Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai

Kérés dátumokkal kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben-- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2011. szeptember 24., 13:34 (CEST)

Sziasztok! Megoldható az, hogy kigyűjtsétek nekem egy allapra azokat az életrajzi szócikkeket, ahol hiányoznak a pontos születési adatok és élő személyekről van szó? Példa: [1] Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. augusztus 20., 20:57 (CEST)

A probléma ebben a formában alulspecifikált.

 1. Mit jelent az, hogy életrajzi szócikk? Van-e olyan kategória vagy bármilyen más ismertetőjegy, ami alapján kiválogathatók ezek a cikkek?
 2. Mit jelent az, hogy hiányoznak az adatok? Kérdőjel van benne? Melyik adat hiányzik?
 3. Mit jelent az, hogy élő? Pontosabban: honnan ismerszik meg? Nincs kitöltve a halálozása? Vagy élősablon van a vitalapján?

Ez a megszavazott nagykötőjeles marhaság persze nem egyszerűsíti a megoldást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. december 19., 09:03 (CET)

 1. Egységes nincs. Amikből ki lehet indulni, az a vitalapon a WP:ÉLETRAJZ sablon, esetleg bizonyos kategóriák (pl. magyar nők, 21. századi személyek stb.).
 2. Így van, ezek közül mind (van ahol kérdőjel van, van ahol a hónap-nap hiányzik.
 3. Élő sablon a vitalapon, illetve nincs kitöltve a halálozás.

Remélem ezzel tudtam konkretizálni a dolgot. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. január 13., 06:46 (CET)

Ez nem egy kétperces feladat, és nem is túl jól definiált, de javasolnám felvetni az adatbázis-lekérdezési oldalon is, mert a kigyűjtések tipikusan oda (is) tartoznak, és lehet, hogy hamarabb megoldja valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 13., 08:22 (CET)

A Wikidata óta a kitöltetlen halálozás paraméter a cikkben már nem számít sokat. Csináltam egy kigyűjtést a Kategória:Élő személyek életrajzai kategóriából az allapomon:
Biztos lehet még bővíteni meg szűkíteni is. -- ato vita 2014. március 22., 16:36 (CET)
@Cassandro: Még egy bővített kigyűjtés a teljes Kategória:Személyek kategóriára egy másik allapon:
Lehet böngészni vagy finomítani a szűrési feltételeken. Tekinthetjük megoldottnak? -- ato vita 2014. március 22., 19:37 (CET)

Egy észrevétel: a listában megtaláltam Kóti Árpádot, akinél viszont szerepel a teljes születési dátum. Egyedi dolog vagy algoritmushiba? Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2014. március 23., 18:45 (CET)

Persze a listákat is fenntartással kell kezelni és manuálisan ellenőrizni. Az említett cikkben nyilván a "[[Nagy Ibolya (színésznő, ?)|Nagy Ibolya]]" részt találhatta meg a bot. -- ato vita 2014. március 23., 19:19 (CET)

Tömeges kategóriaátnevezések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. február 17., 22:15 (CET)

Üdv, tessék vetni erre egy pillantást, aztán tessék eldönteni, hogy van-e kedv nekiveselkedni és ha van, akkor ... :) Plíz, dánke:) – Vince blabla :-) 2012. február 16., 16:40 (CET)

Erről lenne szó:

A Kategória:Politikusok nemzetiség szerint alapján

 • "X politikusok" - - > "X országi politikusok" így elsőre (pl "Olasz politikusok" -> "olaszországi politikusok" - már ahol kell, pl az "indiai politikusok" marad), a bizonytalanságokat érdemes megvitatni inkább, mint ad hoc cserélni pillanatnyi ötlet alapján.

**Kategória:Angol uralkodók -> Kategória:Anglia uralkodói

ennyit találtam elsőre.

Valamint szebbé kéne tenni az európai parlamenti képviselői kategóriacsaládot is:

Ott is leírtam, és itt is leírom, hogy az egészség-, gazdaság-, és művelődéspolitikusokat véleményem szerint nem kéne átnevezni, mert nem országhoz kötöttek (pl. Ritli László, aki magyar nemzetiségű romániai egészségpolitikus) – Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. február 24., 13:42 (CET)

Az ötnél kevesebb lapot tartalmazó kategóriákat hagy ne bottal kelljen már átnevezni! --B.Zsolt vita 2012. március 9., 17:19 (CET)

Köszi! Most pontosan melyeket is kéne kézzel megcsinálni? --Vince blabla :-) 2012. március 9., 23:15 (CET)

Semmit, megcsináltam! :) Ha a Györffy-s kérésedet is ebben a formában írod meg, akkor azzal is hamar végzek. – B.Zsolt vita 2012. március 9., 23:48 (CET)

Köszi! A Kategória:Politikusok nemzetiség szerint-et is át kéne nevezniKategória:Politikusok országok szerint-re, a benne lévő kategóriákat meg ország szerintire cserélni (pl Belga politikusok -> Belgiumi politikusok) --Vince blabla :-) 2012. március 10., 13:41 (CET)

Következő fázis[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

* Kategória:Afgán politikusok -> Kategória:Afganisztáni politikusok

* Kategória:Arab politikusok -> ezt meg kéne szüntetni

* Kategória:Ausztrál politikusok -> Kategória:Ausztráliai politikusok

* Kategória:Bolgár politikusok -> Kategória:Bulgáriai politikusok

Erre sem ártana már végre pontot tenni! --B.Zsolt vita 2012. május 6., 22:51 (CEST)

Folytatom a csereberét, de a munka bonyolultsága miatt napokig fog tartani! Akinek van, kedve besegíthet!

A munka folyamata:

 • az új kategóriák létrehozása (kész),
 • cikkek, kategóriák átmozgatása (kb 80 %),
 • interwikik frissítése a wikidatán (kb 80 %),
 • rossz kategóriák törlésre jelölése (kb 50 %),.

Csak azért írom, hogy ne essetek nekem, hogy több üres kategóriát is előre létrehoztam! Ebben a munkában futottam bele a wikidata első komoly hátrányára, de sebaj, az előnyök majd kárpótolnak mindent! :) --B.Zsolt vita 2013. május 26., 01:09 (CEST)

Az összes X. Y. politikusok alakú kategóriát sürgősen vissza kéne nevezni, mivel ezek pont olyan nemzetiség + foglalkozás típusúak, mint pl. a Kategória:Magyar írók!! Az átnevezések súlyos hibái között van például, hogy az újonnan létrejött Kategória:Magyarországi politikusok kategóriába most minden kisebbségi magyar politikus is bekerült. ✮ Einstein2 vitalap 2013. május 31., 15:57 (CEST)

Mindezt most, amikor 1 év után végre kész? Szerintem a Kategória:Politikusok országok szerint és gyerekkategóriái korrektek. Inkább az érintett kisebbségi politikusokat kell átsorolni. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. május 31., 16:41 (CEST)
Eddig nem tudtam, hogy van szándék a nemzetiség+politikus kategóriák átnevezésére. Nem értem, hogy miért kéne különbséget tennünk a politikusok és más foglalkozások között abban a tekintetben, hogy országok vagy nemzetiségek alapján kategorizáljuk őket. Ennyi erővel pl. az írókat vagy a tudósokat is átsorolhatnánk országok szerinti kategóriákba a mostani, nemzetiség alapú bontás helyett. Az átnevezéssel meg kellene szüntessük ezeknek a kategóriáknak a WD-kapcsolatát is, mivel az idegen nyelvű WP-kben is mind nemzetiség szerinti bontás van, márpedig egy Wikidata-laphoz csak azonos tartalmú cikkek/kategóriák szerepelhetnek. És a kisebbségi politikusokat gyűjtő kategóriákat, mint a Romániai magyar politikusokat például hová tudnánk átsorolni? A Romániai politikusok alá? Akkor viszont az előbbi kategóriában szereplő magyar személyek nem tartoznának bele a Magyarok gyűjtőkatba. ✮ Einstein2 vitalap 2013. május 31., 19:54 (CEST)
Persze hogy volt ilyen szándék, hiszen mióta itt volt már ez a botfeladat, az egész szakasz erről szól. Az már csak plusz, hogy egy nemzetiségi besorolás mindig is csak labilis tud maradni, míg az országok szerinti sokkal kézzelfoghatóbb, egzaktabb. Fentebb egyébként számos kategória eleve országok szerint volt létrehozva, azok nem is változtak, és most ebben egység is alakult ki egyúttal. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. május 31., 20:14 (CEST)
És az általabb fentebb jelzett hibákat hogyan oldanád meg? A helyzet egyébként még rosszabb: a mostani változat megmaradása esetén a Magyarországi politikusokat ki kell venni a Magyarok foglalkozás szerint kategóriából, mivel a magyarországi politikusok nem mind magyarok. Ekkor viszont azok a magyar politikusok, akik nincsenek besorolva más magyar+foglalkozás kategóriába, kikerülnek a Magyarok kategóriából. A Szlovákiai politikusok szakaszban jelzett probléma is a visszanevezés mellett van. Fentebb csak az Az USA politikusai kategória volt ország alapján létrehozva, a többit csak azért nem kellett átnevezni, mert a népnév jelzős alakja egyezett az országnévével. ✮ Einstein2 vitalap 2013. június 1., 12:32 (CEST)
Utóbbit ismét cáfolom. Nincs olyan nép, hogy kambodzsai, benini, salamon-szigeteki, stb. A problémát értem, amit írsz, de semmiképp nem lehet megoldás az összes kategória visszanevezése, valami mást kellene kitalálni. Mindenesetre továbbra is nagyon visszás, hogy 1 év óta itt álló feladatot végre megold egy botgazda, és utána megy, hogy mégse kellett volna :( Ha nem helyes a feladat, akkor annak nem szabadott volna idekerülnie, de legalábbis nem állhatott volna itt 1 évig véghezvivendő botfeladatként! --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. június 1., 14:25 (CEST)
Az általad példaként felhozott kategóriák csak azért lettek eredetileg is így elnevezve, mivel a főkategóriák sem nem nemzetiség szerint, hanem ország szerint lettek elnevezve (Salamon-szigetekiek, Kambodzsaiak, Beniniek), ellentétben pl. a magyarországiakkal (Magyarországi politikusokMagyarok). Mivel nem olvasom a botgazdák üzenőfalát, nem vettem észre, hogy ezek az átnevezések botfeladatként álltak itt 1 évig. Én még mindig a visszanevezést tartom az egyetlen ésszerű és mindent helyrerakó megoldásnak. ✮ Einstein2 vitalap 2013. június 2., 13:12 (CEST)
Megjegyzem Einstein2 már 2012. februárjában jelezte aggályait ("magyar nemzetiségű romániai egészségpolitikus").-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. június 2., 14:40 (CEST)

A botfeladat több mint egy éve volt itt, ráadásul nem is egyszerre csináltam meg, hanem szakaszosan, hogy lehessen ellenőrizni. A munkát többen figyelemmel kísérték és helyeselték. Kicsit késő bánat szólni... --B.Zsolt vita 2013. június 1., 15:50 (CEST)

Elnézést kérek, hogy csak azután szólok, hogy már befejezted az átnevezéseket, de nem láttam ezt az 1 éve itt álló szakaszt, két napja is csak véletlenül akadtam rá, amikor már végrehajtottad a munkát. De, ahogy már Joey-nak is leírtam, az átnevezéssel keletkezett kategórianevek szembemennek a többi nemzetiség+foglalkozás (pl. Magyar színészek) típusú kategóriával, ezzel számos problémát hoznak létre, emiatt én támogatnám a kategóriák visszanevezését. ✮ Einstein2 vitalap 2013. június 2., 13:12 (CEST)

A mostani nemzetiség+foglalkozás kategóriákat nem lehetne kettéválasztani? Tehát pl. a "magyar színészek" kategória helyett külön hozzáadni, hogy "magyar" és külön, hogy "színész"? Ezzel megoldható volna a "magyar nemzetiségű román politikusok" kérdése is, illetve megoldana egy másik vitát is, miszerint ne lehessen Szolnoki sportolók kategória ha már van Magyar sportolók kategória.-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. június 2., 14:40 (CEST)

EniPort, a cikkek kategorizálási rendszere úgy épül fel, hogy a cikkeket mindig a létező legszűkebb kategóriába soroljuk. Az Ybl Miklós szócikk például (több más kategória mellett) a Magyar építészek katba van besorolva, ami a Magyarok foglalkozás szerint és az Építészek nemzetiség szerint alkategóriája. ✮ Einstein2 vitalap 2013. június 2., 15:24 (CEST)
Ezek szerint félreérthetően írtam le a kérdésemet, ne haragudj: értem én a mostani kategorizálást. A javaslatommal a kategorizálás továbbfejlesztésének egy lehetséges irányát próbáltam felvetni (tehát tudom, hogy most nem így van): mi volna ha nem akarnánk a nemzetiséget és a foglalkozást mindenáron összekötni (pl. Magyar építészek): ez számos esetben praktikus volna (pl. határon túl élők, életük során több országban is élő művészek, stb.). Helyette külön volna, hogy Magyarok és külön, hogy Építészek. (Egyébként szerintem az általad leírt "a cikkeket mindig a létező legszűkebb kategóriába soroljuk" elv sérül akkor, amikor sokan nem szeretnék, hogy legyen a Magyar sportolóknak egy Pécsi sportolók alkategóriája is, mert csak a foglalkozás szerinti tovább-bontást akarják engedni, a lakóhely szerintit viszont nem.)-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. június 2., 16:21 (CEST)
Ha a magyar építészek cikkeit csak a Magyarok és az Építészek kategóriába sorolnánk be külön-külön, akkor nem lenne Magyar építészek kategória, hanem több ezer cikk a Magyarok kategóriában és szintén több ezer cikk az Építészek kategóriában, mivel ha megszűnnének a nemzet+foglalkozás metszetek, akkor minden magyar a Magyarok katba és minden építész az Építészek katba kerülne. (Bocs, ha nehezen érthetően fogalmaztam, másképp nem sikerült elmagyarázni.) A lakóhely+foglalkozás kategóriák nem a nemzetiség+foglalkozás alkategóriái (hiszen nem minden pécsi személy magyar), hanem egy másfajta kategóriametszet, amit én egy felesleges megoldásnak tartok, ami könnyen kiváltható a CatScannel. De azt javaslom, hogy ha akarod folytatni ezt a vitát, akkor ne itt, hanem a WP:KJ lapon tedd. ✮ Einstein2 vitalap 2013. június 2., 16:39 (CEST)
Érthető amit írsz, igazad is van benne hogy így nagyon nagy kategóriák alakulnának ki, ezekből lehetne tetszőleges szempont szerint metszeteket nézni (mellesleg a CatScan jó ötlet, de vacak megvalósítás: kevesen ismerik, túlterhelt mert max. 15 lekérdezést tud egyszerre, ráadásul sokszor egyáltalán nem elérhető). De nem akarnék ebből további vitát, csak azért mertem felvetni az ötletemet itt, mert azt gondolom ez az általad itt kifogásolt problémát is megoldaná (hogy egy adott foglalkozás országok vagy nemzetiségek szerint legyen kategorizálva).-- EniPort eszmecsere eszmecsere 2013. június 2., 16:55 (CEST)

A nemzetiség és az állampolgárság fogalmát kéne szétválasztani itt, ugyanis attól, hogy valaki pl romániai, még nem román (ez ugye nettó sértés és persze "anyaországi" ostobaság a székelyek esetében). Egyesével eldönteni emberekről, hogy ez még román, de amaz már magyar, hát, nem igazán tartom jó ötletnek (mégis hogyan? %-os mérce legyen, vagy mi?). --Vince blabla :-) 2013. június 3., 13:53 (CEST)

Cirill A betűk módosítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenNagyon fontos megoldandó – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. augusztus 14., 23:46 (CEST)

T. botgazdák!

Belebotlottam egy olyan érdekességbe, hogy orosz neveket cirill A kezdőbetűvel kezdtek, és utána sima latin betűkkel folytattak. Ez nem könnyen észrevehető dolog, mert a megjelenése mindkét betűnek azonos (legalábbis az én monitoromon). Egy ilyen példa: Vívás az 1968. évi nyári olimpiai játékokon cikkben Alekszej Vlagyimirovics Nyikancsikov. Szerintem 200-300 ilyen eset van, amit kézzel javítani elég bajos lenne.

Azután lehet még más cirill betűknél is ilyesmi, azt nem néztem. – Porrimaeszmecsere 2012. július 28., 13:56 (CEST) A cirill A betű kódja hexa D090. – Porrimaeszmecsere 2012. július 28., 14:00 (CEST)

Ez elég nehéz eset, mert cirill A betűk lehetnek jó helyen is, ahol eredeti cirill betűs szöveg van. És valószínűleg sokkal több jó cirill A van, mint rossz. Próbálok majd gondolkodni rajta. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 28., 21:11 (CEST)

Előre is köszönöm. Magam is arra gondoltam, hogy "kézi botozás" kellene, de ha a hexa D090-re rá lehetne keresni, és utána latin betűkód következik, akkor talán nem olyan veszélyes a dolog? --Porrimaeszmecsere 2012. július 28., 22:39 (CEST)

Hexa kóddal nem tud keresni a bot, de ebből a szempontból mindegy is, mert nem segítene. Azt meg lehet tenni, hogy megadom a cirill A után az összes lehetséges latin betűt, de ez baromi lassú lesz. És persze azután jöhet az összes többi betű. Nem tudom, megéri-e a ráfordítást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 28., 23:21 (CEST)

Szerintem abból a szempontból megérné, hogy így az öszvér szavakat (cirill kezdőbetű + latin folytatás) semmilyen kereső meg nem találja, így ezek a szavak (szerintem elsősorban nevek) vannak is, meg nincsenek is keresők, linkek szempontjából.

Nem ismerem a botos munkát, de akkor ott csak egy bájtos latin betűket lehet használni, az UTF nem megy? – Porrimaeszmecsere 2012. július 28., 23:44 (CEST)

A feladat megoldható UTF használatával. Pont ezért nem érdekes a hexa kód. A baj az, hogy borzasztó lassú lesz, és azalatt sok más munkát is el lehetne végezni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 28., 23:51 (CEST)

Plusz nem is ismerjük a problémát teljes terjedelmében. Felhoztad példának az A betűt első helyen. De mi van a többi betűvel? Mi van azokkal, ahol 2-3 betű is át van másolva, és csak utána jön a latin? Ezekből vajon hány lehet, és hogy tudhatnánk meg ésszerű idő alatt? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 28., 23:53 (CEST)

A felvetéseddel teljes mértékben egyetértek. Így a probléma teljes terjedelmében (szerintem) két csoportra osztható:

 1. Kevert betűk egyszerű szövegként
 2. Kevert betűk linkként

Az első esethez nem tudok hozzászólni, de a második a lényegesebb. Azt is két részre lehet osztani: létező és nem létező lapok. Ha kevert betűs című cikk létezik (ami nem nagyon valószínű), akkor azt csak kevert betűs hivatkozás találja meg, vagy nincs rá hivatkozás (árva lap), de keresővel sajnos nem lehet megtalálni. Ennek utána tudok nézni, mert szerintem cirill betűs cikk nem sok lehet. Végül eljutottunk a lényeghez: kevert betűs piros link, ami nem létező lapra mutat vagy azért, mert egyáltalán nincsen, vagy azért mert van, de nem kevert betűs. Na, ez derülne ki akkor, ha megbotoznánk.

Értem, ahogy leírtad, hogy a cirill betű után minden latint oda kell írni a kereséshez. Viszont jó híreim vannak. CSAK az A betűből van párszáz eset, (ezeknél is a második betű mindig latin), azon kívül még 5 betűnél fordul elő ilyen keverés összesen 15 esetben, amit én kézzel megcsinálok.

Tehát arra kérnélek, hogy az én kedvemért próbáld meg rendbe tenni az A betűt, ahogy az eredeti kérés szól. További kérdéseidet érdeklődve várom, ha van. --Porrimaeszmecsere 2012. július 29., 12:48 (CEST)

Ezt honnan tudod? Tényleg érdekel. Ha van cirill betűs cikkcímünk, akkor az roppant sürgősen javítandó, de ezt talán a special:prefixindex is kidobja nagyobb keresés nélkül. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 29., 12:55 (CEST)

Bocs az értetlenségért: mit honnan tudok? – Porrimaeszmecsere 2012. július 29., 13:15 (CEST)

Képzeld, találtam egy kevertbetűs cikket: Аntonyina Krivosapka. Igaz, csak átirányítás, de van rá hivatkozás is: 2009-es atlétikai világbajnokság. Most már azt mondom, hogy biztos van több is, mert ez az első volt a listában. Ez is "A" betűs, a bot hozta volna? Most mi legyen ezzel (ezekkel)?– Porrimaeszmecsere 2012. július 29., 13:31 (CEST)

Kb. 77 cirill betűs című lap van, kevert betűs a fentebbin kívül még négy vagy öt. (Sajnos előbb írok, mint olvasok...) – Porrimaeszmecsere 2012. július 29., 13:41 (CEST)

Azt, hogy hány betűnél hány eset van. Ha látod az összeset, tudnál csinálni egy listát? Krivosapka javítva, törölve, lásd Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)/Archív112#speciális karaktereket tartalmazó átirányítások. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 29., 13:43 (CEST)

Itt a cirill betűvel kezdődő piros linkek listája. Szerintem tedd bele valamilyen csiki-csuki ablakba, én olyat még nem csináltam. Az első a linkcím, a második az első hívó lap címe, utána az előfordulás száma. Remélem, a másolásnál az UTF nem kavarodik. Érdekes, hogy az A betűsök 2 kivételével mind latin betűvel folytatódnak: ez talán valamilyen régi, figyelmetlen javítás következménye. A "Karoling-házat" már javítottam egy sablonban. Ez a lista abból a július 22-i adatbázismentésből készült "piroslink listámból" készült, amit a Legtöbbször hivatkozott lapok megjegyzésénél már említettem.

Visszaütött a Wiki "nem sortörése" :-(( Elnézést kérek érte, ha előbb eszembe jut, akkor bekezdéseket csinálok vagy <br>-t. – Porrimaeszmecsere 2012. július 29., 14:50 (CEST)

Utólagos engedelemmel javítottam. – Winston vita 2012. július 31., 10:55 (CEST)

Nem pont így gondoltam, de lássuk, mire megyünk vele. Valami jelmagyarázatot kaphatok az egyes oszlopokhoz? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. július 31., 11:00 (CEST)

Az első oszlop a hibás címkezdetű (cirill betűs) szócikkcím, illetve hivatkozás címe. A harmadik oszlop az összes szócikk száma, amelyekben előfordul rá hivatkozás, a második oszlop pedig ezek közül az első előfordulás helye. Andrej Viktaravics Bahdanovics és a testvére, Aljakszandr Viktaravics Bahdanovics hivatkozásait javítottam. Vigyázni kell, mert nem csak hivatkozási címben, hanem az ettől esetleg eltérő, a szócikkben megjelenő szövegben is lehetnek ilyen hibás betűk. Lásd pl.Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. július 31., 17:14 (CEST)

A „Cirill eredetű ábécék”-et meg szerintem békén kellene hagyni, ott nem véletlenül vannak ezek a betűk benne, hiszen ezekről szól a cikk... - Gaja  Hairy coo.jpg   2012. augusztus 6., 09:43 (CEST)

Hát ez a téma nagyon elaludt, de annyira nem, hogy ne találjam meg ;-). Ugyanis az előbb kijavítgattam kézzel cca. 50 cirill A betűvel kezdődő sportolónál latin A-ra. Ezek jobbára nem is szerepelnek a fenti listában, mert nem az első betű volt, hanem az apai vagy családi név első betűje. --Porrimaeszmecsere 2013. november 18., 22:50 (CET)

Melegen bírom ajánlani: http://www.orosz-szotar.hu/ Csak bebillentyűzöm a cirill betűket és copy/paste. Vagy pl. a yandex.ru-nak és tucatnyi más helynek is van ilyenje; valahol. Elkerülni a helyestől eltérő látszatot. Pl.: Русская Виртуальная Клавиатура | Russian Keyboard Online OsvátA Palackposta 2013. november 19., 14:20 (CET)

Portálsablon terítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTeemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 14., 22:58 (CEST)

sziasztok! Ki kellene tenni a {{Portál|Kelet-Ázsia|-}} sablont a Portál:Kelet-Ázsia oldalon listázott kategóriák szócikkeibe. Ha esetleg valamelyik gyakorlott botgazda elmondja, hogy kell csinálni, beüzemelem rá AtaBotot. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 4., 11:58 (CEST)

Talán Istvánka tud segíteni. Aki függősablont tett rá, legyen szíves alá is írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. szeptember 14., 22:49 (CEST)

Tomcsy is tud segíteni a szükséges kóddal, a mi műhelyünk által gondozott kategóriákban Ő teríti a portálsablonokat. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. szeptember 17., 23:08 (CEST)

@Teemeah: A portálon listázott kategória-elemek nem mindegyike tartozik a portál témakörébe. A 9800 cikk első 140 cikkéből kb. 50 téves. pl. Kína történelme → háborúi → komplett 1. és 2. világháború. Ezeken a kategóriákon kicsit dolgozni kellene vagy sok lesz a botos szerkesztés utáni munka. -- ato vita 2014. április 11., 23:37 (CEST)

Néhai kiemeltek sablontalanítása (az egyébről áthozva)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenBináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. február 11., 17:43 (CET)

Az alábbi szakaszt az egyéb kocsmafalról hoztam át. Ha jól értem, a már nem kiemelt szócikkekről ki kéne szedni a sablont, a vitalapra meg betenni a megfelelőt. – Winston vita 2013. január 8., 16:54 (CET)

Jól látom, hogy az nálunk a szokás, hogy a korábbi kiemelt cikkeket is a Kategória:Kiemelt cikkek közé tesszük és a vitalapot kategorizáljuk korábbi kiemelt cikknek? A jelek szerint ez kicsit megzavarhatja a botokat [2][3][4]... –Dami vita 2012. november 6., 14:02 (CET)

Én azt hittem, ilyenkor ki szoktuk venni a kategóriából. Elég a vitalapon jelezni, hogy kiemelt volt. Alensha 2012. november 7., 07:18 (CET)

Valószínűleg csak elfelejtette kiszedni, aki módosította a vitalapot. Ha nincs ellenvetés, átviszem a BÜ-re, hogy sablontalanítani kéne az ilyen cikkeket. --Tgrvita 2012. november 7., 23:09 (CET)

A függősablonban az aláírásom nem azt jelenti, hogy vállalom, mert ilyesmiben másoknak nagyobb tapasztalatuk van, csak rátettem a sablont. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. február 11., 17:43 (CET)

Mivel nincs sok, lehet kézzel gyorsabb lenne! --B.Zsolt vita 2013. május 26., 01:19 (CEST)

Az Udmurt nyelv cikke a kiemeltségét elvesztette? Mikor? A Wikipédia:Korábbi kiemelt szócikkek listája táblázatból illetve a szavazásból nem derül ki egyértelműen. -- ato vita 2014. február 18., 16:10 (CET)

Résztvevő → részt vevő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Sziasztok! Az lenne a kérésem, hogy az összes olimpiai nemzetcikkben szereplő egyik résztvevő nemzete volt kifejezésben a résztvevő-t valamelyik botgazda javítsa részt vevő-re, mivel az OH. 1235. o. szerint melléknévként az utóbbi, különírt forma a helyes. Köszönöm! ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 13:57 (CEST)

Az olimpiai nemzetcikkeken kívül a világbajnokságok cikkeiben is kellett cserélnem. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 17:32 (CEST)

Köszönöm szépen. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 17:46 (CEST)

Újraindítom a botot, mert találtam olyan szócikkeket, amelyek kimaradtak. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Az éjjel Tomcsybot is ezzel foglalkozott. Sajnos rájöttem, hogy rengeteg előfordulás van még: számos sportágnál "résztvevő csapatok", az olimpiai éremtáblázatoknál "résztvevő országok" stb. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 08:29 (CEST)

Felül kéne vizsgálni néhány botszerkesztést, mert például itt biztosan nem melléknévi szerepben olvasható a szó. Lásd még OH 1450: vb-résztvevő. --Regasterios vita 2013. augusztus 11., 11:48 (CEST)

Az ilyenek miatt nem szabad soha automatikusan javítani a helyesírást bottal. Lehet, hogy csak százból egy kivétel van, de többnyire van. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. augusztus 11., 12:09 (CEST)

Nem szoktam automatikusan javítani; kézi felügyelet mellett csúszott be :-( --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 21:21 (CEST)

Visszavontam a Regasterios által jelzett hibás szerkesztést, és még korábban TomcsyBot szerkesztéseiből is számosat visszavontam, pl: [5], [6], [7], [8], [9] --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. augusztus 11., 17:25 (CEST)

Sablon:Nemzetközi katalógusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2013. október 5., 19:02 (CEST)

Kérem valamelyik botgazda segítségét, hogy a sablon:Nemzetközi katalógusok minden író, költő, filozófus, politikus stb. szócikkébe bekerülhessen.

Ez a sablon 9 nemzetközi katalógusból származó hivatkozást olvas be a Wikidatából. Számunkra a legjelentősebb a VIAF (Virtual International Authority File - Nemzetközi Virtuális Katalógustár). Ezt 31 nemzeti könyvtár köztük az Országos Széchenyi Könyvtár együttműködésének keretében hozták létre katalógusaik virtuális egységesítésével. A Wikidatában 400 000 négyszázezer ilyen katalógus bejegyzés került eddig féltöltésre. Ez becslésem szerint a magyar nyelvű Wikipédia írókról, költőkről, filozofikusokról, politikusokról stb. szóló szócikkeinek legalább 70 %-át érinti, ezeknek a hivatkozásoknak az átvétele nagyon jelentős lépés lenne a magyar nyelvű Wikipédia fejlődésében. A sablon működése pl. a Madách Imre, Molnár Ferenc vagy a Móricz Zsigmond szócikkekben látható.

Egy ilyen botnak a megírása természetesen számomra sem okozna különösebb technikai problémát. De a bot jog megszerzésért nincs semmi kedvem alázatos kérvényeket irogatni a wikibürokratáknak. Nagy segítség lenne, ha valaki aki már rendelkezik ilyen jogokkal kis módosítással a saját már engedélyezett botjával elvégezné --Texaner vita 2013. október 3., 13:47 (CEST)

A sablon több írónál is (pl. Aba Iván, Abafáy Gusztáv, stb.) eddig még üres. Ennek ellenére kerüljön be minden fent említett szócikkbe? -- ato vita 2013. október 4., 10:27 (CEST)
Jó kérdés! Én azt válaszolnám rá, hogy igen! Rengeteg olyan egyértelműsítő lap van ahol nemlétező cikkekre is hivatkoznak ez hasonló eset! A nem magyar személyek esetében nagy a valószínűsége, hogy előbb utóbb valaki beteszi az azonosítókat, a magyar személyeknél, mivel a Széchenyi könyvtár részt vesz a VIAF programban lassan minden magyar írónak lesz VIAF azonosítója. Az, hogy ezek be is kerüljenek a Wikidatába ránk vár! És ha az azonosító bekerül a wikiadatába az abban a pillanatban megjelenik azokban a magyar cikkekben melyekben ez a sablon benne van! --Texaner vita 2013. október 4., 10:38 (CEST)
Nézd meg Aba Ivánt most! --Texaner vita 2013. október 4., 10:46 (CEST)
És most még egyszer! Kösz. --Texaner vita 2013. október 4., 10:55 (CEST)

Elolvastam ezt a bejegyzést, nagyjából érteni vélem, de nem kristálytiszta. Én a linkek ellenőrzésénél és javításánál sok cikkel találkozok, és ha valami Wikidata javítanivalót észreveszek, azt is megcsinálom. Ha látom, hogy egy írónál nincs VIAF azonosító, akkor honnan tudom azt, hogy van neki egyáltalán, és mi az? --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 11:33 (CEST)

Felmész a VIAF honlapjára: [10] kiválasztod Magyarországot „select index: Hungary” és a kereső mezőbe „search field” beírod az adott személy nevét és ha a Széchenyi Könyvtár katalógusában szerepel az illető akkor az ott talált azonosítót beírod a wikidatába. Az „Állítások” között hozzáadod: „hozzáadás --> tulajdonságok: VIAF --> azonosító szám”, és kész is! --Texaner vita 2013. október 4., 13:03 (CEST)
Kösz, kipróbáltam a VIAF azonosító keresést, remélem menni fog, ha szükség lesz rá. --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 13:50 (CEST)

Én végignyomogattam a linkeket a sablonban, de nem látom, hogy ezzel előrébb leszünk! :( A hivatkozott oldalak tök üresek! Oké, hogy van számuk meg kartonjuk, de minek, ha semmi nincs benne? --B.Zsolt vita 2013. október 5., 00:50 (CEST)

Nem tudom kinél nyomogattad végig a linkeket és nem tudom, hogy milyen linkeket, ha azokat amire én gondolok (a nemzetközi katalógusok dobozban találhatókat), akkor biztos, hogy az, amit találtál pontosan mutatja egy-egy személy nemzetközi ismertségét: például Aba Iván-nak mindössze egy műve lelhető fel az amerikai Kongresszusi Könyvtárban és a Kárpátmedencén kívül nem ismert, ellenben Molnár Ferenc művei (vagy a róla szóló művek) 19 könyvtárban fellehetők. Nyilván ezek a katalógusok nem az egyszerű olvasók hanem azok számára készülnek akik valamihez forrást keresnek. Neked nyilván nincs ilyen adatokra szükséged, de biztosan vannak akiknek ez, esetleg egy évfolyamdolgozat, szakdolgozat megírásakor nagyon nagy segítséget nyújthatnak! Azok akiknek kellett, vagy a jövőben kell forráskutatást végezni biztos, hogy értékelik ezeket a linkeket. --Texaner vita 2013. október 5., 10:17 (CEST)
Folyamatban van, az enwiki en:Category:Wikipedia articles with VIAF identifiers kat. alapján, azokra a cikkekre, amik itt is léteznek. A magyar neveket megfordítom. A többit majd később (ázsiaiak, stb). --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2013. október 5., 19:02 (CEST)

Nagy segítség lenne, ha a személy infoboxok rejtett kategóriába győjtenék a {{nemzetközi katalógusok}}-wikidata-adatokat tartalmazó cikkeket. Egy ilyen kategóriát meg végig tudna fésülni egy bot, hogy melyikben nincs még {{nemzetközi katalógusok}} sablon, oda be lehetne szúrni. -- ato vita 2014. február 26., 16:13 (CET)

Cikkértékelés itt is[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenSphenodon vita 2013. október 27., 11:17 (CET)

Kedves botgazdák! Felmerült egy probléma a cikkértékelő programmal Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Bot (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) kapcsolatban. Nem értek a botokhoz, nincs is botjogom Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Botjogok (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) csupán szeretném tolmácsolni a Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)#Cikkértékelés helyen felvetődött problémát. Üdvözlettel: --Sphenodon vita 2013. október 15., 22:21 (CEST)

KSH linkek frissítése - megkeresés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenXiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. október 21., 19:39 (CEST)

Sziabotok!

Megkeresett egy kedves ismerősöm a KSH-tól hogy szeretne abban segíteni, hogy a KSH linkek (különösképp a településekkel kapcsolatosak, de ez vonatkozik minden ksh.hu alatti hivatkozásra) aktuálisak, működőek és stabilak legyenek. Átbeszélés után abban maradtunk hogy kér egy listát amiben szerepelnek a mostani linkek, és cserébe ad egy listát hogy a mostani linkek helyett milyen új linket kellene használni. A javaslatom, hogy a lista tartalmazza:

 • a jelenlegi linket
 • a szócikk címét, illetve bármilyen pointert ami megkönnyíti a későbbi cserét (pl. aktuális oldid, ha a link menet közben változik vagy eltűnik)
 • ha van bármilyen metaadatunk, azt is (pl. link megnevezés, milyen sablon milyen mezőjében használt, stb), ez segítheti a pontosítást akkor ha az nem egyértelmű

Ezt a listát ha ideadja valaki (preferált az email, és kérdezzen rá hogy biztos hogy olvastam és foglalkoztam vele :-)) akkor én intézem, és jelentkezek a frissített változattal. --grin 2013. október 18., 11:45 (CEST)

A jelenlegi linkekről nincs listám, de gondolom jó lenne az összes elmaradt népességadatot legalább a 2011-es népszámlálás adataira frissíteni, ami talán a legmérvadóbb. Erről eddig egy Excel-listát láttam, ami szerintem használható is:

Gondolom ez a népszámlálás adataira támaszkodik és nem egyéb számításokra. -- ato vita 2014. január 12., 15:31 (CET)

Ez a lista jó lesz? --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2014. január 12., 18:50 (CET)

Újraparszolás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kémiai sablonokat luás változatra írtam át. Emiatt a lapok sablonhivatkozásai megváltoztak, de ezeket csak akkor változtatja a wiki, ha megnyitjuk a lapot szerkesztésre és elmentjük.

Ezt fogom csinálni a gyimbot robottal. A robot lekérdez egy lapot, és változtatás nélkül visszatölti. A lapok listáját file-ból veszi, két lap között 10 másodperc szünetet hagy. Ha bármi hibát észlel, azonnal abbahagyja.

Kémiai lap összesen olyan 1800 darab van, egy menetben ennél kevesebbre fogom a robotot ráereszteni.

A robot egy darab bash script, ami a saját gépemen fut, így csak én tudom leállítani. Futás közben ellenőrizni fogom a lapok történetét.Gyimhu vita 2014. január 7., 10:51 (CET)

Tévedés, bármelyik admin le tudja állítani. :-) Kösz az értesítést! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. január 7., 11:12 (CET)

Erre egyébként már van script, a touch.py. --Tgrvita 2014. február 28., 08:48 (CET)

Lehet tudni, hogy miért lett szükség ilyen scriptre? --JulesWinnfield-hu vita 2014. február 28., 22:12 (CET)

Botgazda szeme hízlalja a jószágot[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kérlek benneteket, hogy nézzetek rá az itt található a megfogalmazásra, hogy használható-e: Wikipédia:Feljavításra váró_cikkjelöltek#Botgazdaként így segíthetsz a cikkjelöltek karbantartásában

--Karmela posta 2014. február 2., 10:27 (CET)

"de az utóbbi három hónapban már senki sem nyúlt hozzá (vagy csak botok változtattak rajta)" -- ez sajnos nem oldható meg, a MediaWiki ugyanis egyszerűen nem tárolja azt az információt, hogy egy szerkesztő bot. Ezen már évek óta kesergünk. Egyedül csak a friss változtatások táblájában van meg ez az információ, de három hónapra visszamenőleg nem lehet tudni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. február 2., 11:59 (CET)

Az úgy van-e, hogy egy bot nevének arra kell végződnie, hogy Bot? És hogy csak botnak végződhet így a neve? Lehet-e ezzel kezdeni valamit? Vagy azt is lehetne, hogy egy listába gyűjtjük a Wikipédán járó-kelő botok nevét, és az ő szerkesztésüket aztán ignorálni kéne az ellenőrzéskor.

--Karmela posta 2014. február 2., 22:43 (CET)
A regisztrált botok listáját tárolja a MediaWiki, és a dumpok között a huwiki-<dátum>-user_groups.sql.gz állomány tartalmazza a listájukat. Nekem van egy listám külön a regisztrált és a nem regisztrált botokról (a statisztikakészítésnél használom). Szóval elvileg nem lehetetlen. Samat üzenetrögzítő 2014. február 17., 22:32 (CET)

Nem és nem. A listázást pedig barkácsmunkának tartanám, ami rengeteg folyamatos karbantartást igényel. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. február 9., 10:47 (CET)

Már hogy ne tárolná? Ugyanolyan felhasználói csoport, mint az összes többi. Hogy egy adott felhasználó adott időpontban bot volt-e, azt kicsit körülményes megállapítani (a bürólogokból ugyan kiderül, de azok nem éppen programozóbarát formátumúak), de a gyakorlatban egy adott user vagy mindig bot, vagy sosem, nem nagyon van a kettő között mozgás. Hogy egy adott bot bot módban szerkesztett-e, az valóban nincs végtelen ideig tárolva, de nincs is különösebb jelentősége; a nem botmódban szerkesztő botot nyugodtan egy kalap alá lehetne venni Karmela listájában az összes többivel. --Tgrvita 2014. február 28., 08:42 (CET)

Coor title[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. február 28., 05:26 (CET)

Az enwiki mintájára, szeretném egységesíteni a koordinátasablonokat. Annyi a feladat, a Sablon:Coor title dms, Sablon:Coor title dm, Sablon:Coor title d sablonok beillesztéseinél be kell szúrni egy plusz paramétert: |display=title. Ez után átirányítások lesznek a Koord sablonra. --JulesWinnfield-hu vita 2014. február 27., 11:33 (CET)

Köszönöm! --JulesWinnfield-hu vita 2014. február 28., 08:03 (CET)

Jobb lenne ilyenkor burkolósablont csinálni belőlük (amit aztán egyszer majd egy bot besubstol). Egy coor_title nevű sablon, ami paraméterezéstől függően a címtől teljesen eltérő helyen is lehet, eléggé következetlen dolog. --Tgrvita 2014. február 28., 08:21 (CET)

Értem. Az enwikin meghagyták átirányításnak. Szerintem jobb, mint botra számítani. Előbb utóbb hozzászoknak a szerkesztők. --JulesWinnfield-hu vita 2014. február 28., 08:35 (CET)

Egy burkolósablon effektíve átirányításként működik, csak világosabb a funkciója, és könnyebb vele kezelni az alapsablon változásait. A bot csak a régi sablonok teljes felszámolásához kell, és ahhoz mindkét esetben szükség van rá. Addig is nem kell annak, aki esetleg már megszokta a coor_title_dms használatát, és nincs a sablon a figyelőlistáján, azon töprengenie, hogy miért nem működik az a kód, ami egy hete még jó volt. --Tgrvita 2014. február 28., 08:46 (CET)

Akkor inkább számoljuk fel, ez a burkolósablon nem az egységes használat felé mutat, nekem jobban tetszik az enwiki átirányítás, és nem érzem nagy bajnak a névbeli következetlenséget. Megjegyzem, a coor title sablon használata a kivételes esetek közé tartozik. --JulesWinnfield-hu vita 2014. február 28., 09:02 (CET)

Törlésre javasolt lapok takarítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Meg lehetne-e oldani, hogy egy bot rendszeres időnként (akár naponta) rendezze a törlésre javasolt lapok‎at? A feladat a következő:

 1. Végigmenni a WP:T lapon és megnézni mindegyik TMB-allapot.
 2. Amelyik úgy kezdődik, hogy {{tt}} (és úgy végződik, hogy {{ta}}), azt kitörölni innen és betenni a 'Frissen lezárt megbeszélések' szakasz tetejére.
 3. Ha egy dátum-szakasz ezáltal üressé válik, akkor azt törölni kell.
 4. A 'Frissen lezárt megbeszélések' szakaszban végignézni, hogy melyik TMB lezárási dátuma régebbi, mint 5 nap - azt kitörölni innen és betenni a 'Régebben lezárt megbeszélések' szakasz tetejére (a {{ttörlés link}} sablonnal). A sablon második paramétere az eredményjelzés - gondolom, ezt a bot nem tudja kitalálni, ezért a lezáró adminnak ezt jeleznie kellene, pl. a {{tt}} sablon paramétereként.
 5. A 'Régebben lezárt megbeszélések' szakaszban végignézni, hogy melyik TMB lezárási dátuma régebbi, mint 10 nap - azt kitörölni innen, és kész.

Most ugyanígy csinálom kézzel - persze nem naponta. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. március 1., 23:18 (CET)

Wikipédia:Botok/Rendszeres botfeladatok listája Még archiválás is csak minden szökőévben van. :-( --JulesWinnfield-hu vita 2014. március 2., 09:39 (CET)

Nyír Kartal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 5., 02:16 (CET)

Pl. több ország lapján hibásan szerepel a kiadónál a "Nyír Karta" neve, tévesen "Nyír Kartal" van írva. Amikbe korábban beleütköztem, kézzel javítottam, de még láthatóan sok van, amit bottal gyorsan lehetne javítani. --Tudor987 vita 2014. március 5., 00:16 (CET)

Remélhetőleg kész. --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. március 5., 02:16 (CET)
Még vannak, pl. a kereső által talált első néhány: Brit Indiai-óceáni Terület, Brit antarktiszi terület, Ausztrál antarktiszi terület, Születéskor várható élettartam, stb. --Tudor987 vita 2014. március 5., 21:36 (CET)
Én is végigmentem rajtuk. Szólj, ha találsz még! -- ato vita 2014. március 9., 18:56 (CET)
Úgy tűnik, rendben. Köszönöm! --Tudor987 vita 2014. március 10., 20:15 (CET)

Táblázat adjusztálás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaKérlek ellenőrizd le, hogy jó lett-e. -- ato vita 2014. március 27., 20:25 (CET)

Egy olyan kérdésem volna, hogy táblázatokban új oszlopokat és oszloptartalmat lehet-e bottal létrehozni? Az óbabiloni ékjelek listája cikkben az egyszerű szövegcserével megoldható sablonbeszúrást már megcsináltam, de a következő lépéshez mind a 350 cellát egyenként kéne megoldani, mert nem látom a szövegcsere lehetőségét. Ez egy próba egy sablonhoz.

A jel nevű oszlop helyett kéne egy kurzív és mellé egy epigráfia oszlop. Az utóbbiba pedig ugyanaz a sablon kéne, mint ami mellette van, csak nem 12-es, hanem 13-as paraméterrel. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. március 26., 11:54 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az első szakaszt megcsináltam kézzel (később esetleg több is lesz, ha nincs vállalkozó). – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. március 26., 18:24 (CET)

Köszönöm. Van némi javítanivaló benne, de kevesebb, mint az egészet kézzel. Esetleg más táblázatoknál is besegítenél? – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. március 27., 20:30 (CET)

Szívesen. Ha időm engedi és bottal megoldható, akkor segítek. -- ato vita 2014. március 27., 20:44 (CET)

Akkor ezek lennének még:

Ahogy az első szakaszban már megcsináltam, ugyanolyan, mint az óbabiloni volt, csak az új sablonparaméter 8.
Két oszlopot kéne beilleszteni az elejére. A megnevezésük és a minta az első szakaszban készen van. Az &#x"szám"; unicode kódokat kéne átmásolni a második és harmadik oszlopba is és minden kódot körbevenni a sablonnal ({{szerkesztő:Garamond/sablonos}}), 5, 6 és 7 paraméterekkel. Arra kéne vigyázni, hogy ahol több kód van közvetlenül egymás mellett, azok egy sablonba kerüljenek. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. március 27., 20:58 (CET)

Ennyit tudtam hozzátenni. Az eredeti táblázat sem tűnt tökéletesnek. Szerintem a további egyszerűbb kézzel. -- ato vita 2014. március 28., 00:29 (CET)

Köszönöm újra. Úgy tűnik, csak a rowspanoknál van probléma, mert ott másképp kell az oszlopot beszúrni. Ezeket megcsinálom kézzel. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. március 28., 08:18 (CET)

Nyelvközi hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Mivel Addbot nem működik, gondoltam, hozzátok fordulok. Ha jól számolom, akkor 130 db nyelvközi link van az {{egyért}}(?) sablon dokumentációs allapján. Ezek (elvileg) a Wikidatán is szerepelnek. Jó lenne, ha egy bot összehasonlítaná, és az egyezőket kiszórná (annál az 5–10%-nyi maradéknál már kézzel is meg lehet nézni, hogy mi a hiba). Bonyolultabb feladat: többi ilyen cikk felkutatása (oldal végén [[en:…]], általában van angol cikk). --Tacsipacsi vita 2014. április 13., 17:08 (CEST)

Sablon-allapokat nem nagyon tárol a Wikidata. És ezeket a botok is kerülik. Ha igény van rá, akkor kézzel kell ezeket a lapokat összekapcsolni. -- ato vita 2014. április 14., 20:33 (CEST)
Ezek nem az allaphoz kapcsolódnak, hanem magának a sablonnak a megfelelői, pl. en:Template:Disambiguation. Lehet, hogy az allappal volt Addbotnak is baja. --Tacsipacsi vita 2014. április 15., 16:05 (CEST)