Vasco da Gama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vasco da Gama
Retrato de Vasco da Gama.png
Született 1469. szeptember 29.
Sines
Elhunyt 1524. december 24. (55 évesen)
Kocsín
Állampolgársága portugál
Gyermekei
  • Estêvão da Gama
  • Cristóvão da Gama
SzüleiEstêvão da Gama
Foglalkozása felfedező
Halál oka természetes halál
Sírhely Szent Jeromos-kolostor

Vasco da Gama aláírása
Vasco da Gama aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasco da Gama témájú médiaállományokat.

Vasco da Gama (Sines, Portugália; 1469. – Kochi, India; 1524. december 24.) portugál tengerész, felfedező.

Életrajza[szerkesztés]

Ifjúkoráról keveset tudni, a kor igényeinek megfelelően valószínűleg matematikát és hajózást tanult. Miután Kolumbusz Kristóf spanyol zászló alatt hajózva felfedezte Amerikát 1492-ben, Portugália joggal érezhette, hogy lépéshátrányba került nagy riválisával szemben. Öt esztendővel később a lisszaboni kikötőből kifutott az első olyan flotta, amelyik Indiába akart eljutni azon az útvonalon, amelyet Bartolomeu Dias megnyitott a portugálok számára.

Vasco da Gama 1497-es indulása Indiába

A flotta élére egy fiatal nemesembert, Vasco da Gamát állították vezetőnek. 1497 decemberére hajói elérték azt a pontot, amelyen túl addig egyetlen felfedező sem jutott. Észak felé tartottak Afrika keleti partjai mentén. Mozambikban aztán megtapasztalhatták, mennyire gazdag az Indiai-óceánon virágzó kereskedelem. Arannyal, ezüsttel, fűszerekkel, gyönggyel és rubinnal megrakott arab hajókat láttak. Az arabokat hihetetlenül feldühítette a keresztények megjelenése. Még attól sem riadtak vissza, hogy megpróbálták elfoglalni a portugál hajókat. Ennek ellenére Vasco da Gamának sikerült olyan navigátort találnia, aki az óceánon keresztül elvezette őket az indiai partokig. 1498 májusában befutottak Calicut város kikötőjébe. A gazdag kikötőben senkinek sem kellettek a portugálok olcsó árui. Végül da Gama már annak is örült, hogy fűszermintákkal és a portugál királynak szóló levéllel indulhatott hazafelé, amelyet maga Calicut város legfőbb ura írt. A hazaút majdnem egy évig tartott.

A Vasco da Gama híd, Európa leghosszabb hídja

Otthon igazi hősként ünnepelték, hiszen valóra váltotta Tengerész Henrik herceg nagy álmát: bebizonyította, hogy Indiába a tengeren át is vezet út. 1502-ben újra elindult Indiába, 1524-ben India alkirályává nevezte ki III. János portugál uralkodó. Vasco da Gama indiai megérkezése után röviddel meghalt, hamvait 14 évvel később szállították vissza szülőhazájába. Lisszabonban, a Szent Jeromos-kolostorban nyugszik. Róla nevezték el Lisszabon hídját, a Vasco da Gama hidat, mely Európa leghosszabb hídja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]