Ugrás a tartalomhoz

Nyugati főcsoport (NBA)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az NBA-ben a Nyugati főcsoport az összesen 30 csapatból 15-öt magába foglaló szervezeti egység, amely 3 kisebb csoportra (Délnyugati, Csendes-óceáni és Északnyugati) oszlik, melyek 5-5 csapatból állnak.

A három csoportgyőztest és az alapszakaszban elért legjobb eredménnyel rendelkező nem csoportgyőztes csapatot 1-től 4-ig, a maradék 11 csapatból pedig a legjobb négyet 5-től 8-ig rangsorolják az NBA-rájátszásra. Így nyílik lehetőség arra, hogy például a második helyre sorolt csapat nem biztos, hogy megnyerte a csoportját. A rájátszásban a rangsor szerinti első helyezett a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, valamint a negyedik az ötödikkel mérkőzik meg, ahol 7 meccsből 4-et kell megnyerni a továbbjutáshoz. A rájátszásban a hazai pálya előnyét (tehát hogy ki játszik többet otthon) az elért eredmények, nem pedig a rangsorolás alapján döntik el. Tehát ha a negyedik és az ötödik helyezett csapat találkozik a rájátszási sorozatban, ahol az ötödik helyezettnek jobb eredményei vannak, akkor az a csapat kaphatja meg a hazai előnyt.

Az oka ennek a felosztásnak az, hogy egy nem csoportgyőztesnek lehet jobb eredménye, mint a másik két csoport győzteseinek. Ha a három csoportgyőztest sorolnák be az első három helyre, a nem csoportgyőzteseket pedig négytől kilencig, lehetséges lenne, hogy a főcsoport két legjobbja játsszon egymással a főcsoport elődöntőjében. Ez meg is történt a 2006-os NBA-rájátszásban, amikor a két legjobb csapat, a San Antonio Spurs és a Dallas Mavericks (mindkettő a Délnyugati Csoportból) egymás ellen játszotta a főcsoport elődöntőjét, míg a harmadik kiemelt Denver Nuggetsnek (az Északnyugati csoport győztese) kevesebb győzelme volt, mint a 4., 5., 6. és 7. kiemeltnek. Az NBA céljául tűzte ki és helyeselte a jelenlegi rendszert, amelyben biztosítva van, hogy a két legeredményesebb csapat nem találkozhat a főcsoport-döntő előtt.

A Keleti Főcsoport rájátszása két körre van osztva, és a főcsoport-döntők az NBA-rájátszás után eldöntik, hogy melyik két csapat játssza az NBA-döntőt, ahol eldől a bajnoki cím sorsa. Minden rájátszás mérkőzés legfeljebb hét meccsből áll, amíg az egyik csapat négy győzelmet nem arat.

A jelenlegi csoportbeli felosztást a 2004–05-ös szezon kezdete óta alkalmazzák, amikor a Charlotte Hornets elkezdett játszani, mint az NBA 30. csapata. Emiatt kellett a New Orleans Pelicansnek a Keleti főcsoport Központi csoportjából az újonnan létrehozott Délnyugati csoportba mennie.

Csapatok[szerkesztés]

Jelenlegi felosztás[szerkesztés]

Délnyugati csoport

Csendes-óceáni csoport

Északnyugati csoport

Korábbi csapatok[szerkesztés]

Megszűnt csapatok

A Keleti főcsoportba áthelyezett csapatok

A Nyugati főcsoport győztesei[szerkesztés]

Megjegyzés: a félkövérrel írt csapatok bajnokok lettek az adott évben.

Nyugati főcsoport-győzelmek[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap