Honey Pie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Honey Pie az angol rockegyüttes, a The Beatles dala az 1968-as azonos nevet viselő (vagy más néven Fehér Album) dupla nagylemezről.[1]A dalt teljes egészében Paul McCartney írta és Lennon–McCartney szerzeményként jelölték meg.

The Beatles
Honey Pie
Megjelent1968. november 22.
Felvételek1968. október 1.2., október 4., EMI, London
StílusRagtime, vaudeville, music hall
Nyelvangol
Hossz2:41
KiadóApple Records
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) The Beatles album dalai
Revolution 1
(25)
Honey Pie
(26)
Savoy Truffle
(27)
SablonWikidataSegítség

Értelmezése[szerkesztés]

A dal egy közvetlen hódolat a brit music hall stílusnak. Egy híres színésznőről szól, akit csak a Honey Pie-nak hívnak és híressé válik az Egyesült Államokban, de régi szeretője azt szeretné, ha visszatérne Angliába. A története – a szerelme visszatérésére vágyó alázatos tisztelő – nem különbözik egy tipikus zenetermi cselekménytől. A megfelelő, régies hangzás kialakítása érdekében[2] az együttes hozzáadta a harmadik sort:"Now she's hit the big time!", along with "crackles" valamint a 78-as fordulatszámú lemezről vett "ropogásokat". A dal lassabb bevezetővel kezdődik, és ezt követően felgyorsul a tempója.[3]

Klarinét és szaxofonok[szerkesztés]

A dal szaxofon- és klarinéthangzást is tartalmaz. A klarinétok Alan W. Pollack szerint "párhuzamos harmadokban vízpermeteket produkálnak", a szaxofonok pedig szoros harmóniában játszanak.[4]

Rögzítése[szerkesztés]

A felvétel 1968. október 1-jén kezdődött a londoni Trident studióban. Az első napon csak egy felvételt rögzítettek, bár valószínű, hogy korábban számos próbakísérletet rögzítettek és ezeket töröltek. Másnap McCartney felvette az énekhangot,amelyhez egy szólógitár szólam is hozzáadásra került. George Harrison állítása szerint a gitárszólót John Lennon játszotta. A dal George Martin fúvós feldolgozását két nappal később, október 4-én rögzítették. McCartney az előadás végén egy utolsó énekhangot adott hozzá.

Az album felvételei előtt a The Beatles felvette a Honey Pie demóját George Harrison esher-i házi stúdiójában. Ez a verzió némileg eltérő szövegeket tartalmazott, amelyek a végleges változatból kikerültek. A demó később 1996-ban jelent meg az Anthology 3 válogatásalbumon és a The Beatles album 2018-as Super Deluxe kiadásán.

Feldolgozások[szerkesztés]

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint:[6]

The Beatles[szerkesztés]

Paul McCartney – ének, zongora

John Lennonritmusgitár, szólógitár

George Harrison – hathúros basszusgitár

Ringo Starrdob

További zenészek[szerkesztés]

George Martin – szaxofon-klarinét hangszerelés

Harry Klein – szaxofon

Dennis Walton – szaxofon

Ronald Chamberlain – szaxofon

Jim Chester – szaxofon

Rex Morris – szaxofon

Raymond Newman – klarinét

David Smith – klarinét

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Honey Pie című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lynch, Joe: The Beatles’ White Album at 50: All the Songs Ranked From Worst to Best (amerikai angol nyelven). Billboard, 2018. november 22. (Hozzáférés: 2023. június 19.)
  2. Peter Asher: The Beatles from A to Zed: An Alphabetical Mystery Tour. 2019–10–29. ISBN 978-1-250-20958-0 Hozzáférés: 2023. június 19.  
  3. Honey Pie (brit angol nyelven). The Beatles Bible, 2008. március 15. (Hozzáférés: 2023. június 19.)
  4. Alan W. Pollack's Notes on "Honey Pie". www.icce.rug.nl. (Hozzáférés: 2023. június 19.)
  5. Phish - Live Phish, Vol. 13: 10/31/94, Glens Falls Civic Center, Glens Falls, NY Album Reviews, Songs & More | AllMusic” (angol nyelven).  
  6. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 391. o. (2015) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Allan W. Pollack megjegyzései a Honey Pie dalról