Arbore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arbore
Az arborei Keresztelő Szent János templom
Az arborei Keresztelő Szent János templom
Arbore címere
Arbore címere
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régióBukovina
Fejlesztési régióÉszakkelet-romániai fejlesztési régió
MegyeSuceava
Rangközségközpont
Irányítószám727015
SIRUTA-kód146879
Népesség
Népesség5379 fő (2021. dec. 1.)
Község népessége6719 (2011)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság370 m
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 43′ 53″, k. h. 25° 55′ 12″Koordináták: é. sz. 47° 43′ 53″, k. h. 25° 55′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Arbore témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Arbore falu és község Romániában, Bukovinában, Suceava megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Szolkától a DL 13-as úton északkelet felé fekvő település.

Története[szerkesztés]

A település nevét Luca Arboreról kapta aki Stefan cel Mare korában, a 15. század végétől Suceava főkapitánya volt. 1523-ban árulás vádjával két fiával együtt kivégezték. Luca Arbore 1502-ben megvásárolta a falut és a régi feljegyzések szerint ott kőből és téglából udvarházat építtetett. Az udvarház mára már nincs meg, de a falu temploma fennmaradt, a 16. század elején ezt is ő építtette.

A falu temploma[szerkesztés]

A templom 1503-ban épült. Tetőzete a 17. és 18. században tönkrement, ezáltal a belső falak freskói az időjárás viszontagságainak nem tudtak ellenállni.

Az épület külső falainak freskói főként a déli és nyugati oldalon viszonylag jó állapotban maradtak meg. A festmények bibliai jeleneteket valamint Konstantinápoly ostromát ábrázolják, kitűnő kapcsolatot teremtve emberi alakjai és a háttérként ábrázolt általában sziklás táj között. A festmények uralkodó sötétzöld színe kellemes összhangban áll a sötétvörössel és sötétkékkel.

A nyugati falon található óriási freskó a szentek életének különféle jeleneteit ábrázoló kisebb képekből áll, míg felső része a világ teremtését ábrázolja.

A freskót a művészi színharmónia és az alakok megjelenítésének szellemessége egyedülálló alkotássá teszi. A szakértők a freskót Észak-Moldva legsikerültebb művének tartják a Stefan cel Mare vagy Petru Rares idejében keletkező freskók közül.

Az arborei templomban van eltemetve Luca Arbore, kinek síremléke tehetséges mester műve. A síremlék kőfülkéjében található a valószínűleg a templom építésével egy időben készült, és épségben megmaradt Luca Arborét és családját ábrázoló festmény is.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Keresztelő Szent János templom - Luca Arbore építtette 1503-ban és a fennmaradt hagyományok szerint építéséhez a mestereit Stefan cel Mare küldte el. A moldvai stílusú templom két térrészből áll.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Cs. Tompos Erzsébet – Czellár Katalin. Moldvai utazások. Panoráma (1978). ISBN 963-243-099-9