Ugrás a tartalomhoz

Enns (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enns
Az Enns Stainach és Liezen között
Az Enns Stainach és Liezen között
OrszágokAusztria
Földrajzi adatok
Hossz254 km
Vízgyűjtő terület6000 km²
é. sz. 47° 19′ 34″, k. h. 13° 21′ 10″47.326111°N 13.352778°E
TorkolatDuna
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Enns témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Enns folyó a Duna egyik mellékfolyója, 254 km-es hosszal.

Magyar vonatkozása is van a folyó nevének, mivel kapcsolatba került az „Óperenciás tengeren is túl“ kifejezéssel, amely az egyik legtöbbet vitatott állandósult szókapcsolat, mesei sztereotípia, népmesei szólás. A Magyar néprajzi lexikon.  [1]Kunszery Gyula kutatásaira hivatkozva – idézi Tárkány Béla 1846-os, karlsbadi és gasteini útjáról szóló naplóbejegyzését: „A meséshírű Oberenczián keresztül estére Mölkbe értünk.” Ez arra enged következtetni, hogy az Óperencia Felső-Ausztria tartomány német nevének (Österreich ob der Enns, vagyis az Enns folyó feletti Ausztria, ugyanis Alsó- és Felső-Ausztria határa a Duna jobb parti részen az Enns folyó volt) félrehallásával kapta nevét.[2] A magyar népmesék valószínűsítik azt a feltevést, hogy azoknak a magyar nyelvű katonáknak a számára, akik itt állomásoztak, az "Óperenciás tengert" a salzkammerguti tavak jelentették.

Földrajza

[szerkesztés]

Az Enns forrása a Radstädter Tauern-hegységben található, az ausztriai Salzburg tartományban. Végigfolyik az Északi Mészkő-Alpok és a Közép-Keleti Alpok határán egy jégkori eredetű folyóvölgyben, majd a déli partjával érinti a Dachsteineket. Admont és Hieflau között észak felé fordul, és keresztülhalad a 15 kilométer hosszú Gesäuse-szurdokon, ahol a mészkőbe benyomulva pusztítja azt. Ezután medre továbbra is észak felé tart, és Felső-Ausztriába lép.

Steyrtől észak felé Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria természetes határát képezi; majd végül a Dunába ömlik Enns városánál.

Történelem

[szerkesztés]

304. május 4-én az Enns hídjáról letaszították a keresztény hitét megvalló mártír Szent Flóriánt.

A pozsonyi csata után 955-ig ez a folyó volt a magyar állam határa.

A 19. század derekán nagyszabású csatornaépítkezések kezdődtek, hogy az Enns-vidéki terület alkalmassá váljon a mezőgazdasági és erdészeti felhasználásra. Később az Ennskraftwerke AG nevű cég 10 darab villamosenergia-művet létesített, ezek 345 megawatt energiatermeléssel járulnak hozzá Ausztria áramellátásához.

Folyómenti városok

[szerkesztés]

Salzburgban

[szerkesztés]

Stájerországban

[szerkesztés]

Felső-Ausztriában

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]