Carry That Weight

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
Carry That Weight
Megjelent1969. szeptember 26.
Felvételek1969. július 2.július 4., július 30.július 31., valamint augusztus 15. , EMI, London
Stílusrock
Nyelvangol
Hossz1:36
KiadóApple Records
SzerzőJohn Lennon, Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) Abbey Road album dalai
Golden Slumbers
(14)
Carry That Weight
(15)
The End
(16)
SablonWikidataSegítség

A Carry That Weight az angol rockzenekar, a The Beatles dala az 1969-es Abbey Road albumról. Paul McCartney írta, és Lennon–McCartney szerzemény, amely a hetedik és egyben utolsó előtti dal a nagy zenei egyvelegből. Mind a négy Beatle-tag kórusban, egységes énekel, ami ritkaság a dalaikban. A Golden Slumbers és a The End dal között helyezkedik el.

A középső zenei híd híd – ami rézfúvós hangszereket, elektromos gitárt és éneket tartalmaz – a You Never Give Me Your Money kezdetét idézi, de más szövegekkel. A befejezés is visszaadja az arpeggio gitár motívumot.

Értelmezése[szerkesztés]

Ian MacDonald zenekritikus a dalszövegeket a csoport elismeréseként értelmezte, hogy egyéni művészként semmi sem lenne egyenlő azzal, amit együtt értek el, és mindig viselni fogják Beatle múltjuk súlyát.[1] McCartney szerint a dal az együttes üzleti nehézségeiről és az Apple akkori légköréről szól. Az Imagine: John Lennon című filmben John Lennon azt mondja, hogy McCartney „mindannyiunkról énekelt”.

Rögzítése[szerkesztés]

McCartney bandatársainak a szerzeményt a Twickenham Studios előadásain mutatta be.[2] 1969. január 6-án McCartney könnyed dalként javasolta Ringonak a befejezetlen szerzeményét, amelyet az Act Naturally című dal (amely a brit Help! és az amerikai Yesterday and Today albumon szerepelt) mintájára énekelt volna fel.[3]

1969. július 2-án kezdték el a Golden Slumbers/Carry That Weight egy darabként történő rögzítését. McCartney, George Harrison és Ringo Starr 15 felvételt rögzítettek a két dalból, miközben Lennon kórházban tartózkodott, mert egy skóciai autóbaleseten sérülést szenvedett.[4]

A zenei alapon McCartney zongorán, Harrison basszusgitáron és Starr dobon játszott. A legjobb felvételek a 13. és 15. számúak voltak, amelyeket július 3-án együtt szerkesztettek. Aznap és a következő napon McCartney hangeffektusokat addot hozzá az énekéhez és ritmusgitárjához, Harrison pedig szólógitáron játszott, és mindhárman elénekelték a refrént.

Július 30-án újabb énekhangokat adtak hozzá, köztük Lennonét is, aki július 9-ére újra csatlakozott az ülésekhez. Július 31-én még több éneket, üstdob és dob hangzásokat adtak hozzá. Az összesen 30 zenészből álló kórus énekét augusztus 15-én rögzítették.

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint[5]:

The Beatles[szerkesztés]

Paul McCartney – duplázott ének, vokál, zongora, ritmusgitár

John Lennon – vokál

George Harrison – vokál, basszusgitár, szólógitár

Ringo Starr – vokál, dob

További zenészek[szerkesztés]

Ismeretlenek – 12 hegedű, 4 brácsa, 4 gordonka, 1 nagybőgő, 4 kürt, 3 trombita, 1 harsona, 1 basszusharsona

George Martin – zenekari átdolgozás

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carry That Weight című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 431. o. (2015) 
  2. Wigandt, Hannah: The Beatles: Get Back' Shows The Beatles Had Over a Hundred Songs to Choose From for 'Let It Be (amerikai angol nyelven). Showbiz Cheat Sheet, 2021. november 30. (Hozzáférés: 2023. június 14.)
  3. "Carry That Weight" song by The Beatles. The in-depth story behind the songs of The Beatles. Recording History. Songwriting History. Song Structure and Style.. www.beatlesebooks.com. (Hozzáférés: 2023. június 14.)
  4. Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 19. o. (1999) 
  5. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 430. o. (2015) 

Források[szerkesztés]

  • Bánosi György – Tihanyi Ernő: Beatles zenei kalauz. Az együttzenélés és a szólóévek. 1958–1999. Budapest: Anno Kiadó, 1999. ISBN 963-853-895-3
  • Ian Macdonald: A fejek forradalma. A Beatles és a hatvanas évek. (ford. Révbíró Tibor) Budapest: Helikon Kiadó, 2015. ISBN 978-963-227-468-3

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Allan W. Pollack megjegyzései a Carry That Weight dalról