Estadio Mestalla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A stadion 2011-ben

Az Estadio Mestalla egy futballstadion, Spanyolországban, Valenciában. A Valencia CF stadionja. 1923-ban építették, 55 000 fő befogadására képes. Spanyolország ötödik legnagyobb stadionja. A közeljövőben várhatólag a csapat átköltözik az épülésben lévő Nou Mestalla stadionba. Ennek a stadionnak a befogadóképessége 75 000 főre tehető. A stadion befejezésének időpontja csúszott a klub rossz pénzügyi helyzete miatt.

Története[szerkesztés]

1923 május 23-án avatták fel a Mestallát, egy barátságos mérkőzésen a Levante UD ellen. Ez egy korszak végét jelentette, hogy búcsút intenek a régi stadiontól az Algirós-tól, ami mindig egy jó emlék volt a Valencia szurkolóknak, ami a klub első otthona volt. Hosszú múltja van a stadionnak, onnantól amikor még nem volt a La Liga-ban. Akkoriban a stadion csak 17.000 főt tudott befogadni, ekkor kezdte a klub megmutatni a stadionban lévő lehetőségeket, a regionális bajnokságok, ami miatt a vezetők úgy döntöttek bővítik a férőhelyeket 1927-ben. Mielőtt a stadiont ki tudták volna bővíteni 25.000-fősre, súlyosan megsérült a polgárháború idején.

A Mestallát használták a koncentrációs tábornak és szemétraktárként is. Miután felújították a stadiont a csapat megszerezte első címét az 1941-es Kupát. Egy elsöprő csapat játszott az áttervezett stadionban, és három bajnoki címet szereztek zsinórban, brillíroztak a legendás "elektromos csatárok" Epi, Amadeo, Mundo, Asensi és Guillermo Gorostiza. Ezekben az években a sport siker is hozzájárult a Mestalla apránként visszaépítéséhez.

Az ötvenes években történt volna a legnagyobb változás a stadion történetében. Ez a projekt eredményezte volna a stadion kapacitásának növelését 45. 000 főre. Ez csak egy álom volt, ugyanis 1957 októberében a Turia folyó áradása elmosta a Mestallát.