Billy Connolly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Billy Connolly
Billy Connolly.jpg
Életrajzi adatok
Születési név William Connolly
Született 1942. november 24. (72 éves)
Glasgow,
 Egyesült Királyság
Házastársa Iris Pressagh (19691985)
Pamela Stephenson (1989-napjainkig)
Pályafutása
Aktív évek 1975–napjainkig

Billy Connolly weboldala
Billy Connolly az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Billy Connolly témájú médiaállományokat.

William Connolly (Glasgow, 1942. november 24. –) skót színész.

A kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Connolly a pályafutását komikusként kezdte, a Parkinson nevű talk-showban szerzett magának népszerűséget. Azonban a zene sem áll messze tőle, bendzsón játszik a Humblebums nevű skót népzenei együttesben. Filmben először 1978-ban kapott lehetőséget, a Richard Burton főszereplésével készült Bűnbocsánatban (Absolution).

1980-as évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1985-ben már Michael Caine mellett bukkant fel a Water című vígjátékban. 1989-ben egy kisebb szerepet kapott, a Michael York, Richard Chamberlain, Oliver Reed és Frank Finlay kvartett nevével fémjelzett, A testőrök visszatérnek (The Return of the Musketeers) című kalandfilmben.

1990-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1990-ben Liam Neeson mellett játszik A nagy ember (The Big Man) című filmdrámában. 1993-ban látható volt a Tisztességtelen ajánlatban (Indecent Proposal) Robert Redford, Woody Harrelson és Demi Moore mellett. 1997-ben Judi Dench partnere volt a Botrány a Birodalomban (Mrs. Brown) című romantikus történelmi drámában. 1999-ben fontos szerepet kapott a Testvérbosszúban (The Boondock Saints) is.

2000-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2000-ben címszerepet kapott a Beautiful Joe című keserédes komédiában, a partnere Sharon Stone volt. A Columbo sorozat Gyilkosság hangjegyekkel c. epizódjában a gyilkos karmestert alakitotta. Majd jött egy kisebb szerep a Barry Levinson rendezte Örök darabban. 2002-ben felbukkant Michelle Pfeiffer és Renée Zellweger mellett a Fehér leander (White Oleander) című filmdrámában, ezúttal is a negatív arcát mutatta meg Connolly. 2003-ban Tom Cruise katona bajtársát alakította Az utolsó szamuráj (The Last Samurai) című filmeposzban, majd egy évvel később jelentős szerepet vállalt A balszerencse áradása (Lemony Snicket) című sötét tónusú fantáziafilmben. 2006-ban a nem túl sikeres Garfield 2-ben bukkant fel, 2008-ban pedig a David Duchovny és Gillian Anderson főszereplésével készült, az X-akták: Hinni akarokban (The X Files: I Want to Believe) játszott.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Billy Connolly témájú médiaállományokat.