Suceava megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Suceava megye
Suceava in Romania.svg
Suceava megye címere
Suceava megye címere
Adatok
Ország Románia
RégióBukovina
MegyeszékhelySzucsáva
Jelzés SV
Terület8553 km²
Körzethívószám (+40) 230
Népesség
Népesség701 830 fő (1992) +/-
Népsűrűség74 fő/km²
Megyei tanács weboldala
Prefektúra weboldala

Suceava megye (Szucsáva) Románia északi részén helyezkedik el. Székhelye Szucsáva. Szomszédos megyék: keleten Iași megye és Botoșani megye, nyugaton Máramaros megye és Beszterce-Naszód megye, északon Ukrajna, délen Maros megye, Hargita megye és Neamț megye.

Demográfia[szerkesztés]

2002-ben 688 435 lakosa volt, a népsűrűség 80,5 fő/km². A lakosság többsége román, de vannak még ukránok, lengyelek, szlovákok és cigányok. Egykor jelentős volt a bukovinai székelyek aránya is, de a 20. század folyamán nagy részük elköltözött, többségük Erdély, a Vajdaság és Magyarország területére. A 2002-es népszámláláskor már csak 371-en vallották magukat magyar nemzetiségűeknek.

A 2011-es népszámláláskor a 634 810 lakos 92,7%-a román, 1,9%-a roma, 0,9%-a ukrán, 0,3%-a lengyel illetve 0,3%-a lipován volt. Magyar és csángó nemzetiségűnek összesen 191 fő vallotta magát (0,03%). A városokban a népesség 41,3%-a élt.

Földrajz[szerkesztés]

A megye területe 8553 km². A nyugati részen a Keleti-Kárpátok északi vonulatának hegyei találhatók: Radnai-havasok, Ráró-hegység, Gyamaló-hegység, Kelemen-havasok és a Bukovinai-Obcsinák. Ettől keletre a Suceavai-dombvidék található, melynek átlagos magassága 400 méter, a fennsík és az Obcsinák érintkezési vonalán a Rădăuți- és Baia-medencék ékelődnek be. A tszf. magasság kelet felé csökken, a legalacsonyabb pont a Szeret folyó völgyében van. A Szeret itteni mellékfolyói: Moldova, Szucsáva, Beszterce. Legmagasabb pont: Pietrosz (2102 m), Kelemen-havasok.

Jelentősebb ásványkincsei: mangán, tőzeg, só. Területének közel felét erdők borítják.

Gazdaság[szerkesztés]

Fontosabb iparágak: élelmiszeripar, faipar, építőanyagipar és textilipar.

Főbb mezőgazdasági terményei a gabonafélék, cukorrépa, burgonya, len, kender, takarmánynövények és napraforgó. Jelentős még a szarvasmarha-, sertés-, juh- és lótenyésztés.

Települések[szerkesztés]

Szucsáva megyében 5 municípium 11 város és 97 község van.

Municípiumok[szerkesztés]

Városok[szerkesztés]

Községek[szerkesztés]

Falvak[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]