Monte Cassino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monte Cassino
Magasság520 m
OrszágOlaszország
HegységAppenninek
Elhelyezkedése
Monte Cassino (Olaszország)
Monte Cassino
Monte Cassino
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 29′ 24″, k. h. 13° 48′ 50″Koordináták: é. sz. 41° 29′ 24″, k. h. 13° 48′ 50″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Monte Cassino témájú médiaállományokat.
A kolostor

A Monte Cassino egy 520 méter magas sziklás hegy Rómától 130 kilométerre délre és Cassino városától két kilométerre nyugatra, amely a rajta épült apátságról nevezetes (Monte Cassinó-i apátság).

Története[szerkesztés]

Nursiai Szent Benedek, a bencés rend megalapítója 529 körül alapított rajta kolostort, amely a 8. század második felében az akkori tudományos kutatás tevékeny színhelyévé vált, ezáltal a szerzetesi könyvtár kódexállományát is megnövelve.

1944. február 15-én az Amerikai Egyesült Államok Légiereje lebombázta a kolostort, feltételezve, hogy azt a németek megszállták. Szinte teljesen megsemmisült felbecsülhetetlen értékű könyvtárával együtt, csak a kripta (Szent Benedek sírjával) maradt épségben. Ezt követően a környéken állomásozó német csapatok valóban állásokat foglaltak a kolostor romjai között. A hegy és környéke hosszú ideig tartó véres csaták színterévé vált (lásd: Monte Cassinó-i csata).

A világháborút követően az olasz állam által finanszírozott apátsági épület újjáépítése a kimentett eredeti tervek alapján, tíz év alatt készült el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]