Don Quijote

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Don Quijote de la Mancha
A Don Quijote 1605-ös kiadásának első lapja
A Don Quijote 1605-ös kiadásának első lapja
Szerző Miguel de Cervantes Saavedra
Eredeti cím El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha
Ország Spanyolország
Nyelv spanyol
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Juan de la Cuesta
Kiadás dátuma 1605, 1615
Fordító Radnóti Miklós, Győry Vilmos, Benyhe János, Somlyó György
Média típusa könyv
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Don Quijote de la Mancha témájú médiaállományokat.

Don Quijote de la Mancha, teljes címén Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha (spanyolul: El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha, eredeti helyesírással …Don Quixote…) 17. század eleji spanyol regény, melyet Miguel de Cervantes Saavedra írt 1605-ben, illetve 1615-ben.

Cervantes történetének alapját egy fiktív mór történész, Cide Hamete Benengeli kézirata adta. A Don Quijote azonkívül, hogy a legnépszerűbb spanyol irodalmi munka, egyúttal a világ leghíresebb irodalmi munkái között is szerepel. A norvég Nobel intézet által végzett 2002-es Top 100 világirodalom klasszikus lista szavazáson 50%-kal több voksot kapott, mint bármely más könyv.[1]

Kiadásai[szerkesztés]

A Don Quijote első részét 1605-ben adták ki Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha (spanyolul: El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha) címen. A második részt Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha második része címmel 1615-ben adták ki.

Az első részt Madridban adták ki Francisco de Robles költségén Juan de la Cuesta nyomdájában 1604 végén. 1605 januárjában adták ki először, de a gyors kiadás miatt számos hibával. Ebben az évben egy javított kiadása is megjelent a műnek ugyanabban a nyomdában. A könyv gyorsan elterjedt, és hamar megjelent kalózkiadása is Valenciában és Lisszabonban. A következő kiadásokat Aragóniában és Portugáliában jelentették meg, amelyekhez Robles még februárban adott pénzt. Azonban Cervantes a kasztíliai kiadásból nem sok hasznot húzott. 1605 augusztusáig már két kiadása volt Madridban ill. Lisszabonban, egy kiadás pedig Valenciában. 1607-ben Brüsszelben is kiadták, majd a következő évben Robles ismét Madridban újabb kiadást állt. 1610-ben jelent meg az első olasz kiadás, majd egy év múlva Brüsszelben újra kiadták a Don Quijotét.

A második rész első kiadása ugyanott jelent meg, ahol az első 1615 végén. Egy év múlva Brüsszelben és Valenciában, majd rá egy évre Lisszabonban jelent meg a Don Quijote második része. Az egyesített művet először Barcelonában adták ki 1617-ben.

Ihlet[szerkesztés]

A regény világa[szerkesztés]

Don Quijote paripájával, Rocinantéval megrohamozza a szélmalmot (1877-es illusztráció)
Don Quijote és hű fegyverhordozója Sancho Panza

A könyv főhőse Alonso Quijana, egy vidéki úriember, aki rengeteg lovagregényt olvasott, aminek hatására meggyőződésévé válik, hogy ő is vándorló lovag. Mint „Don Quijote de la Mancha” indul el kalandokat keresni, „fegyverhordozójával”, az egyszerű észjárású Sancho Panzával.

A „hölgy”, akinek a kutatására indul Quijote, Dulcinea del Toboso, szintén egy képzeletbeli szereplő, aki lehet Aldonza Lorenzo, egy lány a szomszéd tanyáról. Igazi kiléte mindvégig rejtély marad, minthogy a regényben magában meg sem jelenik, a személyére történő utalások ellentmondanak egymásnak (ugyanis Dulcinea Tobosóban kocsmároslány). Ő lesz az illúziójában ragadt „lovag” nemes elérhetetlen szerelme.

Szerkezet, cselekmény[szerkesztés]

A regény szerkezete a korabeli divatos pikareszk regény formai jellegzetességeire építi fel a cselekményt. A pikareszk (=kópéregény) főhőse egy átlagos csirkefogó (picaro), aki különféle mókás történeteken esik keresztül, mulattatva az olvasót. Cervantes a kópét egy lovaggal helyettesítette. A regény szerkezetében feltűnik a novellaszerűség is, több történet is megszakítja a cselekményt, ilyen például Az oktalan kíváncsiról szóló közbeékelt történet.

A cselekmény nagy része nincs ok-okozati viszonyban, nagyobb szálak összefűznek egy-két epizódot, ilyen például a Búsképű Lovag, akiről sok fejezeten keresztül lehet hallani. Ezen kívül a epizódok sorrendje gyakran véletlenszerű.

A történet főszereplője egy Alonso Quijano nevű spanyol nemesúr, aki La Mancha nevű falucskában él.

Honoré Daumier: Don Quijote és Sancho Panza (1866 vagy 1868)

Sok lovagregényt olvas, melyek nagyon tetszenek neki, így arra az elhatározásra jut, hogy ugyanazt csinálja, mint az általa igen csodált lovagok: elkezd kalandozni. A lovát, Rocinantét (aki szintén híres) kinevezi paripának, hisz az elengedhetetlen kelléke az idilli lovagi képnek. Megtalál minden fegyvert, kivéve a rostélyos sisakját, csak egy egyszerű rostélytalan vasszemüveget lel. Sokat gondolkozik, majd egy hét alatt elkészít egy sisakot hozzá, ami szemre ugyanúgy néz ki, majd kipróbálja, hogy hogyan állja az ütéseket. Persze, mivel papírból van, az első ütésre tönkremegy, dolgozik rajta még egy hetet, de ekkor már nem veti alá próbáknak, elhiszi, hogy neki tökéletes. Ami még hiányzik a lovagi léthez, az a nagy szerelem, ami megnemesíti a lovag tetteit és persze harci erőt, lelkesültséget ad, és végsőkig védelmezi a lány szépségét, erényeit. Mivel ő nem szerelmes senkibe, kiválaszt a szomszéd faluból egy lányt, akit Dulcinea del Toboso-nak nevez el. Már csak egy dolog kell, a név. Hiszen minden lovagnak hosszú neve volt, hát neki is lesz. Kitalálja magának a Don Quijote de la Mancha nevet, aminek első fele a nevéből származik, második meg a faluja neve, hogy szűkebb hazája is osztozzon dicsfényében.

Utóélete[szerkesztés]

Orosz bélyegen (1966)

Két külön részben adták ki Az elmés nemes Don Quijote de la Manchát, ez lett a spanyol aranykor - és valószínűleg az egész spanyol irodalom - legnagyobb hatású irodalmi munkája. Ez volt az első újkori regény. Mint a nyugati modern irodalom egyik alapműve, gyakran látható a legnagyobb fikciós művek mindenkori listáján.[2]

Don Quijote alakja az örök illúziók és reménytelen küzdelmek (szélmalomharcok) allegóriája lett.

Filmfeldolgozások[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

 • Don Quichotte de la Manche. Nagyobb gyermekek számára...; ford. Karády Ignác; Heckenast, Pest, 1848
 • Don Quichotte, a' híres manchai lovag, 1-2.; franciából ford. Horváth György; Szilády, Kecskemét, 1850
 • Don Quichote kalandjai. Az ifjúság számára mulatságos olvasmányul; Heckenast, Pest, 1870 (Mese-könyv)
 • Az elmés nemes, Don Quijote de la Mancha, 1-4.; ford. Győry Vilmos; Kisfaludy-Társaság, Bp., 1873-1876
 • Don Quixote a híres manchai lovag élete és kalandjai; ifjúság számára átdolg.; Lauffer, Bp., 1883
 • Don Quijote de la Mancha; ifjúsági átdolg. Radó Antal; Lampel, Bp., 1895
 • Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha; ford. Győry Vilmos, átdolg., bev., jegyz. Huszár Vilmos; Athenaeum, Bp., 1900
 • Don Quichote kalandjai. Az ifjúság számára mulatságos olvasmányul; 3., átdolg. kiad.; Franklin, Bp., 1905
 • A híres neves Don Quijote lovag kalandjai. Az ifjuság számára átdolgozott legújabb magyar kiadás; Athenaeum, Bp., 1906
 • Don Quijote kalandjai; ifjúsági átdolg. Baróti Lajos; Rozsnyai, Bp., 1918 k.
 • Az elmés, nemes Don Quiote la manchai lovag élete és kalandjai; ifjúsági átdolg. kiad.; Afra, Bp., 1926
 • Don Quijote; átdolg. Mándy Iván; Vigilia, Bp., 1943 (Az ifjúság klasszikusai)
 • Don Quijote; átdolg. Radnóti Miklós; Cserépfalvi, Bp., 1943
 • Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha, 1-2.; Győry Vilmos ford. átdolg. Szász Béla, bev. Benyhe János; Csehszlovákiai Magyar Kiadó, Bratislava, 1955 (A világirodalom klasszikusai)
 • Don Quijote, 1-2.; szöveg Cervantes Gordon Éva, ill. Zórád Ernő; Ifjúsági Lapkiadó–Junge Welt, Bp.–Berlin, 1957 [ifjúsági képregény]
 • Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha, 1-2.; ford. Győry Vilmos, átdolg., utószó Benyhe János, versford. Somlyó György; Európa, Bp., 1989 (A világirodalom klasszikusai)
 • Don Quijote de la Mancha, 1-3.; ford. V. Pánczél Éva; Elektra Kiadóház, Bp., 2003
 • Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha; ford. Győry Vilmos, átdolg., utószó, jegyz. Benyhe János, versford. Somlyó György, előszó Milan Kundera; Európa, Bp., 2005[m 1]
 • Don Quijote de la Mancha. 4. szint; átdolg. María Asensio, ford. Rusznák György; Napraforgó, Bp., 2016 (Olvass velünk!)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. [1]
 2. Most recently in a poll of leading authors around the world conducted by the Norwegian Book Clubs in 2002.The top 100 books of all time Don Quixote gets authors' votes

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Don Quijote témájú médiaállományokat.
Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Don Quijote témában.


Forráshivatkozás-hiba: <ref>-ek léteznek a(z) „m” csoporthoz, de nincs hozzá <references group="m"/>, vagy egy lezáró </ref> hiányzik.