Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Kérés dátumokkal kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben-- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2011. szeptember 24., 13:34 (CEST)

Sziasztok! Megoldható az, hogy kigyűjtsétek nekem egy allapra azokat az életrajzi szócikkeket, ahol hiányoznak a pontos születési adatok és élő személyekről van szó? Példa: [1] Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. augusztus 20., 20:57 (CEST)

A probléma ebben a formában alulspecifikált.

 1. Mit jelent az, hogy életrajzi szócikk? Van-e olyan kategória vagy bármilyen más ismertetőjegy, ami alapján kiválogathatók ezek a cikkek?
 2. Mit jelent az, hogy hiányoznak az adatok? Kérdőjel van benne? Melyik adat hiányzik?
 3. Mit jelent az, hogy élő? Pontosabban: honnan ismerszik meg? Nincs kitöltve a halálozása? Vagy élősablon van a vitalapján?

Ez a megszavazott nagykötőjeles marhaság persze nem egyszerűsíti a megoldást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. december 19., 09:03 (CET)

 1. Egységes nincs. Amikből ki lehet indulni, az a vitalapon a WP:ÉLETRAJZ sablon, esetleg bizonyos kategóriák (pl. magyar nők, 21. századi személyek stb.).
 2. Így van, ezek közül mind (van ahol kérdőjel van, van ahol a hónap-nap hiányzik.
 3. Élő sablon a vitalapon, illetve nincs kitöltve a halálozás.

Remélem ezzel tudtam konkretizálni a dolgot. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. január 13., 06:46 (CET)

Ez nem egy kétperces feladat, és nem is túl jól definiált, de javasolnám felvetni az adatbázis-lekérdezési oldalon is, mert a kigyűjtések tipikusan oda (is) tartoznak, és lehet, hogy hamarabb megoldja valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 13., 08:22 (CET)

A Wikidata óta a kitöltetlen halálozás paraméter a cikkben már nem számít sokat. Csináltam egy kigyűjtést a Kategória:Élő személyek életrajzai kategóriából az allapomon:
Biztos lehet még bővíteni meg szűkíteni is. -- ato vita 2014. március 22., 16:36 (CET)
@Cassandro: Még egy bővített kigyűjtés a teljes Kategória:Személyek kategóriára egy másik allapon:
Lehet böngészni vagy finomítani a szűrési feltételeken. Tekinthetjük megoldottnak? -- ato vita 2014. március 22., 19:37 (CET)

Egy észrevétel: a listában megtaláltam Kóti Árpádot, akinél viszont szerepel a teljes születési dátum. Egyedi dolog vagy algoritmushiba? Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2014. március 23., 18:45 (CET)

Persze a listákat is fenntartással kell kezelni és manuálisan ellenőrizni. Az említett cikkben nyilván a "[[Nagy Ibolya (színésznő, ?)|Nagy Ibolya]]" részt találhatta meg a bot. -- ato vita 2014. március 23., 19:19 (CET)

Portálsablon terítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTeemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 14., 22:58 (CEST)

sziasztok! Ki kellene tenni a {{Portál|Kelet-Ázsia|-}} sablont a Portál:Kelet-Ázsia oldalon listázott kategóriák szócikkeibe. Ha esetleg valamelyik gyakorlott botgazda elmondja, hogy kell csinálni, beüzemelem rá AtaBotot. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 4., 11:58 (CEST)

Talán Istvánka tud segíteni. Aki függősablont tett rá, legyen szíves alá is írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. szeptember 14., 22:49 (CEST)

Tomcsy is tud segíteni a szükséges kóddal, a mi műhelyünk által gondozott kategóriákban Ő teríti a portálsablonokat. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. szeptember 17., 23:08 (CEST)

@Teemeah: A portálon listázott kategória-elemek nem mindegyike tartozik a portál témakörébe. A 9800 cikk első 140 cikkéből kb. 50 téves. pl. Kína történelme → háborúi → komplett 1. és 2. világháború. Ezeken a kategóriákon kicsit dolgozni kellene vagy sok lesz a botos szerkesztés utáni munka. -- ato vita 2014. április 11., 23:37 (CEST)

Résztvevő → részt vevő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Sziasztok! Az lenne a kérésem, hogy az összes olimpiai nemzetcikkben szereplő egyik résztvevő nemzete volt kifejezésben a résztvevő-t valamelyik botgazda javítsa részt vevő-re, mivel az OH. 1235. o. szerint melléknévként az utóbbi, különírt forma a helyes. Köszönöm! ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 13:57 (CEST)

Az olimpiai nemzetcikkeken kívül a világbajnokságok cikkeiben is kellett cserélnem. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 17:32 (CEST)

Köszönöm szépen. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 17:46 (CEST)

Újraindítom a botot, mert találtam olyan szócikkeket, amelyek kimaradtak. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Az éjjel Tomcsybot is ezzel foglalkozott. Sajnos rájöttem, hogy rengeteg előfordulás van még: számos sportágnál "résztvevő csapatok", az olimpiai éremtáblázatoknál "résztvevő országok" stb. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 08:29 (CEST)

Felül kéne vizsgálni néhány botszerkesztést, mert például itt biztosan nem melléknévi szerepben olvasható a szó. Lásd még OH 1450: vb-résztvevő. --Regasterios vita 2013. augusztus 11., 11:48 (CEST)

Az ilyenek miatt nem szabad soha automatikusan javítani a helyesírást bottal. Lehet, hogy csak százból egy kivétel van, de többnyire van. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. augusztus 11., 12:09 (CEST)

Nem szoktam automatikusan javítani; kézi felügyelet mellett csúszott be :-( --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 21:21 (CEST)

Visszavontam a Regasterios által jelzett hibás szerkesztést, és még korábban TomcsyBot szerkesztéseiből is számosat visszavontam, pl: [2], [3], [4], [5], [6] --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. augusztus 11., 17:25 (CEST)

Sablon:Nemzetközi katalógusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA sablon eddig több mint 22.000 cikken szerepel a magyar Wikin. -- ato vita 2014. november 15., 18:58 (CET)

Kérem valamelyik botgazda segítségét, hogy a sablon:Nemzetközi katalógusok minden író, költő, filozófus, politikus stb. szócikkébe bekerülhessen.

Ez a sablon 9 nemzetközi katalógusból származó hivatkozást olvas be a Wikidatából. Számunkra a legjelentősebb a VIAF (Virtual International Authority File - Nemzetközi Virtuális Katalógustár). Ezt 31 nemzeti könyvtár köztük az Országos Széchenyi Könyvtár együttműködésének keretében hozták létre katalógusaik virtuális egységesítésével. A Wikidatában 400 000 négyszázezer ilyen katalógus bejegyzés került eddig féltöltésre. Ez becslésem szerint a magyar nyelvű Wikipédia írókról, költőkről, filozofikusokról, politikusokról stb. szóló szócikkeinek legalább 70 %-át érinti, ezeknek a hivatkozásoknak az átvétele nagyon jelentős lépés lenne a magyar nyelvű Wikipédia fejlődésében. A sablon működése pl. a Madách Imre, Molnár Ferenc vagy a Móricz Zsigmond szócikkekben látható.

Egy ilyen botnak a megírása természetesen számomra sem okozna különösebb technikai problémát. De a bot jog megszerzésért nincs semmi kedvem alázatos kérvényeket irogatni a wikibürokratáknak. Nagy segítség lenne, ha valaki aki már rendelkezik ilyen jogokkal kis módosítással a saját már engedélyezett botjával elvégezné --Texaner vita 2013. október 3., 13:47 (CEST)

A sablon több írónál is (pl. Aba Iván, Abafáy Gusztáv, stb.) eddig még üres. Ennek ellenére kerüljön be minden fent említett szócikkbe? -- ato vita 2013. október 4., 10:27 (CEST)
Jó kérdés! Én azt válaszolnám rá, hogy igen! Rengeteg olyan egyértelműsítő lap van ahol nemlétező cikkekre is hivatkoznak ez hasonló eset! A nem magyar személyek esetében nagy a valószínűsége, hogy előbb utóbb valaki beteszi az azonosítókat, a magyar személyeknél, mivel a Széchenyi könyvtár részt vesz a VIAF programban lassan minden magyar írónak lesz VIAF azonosítója. Az, hogy ezek be is kerüljenek a Wikidatába ránk vár! És ha az azonosító bekerül a wikiadatába az abban a pillanatban megjelenik azokban a magyar cikkekben melyekben ez a sablon benne van! --Texaner vita 2013. október 4., 10:38 (CEST)
Nézd meg Aba Ivánt most! --Texaner vita 2013. október 4., 10:46 (CEST)
És most még egyszer! Kösz. --Texaner vita 2013. október 4., 10:55 (CEST)

Elolvastam ezt a bejegyzést, nagyjából érteni vélem, de nem kristálytiszta. Én a linkek ellenőrzésénél és javításánál sok cikkel találkozok, és ha valami Wikidata javítanivalót észreveszek, azt is megcsinálom. Ha látom, hogy egy írónál nincs VIAF azonosító, akkor honnan tudom azt, hogy van neki egyáltalán, és mi az? --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 11:33 (CEST)

Felmész a VIAF honlapjára: [7] kiválasztod Magyarországot „select index: Hungary” és a kereső mezőbe „search field” beírod az adott személy nevét és ha a Széchenyi Könyvtár katalógusában szerepel az illető akkor az ott talált azonosítót beírod a wikidatába. Az „Állítások” között hozzáadod: „hozzáadás --> tulajdonságok: VIAF --> azonosító szám”, és kész is! --Texaner vita 2013. október 4., 13:03 (CEST)
Kösz, kipróbáltam a VIAF azonosító keresést, remélem menni fog, ha szükség lesz rá. --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 13:50 (CEST)

Én végignyomogattam a linkeket a sablonban, de nem látom, hogy ezzel előrébb leszünk! :( A hivatkozott oldalak tök üresek! Oké, hogy van számuk meg kartonjuk, de minek, ha semmi nincs benne? --B.Zsolt vita 2013. október 5., 00:50 (CEST)

Nem tudom kinél nyomogattad végig a linkeket és nem tudom, hogy milyen linkeket, ha azokat amire én gondolok (a nemzetközi katalógusok dobozban találhatókat), akkor biztos, hogy az, amit találtál pontosan mutatja egy-egy személy nemzetközi ismertségét: például Aba Iván-nak mindössze egy műve lelhető fel az amerikai Kongresszusi Könyvtárban és a Kárpátmedencén kívül nem ismert, ellenben Molnár Ferenc művei (vagy a róla szóló művek) 19 könyvtárban fellehetők. Nyilván ezek a katalógusok nem az egyszerű olvasók hanem azok számára készülnek akik valamihez forrást keresnek. Neked nyilván nincs ilyen adatokra szükséged, de biztosan vannak akiknek ez, esetleg egy évfolyamdolgozat, szakdolgozat megírásakor nagyon nagy segítséget nyújthatnak! Azok akiknek kellett, vagy a jövőben kell forráskutatást végezni biztos, hogy értékelik ezeket a linkeket. --Texaner vita 2013. október 5., 10:17 (CEST)
Folyamatban van, az enwiki en:Category:Wikipedia articles with VIAF identifiers kat. alapján, azokra a cikkekre, amik itt is léteznek. A magyar neveket megfordítom. A többit majd később (ázsiaiak, stb). --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2013. október 5., 19:02 (CEST)

Nagy segítség lenne, ha a személy infoboxok rejtett kategóriába győjtenék a {{nemzetközi katalógusok}}-wikidata-adatokat tartalmazó cikkeket. Egy ilyen kategóriát meg végig tudna fésülni egy bot, hogy melyikben nincs még {{nemzetközi katalógusok}} sablon, oda be lehetne szúrni. -- ato vita 2014. február 26., 16:13 (CET)

Az Autolist. tools.wmflabs.org alkalmazással kidobott személyekre felkerült a sablon, így csaknem 20.000 cikken már szerepel. Megkockáztatom, hogy el van intézve ami a botgazdákat illeti. -- ato vita 2014. november 10., 09:18 (CET)

KSH linkek frissítése - megkeresés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenXiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. október 21., 19:39 (CEST)

Sziabotok!

Megkeresett egy kedves ismerősöm a KSH-tól hogy szeretne abban segíteni, hogy a KSH linkek (különösképp a településekkel kapcsolatosak, de ez vonatkozik minden ksh.hu alatti hivatkozásra) aktuálisak, működőek és stabilak legyenek. Átbeszélés után abban maradtunk hogy kér egy listát amiben szerepelnek a mostani linkek, és cserébe ad egy listát hogy a mostani linkek helyett milyen új linket kellene használni. A javaslatom, hogy a lista tartalmazza:

 • a jelenlegi linket
 • a szócikk címét, illetve bármilyen pointert ami megkönnyíti a későbbi cserét (pl. aktuális oldid, ha a link menet közben változik vagy eltűnik)
 • ha van bármilyen metaadatunk, azt is (pl. link megnevezés, milyen sablon milyen mezőjében használt, stb), ez segítheti a pontosítást akkor ha az nem egyértelmű

Ezt a listát ha ideadja valaki (preferált az email, és kérdezzen rá hogy biztos hogy olvastam és foglalkoztam vele :-)) akkor én intézem, és jelentkezek a frissített változattal. --grin 2013. október 18., 11:45 (CEST)

A jelenlegi linkekről nincs listám, de gondolom jó lenne az összes elmaradt népességadatot legalább a 2011-es népszámlálás adataira frissíteni, ami talán a legmérvadóbb. Erről eddig egy Excel-listát láttam, ami szerintem használható is:

Gondolom ez a népszámlálás adataira támaszkodik és nem egyéb számításokra. -- ato vita 2014. január 12., 15:31 (CET)

Ez a lista jó lesz? --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2014. január 12., 18:50 (CET)

Nyelvközi hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2014. április 25., 21:01 (CEST)

Sziasztok! Mivel Addbot nem működik, gondoltam, hozzátok fordulok. Ha jól számolom, akkor 130 db nyelvközi link van az {{egyért}}(?) sablon dokumentációs allapján. Ezek (elvileg) a Wikidatán is szerepelnek. Jó lenne, ha egy bot összehasonlítaná, és az egyezőket kiszórná (annál az 5–10%-nyi maradéknál már kézzel is meg lehet nézni, hogy mi a hiba). Bonyolultabb feladat: többi ilyen cikk felkutatása (oldal végén [[en:…]], általában van angol cikk). --Tacsipacsi vita 2014. április 13., 17:08 (CEST)

Sablon-allapokat nem nagyon tárol a Wikidata. És ezeket a botok is kerülik. Ha igény van rá, akkor kézzel kell ezeket a lapokat összekapcsolni. -- ato vita 2014. április 14., 20:33 (CEST)
Ezek nem az allaphoz kapcsolódnak, hanem magának a sablonnak a megfelelői, pl. en:Template:Disambiguation. Lehet, hogy az allappal volt Addbotnak is baja. --Tacsipacsi vita 2014. április 15., 16:05 (CEST)

Ebbe most nem ástam bele magam, de ha két sorozatot össze akarsz hasonlítani, akkor valószínűleg egyszerűbb kitenni mind a kettőt egymás mellé Excelbe, és ott függvényekkel elvégezni az összehasonlítást (index és hol.van, vagy fkeres), mint botot fejleszteni rá. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. szeptember 3., 21:06 (CEST)

Végül az egyszerű szövegszerkesztő (Notepad++) mellett döntöttem, és pár helyen már kész is van, de sokkal több helyen még nincs. Valaki le tudná programozni? A következő a munkamenetem:

 1. kimásolom a lapon szereplő nyelvközi hivatkozásokat egy szövegfájlba
 2. szintén kimásolom a Wikidatán találhatóakat egy másikba (API segítségével: https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&props=sitelinks&ids=Q1, a Q1 értelemszerűen kicserélendő a laphoz tartozó Wikidata-elem sorszámára)
 3. ez utóbbit a csere funkcióval az előbbivel egyező formátumúra alakítom (szerintem viszonylag egyszerűen leprogramozható)
 4. összehasonlítom a két fájlt, ha eltérés van, akkor megnézem, hogy mi a helyzet, pl. egyszerű átirányításnál vagy törölt lapnál kiszedhető ugyanúgy

A Szerkesztő:Samat/Interwikivel rendelkező lapok listáról lehet dolgozni, a szakaszra mutató linkeket értelemszerűen ki kell hagyni, és már van benne olyan lap is, amit időközben javítottam. Valaki? --Tacsipacsi vita 2014. november 6., 07:43 (CET)

Cikkértékelő bot[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

(...átmozgatva az adminisztrátorok üzenőfaláról)

A Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Bot lapon a program letöltésére mutató link nem hozza be az oldalt. E miatt sem én, sem más nem tudja tesztelni. Korrigálná az, aki tudja, hol lelhető fel még ez a program? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. július 8., 14:35 (CEST)

Botgazdaként így segíthetsz a cikkjelöltek karbantartásában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Karmela posta 2014. október 1., 09:33 (CEST)
1. feladat, sablon a vitalapra

Időről-időre végig kell bogarászni a Kategória:Feljavításra váró cikkjelöltek kategóriáját:

Ha egy cikkjelölt legalább három hónapos, és az utóbbi három hónapban már senki sem nyúlt hozzá, vagy csak olyan felhasználók változtattak rajta, amiknek a nevében ott a „bot”, akkor a cikkjelölt vitalapjára, rá kell tenni a

{{Törlési figyelmeztetés egy cikkjelölt vitalapján}}

(vagy rövidítve: {{cikkj-tf}}) sablont a következő szerkesztési összefoglalóval: „== Figyelmeztetés a közelgő törlésre 1 hónap múlva ==”

A {{cikkj-tf}} sablon például a 2014-10-28 paraméterrel így jelenne meg:

A sablont a vitalapra eleve egy hónappal későbbi dátummal kell ráírni, és a szerkesztési összefoglaló is egy hónapról beszéljen legelőször. A sablon besorolja a vitalapot a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategóriába.

2. feladat, szerköf

Két hét múlva csak a szerkesztési összefoglalót kell megújítani, újabb egy hét múlva, majd hat nap múlva ismét csak a szerkesztési összefoglalót kell aktualizálni („1 hónap múlva” helyett „2 hét múlva”, majd „1 hét múlva”, végül „1 nap múlva”). A figyelmeztetésnek és az aktualizálásoknak az a célja, hogy a lap megjelenjen a figyelőlistákon és a friss változtatásokban. Ha mód van rá, akkor úgy kéne csinálni, hogy ne botváltoztatásnak legyen minősítve, mert az ilyenek figyelését sokan kikapcsolják.

Nem muszáj a régi szakaszcímet változtatgatni, úgy is jó, ha a bot egy újabb szakaszt nyit friss sablonnal a rövidebb időtartamra.

3. feladat, úgy, mint a szubcsonkoknál

A cikkjelöltekre vonatkozó botmunka még a sablon:cikkjelöltek aktualizálása a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel alapján annak analógiájára, ahogyan az a sablon:szubcsonkok sablonnal szokott történni. A sablon feladata, hogy csokorba gyűjtse azokat a cikkjelölteket, amik már kaptak törlési figyelmeztetést, és csoportosítsa őket a törlés várható időpontja szerint. A sablon:cikkjelöltek be van illesztve a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategória fejlécébe.

A cikkjelöltekről itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Cikkjelöltek.

Köszönettel venném, ha valamelyik botgazda vállalkozna a három feladatra, vagy azok valamelyikére!

--Karmela posta 2014. szeptember 30., 18:31 (CEST)

Átnézve a ketegóriát, gyakorlatilag egy igen lelkes és aktív, viszont trehány szerkesztő munkájának elrejtéséről vagy törléséről van szó. Nem igazán látom értelmét, hogy rosszul megírt kis görög települések védelmében ennyire túlbonyolítsuk a dolgot. A kategóriát törölni kellene a tartalmával együtt, a szócikkeket pedig a fő névtérben újra, egyesével létrehozni. Egyedül ami érték bennük, az az infobox, de azt meg már a wikidatának hála nem nehéz pótolni. --B.Zsolt vita 2014. október 1., 17:44 (CEST)

@B.Zsolt, a cikkjelöltek kategóriájában bennragadt, máig cikké át nem alakított cikkjelöltekre ez majdnem igaz is, a már megmentettek pedig már nincsenek ott, ilyenből is akadt bőven. Csakhogy továbbra is naponta keletkeznek a szubcsonkok valami kis menthetővel, és az olyan cikkek is, amik egyelőre nem vállalhatóak ugyan a fő névtérben, de amiknek a témája nevezetes, és érdemes lenne színvonalasabban megírni. A rendszer ezek kezelésére való, hogy a keresőmotoroktól elzárva, türelmesen várakozni tudjanak három hónapon át is a feljavításra vagy a törlésre.

Ha a cikkjelöltek céljáról és a jelenlegiek sorsáról akarsz eszmét cserélni, akkor kérlek inkább itt tedd: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Cikkjelöltek közelgő törlése (2014-11-01). Ez itt a műszaki kocsmafal.

--Karmela posta 2014. október 1., 18:25 (CEST)

Kérések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2014. december 6., 20:31 (CET)

Sziasztok!

@Bencemac:Strukturálni kéne a kérdéseidet, mert elsüllyedünk a mocsárban. Javaslom a ==.. (kettő vagy több egyenlőségjel) használatát. Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:56 (CET)

Néhány dologban kérném segítségeteket:

 1. Jó lenne, ha minden informatikai szócikk tartalmazná a portálra mutató sablont. Elkezdtem hát kézzel berakosgatni, de rengeteg ilyen szócikk van. Megoldható lenne ezeket bottal pótolni?
Symbol oppose vote.svg ellenzem: nem kell minden informatikai szócikknek tartalmaznia a portálra mutató sablont: a többszörös besorolású szócikkeknek nem feltétlenül kell tartalmazniuk a p.m.s-t, teszem azt a fiktív 'mosógépvezérlő automatika' cikknek, aminek nem az elsődleges besorolása az 'informatika', hanem mondjuk a 'mechatronika', nem kell alapértelmezésben ezt tartalmaznia, elég, ha az olvasó eljut a mikrovezérlőkig, Ha nagyon kell, majd az olvasók besablonozzák. (Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:40 (CET))
 1. Jó lenne, ha lenne egy olyan kategóriánk, ami tartalmazza az olyan egyértelműsítő lapokat, amelyek neve nem az (egyértelműsítő lap) utótagra végződik. Ez megkönnyítené ezek felkutatását és javítását.
 2. A BSicon bpmetro.svg lelkes botgazdára és szorgalmas botjára vár.
 3. Illetve a fentebb feltett, a cikkértékelő bottal kapcsolatos kérdésem még mindig válaszra vár...

A segítséget előre is köszönöm! Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 22., 19:34 (CEST)

 1. Mi alapján lehet futtatni a botot (konkrét lista, aminek minden elemébe be kell szúrni)?
 2. Ez szerintem nem botfeladat, az {{egyért}}(?) sablonba simán bekódolható.
 3. Ha az én azonnalizásomra gondolsz, akkor az nem bot-, hanem adminfeladat, ugyanis a fájlnévnek így kell maradnia (a {{BS}} és társai miatt), le kell törölni, majd ugyanezen a néven átirányítást létrehozni a sablonban említett névre.
 4. Erre én se tudok válaszolni, de kíváncsian várom a fejleményeket (nem mintha futtatnám, csak amúgy). --Tacsipacsi vita 2014. október 22., 23:46 (CEST)
 1. A Kategória:Informatika bőven megfelelne.
 2. BSicon bpmetro.svg: Arra gondoltam, hogy ki kéne szedegetni a szócikkekből és javítani a Commonsos képre a linkeket lehetőleg bottal, mert sokat kéne javítani.
Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 09:12 (CEST)
A metróst jeleztem az adminisztrátorok üzenőfalán. Mint említettem, bottal nem javítható, csak átirányítással. Egyedüli kivétel a Szerkesztő:Plexipajzs/Képek, de az meg szerkesztői allap, úgyhogy nem nyúlkálunk bele. Az {{egyért}}(?) módosítása megfelel? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 10:56 (CEST)
Örülök, hogy a kép jó kezekbe került! Nekem mindegy mi módon, csak legyen egy listám a hibás egyértelműsítő lapokról. A portálsablon terítése megoldható? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 13:27 (CEST)
A kategóriának kéne találni egy normális nevet és el kéne helyezni a kategóriafában, onnantól simán megcsinálom. A portálsablon terítése természetesen megoldható, csak nincs is botfiókom és nekem sincs meg a program. (Tényleg az EC-számra is rakjunk? [Kategória:InformatikaKategória:Bioinformatika‎EC-szám] Ha mégse, akkor ezt gondold át azért.) Valaki, akinek van? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 13:49 (CEST)
Szerintem a Kategória:Bioinformatika‎ kivételével mindegyikbe mehetnek. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 14:27 (CEST)
Ezt nézd még át jobban. Találomra pl. a Kategória:Könyvtártudomány és az Akadálymentesítés nem illik ide (ezekről a cikkekről beszélünk). A másikra van ötleted? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 15:33 (CEST)

A Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Informatikai szócikkek lapon felsorolt cikkek biztos informatika témájúak. A másik neve esetleg Kategória:Hibás elnevezésű egyértelműsítő lapok? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 16:29 (CEST)

Hibás egyértelműsítések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

@Tacsipacsi: segítenél az {{egyért}}(?) módosításában? @Ato 01: tudnál segíteni a portálsablonok terítésében? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 6., 20:31 (CET)
Persze, ha megcsinálod a kategóriát. (Amúgy nem tudom, hogy ennek a listának az olvasására képes-e a bot.) --Tacsipacsi vita 2014. december 6., 20:53 (CET)
Simán csak hozzam létre üresen vagy csináljak vele mást is? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 6., 20:58 (CET)
Kategorizálni is kell az ilyet, de Karmela megcsinálta, úgyhogy már működik! Egyelőre egy lap van benne, amivel nem tudok még mit kezdeni, de az üzenet elmentésének pillanatában 15 389 lap vár feldolgozásra, úgyhogy még jöhet más is! --Tacsipacsi vita 2014. december 6., 23:09 (CET)

Portálsablon terítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

@Bencemac: beszúrtam pár portálsablont, amilyen formában már tőled is láttam "{{Portál|Informatika}}", de előtte talán jobb lett volna még tisztázni, hogy jó-e egyszerűen csak "Informatikaportál" vagy inkább "Informatikai portál" "{{Portál|Informatika|i }}" a jobb. Ilyet is, olyat is láttam már. Azért a Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Informatikai szócikkek listát is kritikával kezelném. Pl. az Akadálymentesítés cikk nem hiszem hogy szorosan kötődik az Informatikai portálhoz. -- ato vita 2014. december 8., 12:34 (CET)
Asszem, van valami helye a szavazások kiírásának - ebben nem vagyok most itt 1helybe olyan biztos ... Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:56 (CET)
Biztos vagyok benne, hogy van hibás kategorizálás; ezeket javítani kell: annak, aki felismeri :) Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:56 (CET)

@Ato 01: Elkezdtem kigyomlálni a nem az informatikához tartozó lapok értékelősablonjait. Eddig az első 20 oldalt tudtam átnézni, ezek többségére majd mehet bottal a portálsablon (remélem, nem siklottam el semmi fölött). Ami a portálsablont illeti, felvetem a kérdést az Informatika műhelyben, a válaszig várjunk. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 13., 12:19 (CET)

@Ato 01: Átnéztem a listát és kiszedtem minden (szerintem) nem oda valót. A lista következő frissítésekor már mehetnek rájuk a portálsablonok. A műhelytagok pedig az 'Informatikai' változatra szavaznak, ezért a régieket is erre kéne cserélni. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 14., 08:55 (CET)

Átirányítások vitalapjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valahogy ki lehetne listázni az olyan átirányításokat, amiknek van vitalapja? Mert az ilyen lapoknak a többsége vagy fölösleges cikkértékelő sablont, vagy átirányítást tartalmaz egy másik cikkre. Ezek megtalálása pedig jelenleg igen nehéz. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 13., 12:19 (CET)

Színirendezők kategória[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. november 9., 10:12 (CET)

Kedves botgazdák! Azt szeretném kérni tőletek, hogy a színirendezők kategóriát nem módosítanátok színházrendezők kategóriára? Kérés előzményei, amiből több is kiderül: Wikipédia:Kategóriajavaslatok#Színirendezők? Hálás köszönetem előre is! Apród vita 2014. november 6., 23:47 (CET)

Köszönöm, hogy segítettél, Ato! Apród vita 2014. november 9., 19:00 (CET)

Én köszönöm, hogy a hivatalos megnevezést kiderítettétek! :-) -- ato vita 2014. november 9., 20:08 (CET)

Mini egyértelműsítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. november 20., 19:22 (CET)

Kérlek, javítsátok a Mini --> Mini (egyértelműsítő lap)ra mutató hivatkozásokat. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 8., 15:08 (CET) Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 20., 22:01 (CET)

Arco egyértelműsítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--B.Zsolt vita 2014. november 20., 15:27 (CET)

Kérlek, javítsátok az Arco --> Arco (egyértelműsítő lap)ra mutató hivatkozásokat. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 8., 16:42 (CET)

A legtöbb hivatkozást az {{AVE}} sablon okozta, ezek nélkül már nem is biztos, hogy botfeladat. --B.Zsolt vita 2014. november 8., 22:58 (CET)

Ahogy sejtettem, 11 lap maradt csupán. --B.Zsolt vita 2014. november 9., 20:30 (CET) Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 20., 22:01 (CET)

Takarítás a filmes cikkekben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--B.Zsolt vita 2014. november 21., 01:44 (CET)

Sziasztok! Egy összetet botfeladatról lenne most szó, mely túl nehéz nekem. Elkezdtem kicserélni a filmes szócikkekben az eredeti_cím, angol cím, angol_cím paramétereket egységesen eredeti cím-re, de észrevettem, hogy akad még sok más régi maradvány is a cikkekben. Többek között rengeteg képaláírás van kép nélkül (xy film DVD borítója), továbbá van háttérszín és címszín paraméter is, mely szintén nincs már használatban.

Tehát a feladat:

 • eredeti_cím, angol cím, angol_cím paraméterek egységesen eredeti cím formára;
 • képaláírás paraméter törlése, ha nincs kép;
 • háttérszín, címszín paraméterek törlése tartalmukkal együtt.

Kb. 4000 szócikket kell átnézni.

Előre is köszönöm a segítséget! --B.Zsolt vita 2014. november 20., 15:17 (CET)


@B.Zsolt: Én is elkezdtem takarítani (cserélgetni) a következő reguláris kifejezésekkel:

 1. (\s*?\|\s*?)(eredeti_cím|angol\scím|angol_cím)(\s*?=) → $1eredeti cím$3
 2. (\|\s*?képaláírás\s*?=\s*?)[^\n]+ → $1 ha tartalmazza ezt: \|\s*?kép\s*?=\s*?\n és nem tartalmazza ezt: \|\s*?képaláírás\s*?=\s*?\n
 3. \s*?\|\s*?(háttérszín|címszín)\s*?=[^\n]* → semmi

de ettől még maradhatnak duplikátum "eredeti cím" paraméterek. Az egymás utáni duplikátum paraméterekre a következő két csere-szabályt adtam meg attól függően, hogy az első vagy a második az üres:

 1. (\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?[^\n]+\n)(\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?\n) → $1
 2. (\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?\n)(\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?[^\n]+\n) → $2

de A Jó, a Rossz és a Csúfnál elakadtam. Most meg se időm, se ötletem a további takarításhoz. Szerintem ezekkel neked is menne. -- ato vita 2014. november 20., 23:04 (CET)

Rendben, nekifogok! Meglátjuk én meddig jutok! :) A héten ezt letudjuk! :) --B.Zsolt vita 2014. november 20., 23:09 (CET)

Lehet, hogy a kép nélküli aláírásokat is hagyni kéne. Sok helyen csak imdb-s információk voltak amikből már eddig is töröltem. A képekhez sokszor közük sincs. -- ato vita 2014. november 20., 23:16 (CET)

Perceken belül végez, így ezt lezártnak tekinthetjük! @Ato 01: Te egy zseni vagy, ezek a reguláris kifejezések remekül működnek, nekem ez lehetetlen feladat lett volna! :) --B.Zsolt vita 2014. november 21., 01:44 (CET)

Na szuper. Akkor már csak azt nem tudom, mit csináljunk a dupla "eredeti cím"-ekkel, pl. A Jó, a Rossz és a Csúfnál Vigyor. -- ato vita 2014. november 21., 06:49 (CET)
Ezek a cikkek bekerültek a Kategória:Dupla paramétermegadást tartalmazó lapok kategóriába. Kell egy metszet a film infoboxok és a kategória között, majd a listát kézzel átnézni. Szerintem kezelhető mennyiségű cikkről lesz szó. --B.Zsolt vita 2014. november 21., 14:45 (CET)
Erre való a CatScan. Szerinte annyira kezelhető mennyiség, hogy nekem pontosan 0 találatot sikerült kicsikarnom belőle, még A Jó, a Rossz és a Csúfot sem adta ki. --Tacsipacsi vita 2014. november 21., 18:39 (CET)

Én úgy csináltam volna, hogy a database scannerrel kigyűjteném a film infoboxokat tartalmazó lapokat, majd ezt hasonlítanám össze az awbben a Kategória:Dupla paramétermegadást tartalmazó lapok kategóriával. A metszetbe kerülnek a hibásak. --B.Zsolt vita 2014. november 21., 22:48 (CET)

Akkor én pywikibottal menteném ki listába a következő paranccsal:

replace.py -transcludes:"film infobox" "\|\s*?eredeti\scím\s*?=.*?\n(.*?\n)*\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=" "b" -regex -save:lista.txt -- ato vita 2014. november 22., 21:08 (CET)

Napló egyértelműsítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. november 29., 13:08 (CET)

Kérlek, javítsátok a napló-ra mutató hivatkozásokat. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 26., 10:35 (CET)

Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 29., 13:27 (CET)

Szubcsonk sablon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. november 28., 23:00 (CET)

Kedves Botgazdák!

A Sablon:Szubcsonkok sablon napok óta beragadt. Ha valamilyen technikai oka van, érdemes lehet ránézni. --Tudor987 vita 2014. november 26., 23:51 (CET)

Egyszer lefuttattam a szubcsonk.py-t. @Szaszicska: Betegyem atobot tools labsos rendszeres feladatai közé? -- ato vita 2014. november 27., 20:08 (CET)
Köszönöm, az jó lenne, és főleg rendszeresebb, mint saját gépről manuálisan futtatni. Viszont az utóbbi időben figyelmeztetéseket (API warning (query)) dob valamilyen közelgő paraméter változtatásról, úgyhogy lehet kicsit bele kell nyúlnia a kódba valaki hozzáértőnek. Szaszicska vita 2014. november 27., 22:31 (CET)
To continue using the current formatting, use the 'rawcontinue' parameter – mondja pl. itt, de szerintem ezt a Pywiki fejlesztői megoldják, gondolom a Tool Labs esetén magától frissül/könnyebb frissíteni, mint saját gépen. (Bár itt a legalján nem erre utaló hibaüzenetet látok…) --Tacsipacsi vita 2014. november 27., 23:08 (CET)

virág → virág (botanika)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. december 14., 13:38 (CET)

Sziasztok! Szeretnék én is megkérni valakit, akinek ideje és energiája engedi, hogy a Virág (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapra való hivatkozásokat az egyes szócikkekben átvarázsolná Virág (botanika) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapra való hivatkozásokká? Átfutottam a közel 1300 szócikket, amiben szerepel, s azt sejtem, hogy ezekben már mind a botanikai virágra van hivatkozás, nem a keresztnév virágra. Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. november 27., 01:36 (CET)

Nem kizárólag. Pl. a Vita:Tünde lapon a Virág keresztnévre gondoltak (ahol, gondolom, nem javítjuk, hiszen hozzászólásban szerepel, de cikkben is előfordulhat), illetve leginkább az egyértelműsítetlen cikkre. Kézi felügyelet szükséges. --Tacsipacsi vita 2014. november 27., 17:00 (CET)
Igaz. Elnézést, amikor a kérést megírtam, nem hangsúlyoztam eléggé, hogy a vitalapokat nem számítom a szócikkek közé. Mindenesetre igyekeztem a szócikkek (nem vitalapok) címei alapján kiszűrni, melyikben lehet a keresztnévre hivatkozás, s azokat kézzel javítottam már, de valóban: kézi felügyelet szükséges. --Sphenodon vita 2014. november 27., 22:16 (CET)

Ma felmerültek bennem további kételyek ezzel kapcsolatosan, amiket szeretnék tisztázni; addig szeretném kérni a kérésem felfüggesztését. Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. november 28., 00:33 (CET)

Sikerült tisztáznom magamban a kételyeket, a virágról szóló egyértelműsítő lapot ennek megfelelően alakítottam. Ennek eredményeként a fenti kérést ismét aktualizálnám változatlanul, azaz a fent említett módon, és ismét kiemelném, amit Tacsipacsi tett meg feljebb, hogy kézi felügyelet szükséges. Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. december 7., 22:02 (CET)

Normandia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. november 30., 13:34 (CET)

Kérek egy tisztelt botost, hogy az uralkodói lista átnevezése miatt az alábbi változtatásokat hajtsa végre:

 • [[Normandia uralkodóinak listája|herceg]] --> [[Normandia hercegeinek listája|herceg]]
 • [[A Normandiai Hercegség uralkodóinak listája|herceg]] --> [[Normandia hercegeinek listája|herceg]]

Előre is köszönöm, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. november 30., 12:44 (CET)

Erdély-portál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. december 6., 17:13 (CET)

A helytelen "Erdélyportál" alakot "Erdély-portál"-ra kellene javítani. Kérlek, végezzétek el a {{portál|Erdély}} --> {{portál|Erdély|-}} cserét. Ugyanez persze érvényes akkor is, ha a sorban több más portál is szerepel, de arra nem tudok ilyen egyszerű szabályt írni. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. december 6., 11:45 (CET)

Leírom csere-szabályaimat, hátha később még jól jöhet. Az AWB Database-scannerével a következő reguláris kifejezés (regex) maszkkal találtam helytelen alakokat:

Tartalmazza:

\{\{\s*?[Pp]ortál\s*?\|[^\}]*[Ee]rdély[^\}]*\}\}

Nem tartalmazza (kis- vagy nagy kötőjellel):

\{\{\s*?[Pp]ortál\s*?\|[^\}]*[Ee]rdély\s*?\|[–-]\s*?[^\}]*\}\}

Az első csere-szabály, ha az Erdély-portál az utolsó helyen szerepel:

(\{\{\s*?[Pp]ortál\s*?\|[^\}]*[Ee]rdély\s*?)\|?(\}\}) → $1|-$2

A többi esetre:

(\{\{\s*?[Pp]ortál\s*?\|[^\}]*[Ee]rdély\s*?)\|\s*?\|([^\}]*\}\}) → $1|-|$2

A kötőjel előtti-utáni szóközök törlése:

(\{\{\s*?[Pp]ortál\s*?\|[^\}]*[Ee]rdély\s*?)\|\s+[–-]\s*?(\}\}) → $1|-$2

-- ato vita 2014. december 6., 17:13 (CET)

Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. december 6., 18:12 (CET)

Egynél több belső link az egyértelműsítő lapok soraiban – kérdés a tiltásról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A botgazdáknak szóló kérdést a a műszaki kocsmában tettem fel.

--Karmela posta 2014. december 13., 01:12 (CET)