Szucsáva (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szucsáva
Râul Suceava.jpg
Közigazgatás
Országok Ukrajna, Románia
Földrajzi adatok
Hossz160 km
Vízgyűjtő terület3300 km²
Forrás Obcina Mestecăniș hegység
Torkolat Szeret
é. sz. 47° 31′ 19″, k. h. 26° 33′ 01″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 19″, k. h. 26° 33′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szucsáva témájú médiaállományokat.

A Szucsáva folyó (ukrán nyelven: Сучава - Suchava) folyó Bukovinában, Románia északkeleti részén (Suceava megye) és Ukrajna nyugati részén, a Csernyivci területen. A Szeret folyó jobb oldali mellékfolyója.

Leírása[szerkesztés]

A Szucsáva folyó Románia térképén

A Szucsáva a bukovinai Obcina Mestecăniș hegységből ered, az ukrán határ közelében. A Szucsáva folyó teljes hossza a forrásától a Szerettel való összefolyásig Szucsáva városától 21 km-re délkeletre, Liteni falu közelében 173 km. A medence területe 2625 km², ebből 2298 km² Romániában található.

Mellékfolyói[szerkesztés]

Bal oldali mellékfolyói: Aluniș, Izvor, Cobilioara, Garbanevski, Meleș, Rapocev, Rusca, Ulma, Sadău, Falcău, Caraula, Laura, Șicova, Bilca Mare, Târnauca, Climăuț, Ruda, Horaiț, Hatnuța, Pătrăuțeanca, Mitărăuțeanca, Salcea.

Jobb oldali mellékfolyói: Nisipitu, Brodina, Ascunsu, Boul, Putna, Vicov, Remezeu, Voitinel, Pozen, Sucevița, Solca, Soloneț, Ilișești, Șcheia, Râul Târgului, Udești, Racova.

Városok és falvak a folyó mentén[szerkesztés]

A Szucsáva folyó mentén a forrástól a torkolatig a következő városok és falvak találhatók: Izvoarele Sucevei, Seletin, Ulma, Brodina, Vicovu de Jos, Bilca, Dornești, Satu Mare, Szucsáva, Verești.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Suceava (river) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.