Dolj megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dolj megye
Dolj in Romania.svg
Dolj megye címere
Dolj megye címere
Adatok
Ország  Románia
Régió Havasalföld
Megyeszékhely Craiova
Jelzés DJ
Terület 7414 km²
Körzethívószám (+40) 0251
Népesség
Népesség 762 142 fő (1992)
Népsűrűség 89 fő/km²
Megyei tanács weboldala
Prefektúra weboldala

Dolj Románia déli részén helyezkedik el. Székhelye Craiova (314 437 lakos). Szomszédos megyék: keleten Olt megye, nyugaton Mehedinți megye, északon Gorj megye és Vâlcea megye, délen Bulgária. Etimológiája délszláv, völgyi  vagy alsó Zsil  jelentéssel.

Földrajz[szerkesztés]

A Zsil folyó alsó folyásánál elhelyezkedő megye északi részén alacsony dombvidék húzódik, ettől délre, és egyben a megye nagy részén a Román-alföld síkságai (Közép-Olténiai-, Segarceai-, Băileștilor-síkság) húzódnak, melyek Calafatnál és Bechetnél, a Duna mellett, részben megkötött homokdűnékkel tarkítottak. A megye déli határát a Duna völgye képezi.

Mérsékelt kontinentális éghajlatú, évi középhőmérséklete 11,5 °C.

Gazdaság[szerkesztés]

A kommunizmus éveiben a megye az ország egyik legjelentősebb ipari régiója volt, mely szint teljes egészében áldozatául esett az 1989-es rendszerváltást követő recessziónak.

A megye területének közel háromnegyede mezőgazdasági terület, ahol főképp gabonaféléket termesztenek.

Demográfia[szerkesztés]

2002-ben 734 231 lakosa volt, a népsűrűség 99 fő/km2. A legnagyobb kisebbség a cigány (4,2%) és a szerb és bolgár (1%). 297 fő magyarnak vallotta magát.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a megye 660 544 lakosának 90,1%-a román, 4,5%-a roma volt. 192 fő magyar nemzetiségűnek vallotta magát.[1]

Települések[szerkesztés]

Dolj megyében 3 municípium, 4 város és 104 község van.

Municípiumok

Városok

Községek

Földrajz[szerkesztés]

A megye területe 7414 km2. Nincsenek nagy szintkülönbségek. Délen a Duna széles völgye található, középen áthalad a Zsíl folyó.

Gazdaság[szerkesztés]

Fontosabb iparágak: járműipar, élelmiszeripar, textilipar, vegyipar, repülőgép ipar. A megyében két dunai kikötő van, Bechetnél és Calafatnál.

Hivatkozások[szerkesztés]