Wikipédia:Homokozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Homokozó 
Egy valódi, homokozóba való vödör kislapáttal
A Homokozó a Wikipédia játszótere, itt az újdonsült szerkesztők szabadon garázdálkodhatnak, bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak kötetlenül, természetesen a civilizált viselkedés keretein belül, valamint úgy, hogy ne legyen jogsértő a szerkesztés. Az itt olvasható szövegeket szerkesztőink a felület tesztelése céljából írták, azok tartalmát senki nem ellenőrizte, a helytelen vagy valótlan állításokat nem nézte át, nem javította senki.

Az oldalon szereplő „információt” tehát természetesen jobb nem megfogadni, komolyan venni. A Wikipédia közösségével kapcsolatos kérdéseket, illetve egyéb komoly kérdéseidet pedig a kocsmafalon teheted fel, műszaki, technikai szerkesztési problémáidat pedig annak műszaki és kezdőknek fenntartott szekciójában. A leggyakrabban előforduló kérdésekre, problémákra a segítség-oldalakon igyekszünk választ adni.

Sablonok tesztelésére használhatod a sablonhomokozót és a sablonok kibontására való lapot.

Az ideírtakat az erre járók folyton felülírják, ez egyszerűen csak egy firkapapír. Ha nem csak próbálkozni szeretnél, hanem már a készülő cikked piszkozatán dolgozol, akkor kaphatsz egy saját homokozót is. Ehhez – ha még nem tetted volna meg – előbb regisztrálj (azaz válassz magadnak egy szerkesztői nevet), majd kattints ide!
Egyszerűen csak kattints az oldal tetején és az egyes fejezetcímek mellett található „[szerkesztés]” gombra.

Némi eligazításért lásd a „Szerkesztés” oldalt, lépésről lépésre haladó útmutatást pedig az első lépések oldalon találsz. Ha kész vagy a módosításokkal, csak nyomd meg a „Lap mentése” gombot – igen, ennyire egyszerű! Semmit nem ronthatsz el, ne aggódj. Ha véletlenül az egészet törlöd, akkor is könnyen vissza tudjuk állítani.

Csak egy dologra kérünk: a lap forrásának első során, amelyben az olvasható, hogy {{/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****}}, tényleg ne változtass!
Bodza az alagútban

Bodza a magyar vizsla[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bodza (becenevén: Bodzus, Bodzi, Bodzika, Bodzilla) egy 5 hónapos szuka kutya, a család kedvence. Fajtája: rövid szőrű magyar vizsla.

Magyar vizsla[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rövid szőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Legközelebbi rokona a drótszőrű magyar vizsla. A magyar vizslákra jellemző az elegáns megjelenés, a könnyed felépítés, a harmonikus mozgás.Testalkata szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. A rövid szőrű vizsla zsemleszínű szőrzete alig kíván gondozást. A lakásban tartott példányok szőre egész évben hullik, ezért rendszeres kefélést igényel. Közép nagy, 50–60 cm marmagasságú, 20–26 kg súlyú (egyes megtermett példányok akár a 35 kilogrammot is elérhetik), rendkívül elegáns megjelenésű és mozgású, kedves, engedelmes természetű, még a vizslák közül is kitűnik intelligenciájával. 35 kilogrammot is elérheti

Bodza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bodza 2014.07.26-án született, Maglódon, 8 másik kistestvérével. Anyukája és apukája egyaránt fajtiszta magyar vizsla, így Bodza is. 6 hetes volt, mikor hozzánk került, Édesanyukám születésnapi meglepetése volt, amivel sikerült tényleg meglepetést okozni. Még aznap elkezdtünk neki neveket keresgélni, vajon melyik illik hozzá a legjobban. Több lehetőség is felmerült, többek között: Happy, Eperke, Füge, Boróka, és még sok egyéb más név. Végül Bodza lett a végleges neve, azt szavazta meg a család, valamint a kutyának is az volt a legszimpatikusabb. Egy nagyon játékos, és szeleburdi kutyusról van szó, mint általában a kölyök kutyák, vagy magyar vizslák, bármelyiket mondhatnánk, de ez a kutya valahogy mégis kiemelkedik közöttük. Nagyon okos jószág, hiszen egyszer megmutattuk neki, hogy hol végezheti el a teendőit, és azóta illedelmesen és intelligensen jelzi, ha hívja a természet.

Mit eszik?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hát igen nehéz lenne leírni az összes ételt, eledelt, ezért csak néhányat említenék meg a két végpont közül: szokásos kutyaeledel: kutyatáp, száraz kaja / ropogtatnivaló, konzerv, csont, és hát nem tudom mennyire szokványos, de én ide sorolnám: házi koszt; nem hagyományos kutyaeledel: répa, káposzta, krumpli, dinnye, szotyoládé, tökmag, sütőtök, bármilyen sütemény (édes, sós), stb...

Szokott-e játszani?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Természetesen mint minden kutya, Bodzilla is imádja az összes játékot. Legyen az bújócska, verekedés, labdajáték, vagy csak sima kergetőzés, emberekkel és más kutyákkal. Ehhez mérten nagyon sok területre van szüksége, és igen nagy mozgásigénye van. Rendszeresen járunk vele sétálni, és visszük más kutyákhoz is.

Hol alszik?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy kutyának kint van a helye, a saját kutyaházában. Vagy legalábbis normál és általános esetekben. Nos a miénk benti kutya, tehát a házban van egész nap, feltéve, ha van otthon valaki, ha nincs senki, akkor kint van. Eredetileg előző kutyánkhoz híven, - ami szintén magyar vizsla volt - nem mászhatott volna be az ágyba, sőt még az emeletre se mehetett volna fel. Hát ez Bodzával nem így lett, természetesen ahol van szabad hely, ott a kutyának helye van - legalábbis Ő így gondolja - .

Magyar vizsla találkozók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar vizsla találkozók a Vizslamentés Egyesület szervezésében történik. Általában két hetente rendeznek egy-egy összejövetelt, de nem csak a vizslarajongóknak. A legjobb dolog az egész túrában, hogy mindenkit szívesen látnak a szervezők, akár csak látogatók is elmehetnek a különböző túrákra, és rendszeresen vannak más fajtájú kutyák is. Megjelennek az ilyen találkozókon például: Német vizsla, Weimari vizsla, - amik szintén vizsla fajták ugye -, de vannak más fajták, nem vizslák is: Német dog, Border collie, Beagle, Yorkshire terrier, vagy akár keverék kutyák is. A túrák célja, hogy az utcára került - elsősorban - magyar vizslák, de bármilyen más hasonló sorban lévő kutyákat befogadó helyek támogatása. A részvételi díj befizetésével támogatják az állattulajdonosok ezeket a kirekesztett háziállatokat. A másik célja pedig az, hogy a gazdik és szeretteik - legyen az bármilyen fajta - együtt, egy nagyobb közösségben túrázzanak, sétáljanak. Általában egy néhány kilométeres túrát szerveznek a rendezők, egy tó körül, egy erdőben, vagy bárhol, ami szép és látványos.

81. Vizsla túra - Fót[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2014.10.26-án rendezték meg a 81. Vizsla túrát Fóton. A fóti Fáy András sétánynál volt a találkozó délelőtt 10.00-kor. Több részletben indultak a túrák itt is, mint az összes többin. Arra a napra a túravezetők egy 3,5 kilométeres túrát terveztek, ami az időjárásnak és a terepviszonyoknak köszönhetően könnyen teljesíthető volt. A mi kutyánk, Bodzus volt a legfiatalabb eb az összes közül, így hát a szervezők megajándékozták egy nyakörvvel.

Képek Bodzáról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikipedia - rövid szőrű magyar vizsla

Homokozó

Homokozó