Ugrás a tartalomhoz

Hajnan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hajnan (海南省
Hǎinán Shěng)
Rövidítés: 琼 / 瓊
pinjin rövidítés: Qióng
Név eredete海 hǎi – tenger
南 nán – dél
Közigazgatás
Ország Kína
Közigazgatási szintTartomány
SzékhelyHaikou
Prefektúrák (地区)2
Megyék (县)20
Járások (乡)218
A KKP tartományi bizottságának titkáraWang Xiaofeng
KormányzóWei Liucheng
Terület33 920 km²,
28. a rangsorban
ISO 3166-246
Népesség
Teljes népesség10 081 232 fő (2020. nov. 1.)[1]
Népsűrűség241 fő/km²
Főbb nemzetiségekHan – 83%
Li – 16%
Hmong – 0,8%
Zhuang – 0,7%
GDP 2004
GDP76,94 milliárd CNY,
28. a rangsorban
GDP per fő9410 CNY,
16. a rangsorban
A zárójelben szereplő rangsorok Kína tartományi szintű közigazgatási egységeinek összehasonlításában értendőek.
Hajnan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hajnan témájú médiaállományokat.

Hajnan kiejtése (kínai: 海南, pinjin: Hǎinán, magyar átírás: Hajnan) a Kínai Népköztársaság legkisebb tartománya, mely az ország déli partjai mellett fekvő szigetcsoporton terül el. A szigetcsoport legnagyobb szigete szintén a Hajnan nevet viseli. A tartomány székhelye és legnagyobb városa Hajkou.

Történelem

[szerkesztés]
Tájkép rizsfölddel és vízibivalyokkal

A sziget őslakói a li néphez tartoznak. E nép - hagyományai szerint - maga is kínai eredetű, de ősidők óta a szigeten él. A szigetre a kínai államok a három királyság (kb. 3. század) időszakában terjesztették ki hatalmukat. A 10. századtól folyik a kínaiak betelepedése a közeli kínai tartományokból. Az őslakókat a sziget középső és déli vidékeire szorították vissza. A 18. században történt a lik nagyarányú felkelése a kínai uralom ellen. Ennek leverésére a központi kormány miao zsoldosokat bérelt. Utódaik ma a sziget nyugati hegyvidékén élnek.

Az 1930-as, 1940-es években erős kommunista partizánmozgalom harcolt a japán megszállás ellen. A megtorlások következtében a férfilakosság harmada elpusztult.

A sziget hagyományosan Kuangtung tartomány része volt. 1950-ben a tartományon belül különleges státusza lett, majd 1988-ban önálló tartománnyá szervezték.

Földrajz és éghajlat

[szerkesztés]

Hajnan szigetét egy mindössze 15-30 km széles, a negyedidőszakban keletkezett geológiai törés során létrejött tengerszoros választja el a szárazföldtől, a vulkáni eredetű Lejcsou-félszigettől. A sziget délnyugati részén az 1867 m-ig magasodó Vucsi-hegység terül el, amely a kréta korban keletkezett gránitintrúziók szétágazó vonulataiból áll. Északkeleten a szomszédos félsziget vulkáni övezetének folytatásaként bazaltlávadómok és -kúpok emelkednek. A hegyvidékek mellett parti síkságok terülnek el, a partokat a tengerben korallzátonyok követik.[2]

Éghajlata trópusi monszun jellegű, hosszú, csapadékos nyárral és rövid, száraz téllel. A januári középhőmérséklet 10-15 °C. A júliusi középhőmérséklet 25-28 °C, magas relatív páratartalommal. Az évi csapadék 1400-2000 mm között mozog.[3]

Közigazgatás

[szerkesztés]
Haikou egy képe

Hajnan közigazgatási felosztása némileg eltér a többi kínai tartományétól, a tartomány legtöbb megyéje közvetlenül a tartományi szint alatt működik, nem pedig valamely prefektúra részeként. Hajnan 2 prefektúra szintű városra és 16 prefektúrába nem sorolt megyére van felosztva. Prefektúrák:

Gazdaság

[szerkesztés]
Xiuying kikötő Haikouban

Népesség

[szerkesztés]

Kultúra

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Seventh National Population Census of the People's Republic of China
  2. Ázsiaföldr 169. o.
  3. Ázsiaföldr 170. o.

Források

[szerkesztés]
  • Ázsiaföldr: Horváth Gergely, Probáld Ferenc, Szabó Pál (szerk): Ázsia regionális földrajza. Budapest: ELTE Eötvös Kiadó. 1998. ISBN 9789632840215  

További információk

[szerkesztés]