Gorj megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gorj megye
Gorj.png
Gorj megye címere
Gorj megye címere
Adatok
Ország  Románia
Régió Havasalföld
Megyeszékhely Zsilvásárhely
Jelzés GJ
Terület 5602 km²
Körzethívószám (+40) 0253
Népesség
Népesség 341 594 fő (2011)[1] +/-
Népsűrűség 61 fő/km²
Megyei tanács weboldala
Prefektúra weboldala

Gorj (fonetikusan:[ɡorʒ]) Románia délnyugati részében, Olténiában helyezkedik el, székhelye Zsilvásárhely (97 591 lakos). Északról Hunyad megye, keletről Vâlcea megye, délről Dolj megye, nyugatról pedig Mehedinți megye határolja. Etimológiája délszláv, hegyi  vagy felső Zsil  jelentéssel.[2]

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Zsil folyó középső folyásánál elhelyezkedő megye felszínét északon a Déli-Kárpátokhoz tartozó Godján-, Páring- és Vulkán-hegységek alkotják. Dél felé egy nyugat-keleti irányban húzódó medencesor, az Olténiai-Szubkárpátok, majd a kőolajban és lignitben gazdag dombvidék található (a Bran- és a Cărbuneștilor-dombvidék, valamint a Zsil és az Oltețul folyók fennsíkjai).

Évi középhőmérséklete 8,6°C, éghajlata mérsékelten szárazföldi, szubmediterrán hatásokkal amit a Tismana környéki szelídgesztenye- és orgonaerdők is bizonyítanak. Az évi csapadékmennyiség 750–900 mm között változik.

Gazdaság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főbb iparágak: bányászati (kőolaj, lignit, grafit, antracit), fafeldolgozó, építőanyag- (cement, tűzálló agyag) és élelmiszeripar.

Legfontosabb termesztett növények a búza és a kukorica. A nagy kiterjedésű havasi legelőkön szarvasmarha- és juhtenyésztés folyik.

Települések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A megyében 2 municípium, 7 város és 61 község található.

Municípiumok

Városok

Községek

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Recensământul populației și locuitorilor 2011, Rezultate definitive: Tab8. Populaţia stabilă după etnie – judeţe, municipii, oraşe, comune. INS [Nemzeti Statisztikai Hivatal, végleges adatok]. (Hozzáférés: 2013. július 10.)
  2. Judeţul Gorj (a Wikipédia román nyelvű szócikke)