Vasco da Gama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vasco da Gama
Retrato de Vasco da Gama.png
Született
Sines
Elhunyt 1524. december 24. (55 évesen)
Kocsín
Állampolgársága portugál
Gyermekei
  • Estêvão da Gama
  • Cristóvão da Gama
SzüleiEstêvão da Gama
Foglalkozása felfedező
Halál okatermészetes halál
Sírhely Szent Jeromos-kolostor

Vasco da Gama aláírása
Vasco da Gama aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasco da Gama témájú médiaállományokat.

Vasco da Gama (Sines, Portugália; 1469. – Kochi, India; 1524. december 24.) portugál tengerész, felfedező.

Életrajza[szerkesztés]

Ifjúkoráról keveset tudni, a kor igényeinek megfelelően valószínűleg matematikát és hajózást tanult. Miután Kolumbusz Kristóf spanyol zászló alatt hajózva felfedezte Amerikát 1492-ben, Portugália joggal érezhette, hogy lépéshátrányba került nagy riválisával szemben. Öt esztendővel később a lisszaboni kikötőből kifutott az első olyan flotta, amelyik Indiába akart eljutni azon az útvonalon, amelyet Bartolomeu Dias megnyitott a portugálok számára.

Vasco da Gama 1497-es indulása Indiába

A flotta élére egy fiatal nemesembert, Vasco da Gamát állították vezetőnek. 1497 decemberére hajói elérték azt a pontot, amelyen túl addig egyetlen felfedező sem jutott. Észak felé tartottak Afrika keleti partjai mentén. Mozambikban aztán megtapasztalhatták, mennyire gazdag az Indiai-óceánon virágzó kereskedelem. Arannyal, ezüsttel, fűszerekkel, gyönggyel és rubinnal megrakott arab hajókat láttak. Az arabokat hihetetlenül feldühítette a keresztények megjelenése. Még attól sem riadtak vissza, hogy megpróbálták elfoglalni a portugál hajókat. Ennek ellenére Vasco da Gamának sikerült olyan navigátort találnia, aki az óceánon keresztül elvezette őket az indiai partokig. 1498 májusában befutottak Calicut város kikötőjébe. A gazdag kikötőben senkinek sem kellettek a portugálok olcsó árui. Végül da Gama már annak is örült, hogy fűszermintákkal és a portugál királynak szóló levéllel indulhatott hazafelé, amelyet maga Calicut város legfőbb ura írt. A hazaút majdnem egy évig tartott.

A Vasco da Gama híd, Európa leghosszabb hídja

Otthon igazi hősként ünnepelték, hiszen valóra váltotta Tengerész Henrik herceg nagy álmát: bebizonyította, hogy Indiába a tengeren át is vezet út. 1502-ben újra elindult Indiába, 1524-ben India alkirályává nevezte ki III. János portugál uralkodó. Vasco da Gama indiai megérkezése után röviddel meghalt, hamvait 14 évvel később szállították vissza szülőhazájába. Lisszabonban, a Szent Jeromos-kolostorban nyugszik. Róla nevezték el Lisszabon hídját, a Vasco da Gama hidat, mely Európa leghosszabb hídja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]