Dâmbovița megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dâmbovița megye
Dambovita in Romania.svg
Dâmbovița megye címere
Dâmbovița megye címere
Adatok
Ország Románia
RégióHavasalföld
MegyeszékhelyTârgoviște
Jelzés DB
Terület4054 km²
Körzethívószám (+40) 0245
Népesség
Népesség562 041 fő (1992) +/-
Népsűrűség128 fő/km²
Megyei tanács weboldala
Prefektúra weboldala

Dâmbovița megye (magyarosan: Dombovica) Románia központi-déli részén helyezkedik el. Székhelye Târgoviște. Szomszédos megyék: keleten Ilfov megye és Prahova megye, nyugaton Argeș megye, északon Brassó megye, délen Teleorman megye és Giurgiu megye.

Demográfia[szerkesztés]

2002-ben 541 763 lakosa volt, a népsűrűség 134 fő/km². A lakosság többsége román (96%), a legnagyobb kisebbség a cigány (3%). 2002-ben 251 magyar is lakott a megyében. Ez volt az egyik legsűrűbben lakott megye Romániában.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a megye 518 745 lakosának 90,6%-a román, 5,3%-a roma, 0,3%-a bolgár. 156 fő magyar nemzetiségűnek vallotta magát. 2011-ben a negyedik legsűrűbben lakott megye az országban.[1]

Földrajz[szerkesztés]

A megye területe 4054 km². A domborzat három részre osztható. Északon vannak a Déli-Kárpátok 2400 méternél is magasabb hegységei, a Bucsecs-hegység és a Leaota-hegység. A megye közepén helyezkednek el az Előkárpátok, délen már a Román-alföld található. A legfontosabb folyó a névadó Dâmbovița, északon és keleten folyik még a Ialomița, délen az Argeș.

Legmagasabb pont: Bucsecs-hegység

Éghajlat[szerkesztés]

Az éghajlat mérsékelt kontinentális. Az éves átlaghőmérséklet 10.1 °C délen (Gaesti) és 8 °C északon (Pucioasa). A legmagasabb hőmérséklet 40.4 °C volt, amit 1946-ban mértek Târgovișten, a legalacsonyabb -31 °C 1907-ben Gaestien. Átlagosan 160-170 a fagy nélküli napok száma. A csapadékmennyiség évenként 1000 mm a hegyekben, 550–600 mm az alacsony területeken. Az uralkodó szélirány az északnyugati és északkeleti, a legerősebb szél északkeleti (2.8 m/s).

Gazdaság[szerkesztés]

Fontosabb iparágak: fémipar, olajtermelő felszerelések, kémiai ipar, élelmiszeripar, textilipar, építőanyagok. Targovisten található Románia egyik legnagyobb acélgyára. Olajat és lignitet is termelnek valamint finomítanak.

Villamosenergia-szükségletét a moroeni-i és a doicești-i erőművek elégítik ki.

Települések[szerkesztés]

Dâmbovița megyében 2 municípium, 5 város és 76 község van.

Municípiumok: Târgoviște, Moreni

Városok: Găești, Pucioasa, Titu, Fieni, Răcari

Községek: Aninoasa, Băleni, Bărbulețu, Bezdead, Bilciurești, Braniștea, Brănești, Brezoaele, Buciumeni, Bucșani, Butimanu, Cândești, Ciocănești, Cobia, Cojasca, Comișani, Conțești, Corbii Mari, Cornățelu, Cornești, Costeștii din Vale, Crângurile, Crevedia, Dărmănești, Dobra, Doicești, Dragodana, Dragomirești, Finta, Goldeni, Gura Foii, Gura Ocniței, Gura Șuții, Hulubești, I. L. Caragiale, Iedera, Lucieni, Ludești, Lungulețu, Malu cu Flori, Mănești, Mătăsaru, Mogoșani, Moroeni, Morteni, Moțăieni, Niculești, Nucet, Ocnița, Odobești, Petrești, Pietroșița, Poiana, Potlogi, Produlești, Pucheni, Răzvad, Runcu, Sălcioara, Slobozia Moară, Șelaru, Șotânga, Tărtășești, Tătărani, Uliești, Ulmi, Văcărești, Valea Lungă, Valea Mare, Văleni-Dâmbovița, Vârfuri, Vișina, Vișinești, Voinești, Vulcana-Băi

Hivatkozások[szerkesztés]