YouTube

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Youtube szócikkből átirányítva)
YouTube, LLC
YouTube logo 2013.svg
Jelmondat Broadcast Yourself
Típus leányvállalat (Google Inc.)
Alapítva 2005. február 14.
Székhely USA, Kalifornia, San Bruno
Vezetők Steve Chen, Chad Hurley, Jawed Karim
Alapító
 • Jazmin Gutiérrez
 • Chad Hurley
 • Jawed Karim
Iparág Internet
Tulajdonos Google
Termékek Videómegosztás
Anyavállalata Google Inc.
Nyelvek 62

A YouTube, LLC weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz YouTube, LLC témájú médiaállományokat.

A YouTube (rövidítve YT) videómegosztó webhely, ahol a felhasználók videoklipeket tölthetnek fel és nézhetnek meg. 2005 februárjában alapította három korábbi PayPal-alkalmazott.[1] 2006 novemberében a céget 1,65 milliárd dollárért (akkori árfolyamon számolva 318 milliárd forintért) vásárolta meg a Google Inc., és azóta annak leányvállalataként működik.[2] A YouTube székhelye a kaliforniai San Brunóban található és az Adobe Systems által fejlesztett Adobe Flash technológiát használja a videók megjelenítéséhez, ám lehet HTML5 módot is választani. A Time magazin megválasztotta a lapot a 2006-os év találmányának.[3] Az oldal a Web 2.0-s forradalom szerves részét képezte és képezi ma is, így a megjelenő tartalmak döntő többségben egyszerű otthoni felhasználóktól származnak.

A feltöltött tartalmak között egyaránt megtalálhatók film- és tévéműsorrészletek, zenei videók és házi készítésű videofelvételek is. A YouTube ugyan tiltja a jogvédett felvételek feltöltését, de 2010-ben már percenként 24 óra videót töltöttek fel a felhasználók, így jóval nehezebbé vált elkerülni, hogy ne kerüljenek ki jogvédett anyagok az oldalra.[4]

Kezdetben a feltölthető videók hossza nem volt korlátozva. Mivel azonban a hosszabb videók többségében illegálisan megosztott jogvédett tartalmak voltak, 10 perces időlimitet állapítottak meg, majd 2010 nyarán – a jogvédett tartalmak kiszűrését végző algoritmusok fejlődésére hivatkozva – ezt megemelték 15 percre, 2010 decemberében pedig eltörölték az időkorlátot azon felhasználók számára, akik nem követtek el korábban szerzőijog-sértést, és más téren sem sértették meg a honlap szabályzatát. Ezenkívül már nem feltétlenül törlik az illegális forrásból származó jogvédett anyagokat, hanem csupán regisztrálják ezeket, hogy a melléjük társított hirdetések bevételeiből részesedhessenek a jogtulajdonosok.[5]

A legtöbb tartalmat magánszemélyek osztják meg, de már sok cég felismerte, hogy az oldal napi kétmilliárd látogatója[6] nagyszerű lehetőség a reklámozásra. Manapság több nagyobb médiavállalatnak is van saját csatornája a YouTube rendszerében, ilyenek például a CBS, a BBC, vagy az UMG.[7] Ugyanakkor a filmipar is jelen van az oldalon: 2009 végén prémium szekciót indított a YouTube, ahol a filmeket, sorozatokat már teljes hosszukban lehet végignézni.[8] Habár hatalmas pénzforrás lehetne, az oldal máig nem termel profitot. Azonban a tulajdonosok szerint csak hónapok kérdése[mikor?], hogy a Google keresőmotorjánál bevált hirdetési megoldás a videomegosztót is nyereségessé tegye.[9]

Fejlesztések[szerkesztés]

HD videók[szerkesztés]

A Google először egy kis csellel lehetővé tette a videók jobb minőségben való megtekintését (ez nagyobb sávszélességet igényel). Az &fmt=6 sztring URL-hez való hozzáadásával 448 × 336 pixelre nőtt a felbontás a szokványos 320 × 240-ről, míg a &fmt=18 hozzáadásával 480 × 360 felbontású, mp4 formátumú verziót kapott a néző. Egy Mozilla Firefoxhoz készült kiterjesztéssel is növelhető volt a videók felbontása.

A lejátszóablak később 16:9-es képarányúra változott, és a HD minőségre váltás is kényelmesen elérhető innen.

Időzített lejátszás[szerkesztés]

2008 ősze óta az URL végén meg lehet adni, honnan kezdje lejátszani a videót, a #t=1m49s formában.[10]

AudioSwap[szerkesztés]

A YouTube küzd a zenekalózkodás ellen. Ezért ellenőrzi a videó alatt a zenét. Ha kiderül, hogy nem a zenelicencelő által azonosított változata a zenének (kivéve, ha koncertfelvétel), leszedi. Az AudioSwap a YouTube zenekönyvtára azonosított zenékkel, ezek szabadon felhasználhatók a videókban.

További funkciók[szerkesztés]

Mindenki számára elérhető funkciók:

 • Gyorslista: ha valamelyik videó tetszik, felrakható a gyorslistára.

Funkciók felhasználóknak:

 • Értékelés: itt értékelhető a videó.
 • Listák készítése.
 • Kifogásolás: ha egy felhasználó talál egy videót, amit kifogásolni kéne, akkor a kifogásoló gombra kattint. Ott beírja, hogy milyen ok miatt lett ez a döntése (pl.: túl sok trágár szó, pornográf tartalom). A kifogásolás után a videó vendégek és kiskorúak számára elérhetetlen lesz.

YouTube rekord[szerkesztés]

A YouTube-on a legnézettebb videó Psy Gangnam Style c. száma, amit már több mint 2 milliárd alkalommal töltöttek le, ez a videó megelőzte az előbbi csúcstartót, Justin Biebert, Baby című dalával, 1,1 milliárd letöltés fölötti nézettséggel. A legtöbb feliratkozóval bíró felhasználó jelenleg a svéd származású youtube-ozó, PewDiePie, akinek jelenleg több mint 44 millió feliratkozója van, de ez a szám folyamatosan nő.

A YouTube számokban[szerkesztés]

 • Havonta egymilliárd ember nézi a megosztott videókat. Ez az emberiség hetede, azaz az internetezők fele.
 • Hatmilliárd óra videót nézünk meg a szolgáltatásban havonta.
 • Percenként száz óra - több mint négy nap - videót töltenek fel világszerte a YouTube-ra.
 • Egy hónapban több videót töltenek fel a YouTube-ra, mint amennyi időt a három legnagyobb egyesült államokbeli televíziós csatorna az elmúlt öt évben összesen sugárzott.
 • Naponta több millióan iratkoznak fel egy csatornára.[11][12]
 • Az első videó a "Me at the zoo" volt.

Multichannel Network a YouTube partnercégei[szerkesztés]

A Multichannel Network-ök, vagy röviden MCN-ek YouTube tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok, akik a YouTube CMS használatához jogot kapnak, ezáltal könnyen tudnak tiltani videókat. Jelenleg a következő vállalatok rendelkeznek Magyarországon YouTube tanúsítvánnyal:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Hopkins, Jim: Surprise! There's a third YouTube co-founder. USA Today. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 2. Milliárdosok lettek a YouTube alapítói. ITcafé. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 3. A YouTube lett az év találmánya. ITcafé. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 4. Percenként 24 órányi videó kerül fel a YouTube-ra. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 5. A YouTube eltörölte az időkorlátot. Index. (Hozzáférés: 2010. december 11.)
 6. Átlépte a kétmilliárdot a YouTube napi forgalma. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. május 17.)
 7. Weber, Tim: BBC strikes Google-YouTube deal. BBC. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 8. Ötéves a YouTube. HVG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 9. Öt éve jelent meg az első YouTube-videó. SG.hu. (Hozzáférés: 2010. április 24.)
 10. Jason Kincaid: YouTube Enables Deep Linking Within Videos. TechCrunch, 2008. október 25. (Hozzáférés: 2009. március 4.)
 11. PC World 2014. januári szám, 16. oldal
 12. PC World 2014. februári szám, 96. oldal

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]