Bázel–Mulhouse–Freiburg-EuroAirport repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bázel–Mulhouse–Freiburg-EuroAirport repülőtér (
  • Aéroport de Bâle-Mulhouse-Fribourg
  • Flughafen Basel-Mülhausen-Freiburg
)
EuroAirport logo.svg
Aéroport Bâle-Mulhouse 2.jpg
IATA: EAP  ICAO:
  • LFSB
  • LSZM
Adatok
Elhelyezkedés Saint-Louis
Franciaország
Kiszolgált város
Megnyitás 1946. május 8.
NévadóEurópa (kontinens)
Tszf. magasság 270 m
Utasforgalom 9 085 126 (2019)[1]
Futópályák
Elhelyezkedése
Bázel–Mulhouse–Freiburg-EuroAirport repülőtér (Franciaország)
Bázel–Mulhouse–Freiburg-EuroAirport repülőtér
Bázel–Mulhouse–Freiburg-EuroAirport repülőtér
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 35′ 24″, k. h. 7° 31′ 45″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 24″, k. h. 7° 31′ 45″
A repülőtér weboldala

Az EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg (IATA: BSL, MLH, EAP ICAO: LFSB) különleges jogi státuszú, közös francia-svájci igazgatású nemzetközi repülőtér a francia-német-svájci hármashatár közvetlen közelében, Franciaország területén. A megnyitására 1946 május 8-án került sor.[2] Éves utasforgalma 9 085 126 (2019)[1] fő.

Jogi státusza[szerkesztés]

A repülőtér különleges jogi státuszt élvez: egyike a világ azon kevés reptereinek, amelyet két ország közösen működtet. Egy 1949-ben Franciaország és Svájc által kötött szerződés a jogi alapja a működésének.[3] Korábban a reptér vám- és útlevélkezelési szempontból két részre volt osztva, mivel Svájc nem volt részese a schengeni egyezménynek, de 2009 márciusában Svájc belépésével a kettéosztás megszűnt.

A különleges jogi státusz miatt a reptérnek három IATA-kódja is van: BSL (Basel) a svájci,[4] MLH (Mulhouse) a francia[5] és EAP (EuroAirport) a nemzetközi kódjel[forrás?], míg ICAO-kódja LFSB.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Maga a reptér francia közigazgatási területen található, Saint-Louis községben, 6 kilométerre északnyugatra a svájci Bázeltől, 22 kilométerre délkeletre a francia Mulhouse-től és 70 kilométerre a német Freiburgtól. Franciaországi fekvése ellenére egy része svájci vámterület, ezt a területet egy út köti össze Svájccal.

Története[szerkesztés]

Az építési tervek egy közös svájci-francia reptérre már az 1930-as évek elején létrejöttek, de a kivitelezést a második világháború megállította. 1946-ban azonban a tárgyalások újra folytak arról, hogy a reptér Blotzheimnél, 4 kilométerre a várostól épüljön meg. Megegyeztek, hogy Franciaország adja a földet és Svájc állja az építési költséget. Basel-Stadt önkormányzata elfogadta az árak kifizetését egy ideiglenes reptérre az igazi megépítése előtt. Az építkezés 1946. március 8-án kezdődött és az ideiglenes reptér és egy 1200 méteres kifutópályával el is készült még abban az évben, május 8-án. 1951 és 1953 között a kifutópályát 1600 méteresre hosszabbították. 1972-ben egy 3900 méteres kifutópályát adtak át. 1984-ben már 1 millió utas volt a reptéren.

Forgalom[szerkesztés]

Az utasforgalom az elmúlt években az alábbi módon változott:

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]