Jylland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jylland különböző értelmezései: piros – szűk értelmezés; rózsaszín – Nørrejyske Ø; narancs - német terület az Eidertől északra; sárga - tág értelmezés

Jylland (németül: Jütland, frízül: Jutlân) félsziget Észak-Európában. Ez Dánia egyetlen része, ami nem sziget, és Németország legészakibb része is a félszigetre esik. Az Északi-tengert választja el a Balti-tengertől. Felszíne viszonylag sík, alacsony dombokkal.

A félsziget északi kétharmada Dániához tartozik: területe 29 775 km², lakossága 2 491 852 fő (2004). A legészakibb részt egy 1825-ös árvíz leszakította a félszigetről, és azóta a Limfjord elválasztja tőle – neve Nørrejyske Ø –, de ennek ellenére általában Jylland részének tekintik.

A déli egyharmad ma Németország Schleswig-Holstein tartományához tartozik, ami a korábbi Schleswig és Holstein hercegségekből jött létre. A terület számtalanszor gazdát cserélt a dánok és különböző német uralkodók között. 1916-ban a félszigettől nyugatra zajlott le a világtörténelem egyik legnagyobb csatája, a jütlandi csata. Legutóbb 1920-ban Észak-Schleswig népszavazással tért vissza Dániához.

A félsziget déli határát az Elba folyó jelzi.

Városai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jylland legnagyobb városai:

 1. Kiel, Németország
 2. Århus, Dánia
 3. Lübeck, Németország
 4. Aalborg, Dánia
 5. Flensburg, Németország
 6. Neumünster, Németország
 7. Esbjerg, Dánia
 8. Randers, Dánia
 9. Kolding, Dánia
 10. Vejle, Dánia
 11. Horsens, Dánia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jylland témájú médiaállományokat.