Szabad Nép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szabad Nép
A Szabad Nép 1956. október 29-én kiadott utolsó számának címlapja
A Szabad Nép 1956. október 29-én kiadott utolsó számának címlapja
Adatok
Típus napilap

Ország Magyarország
Alapítva 1942. február 1.
Megszűnt 1956. október 29.
Tulajdonos Magyar Dolgozók Pártja
Nyelv magyar
Politikai kötődés kommunista
Székhely Budapest

A Szabad Nép a magyar kommunista párt napilapja volt 1942 és 1956 között, a Népszabadság elődje.

Története[szerkesztés]

Első száma 1942.-február 1 jén jelent meg, főszerkesztője Rózsa Ferenc volt, a vezércikket Schönherz Zoltán írta. A második világháború idején csak komoly korlátozásokkal jelenhettek meg a magyar lapok a sajtócenzúra és a súlyosbodó papírhiány miatt. 1944 decemberében a Szabad Nép illegális nyomdájában röplapokat nyomtattak és terjesztették azokat. A nyomda rövid ideig dolgozott, mert a nyomdát nyilasok támadták meg, és fegyveres harcban felszámolták. A nyomdászok: Heller Mihály, Rákosi Endre, és Szegedi István. Szünet után a háborút követően 1945. március 25-én jelent meg először újra a Szabad Nép, és az ezt követő évtizedben híven szolgálta a kommunista állampártok, először az MKP, majd az MDP hivatalos irányvonalát.

Az 1956-os forradalom napjaiban a lap hangnemet váltott és a változásokat követelők oldalára állt, de addigra olyan mértékben azonosították a kommunista diktatúrával, hogy ellehetetlenült. 1956. november 2-án a Népszabadság váltotta.[1]

Székháza[szerkesztés]

Székháza az 1950-ben átadott sajtóház volt, Budapesten a József körút és a Blaha Lujza tér sarkán. (Az épületet 2007-ben lebontották.)

Neves munkatársai[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]