Indus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Indus
13-10-08 217 CONFLUENCE OF INDUS RIVER N.jpg
Közigazgatás
Országok Kína, India, Pakisztán
Földrajzi adatok
Hossz3200 km km
Vízhozam6600 m³/s
Vízgyűjtő terület1 165 000 km²
Forrás Tibet
Torkolat Arab-tenger
é. sz. 23° 59′ 40″, k. h. 67° 25′ 51″Koordináták: é. sz. 23° 59′ 40″, k. h. 67° 25′ 51″
Elhelyezkedése
Indus river-hu.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Indus témájú médiaállományokat.
Az Indus felső folyása a karakorumi főútnál Észak-Pakisztánban

Az Indus (urduul سندھ Sindh; szindhiül: سنڌو Sindhu; pandzsábiul (Shahmukhi: سندھ, Gurmukhi: ਸਿੰਧੂ ) Sindhu; hindiül és szanszkritül: सिन्धु Sindhu; perzsául: حندو Hindu; pastuul: ّآباسن Abasin "Folyók Atyja"; tibetiül: Szengge Csu "Oroszlán folyó"; kínaiul: 印度 Jindu; görögül: Ινδός Indosz) az Indiai szubkontinens, India és Pakisztán leghosszabb és legfontosabb folyója, az európai nyelvekben India névadója.

Hossza 3200 kilométer, vízgyűjtő területe 1,165 millió négyzetkilométer, vízhozama másodpercenként 6600 köbméter, évente mintegy 207 köbkilométer. Húsz nagy mellékfolyója van. A hatalmas Indus-deltát az Indus a Csenab, Ravi, Szatledzs, Dzselum és Beász folyókkal együtt alkotja. (Valamikor itt folyhatott a Szaraszvati folyó is.)

A folyó Tibetben, a Manaszarovar-tó közelében ered, a Szengge és Gar folyók összefolyásánál. India Dzsammu és Kasmír államának Ladak kerületén folyik keresztül, majd Pakisztán Gilgit-Baltisztán területén, déli irányban végigfolyik az egész országon és Karacsi kikötőváros közelében ömlik az Arab-tengerbe.

Egyike azon kevés folyóknak, amelyeknél torlóár jelenség figyelhető meg.

Az Indus fontos szerepet játszott az emberi történelemben. Ebben az időszakban folyása nyugati irányba helyeződött át. Ma is a pakisztáni gazdaság fő vízforrása, amely Pandzsáb gazdag mezőgazdaságát táplálja.

Földrajza[szerkesztés]

Az Indus és a Zanszkár találkozása (Ladak)

Mellékfolyói[szerkesztés]

Geológiája[szerkesztés]

Az Indus mintegy ötmillió köbkilométernyi üledéket rakott le torkolatánál az Arab-tengerbe. Ez a második legnagyobb ilyen üledéktömb a Földön. A mai folyó hordozta üledék vizsgálata kimutatta, hogy a szállított anyag legnagyobb forrása az észak-pakisztáni Karakorum-hegység, ezután következik a Himalája, melynek alkotóanyaga Pandzsáb nagy folyóin keresztül (Ravi, Dzshelum, Csenab, Szatledzs) jut az Indusba. Peter Clift és Jerzy Blusztajn az arab-tengeri üledéket vizsgálva arra jutott, hogy ötmillió évvel ezelőtt az Indusnak nem volt összeköttetése ezekkel a pnadzsábi folyókkal, mert akkor ezek még keleti irányba folytak, a Gangeszbe. Korábban Clift kimutatta, hogy Nyugat-Tibetből már 45 millió évvel ezelőtt is került homok és finom üledék az Arab-tengerbe, ebben az időben tehát már létezett egy ősi Indus folyó. E proto-Indus deltájának nyomait aztán meg is találták a Katavaz-medencében, az afgán-pakisztáni határon.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Indus River
A Wikimédia Commons tartalmaz Indus témájú médiaállományokat.