Gorj megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gorj megye
Gorj.png
Stema Gorj.svg
Gorj megye címere
Adatok
Ország  Románia
Régió Havasalföld
Megyeszékhely Zsilvásárhely
Jelzés GJ
Terület 5602 km²
Körzethívószám (+40) 0253
Népesség
Népesség 341 594 fő (2011)[1] +/-
Népsűrűség 61 fő/km²
Megyei tanács weboldala
Prefektúra weboldala

Gorj (fonetikusan:[ɡorʒ]) Románia délnyugati részében, Olténiában helyezkedik el, székhelye Zsilvásárhely (97 591 lakos). Északról Hunyad megye, keletről Vâlcea megye, délről Dolj megye, nyugatról pedig Mehedinți megye határolja.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Zsil folyó középső folyásánál elhelyezkedő megye felszínét északon a Déli-Kárpátokhoz tartozó Godján-, Páring- és Vulkán-hegységek alkotják. Dél felé egy nyugat-keleti irányban húzódó medencesor, az Olténiai-Szubkárpátok, majd a kőolajban és lignitben gazdag dombvidék található (a Bran- és a Cărbuneștilor-dombvidék, valamint a Zsil és az Oltețul folyók fennsíkjai).

Évi középhőmérséklete 8,6°C, éghajlata mérsékelten szárazföldi, szubmediterrán hatásokkal amit a Tismana környéki szelídgesztenye- és orgonaerdők is bizonyítanak. Az évi csapadékmennyiség 750–900 mm között változik.

Gazdaság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főbb iparágak: bányászati (kőolaj, lignit, grafit, antracit), fafeldolgozó, építőanyag- (cement, tűzálló agyag) és élelmiszeripar.

Legfontosabb termesztett növények a búza és a kukorica. A nagy kiterjedésű havasi legelőkön szarvasmarha- és juhtenyésztés folyik.

Települések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A megyében 2 municípium, 7 város és 61 község található.

Municípiumok

Városok

Községek

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]