyitányaként, és a zenei ötletet végigvitte a dalon.[1]

Az első éjszaka, amikor jövendőbeli felesége, Linda Eastman otthonában maradt, McCartney a Blackbird-öt játszotta a háza előtt táborozó rajongóknak.[2]

Értelmezése[szerkesztés]

A Blackbird 1968-as megírása óta McCartney számos kijelentést tett mind a dal ihletésére, mind annak jelentésére vonatkozóan.[3] Elmondta, hogy a dalt egy fekete rigó reggeli dallama ihlette, amikor a Beatles Transzcendentális Meditációt tanultak az indiai Risikésben,és amikor Skóciában tartózkodott, akkor az dal írása során reflektált az Egyesült Államokban 1968 tavaszán fokozódó faji feszültségekre.[4]

2002 májusában egy dallasi rádióshow után McCartney megvitatta a dalt a KCRW DJ-vel, Chris Douridas-szal, mondván:

"Az elmúlt egy évben tartottam néhány [költészeti felolvasást], mert kiadtam egy verseskönyvet Blackbird Singing címmel, és amikor a "Blackbird"-t olvastam, mindig megpróbáltam valami magyarázatot kitalálni, hogy elmondhassam az embereknek. … Szóval, magyarázkodtam, és valójában csak eszembe jutott, miért írtam „Blackbird”-et, tudod, hogy voltam, Skóciában játszottam a gitáromon, és eszembe jutott ez az egész „te voltál” gondolat. csak arra várok, hogy eljöjjön ez a pillanat" a feketék küzdelméről szólt a déli államokban, és én a feketerigó szimbolikáját használtam. Valójában nem egy feketerigóról van szó, akinek letörték a szárnyait, tudod, ez egy kicsit szimbolikusabb."[5]

2018-ban McCartney tovább részletezte a dal jelentését, kifejtve, hogy a „blackbird” szót fekete lányként kell értelmezni az Egyesült Államok 1960-as évek déli részének polgárjogi problémáival összefüggésben.[6]

Mostohaanyja, Angie McCartney azt állította, hogy McCartney idős édesanyjának, Edith Stopforthnak írta, aki Jim McCartney házában szállt meg, miközben hosszú betegségéből lábadozott. Angie felidézte, hogy McCartney meglátogatta a házat, és Edith ágyához ült, ahol Edith azt mondta neki, hogy éjszaka hallgatni fog egy madár énekét.

Bár McCartney következetes volt a jelentésben, még mindig változatos értelmezések léteznek – természetdalként, az polgárjogi mozgalmat támogató üzenetként vagy szerelmes dalként hivatkoznak rá.[7] Az 1990-es években írt Ian MacDonald felhívta a figyelmet arra az elméletre, amely szerint a Blackbird a "fekete polgárjogi harc metaforája"[2], de rámutatott a kompozíció romantikus tulajdonságaira, és azzal érvelt, hogy a kora reggeli madárdal "lefordítja … tömören" a mélyebb szinten való felébredés metaforája”. Azonban 1968. november 22-én az EMI Studiosban egy informális próbán, mielőtt ő és Donovan részt vettek volna egy Mary Hopkin felvételen, McCartney eljátszotta a "Blackbird"-et, és elmondta Donovannak, hogy azt követően írta, hogy "olvasott valamit az újságban a zavargásokról és a fekete "madár" alatt egy fekete nőt szimbolizál".[8]

McCartney Helter Skelter című dalával együtt a Blackbird egyike volt annak a számos Fehér Albumra került dalnak, amelyet Charles Manson jóslataként értelmezett egy apokaliptikus faji háborúról, amely ahhoz vezet, hogy ő és követőiből álló "Manson család" ellenkulturális elvek alapján kormányozza az Egyesült Államokat. Manson úgy értelmezte a dalszöveget, mint a fekete amerikaiaknak szóló felhívást, hogy háborúzzanak fehér társaik ellen, és arra utasította követőit, hogy kövessenek el gyilkosságsorozatot Los Angelesben 1969 augusztusában, hogy kiváltsanak egy ilyen konfliktust.[9]

A dal szerkezet és rögzítése[szerkesztés]

A Blackbird dal tartalmazza egy hím fekete rigó énekének hangját is.

A dalt 1968. június 11-én rögzítették az EMI londoni Abbey Road stúdiójában[2], George Martin producerrel és Geoff Emerick hangmérnökkel.Ez McCartney szólófelvétele, amin egy Martin D-28 akusztikus gitáron játszik.[4][10] A szám felvételeket tartalmaz egy hím közönséges feketerigóról, amint a háttérben énekel.[11]

A feketerigón kívül csak három hangot rögzítettek: McCartney hangját, a gitárját és egy koppintást, amely a bal csatornán tartja az időt.[12] Geoff Emerick mérnök szerint ezt a kopogtatást "a múltban helytelenül metronómként azonosították" - mondja, aki szerint ez valójában Paul lábának kopogtatásának hangja. McCartney ugyanezt mondta a The Beatles Anthology dokumentumfilmben is. Emerick úgy emlékszik vissza [Paul lábkopogtatásaira, feltehetően], hogy külön mikrofonozták őket. Az album 2009-es remasterének második lemezének bónusztartalmában szereplő felvételen látható, amint McCartney felváltva kopogtat mindkét lábával a dal előadása közben.

A monó változat a madárhangokat néhány másodperccel korábban tartalmazza, mint a sztereó felvétel, és eredetileg a The Beatles monó felvételét adták ki (azóta a The Beatles in Mono CD doboz készlet részeként adták ki világszerte). A dal megjelenik a Love albumon a Yesterday dallal együtt, a Blackbird/Yesterday cím alatt. A Blackbird bevezető a Yesterday dalhoz.

Élőben[szerkesztés]

1973-ban McCartney belevette a dalt a Beatles Michelle számával együtt az akusztikus keveréke részeként a James Paul McCartney című televíziós különfilmbe. A Wings együttessel 1975–76-os világkörüli turnéjától kezdve McCartney minden koncertkörútján előadta a dalt.[10] A dal önálló előadása, majd a Yesterday megjelenik a Wings 1976-os Wings Over America élő albumán.

McCartney a 2002. júniusi Party at the Palace koncertjén a Blackbird dalt is belevette a szettjébe. 2009-ben McCartney a Coachella Valley Zenei és Művészeti Fesztiválon adta elő a dalt, és mielőtt elénekelte volna, kommentálta, hogyan írta válaszul a Polgárjogi Mozgalomra, és hozzátette: "Nagyszerű látni, hogy ennyi polgárjogi problémát sikerült megoldani."[13]

Az élő változat megjelenik a Good Evening New York City című, több CD-ből álló gyűjteményben, amelyet 2009-ben adtak ki, és az amerikai Citi Field stadionban rögzítettek.

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint:[14]

Paul McCartney – ének, akusztikus gitár, szalaghurkok, lábdobbantás

Feldolgozások[szerkesztés]

A dal 2008 decemberi adatok szerint a nyolcadik helyen szerepelt a 10 leggyakrabban feldolgozott dalok. A legismertebb feldolgozások:

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Blackbird (Beatles song) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Paul McCartney "Blackbird" (from Chaos & Creation at Abbey Road). Youtube, 2014. november 22. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  2. a b c Ian MacDonald. A fejek forradalma, 360. o. (2015) 
  3. The Records, Day Four: 1968-1969, PopMatters (amerikai angol nyelven). PopMatters, 2009. november 11. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  4. a b Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 17. o. (1999) 
  5. https://www.facebook.com/kcrw:+Paul McCartney | Chris Douridas (angol nyelven). KCRW, 2006. július 23. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  6. Paul McCartney Breaks Down His Most Iconic Songs | GQ. Youtube, 2018. szeptember 11. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  7. Miles. Paul McCartney, 536. o. (2001) 
  8. Paul McCartney & Donovan – Postcard Sessions 1968. Youtube, 2017. április 13. [2017. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  9. Grow, Kory: Charles Manson: How a Twisted Beatles Obsession Inspired Family Murders (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2019. augusztus 9. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  10. a b Molnár Imre –Molnár Gábor. Halhatatlan Beatles, 192. o. (2001) 
  11. Stone, Rolling: 100 Greatest Beatles Songs (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2020. április 10. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  12. Blackbird by The Beatles - Songfacts. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  13. Bychawski, Adam: Paul McCartney gets emotional during marathon Coachella set. nme.com, 2015. december 21. [2015. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  14. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 359. o. (2015) 
  15. New Soundtrack = All-star Beatles Covers. web.archive.org, 2001. november 9. [2001. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  16. The Dandy Warhols - The Dandy Warhols Are Sound Album Reviews, Songs & More | AllMusic” (angol nyelven).  
  17. Spanos, Brittany: Dave Grohl Plays Touching 'Blackbird' Cover at Oscars 2016 (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2016. február 29. (Hozzáférés: 2023. június 22.)
  18. Stone, Natalie: Oscars: Dave Grohl Performs Paul McCartney’s ‘Blackbird’ for “In Memoriam” (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2016. február 28. (Hozzáférés: 2023. június 22.)

Források[szerkesztés]

  • Bánosi György – Tihanyi Ernő: Beatles zenei kalauz. Az együttzenélés és a szólóévek. 1958–1999. Budapest: Anno Kiadó, 1999. ISBN 963-853-895-3
  • Barry Miles: Paul McCartney; ford. Lénárt Levente; Cartaphilus, Budapest, 2009 (Legendák élve vagy halva) ISBN 978-963-2660-96-7
  • Ian MacDonald: A fejek forradalma. A Beatles és a hatvanas évek. (ford. Révbíró Tibor) Budapest: Helikon Kiadó, 2015. ISBN 978-963-227-468-3
  • Molnár Imre–Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles. Lírai monográfia; magánkiadás, Budapest, 2001. (újrakiadás) ISBN 963-500-451-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A teljes dalszöveg az együttes hivatalos oldalán

Allan W. Pollack megjegyzései a Blackbird dalról

The Beatles "Blackbird" a Youtube-on