Argeș megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Argeș megye
Arges in Romania.svg
Argeș megye címere
Argeș megye címere
Adatok
Ország Románia
RégióHavasalföld
MegyeszékhelyPitești
Jelzés AG
Terület6862 km²
Körzethívószám (+40) 0248
Népesség
Népesség681 206 fő (1992) +/-
Népsűrűség89 fő/km²
Megyei tanács weboldala
Prefektúra weboldala

Argeș megye (magyarosan: Argyas) Románia központi részén helyezkedik el. Székhelye Pitești. Szomszédos megyék: keleten Dâmbovița megye, nyugaton Vâlcea megye és Olt megye, északon Szeben megye és Brassó megye, délen Teleorman megye.

Demográfia[szerkesztés]

2002-ben 652 625 lakosa volt, a népsűrűség 95 fő/km². A lakosság többsége román (96%), a legnagyobb kisebbség a cigány (1,4%), 325 lakos pedig magyarnak vallotta magát.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a 612 431 lakos 93,3%-a román, 2,7%-a cigány volt, a magát magyarnak valló lakosság száma 237 fő.[1]

Földrajz[szerkesztés]

A megye területe 6862 km². A domborzat három részre osztható. Északon vannak a Déli-Kárpátok 2400 méternél is magasabb hegységei, a Fogarasi-havasok, a Jézer-hegység, a Királykő-hegység déli része és a Leaota-hegység északkeleti része. A Királykő és a Leaota között a Törcsvári-hágó köti össze Argeșt Brassóval. A megye közepén a magasságok lecsökkennek az Elő-Kárpátok 800 méteres szintjére. A dombságokat mély völgyek szabdalják. A déli rész már a Román-alföldhöz tartozik. A legfontosabb folyó az Argeș.

Legmagasabb pont: Moldoveanu-csúcs (2543 m), Fogarasi-havasok, Románia legmagasabb pontja.

Éghajlat[szerkesztés]

Az éghajlat mérsékelt kontinentális. Az éves átlaghőmérséklet 9.8 °C délen (Pitești) és 7.2 °C északon (Rucăr). A legnagyobb hőmérséklet 41 °C volt, amit 1946-ban mértek Goleștien, a legkisebb -31 °C 1933-ban Câmpulungban. Átlagosan 170 a fagy nélküli napok száma. A Fogarasi-havasok gerincén ez csak évi 70. A csapadékmennyiség évenként 1200–1400 mm a hegyekben, 600 mm délen. Az uralkodó szélirány a nyugati – északnyugati, de a legerősebb szél délkeleti és déli.

Gazdaság[szerkesztés]

Fontosabb iparágak: járműipar, kémiai ipar, elektromos berendezések, élelmiszeripar, faipar és textilipar, építőanyagok. Ez az egyik legiparosodottabb megye Romániában. Kőolajfinomító és két autógyár van Mioveniben (Dacia Renault) és Câmpulungban (Aro). Olajat a középső és déli részen termelnek. Mioveni mellett nukleáris tüzelőanyagot állítanak elő a cernavodăi atomerőműnek. Az Argeș folyón több vízerőmű működik, a legnagyobb a Vidraru.

Települések[szerkesztés]

Síkság a megye déli részén

Arges megyében 3 municípium, 4 város és 95 község van.

Municípiumok: Pitești, Câmpulung, Curtea de Argeș

Városok: Mioveni, Costești, Topoloveni, Ștefănești.

Községek: Albeștii de Argeș, Albeștii de Muscel, Albota, Aninoasa, Arefu, Băbana, Băiculești, Bălilești, Bârla, Bascov, Beleti-Negrești, Berevoești, Bogati, Boteni, Boțești, Bradu, Brăduleț, Budeasa, Bughea de Jos, Buzoești, Căldăraru, Călinești, Căteasca, Cepari, Cetațeni, Cicanești, Ciofrângeni, Ciomagești, Cocu, Corbeni, Corbi, Coșești, Cotmeana, Cuca, Dâmbovicioara, Dârmanești, Davidești, Dobrești, Domnești, Drăganu, Dragoslavele, Godeni, Hârsești, Hârtiești, Izvoru, Leordeni, Lerești, Lunca Corbului, Mălureni, Mărăcineni, Merișani, Micești, Mihaești, Mioarele, Miroși, Morărești, Moșoaia, Mozăceni, Mușătești, Negrași, Nucșoara, Oarja, Pietroșani, Poiana Lacului, Poienarii de Argeș, Poienarii de Muscel, Popești, Priboieni, Rătești, Recea, Rociu, Rucăr, Sălătrucu, Schitu Golești, Slobozia, Stâlpeni, Ștefan cel Mare, Stoenești, Stolnici, Șuici, Suseni, Teiu, Tigveni, Țițești, Uda, Ungheni, Valea Danului, Valea Iașului, Valea Mare-Pravăț, Vedea, Vlădești

Hivatkozások[szerkesztés]