Testvérbosszú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Testvérbosszú
(Les Anges de Boston)
1999-es kanadai–amerikai film
RendezőTroy Duffy
Producer
  • Robert N. Fried
  • Chris Brinker
Műfaj
ForgatókönyvíróTroy Duffy
Főszerepben
ZeneJeff Danna
OperatőrAdam Kane
Gyártás
GyártóFranchise Pictures
Ország Kanada
Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínToronto
Játékidő104 perc
Költségvetés6-7 millió USD[1][2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Studios
Bemutató1999
BevételUSA 30 ezer USD[1][2]
Kronológia
KövetkezőTestvérbosszú 2. – Mindenszentek (2009)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Testvérbosszú (eredeti cím: The Boondock Saints) 1999-ben bemutatott amerikai akcióthriller, melyet az elsőfilmes rendező, Troy Duffy írt és rendezett. A főbb szerepekben Willem Dafoe, Sean Patrick Flanery, Norman Reedus, David Della Rocco és Billy Connolly látható.

A film egy bostoni ír ikerpárról szól, akik önbíráskodó bűnözőkké válnak, miközben egy különc FBI-ügynök próbálja azonosítani és törvény elé állítani őket.

A Columbine High School-beli lövöldözés miatt az Amerikai Egyesült Államokban csupán öt moziban tűzték műsorra 2000. január 21-én. Emiatt mindössze 30 ezer dollár bevételt termelt és bevételi szempontból megbukott.[1] Bár a kritikusokat is megosztotta a film, a bemutató óta a DVD-eladásoknak köszönhetően magas bevételt termelt és kultuszfilmmé vált.[3][4]

2009-ben jelent meg a folytatása Testvérbosszú 2. – Mindenszentek címmel és egy harmadik rész elkészítését is tervezik.

Cselekmény[szerkesztés]

Connor és Murphy MacManus bostoni kétpetéjű ikerpár, részt vesznek egy misén, ahol a pap Kitty Genovese történetéről prédikál. Később Szent Patrik napját ünneplik barátaikkal egy bárban, melyet az orosz maffia kiérkező emberei akarnak bezáratni és megkaparintani. Verekedés tör ki, az írek legyőzik és megalázzák a maffiózókat. Másnap reggel az oroszok bosszút állnak és ki akarják végezni a testvérpárt, ezért ők önvédelemből megölik őket.

Paul Smecker FBI-ügynökhöz kerül az ügy, aki zseniális logikájával hamar rekonstruálja az eseményeket és megtudja, hogy a rendőrség és a sajtó is hősként kezeli az ikreket. Ők feladják magukat a rendőrőrsön, Smecker kihallgatja, majd szabadon engedi őket. MacManusék még az őrsön töltött éjszakájukon hívást kapnak az Úrtól, melyben a bűnösök megbüntetésére biztatja őket az ártatlanok védelmében.

Connor értesül az orosz maffia egy hotelben tartott találkozójáról. Egy alvilági dílernél fegyvereket szereznek és megölnek kilenc orosz gengsztert. Eközben egy Rocco nevű barátjuk, Giuseppe "Papa Joe" Yakavetta olasz maffiafőnök küldönce is a helyszínre érkezik, mivel Papa Joe megbízta őt az oroszok megölésével. Amint rájön, hogy főnöke csapdába akarta csalni, Rocco csatlakozik a testvérek igazságosztó küldetéséhez. Aznap éjjel egy erotikus szórakozóhelyen végeznek Vincenzo Lapazzival, Papa Joe helyettesével is.

Papa Joe tévesen azt hiszi, Rocco áll a gyilkosságok mögött és felbéreli Dózsét, az életfogytiglani börtönbüntetését töltő legendás bérgyilkost. Rocco bosszút akar állni egy korábbi bűntársán, aki a szeme láttára követett el egy családgyilkosságot és az ikrekkel rajtaüt egy játékbarlangon. A három férfit Dózse megtámadja, bár el tudnak menekülni, súlyosan megsebesülnek, Rocco elveszti egy ujját. A helyszínelő Smacker megtalálja a leszakadt ujjat és azonosítja Roccót. A nyomozó erkölcsi dilemmába kerül: ítéltesse el a három igazságosztót vagy csatlakozzon hozzájuk a szerinte helyes ügy végrehajtásában. Miután lerészegedik egy melegbárban és gyónás közben tanácsot kér egy vonakodó paptól, Smecker az utóbbit választja.

Az ikrek értesítik Smeckert, hogy Papa Joe megölését tervezik annak házában, de Smecker megtudja, az olasz maffiózó csapdát állított nekik. MacManusék és Rocco fogságba kerülnek, Papa Joe pedig lelövi korábbi emberét. Smecker nőnek öltözve bejut a házba, végez több gengszterrel és megpróbálja megmenteni a testvéreket, de Dózse leüti. A bérgyilkos fültanúja lesz, ahogy az ikrek egy családi imát mondanak el Rocco holtteste mellett. Ahelyett, hogy végezne velük, Dózse folytatja az ima szövegét – mint kiderül, ő az ikrek apja, ezután csatlakozik fiai küldetéséhez.

Három hónappal később Papa Joe tárgyalása zajlik, de a riporterek szerint szinte biztosan felmentik a vádak alól. A három MacManus Smecker és annak nyomozótársai segítségével betör a bíróságra, túszul ejtik a jelenlévőket és és beszédet mondanak, amely szerint a gonosz kiirtására készülnek. Ezután hármasban elmondják az imájukat és nyilvánosam végeznek Papa Joe-val.

A film végén egy riporter az utcán kérdezgeti az embereket, vajon egyetértenek-e az önbíráskodással.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Willem Dafoe Paul Smecker FBI-ügynök Sörös Sándor
Sean Patrick Flanery Connor MacManus Viczián Ottó
Norman Reedus Murphy MacManus Stohl András
David Della Rocco David 'Tréfamester' Della Rocco, Papa Joe embere Haás Vander Péter
Billy Connolly Noah 'Dózse' MacManus Gruber Hugó
Bob Marley David Greenly nyomozó Galbenisz Tomasz
David Ferry "Dolly" Alapopskalius nyomozó Csuja Imre
Brian Mahoney Duffy nyomozó Wohlmuth István
Richard Fitzpatrick bostoni rendőrfőnök
Carlo Rota Giuseppe 'Papa Joe' Yakavetta olasz maffiavezér Szerémi Zoltán
Ron Jeremy Vincenzo Lapazzi, Yakavetta jobbkeze
Carmen DiStefano Augustus DiStephano, visszavonult gengszter Kun Vilmos
Gerard Parkes "Doc" McGinty, Tourette-szindrómás kocsmáros Versényi László
Lauren Piech Donna, Rocco drogos barátnője Ábel Anita
Gina Sorell Rayvie, Donna drogos barátnője
Kevin Chapman Chappy, Papa Joe egyik kapitánya
Troy Duffy férfi az ír bárban

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Boondock Saints (2000) - Financial Information (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2024. január 2.)
  2. a b The Boondock Saints (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2024. január 2.)
  3. Wolford, Bryan: The Boondock Saints: WTF Happened to this Movie? (angol nyelven). Joblo, 2023. március 22. (Hozzáférés: 2024. január 2.)
  4. Philpott, Alex: Action Movies That Bombed But Became Cult Classics (angol nyelven). CBR, 2022. augusztus 23. (Hozzáférés: 2024. január 2.)
  5. Testvérbosszú - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Boondock Saints című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]