Szigetszentmiklósi TK

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SzTK-Erima
Csapatadatok
Teljes csapatnév Szigetszentmiklósi TK
Székhely Szigetszentmiklós, Magyarország
Alapítva 1922
Klubszínek zöld, fehér
Stadion Sport utca
Vezetőedző Magyarország Horváth Ferenc
Elnök Magyarország Becz Péter
Bajnokság NB II
Csapatmezek
Hivatalos honlap
SzTK-Erima honlapja

A Szigetszentmiklósi TK Szigetszentmiklós város labdarúgó-csapata. Az 1922-ben alapított egyesület labdarúgó-csapata jelenleg az NB II-ben szerepel.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Szigetszentmiklósi TK-t hivatalosan 1922-ben alapították, de az SzTK első mérkőzését már 1919-ben lejátszotta. A klub történetének első találkozóját, május 1-jén az Erzsébeti Húsos ellen, a Csonka-hegyi legelőn játszotta és 3:3-as végeredmény született. Ezt még két találkozó követte, ám a történelem vihara elsodorta a klubot, amely 1922-ben újból megalakult, s ekkor választották ki a klub zöld-fehér színét is. Az SzTK-nak ekkor négy szakosztálya volt: labdarúgás, atlétika, súlyemelés, futó. Ezekhez csatlakozott még a dalárda és a színjátszó csoport is. Az első labdarúgó-pálya Ragádon a Vásártér mellett volt, majd a Deutsch kertbe költözött a klub, az öltöző a Horváth-Fodor kocsmában volt. A harmadik pálya ismét a Vásártér mellett volt (öltöző a Piller kocsmában). A labdarúgók a Pest megye környéki bajnokságban szerepeltek, első fénykorukat 1932 és 1937 között élték, amikor a Dunavidék Serleg Bajnokságot is elhódították. A 40 éves évforduló alkalmával Pest megye bajnoka lett az egyesület, majd egy évvel később egyesült a Csepel Autógyár csapatával. A hetvenes, nyolcvanas években a megyei első osztály és az NB III között ingázott a csapat. 1998-ban története során először jutott fel a klub az NB II-be, ám ez akkor a harmadik vonal volt.

Névváltozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Év Név
1922 Szigetszentmiklósi TK
1948 Kossuth Építők
1953 Törekvés KSK
1956 Vörös Meteor
1957 Szigetszentmiklósi TK
1922 SzTK-Erima

NB III-ból NB II-be[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bajnokságok átszervezése miatt a csapat ismét NB III-as lett, ahonnan 2009-ben került fel újra az NB II-be, ahol azóta is szerepel. 2009-ben az NB III Duna-csoportjában indult a csapat, amely a szezonban végig kiemelkedően futballozva bajnoki címet nyert. A csapat akkori vezetőedzője Rubold Péter volt. A legeredményesebb játékosa Tóth János volt, aki 20 gólt szerzett a szezonban.

NB II-es évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az SzTK-t az NB II Nyugati csoportjába sorolták, amelyben a 20092010-es szezonban a 8. helyen végzett. A csapat több meglepő eredményt is elért, többek között megszakította a Gyirmót FC 15 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát, de az utolsó előtti fordulóban győzött a későbbi bajnok Siófok pályáján is. A következő bajnokságban a 10. helyen végzett az együttes. Majd a 20112012-es szezonban érte el eddigi legjobb eredményét a hetedik hellyel. Ekkor a tavaszi szezon sikerült különösen jól. Csak a tavasz eredményeit figyelembe véve a csapat a második legjobb volt a mezőnyben, de az összesített hetedik hely is a legjobb a klub történetében. A 20122013-as bajnokságban ősszel a nyolcadik helyen áll a bajnokságban.

Magyar Kupa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat több alkalommal is jól szerepelt a Magyar Kupában és magasan jegyzett NB I-es ellenfelekkel szemben is jó teljesítményt nyújtott. 2008 őszén a Ferencvárosi TC-t fogadta az SzTK a Sport utcában és 1–1-es végeredmény után, csak tizenegyesekkel maradt alul. A 2009-es őszi sorozatban egészen a legjobb nyolcig jutott a gárda, akkor a Zalaegerszegi TE FC elleni kétmeccses összecsapáson esett ki. Egy évvel később az NB I-es Bp. Honvédot kiejtette a csapat a sorozatból (hosszabbítás után 2–1), majd az Újpest FC-t fogadta hazai pályán. A mérkőzés 3–3-as eredményt hozott, majd az Újpest tizenegyesekkel jutott tovább.

Az SzTK és az Erima[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Szigetszentmiklósi TK 2009 őszén kötött szponzori megállapodást a német Erima cég magyarországi képviseletével, amely ettől kezdve a klub sportszer szállítója lett. A klub ezért cserébe felvette nevébe az Erima cég nevét, így 2009 ősze óta SzTK-Erima néven szerepel az NB II-ben és a korosztályos bajnokságokban is.

Utánpótlás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az SzTK-Erima színeiben közel 500 gyermek sportol, akik részt vesznek különböző korosztályos bajnokságokban is. A klubnál foglalkoznak az óvodás korúakkal is, de minden korosztályban van csapata. Összesen 12 gárda szerepel a bajnokságokban és van olyan korosztály, amelyben nem is egy, hanem két csapat indul SzTK-Erima néven. A gyerekek a nagy pálya mellett a Sport utcában található műfüves "Futsal Arénában" is készülnek, így a rossz idő esetén sem maradnak el a foglalkozások.

Korosztály Edző(k)
U6-U7 Mlecsenkov Mátyás, Schrötter László
U8-U9 Kondér Gábor, Mlecsenkov Mátyás, Schrötter László
U10 Borsos Vilmos, Borsos Balázs
U11 Rakonczay András, Nádudvari Zsolt
U12 Borsos Vilmos, Dénes Zsolt
U13 Pandúr Péter, Kondér Gábor
U14 Borda Viktor, Csurka Zoltán
U15 Nádudvari Zsolt, Temesvári Miklós
U17 Temesvári Miklós, Rakonczay András
U19 Haraszti Gergő

Edzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Edző Időszak
Magyarország Rubold Péter 2008–2009
Magyarország Várhidi Péter 2009 ősz
Magyarország Aczél Zoltán 2010 ősz
Magyarország Várhidi Péter 2010–2011 ősz
Magyarország Horváth Ferenc 2011 ősz–2012 ősz
Magyarország Várhidi Péter 2012 ősz
Szerbia Zoran Kuntić 2012–2013
Magyarország Csurka Zoltán 2013–2014
Magyarország Vágó Attila 2014
Magyarország Székely Tibor 2014–2015
Magyarország Horváth Ferenc 2015–

Kiemelkedő játékosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az SzTK-ból több játékos is eljutott az NB I-be, ilyen volt például Répási László, aki gólkirály és válogatott labdarúgó lett, de Keszthelyi Jenő, Kontha Károly és Potemkin Károly is nálunk kezdte a pályafutását. Edzőként dolgozott a klubnál Zakariás József, az Aranycsapat egykori játékosa, valamint Raduly József és Sipos Ferenc magyar bajnok labdarúgók. Sportigazgatóként jelenleg is a klub munkatársa Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány.

Játékoskeret[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapusok
magyar Sánta András
25 magyar Horváth László
Hátvédek
5 bosnyák Eldin Ducić
13 szerb Ivan Jakovljević
17 magyar Balogh Miklós
18 magyar Puskás Gábor
23 magyar Kornis Attila
26 szerb Slobodan Jakovljević
28 horvát Stipe Milos
Középpályások
8 francia Guillaume Khous
10 magyar Zsivóczky Norbert
14 magyar Bonifert Péter
16 magyar Farkas Aurél
19 magyar Kollega Krisztián
21 magyar Barna Zsolt
22 grúz Iraklij Kveskveskiri
30 osztrák Tim Heinemann
Csatárok
9 magyar Fekete Ádám
11 magyar Takács Tamás
20 bosnyák Eldar Pilavdzić
27 horvát Enis Soskić


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]