Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Kérés dátumokkal kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben-- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2011. szeptember 24., 13:34 (CEST)

Sziasztok! Megoldható az, hogy kigyűjtsétek nekem egy allapra azokat az életrajzi szócikkeket, ahol hiányoznak a pontos születési adatok és élő személyekről van szó? Példa: [1] Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. augusztus 20., 20:57 (CEST)

A probléma ebben a formában alulspecifikált.

 1. Mit jelent az, hogy életrajzi szócikk? Van-e olyan kategória vagy bármilyen más ismertetőjegy, ami alapján kiválogathatók ezek a cikkek?
 2. Mit jelent az, hogy hiányoznak az adatok? Kérdőjel van benne? Melyik adat hiányzik?
 3. Mit jelent az, hogy élő? Pontosabban: honnan ismerszik meg? Nincs kitöltve a halálozása? Vagy élősablon van a vitalapján?

Ez a megszavazott nagykötőjeles marhaság persze nem egyszerűsíti a megoldást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. december 19., 09:03 (CET)

 1. Egységes nincs. Amikből ki lehet indulni, az a vitalapon a WP:ÉLETRAJZ sablon, esetleg bizonyos kategóriák (pl. magyar nők, 21. századi személyek stb.).
 2. Így van, ezek közül mind (van ahol kérdőjel van, van ahol a hónap-nap hiányzik.
 3. Élő sablon a vitalapon, illetve nincs kitöltve a halálozás.

Remélem ezzel tudtam konkretizálni a dolgot. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. január 13., 06:46 (CET)

Ez nem egy kétperces feladat, és nem is túl jól definiált, de javasolnám felvetni az adatbázis-lekérdezési oldalon is, mert a kigyűjtések tipikusan oda (is) tartoznak, és lehet, hogy hamarabb megoldja valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 13., 08:22 (CET)

A Wikidata óta a kitöltetlen halálozás paraméter a cikkben már nem számít sokat. Csináltam egy kigyűjtést a Kategória:Élő személyek életrajzai kategóriából az allapomon:
Biztos lehet még bővíteni meg szűkíteni is. -- ato vita 2014. március 22., 16:36 (CET)
@Cassandro: Még egy bővített kigyűjtés a teljes Kategória:Személyek kategóriára egy másik allapon:
Lehet böngészni vagy finomítani a szűrési feltételeken. Tekinthetjük megoldottnak? -- ato vita 2014. március 22., 19:37 (CET)

Egy észrevétel: a listában megtaláltam Kóti Árpádot, akinél viszont szerepel a teljes születési dátum. Egyedi dolog vagy algoritmushiba? Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2014. március 23., 18:45 (CET)

Persze a listákat is fenntartással kell kezelni és manuálisan ellenőrizni. Az említett cikkben nyilván a "[[Nagy Ibolya (színésznő, ?)|Nagy Ibolya]]" részt találhatta meg a bot. -- ato vita 2014. március 23., 19:19 (CET)

Portálsablon terítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTeemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 14., 22:58 (CEST)

sziasztok! Ki kellene tenni a {{Portál|Kelet-Ázsia|-}} sablont a Portál:Kelet-Ázsia oldalon listázott kategóriák szócikkeibe. Ha esetleg valamelyik gyakorlott botgazda elmondja, hogy kell csinálni, beüzemelem rá AtaBotot. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 4., 11:58 (CEST)

Talán Istvánka tud segíteni. Aki függősablont tett rá, legyen szíves alá is írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. szeptember 14., 22:49 (CEST)

Tomcsy is tud segíteni a szükséges kóddal, a mi műhelyünk által gondozott kategóriákban Ő teríti a portálsablonokat. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. szeptember 17., 23:08 (CEST)

@Teemeah: A portálon listázott kategória-elemek nem mindegyike tartozik a portál témakörébe. A 9800 cikk első 140 cikkéből kb. 50 téves. pl. Kína történelme → háborúi → komplett 1. és 2. világháború. Ezeken a kategóriákon kicsit dolgozni kellene vagy sok lesz a botos szerkesztés utáni munka. -- ato vita 2014. április 11., 23:37 (CEST)

Résztvevő → részt vevő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Sziasztok! Az lenne a kérésem, hogy az összes olimpiai nemzetcikkben szereplő egyik résztvevő nemzete volt kifejezésben a résztvevő-t valamelyik botgazda javítsa részt vevő-re, mivel az OH. 1235. o. szerint melléknévként az utóbbi, különírt forma a helyes. Köszönöm! ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 13:57 (CEST)

Az olimpiai nemzetcikkeken kívül a világbajnokságok cikkeiben is kellett cserélnem. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 17:32 (CEST)

Köszönöm szépen. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 17:46 (CEST)

Újraindítom a botot, mert találtam olyan szócikkeket, amelyek kimaradtak. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Az éjjel Tomcsybot is ezzel foglalkozott. Sajnos rájöttem, hogy rengeteg előfordulás van még: számos sportágnál "résztvevő csapatok", az olimpiai éremtáblázatoknál "résztvevő országok" stb. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 08:29 (CEST)

Felül kéne vizsgálni néhány botszerkesztést, mert például itt biztosan nem melléknévi szerepben olvasható a szó. Lásd még OH 1450: vb-résztvevő. --Regasterios vita 2013. augusztus 11., 11:48 (CEST)

Az ilyenek miatt nem szabad soha automatikusan javítani a helyesírást bottal. Lehet, hogy csak százból egy kivétel van, de többnyire van. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. augusztus 11., 12:09 (CEST)

Nem szoktam automatikusan javítani; kézi felügyelet mellett csúszott be :-( --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 21:21 (CEST)

Visszavontam a Regasterios által jelzett hibás szerkesztést, és még korábban TomcsyBot szerkesztéseiből is számosat visszavontam, pl: [2], [3], [4], [5], [6] --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. augusztus 11., 17:25 (CEST)

Sablon:Nemzetközi katalógusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaA sablon eddig több mint 22.000 cikken szerepel a magyar Wikin. -- ato vita 2014. november 15., 18:58 (CET)

Kérem valamelyik botgazda segítségét, hogy a sablon:Nemzetközi katalógusok minden író, költő, filozófus, politikus stb. szócikkébe bekerülhessen.

Ez a sablon 9 nemzetközi katalógusból származó hivatkozást olvas be a Wikidatából. Számunkra a legjelentősebb a VIAF (Virtual International Authority File - Nemzetközi Virtuális Katalógustár). Ezt 31 nemzeti könyvtár köztük az Országos Széchenyi Könyvtár együttműködésének keretében hozták létre katalógusaik virtuális egységesítésével. A Wikidatában 400 000 négyszázezer ilyen katalógus bejegyzés került eddig féltöltésre. Ez becslésem szerint a magyar nyelvű Wikipédia írókról, költőkről, filozofikusokról, politikusokról stb. szóló szócikkeinek legalább 70 %-át érinti, ezeknek a hivatkozásoknak az átvétele nagyon jelentős lépés lenne a magyar nyelvű Wikipédia fejlődésében. A sablon működése pl. a Madách Imre, Molnár Ferenc vagy a Móricz Zsigmond szócikkekben látható.

Egy ilyen botnak a megírása természetesen számomra sem okozna különösebb technikai problémát. De a bot jog megszerzésért nincs semmi kedvem alázatos kérvényeket irogatni a wikibürokratáknak. Nagy segítség lenne, ha valaki aki már rendelkezik ilyen jogokkal kis módosítással a saját már engedélyezett botjával elvégezné --Texaner vita 2013. október 3., 13:47 (CEST)

A sablon több írónál is (pl. Aba Iván, Abafáy Gusztáv, stb.) eddig még üres. Ennek ellenére kerüljön be minden fent említett szócikkbe? -- ato vita 2013. október 4., 10:27 (CEST)
Jó kérdés! Én azt válaszolnám rá, hogy igen! Rengeteg olyan egyértelműsítő lap van ahol nemlétező cikkekre is hivatkoznak ez hasonló eset! A nem magyar személyek esetében nagy a valószínűsége, hogy előbb utóbb valaki beteszi az azonosítókat, a magyar személyeknél, mivel a Széchenyi könyvtár részt vesz a VIAF programban lassan minden magyar írónak lesz VIAF azonosítója. Az, hogy ezek be is kerüljenek a Wikidatába ránk vár! És ha az azonosító bekerül a wikiadatába az abban a pillanatban megjelenik azokban a magyar cikkekben melyekben ez a sablon benne van! --Texaner vita 2013. október 4., 10:38 (CEST)
Nézd meg Aba Ivánt most! --Texaner vita 2013. október 4., 10:46 (CEST)
És most még egyszer! Kösz. --Texaner vita 2013. október 4., 10:55 (CEST)

Elolvastam ezt a bejegyzést, nagyjából érteni vélem, de nem kristálytiszta. Én a linkek ellenőrzésénél és javításánál sok cikkel találkozok, és ha valami Wikidata javítanivalót észreveszek, azt is megcsinálom. Ha látom, hogy egy írónál nincs VIAF azonosító, akkor honnan tudom azt, hogy van neki egyáltalán, és mi az? --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 11:33 (CEST)

Felmész a VIAF honlapjára: [7] kiválasztod Magyarországot „select index: Hungary” és a kereső mezőbe „search field” beírod az adott személy nevét és ha a Széchenyi Könyvtár katalógusában szerepel az illető akkor az ott talált azonosítót beírod a wikidatába. Az „Állítások” között hozzáadod: „hozzáadás --> tulajdonságok: VIAF --> azonosító szám”, és kész is! --Texaner vita 2013. október 4., 13:03 (CEST)
Kösz, kipróbáltam a VIAF azonosító keresést, remélem menni fog, ha szükség lesz rá. --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 13:50 (CEST)

Én végignyomogattam a linkeket a sablonban, de nem látom, hogy ezzel előrébb leszünk! :( A hivatkozott oldalak tök üresek! Oké, hogy van számuk meg kartonjuk, de minek, ha semmi nincs benne? --B.Zsolt vita 2013. október 5., 00:50 (CEST)

Nem tudom kinél nyomogattad végig a linkeket és nem tudom, hogy milyen linkeket, ha azokat amire én gondolok (a nemzetközi katalógusok dobozban találhatókat), akkor biztos, hogy az, amit találtál pontosan mutatja egy-egy személy nemzetközi ismertségét: például Aba Iván-nak mindössze egy műve lelhető fel az amerikai Kongresszusi Könyvtárban és a Kárpátmedencén kívül nem ismert, ellenben Molnár Ferenc művei (vagy a róla szóló művek) 19 könyvtárban fellehetők. Nyilván ezek a katalógusok nem az egyszerű olvasók hanem azok számára készülnek akik valamihez forrást keresnek. Neked nyilván nincs ilyen adatokra szükséged, de biztosan vannak akiknek ez, esetleg egy évfolyamdolgozat, szakdolgozat megírásakor nagyon nagy segítséget nyújthatnak! Azok akiknek kellett, vagy a jövőben kell forráskutatást végezni biztos, hogy értékelik ezeket a linkeket. --Texaner vita 2013. október 5., 10:17 (CEST)
Folyamatban van, az enwiki en:Category:Wikipedia articles with VIAF identifiers kat. alapján, azokra a cikkekre, amik itt is léteznek. A magyar neveket megfordítom. A többit majd később (ázsiaiak, stb). --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2013. október 5., 19:02 (CEST)

Nagy segítség lenne, ha a személy infoboxok rejtett kategóriába győjtenék a {{nemzetközi katalógusok}}-wikidata-adatokat tartalmazó cikkeket. Egy ilyen kategóriát meg végig tudna fésülni egy bot, hogy melyikben nincs még {{nemzetközi katalógusok}} sablon, oda be lehetne szúrni. -- ato vita 2014. február 26., 16:13 (CET)

Az Autolist. tools.wmflabs.org alkalmazással kidobott személyekre felkerült a sablon, így csaknem 20.000 cikken már szerepel. Megkockáztatom, hogy el van intézve ami a botgazdákat illeti. -- ato vita 2014. november 10., 09:18 (CET)

KSH linkek frissítése - megkeresés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenXiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. október 21., 19:39 (CEST)

Sziabotok!

Megkeresett egy kedves ismerősöm a KSH-tól hogy szeretne abban segíteni, hogy a KSH linkek (különösképp a településekkel kapcsolatosak, de ez vonatkozik minden ksh.hu alatti hivatkozásra) aktuálisak, működőek és stabilak legyenek. Átbeszélés után abban maradtunk hogy kér egy listát amiben szerepelnek a mostani linkek, és cserébe ad egy listát hogy a mostani linkek helyett milyen új linket kellene használni. A javaslatom, hogy a lista tartalmazza:

 • a jelenlegi linket
 • a szócikk címét, illetve bármilyen pointert ami megkönnyíti a későbbi cserét (pl. aktuális oldid, ha a link menet közben változik vagy eltűnik)
 • ha van bármilyen metaadatunk, azt is (pl. link megnevezés, milyen sablon milyen mezőjében használt, stb), ez segítheti a pontosítást akkor ha az nem egyértelmű

Ezt a listát ha ideadja valaki (preferált az email, és kérdezzen rá hogy biztos hogy olvastam és foglalkoztam vele :-)) akkor én intézem, és jelentkezek a frissített változattal. --grin 2013. október 18., 11:45 (CEST)

A jelenlegi linkekről nincs listám, de gondolom jó lenne az összes elmaradt népességadatot legalább a 2011-es népszámlálás adataira frissíteni, ami talán a legmérvadóbb. Erről eddig egy Excel-listát láttam, ami szerintem használható is:

Gondolom ez a népszámlálás adataira támaszkodik és nem egyéb számításokra. -- ato vita 2014. január 12., 15:31 (CET)

Ez a lista jó lesz? --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2014. január 12., 18:50 (CET)

Nyelvközi hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2014. április 25., 21:01 (CEST)

Sziasztok! Mivel Addbot nem működik, gondoltam, hozzátok fordulok. Ha jól számolom, akkor 130 db nyelvközi link van az {{egyért}}(?) sablon dokumentációs allapján. Ezek (elvileg) a Wikidatán is szerepelnek. Jó lenne, ha egy bot összehasonlítaná, és az egyezőket kiszórná (annál az 5–10%-nyi maradéknál már kézzel is meg lehet nézni, hogy mi a hiba). Bonyolultabb feladat: többi ilyen cikk felkutatása (oldal végén [[en:…]], általában van angol cikk). --Tacsipacsi vita 2014. április 13., 17:08 (CEST)

Sablon-allapokat nem nagyon tárol a Wikidata. És ezeket a botok is kerülik. Ha igény van rá, akkor kézzel kell ezeket a lapokat összekapcsolni. -- ato vita 2014. április 14., 20:33 (CEST)
Ezek nem az allaphoz kapcsolódnak, hanem magának a sablonnak a megfelelői, pl. en:Template:Disambiguation. Lehet, hogy az allappal volt Addbotnak is baja. --Tacsipacsi vita 2014. április 15., 16:05 (CEST)

Ebbe most nem ástam bele magam, de ha két sorozatot össze akarsz hasonlítani, akkor valószínűleg egyszerűbb kitenni mind a kettőt egymás mellé Excelbe, és ott függvényekkel elvégezni az összehasonlítást (index és hol.van, vagy fkeres), mint botot fejleszteni rá. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. szeptember 3., 21:06 (CEST)

Végül az egyszerű szövegszerkesztő (Notepad++) mellett döntöttem, és pár helyen már kész is van, de sokkal több helyen még nincs. Valaki le tudná programozni? A következő a munkamenetem:

 1. kimásolom a lapon szereplő nyelvközi hivatkozásokat egy szövegfájlba
 2. szintén kimásolom a Wikidatán találhatóakat egy másikba (API segítségével: https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&props=sitelinks&ids=Q1, a Q1 értelemszerűen kicserélendő a laphoz tartozó Wikidata-elem sorszámára)
 3. ez utóbbit a csere funkcióval az előbbivel egyező formátumúra alakítom (szerintem viszonylag egyszerűen leprogramozható)
 4. összehasonlítom a két fájlt, ha eltérés van, akkor megnézem, hogy mi a helyzet, pl. egyszerű átirányításnál vagy törölt lapnál kiszedhető ugyanúgy

A Szerkesztő:Samat/Interwikivel rendelkező lapok listáról lehet dolgozni, a szakaszra mutató linkeket értelemszerűen ki kell hagyni, és már van benne olyan lap is, amit időközben javítottam. Valaki? --Tacsipacsi vita 2014. november 6., 07:43 (CET)

Cikkértékelő bot[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

(...átmozgatva az adminisztrátorok üzenőfaláról)

A Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Bot lapon a program letöltésére mutató link nem hozza be az oldalt. E miatt sem én, sem más nem tudja tesztelni. Korrigálná az, aki tudja, hol lelhető fel még ez a program? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. július 8., 14:35 (CEST)

Botgazdaként így segíthetsz a cikkjelöltek karbantartásában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Karmela posta 2014. október 1., 09:33 (CEST)
1. feladat, sablon a vitalapra

Időről-időre végig kell bogarászni a Kategória:Feljavításra váró cikkjelöltek kategóriáját:

Ha egy cikkjelölt legalább három hónapos, és az utóbbi három hónapban már senki sem nyúlt hozzá, vagy csak olyan felhasználók változtattak rajta, amiknek a nevében ott a „bot”, akkor a cikkjelölt vitalapjára, rá kell tenni a

{{Törlési figyelmeztetés egy cikkjelölt vitalapján}}

(vagy rövidítve: {{cikkj-tf}}) sablont a következő szerkesztési összefoglalóval: „== Figyelmeztetés a közelgő törlésre 1 hónap múlva ==”

A {{cikkj-tf}} sablon például a 2014-10-28 paraméterrel így jelenne meg:

A sablont a vitalapra eleve egy hónappal későbbi dátummal kell ráírni, és a szerkesztési összefoglaló is egy hónapról beszéljen legelőször. A sablon besorolja a vitalapot a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategóriába.

2. feladat, szerköf

Két hét múlva csak a szerkesztési összefoglalót kell megújítani, újabb egy hét múlva, majd hat nap múlva ismét csak a szerkesztési összefoglalót kell aktualizálni („1 hónap múlva” helyett „2 hét múlva”, majd „1 hét múlva”, végül „1 nap múlva”). A figyelmeztetésnek és az aktualizálásoknak az a célja, hogy a lap megjelenjen a figyelőlistákon és a friss változtatásokban. Ha mód van rá, akkor úgy kéne csinálni, hogy ne botváltoztatásnak legyen minősítve, mert az ilyenek figyelését sokan kikapcsolják.

Nem muszáj a régi szakaszcímet változtatgatni, úgy is jó, ha a bot egy újabb szakaszt nyit friss sablonnal a rövidebb időtartamra.

3. feladat, úgy, mint a szubcsonkoknál

A cikkjelöltekre vonatkozó botmunka még a sablon:cikkjelöltek aktualizálása a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel alapján annak analógiájára, ahogyan az a sablon:szubcsonkok sablonnal szokott történni. A sablon feladata, hogy csokorba gyűjtse azokat a cikkjelölteket, amik már kaptak törlési figyelmeztetést, és csoportosítsa őket a törlés várható időpontja szerint. A sablon:cikkjelöltek be van illesztve a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategória fejlécébe.

A cikkjelöltekről itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Cikkjelöltek.

Köszönettel venném, ha valamelyik botgazda vállalkozna a három feladatra, vagy azok valamelyikére!

--Karmela posta 2014. szeptember 30., 18:31 (CEST)

Átnézve a ketegóriát, gyakorlatilag egy igen lelkes és aktív, viszont trehány szerkesztő munkájának elrejtéséről vagy törléséről van szó. Nem igazán látom értelmét, hogy rosszul megírt kis görög települések védelmében ennyire túlbonyolítsuk a dolgot. A kategóriát törölni kellene a tartalmával együtt, a szócikkeket pedig a fő névtérben újra, egyesével létrehozni. Egyedül ami érték bennük, az az infobox, de azt meg már a wikidatának hála nem nehéz pótolni. --B.Zsolt vita 2014. október 1., 17:44 (CEST)

@B.Zsolt, a cikkjelöltek kategóriájában bennragadt, máig cikké át nem alakított cikkjelöltekre ez majdnem igaz is, a már megmentettek pedig már nincsenek ott, ilyenből is akadt bőven. Csakhogy továbbra is naponta keletkeznek a szubcsonkok valami kis menthetővel, és az olyan cikkek is, amik egyelőre nem vállalhatóak ugyan a fő névtérben, de amiknek a témája nevezetes, és érdemes lenne színvonalasabban megírni. A rendszer ezek kezelésére való, hogy a keresőmotoroktól elzárva, türelmesen várakozni tudjanak három hónapon át is a feljavításra vagy a törlésre.

Ha a cikkjelöltek céljáról és a jelenlegiek sorsáról akarsz eszmét cserélni, akkor kérlek inkább itt tedd: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Cikkjelöltek közelgő törlése (2014-11-01). Ez itt a műszaki kocsmafal.

--Karmela posta 2014. október 1., 18:25 (CEST)

Ádám Jenő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. október 18., 16:08 (CEST)

Egyértelműsítés miatt javítani kellene az Ádám Jenő lapra mutató hivatkozásokat. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 9., 22:02 (CEST)

Interwiki[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Egyszerre műszaki és botfeladat is, remélem lesz rá jelentkező. Most már, hogy a Wikidata kezeli az interwikiket, a dokumentációkból is el kellene tüntetni őket. Ha sablondokumentációt hozunk létre, írja a sablonszöveg, hogy melyik szakaszba kerüljenek az interwikik. Ezt meg kellene szüntetni, tovább szerintem a sablondokumentációkból is kivenni ezt a részt. Talán máshol is elfelejtődtek még ezek, aki jártas a segítséget nyújtó lapok között, az megnézhetné, hogy van-e még rá hivatkozás vagy utalás, akárcsak a kiemelt cikkek csillagjaira. --B.Zsolt vita 2014. október 9., 22:42 (CEST)

Én már foglalkoztam ezzel, itt is kértem segítséget. de nem kaptam, úgyhogy magam próbálkoztam tovább, arra jöttem rá, hogy a Wikidata API szövegszerkesztő által a normál interwikiformátumba alakítható eredményt ad (értelemszerűen a linkben a Q1 kicserélendő a megfelelőre), és ez szövegesen összehasonlítható. Nagyobb probléma inkább a szövegben elhelyezett interwikik megkeresésével van, arról itt próbáltam valamit megtudni, kevés sikerrel. Ha ez megoldódik, akkor biztosan le lehet programozni egy olyan botot, ami ezt összehasonlítja egy lista alapján. --Tacsipacsi vita 2014. október 10., 10:02 (CEST)
 • A Wikipédia:Sablondokumentáció technikai útmutatóból kiszedtem az interwikikre vonatkozó utalást. A már meglevő dokumentációkat bottal kéne feldolgozni, könnyű felismerni őket a Sablon: névtérben, hiszen „/doc”-ra végződnek. Gondolom egy ilyen munkaterv szerint próbált eljárni Tacsipacsi:
 1. Gyűjtés: a /doc végűek a Sablon: névtérben
 2. a lista leszűkítése azokra a dokumentációkra, amikben van interwiki (ezeknél feltehetően van olyan kategória is a sablondokumentációban, ami magára a sablonra vonatkozik, szintén ebbe az irányba mutat, ha a sablondokumentáció tartalmaz „<includeonly>” - „</includonly>” párt)
 3. a Wikidatában ellenőrzés, hogy szerepelnek-e ott
 4. a hiányzók létrehozása a Wikidatában
 5. az interwikik törlése a sablondokumentációkból
 6. Számos sablonban nem követték azt az ajánlást, hogy az interwikik és a kategóriák a sablondokumentációba valóak, nem pedig magába a sablonba. Ezeknek a rendbehozatalával különösen gondosan és egyedileg kéne eljárni, mert a sablon változása újrageneráltatja azokat a lapokat, ahova be van illesztve. Az ilyen lapok megtalálásához egy ötlet: azokat a sablonokat közelebbről szemügyre venni, amiben nincs „<noinclude>” - „</noinclude>” pár ,amiknek nincs sablondokumentációja, vagy a sablondokumentációja nem tartalmaz olyan kategóriát, ami magát a sablont illeti, vagy aminek a sablondokumentációja nem tartalmaz „<includeonly>” - „</includonly>” párt.
--Karmela posta 2014. október 10., 11:43 (CEST)

Itt megtalálhatóak azok a sablonok, amiknek a dokumentációja tartalmaz interwikiket. Elsőre ennyit tudtam az ügy érdekében tenni. Hogyan is lehetne ezeket átmozgatni a Wikidatába? A Wikidata-botok megtalálják, ha nem a dokumentációban, hanem magában a sablonban van? Samat üzenetrögzítő 2014. október 10., 12:38 (CEST)

@Samat: Megnéztem találomra egy sablont a listából, és a Sablon:Átdolgozandó/doc-ban nem, viszont magában a sablonban találtam interwikiket, ami ellentmond azzal amit írsz: „azok a sablonok, amiknek a dokumentációja tartalmaz interwikiket”. A gyűjtés nem stimmel, vagy ez a mondat? --Karmela posta 2014. október 12., 07:53 (CEST)

Félreérthetően fogalmaztam. A javaslatom arra vonatkozott volna, hogy a dokumentációkból kellene eltüntetni mindenféle utalást a korábbi rendszerre, hiszen az már nem létezik. De szerintem nekifogok magam, lassacskán csak kész lesz :) --B.Zsolt vita 2014. október 18., 16:24 (CEST)

Szakaszra linkelések javítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. október 18., 16:15 (CEST)

Sziasztok! Szeretném segítségeteket kérni! Szembesültem azzal, hogy elég sok szócikket végig kellene néznem ahhoz, hogy megtaláljam azokat a linkeket, amelyek a Termés#Toktermés (capisula) szakaszra hivatkoznak: ugyanis ezeket a hivatkozásokat szeretném javítani, miután a szakaszt átneveztem a jelenlegi Termés#Toktermés (capsula) szakaszcímre a Termés (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikkben. Mivel nem értek a botokhoz, ezért ezekhez a javításokhoz szeretném egy botgazda segítségét kérni, ha nem bonyolult megcsinálni (az is megfelelő számomra, ha a bot kigyűjti azokat a szócikkeket, amelyekben ez a hivatkozás megvan, s kézzel kijavítom őket). Ha bonyolult megcsinálni, akkor elállok a kéréstől, mert ahogy' néztem, a „Termés” című szócikkre jelenleg is eljut az olvasó, legfeljebb az adott szakaszhoz nem, de ott már meg tudja találni a toktermést. Feltehetően előbb-utóbb „kijavítódna” az összes, mert szépen lassan rátalálnánk és javítanánk őket. Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. október 13., 01:44 (CEST)

A Réti kardvirág javítva, a többivel (Hosszúlevelű harmatfű, Pamacslaboda, Tigrisvirág) megelőztél. -- ato vita 2014. október 18., 16:15 (CEST)

Kérések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2014. október 22., 19:34 (CEST)

Sziasztok!

Néhány dologban kérném segítségeteket:

 1. Jó lenne, ha minden informatikai szócikk tartalmazná a portálra mutató sablont. Elkezdtem hát kézzel berakosgatni, de rengeteg ilyen szócikk van. Megoldható lenne ezeket bottal pótolni?
 2. Jó lenne, ha lenne egy olyan kategóriánk, ami tartalmazza az olyan egyértelműsítő lapokat, amelyek neve nem az (egyértelműsítő lap) utótagra végződik. Ez megkönnyítené ezek felkutatását és javítását.
 3. A BSicon bpmetro.svg lelkes botgazdára és szorgalmas botjára vár.
 4. Illetve a fentebb feltett, a cikkértékelő bottal kapcsolatos kérdésem még mindig válaszra vár...

A segítséget előre is köszönöm! Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 22., 19:34 (CEST)

 1. Mi alapján lehet futtatni a botot (konkrét lista, aminek minden elemébe be kell szúrni)?
 2. Ez szerintem nem botfeladat, az {{egyért}}(?) sablonba simán bekódolható.
 3. Ha az én azonnalizásomra gondolsz, akkor az nem bot-, hanem adminfeladat, ugyanis a fájlnévnek így kell maradnia (a {{BS}} és társai miatt), le kell törölni, majd ugyanezen a néven átirányítást létrehozni a sablonban említett névre.
 4. Erre én se tudok válaszolni, de kíváncsian várom a fejleményeket (nem mintha futtatnám, csak amúgy). --Tacsipacsi vita 2014. október 22., 23:46 (CEST)
 1. A Kategória:Informatika bőven megfelelne.
 2. BSicon bpmetro.svg: Arra gondoltam, hogy ki kéne szedegetni a szócikkekből és javítani a Commonsos képre a linkeket lehetőleg bottal, mert sokat kéne javítani.
Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 09:12 (CEST)
A metróst jeleztem az adminisztrátorok üzenőfalán. Mint említettem, bottal nem javítható, csak átirányítással. Egyedüli kivétel a Szerkesztő:Plexipajzs/Képek, de az meg szerkesztői allap, úgyhogy nem nyúlkálunk bele. Az {{egyért}}(?) módosítása megfelel? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 10:56 (CEST)
Örülök, hogy a kép jó kezekbe került! Nekem mindegy mi módon, csak legyen egy listám a hibás egyértelműsítő lapokról. A portálsablon terítése megoldható? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 13:27 (CEST)
A kategóriának kéne találni egy normális nevet és el kéne helyezni a kategóriafában, onnantól simán megcsinálom. A portálsablon terítése természetesen megoldható, csak nincs is botfiókom és nekem sincs meg a program. (Tényleg az EC-számra is rakjunk? [Kategória:InformatikaKategória:Bioinformatika‎EC-szám] Ha mégse, akkor ezt gondold át azért.) Valaki, akinek van? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 13:49 (CEST)
Szerintem a Kategória:Bioinformatika‎ kivételével mindegyikbe mehetnek. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 14:27 (CEST)
Ezt nézd még át jobban. Találomra pl. a Kategória:Könyvtártudomány és az Akadálymentesítés nem illik ide (ezekről a cikkekről beszélünk). A másikra van ötleted? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 15:33 (CEST)

A Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Informatikai szócikkek lapon felsorolt cikkek biztos informatika témájúak. A másik neve esetleg Kategória:Hibás elnevezésű egyértelműsítő lapok? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 16:29 (CEST)

szócikkek bottal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--B.Zsolt vita 2014. november 7., 15:55 (CET)

Sziasztok! Sikerült beüzemelni a botot, szépen létre is jött pár cikk. Viszont egy utólagos javítás még kellene nekik, ezek a következők lennének:

 • törölni a felesleges interwikiket mérlegelés nélkül;
 • törölni a képaláírásból a városkép szót;
 • a csonk sablont a portálsablon alá betenni.

Az első kivételével én is mindet meg tudom csinálni, de akkor legyen egy lépésben egy olyantól, aki mindent meg tud javítani. A botot péntek reggel kellene lefuttatni, mert néhány wikidata kapcsolat még nem biztos, hogy létrejött. --B.Zsolt vita 2014. november 5., 22:08 (CET)

@B.Zsolt: Az első esetben a semmire cserélendő (törlendő) kód (Regex):
\[\[en:[^\]]*?\]\]\s*?\n?

-- ato vita 2014. november 6., 12:24 (CET)

Köszönöm, fel is írtam magamnak! --B.Zsolt vita 2014. november 7., 15:55 (CET)

Színirendezők kategória[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. november 9., 10:12 (CET)

Kedves botgazdák! Azt szeretném kérni tőletek, hogy a színirendezők kategóriát nem módosítanátok színházrendezők kategóriára? Kérés előzményei, amiből több is kiderül: Wikipédia:Kategóriajavaslatok#Színirendezők? Hálás köszönetem előre is! Apród vita 2014. november 6., 23:47 (CET)

Köszönöm, hogy segítettél, Ato! Apród vita 2014. november 9., 19:00 (CET)

Én köszönöm, hogy a hivatalos megnevezést kiderítettétek! :-) -- ato vita 2014. november 9., 20:08 (CET)

Mini egyértelműsítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. november 20., 19:22 (CET)

Kérlek, javítsátok a Mini --> Mini (egyértelműsítő lap)ra mutató hivatkozásokat. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 8., 15:08 (CET) Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 20., 22:01 (CET)

Arco egyértelműsítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--B.Zsolt vita 2014. november 20., 15:27 (CET)

Kérlek, javítsátok az Arco --> Arco (egyértelműsítő lap)ra mutató hivatkozásokat. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 8., 16:42 (CET)

A legtöbb hivatkozást az {{AVE}} sablon okozta, ezek nélkül már nem is biztos, hogy botfeladat. --B.Zsolt vita 2014. november 8., 22:58 (CET)

Ahogy sejtettem, 11 lap maradt csupán. --B.Zsolt vita 2014. november 9., 20:30 (CET) Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 20., 22:01 (CET)

Takarítás a filmes cikkekben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--B.Zsolt vita 2014. november 21., 01:44 (CET)

Sziasztok! Egy összetet botfeladatról lenne most szó, mely túl nehéz nekem. Elkezdtem kicserélni a filmes szócikkekben az eredeti_cím, angol cím, angol_cím paramétereket egységesen eredeti cím-re, de észrevettem, hogy akad még sok más régi maradvány is a cikkekben. Többek között rengeteg képaláírás van kép nélkül (xy film DVD borítója), továbbá van háttérszín és címszín paraméter is, mely szintén nincs már használatban.

Tehát a feladat:

 • eredeti_cím, angol cím, angol_cím paraméterek egységesen eredeti cím formára;
 • képaláírás paraméter törlése, ha nincs kép;
 • háttérszín, címszín paraméterek törlése tartalmukkal együtt.

Kb. 4000 szócikket kell átnézni.

Előre is köszönöm a segítséget! --B.Zsolt vita 2014. november 20., 15:17 (CET)


@B.Zsolt: Én is elkezdtem takarítani (cserélgetni) a következő reguláris kifejezésekkel:

 1. (\s*?\|\s*?)(eredeti_cím|angol\scím|angol_cím)(\s*?=) → $1eredeti cím$3
 2. (\|\s*?képaláírás\s*?=\s*?)[^\n]+ → $1 ha tartalmazza ezt: \|\s*?kép\s*?=\s*?\n és nem tartalmazza ezt: \|\s*?képaláírás\s*?=\s*?\n
 3. \s*?\|\s*?(háttérszín|címszín)\s*?=[^\n]* → semmi

de ettől még maradhatnak duplikátum "eredeti cím" paraméterek. Az egymás utáni duplikátum paraméterekre a következő két csere-szabályt adtam meg attól függően, hogy az első vagy a második az üres:

 1. (\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?[^\n]+\n)(\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?\n) → $1
 2. (\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?\n)(\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=\s*?[^\n]+\n) → $2

de A Jó, a Rossz és a Csúfnál elakadtam. Most meg se időm, se ötletem a további takarításhoz. Szerintem ezekkel neked is menne. -- ato vita 2014. november 20., 23:04 (CET)

Rendben, nekifogok! Meglátjuk én meddig jutok! :) A héten ezt letudjuk! :) --B.Zsolt vita 2014. november 20., 23:09 (CET)

Lehet, hogy a kép nélküli aláírásokat is hagyni kéne. Sok helyen csak imdb-s információk voltak amikből már eddig is töröltem. A képekhez sokszor közük sincs. -- ato vita 2014. november 20., 23:16 (CET)

Perceken belül végez, így ezt lezártnak tekinthetjük! @Ato 01: Te egy zseni vagy, ezek a reguláris kifejezések remekül működnek, nekem ez lehetetlen feladat lett volna! :) --B.Zsolt vita 2014. november 21., 01:44 (CET)

Na szuper. Akkor már csak azt nem tudom, mit csináljunk a dupla "eredeti cím"-ekkel, pl. A Jó, a Rossz és a Csúfnál Vigyor. -- ato vita 2014. november 21., 06:49 (CET)
Ezek a cikkek bekerültek a Kategória:Dupla paramétermegadást tartalmazó lapok kategóriába. Kell egy metszet a film infoboxok és a kategória között, majd a listát kézzel átnézni. Szerintem kezelhető mennyiségű cikkről lesz szó. --B.Zsolt vita 2014. november 21., 14:45 (CET)
Erre való a CatScan. Szerinte annyira kezelhető mennyiség, hogy nekem pontosan 0 találatot sikerült kicsikarnom belőle, még A Jó, a Rossz és a Csúfot sem adta ki. --Tacsipacsi vita 2014. november 21., 18:39 (CET)

Én úgy csináltam volna, hogy a database scannerrel kigyűjteném a film infoboxokat tartalmazó lapokat, majd ezt hasonlítanám össze az awbben a Kategória:Dupla paramétermegadást tartalmazó lapok kategóriával. A metszetbe kerülnek a hibásak. --B.Zsolt vita 2014. november 21., 22:48 (CET)

Akkor én pywikibottal menteném ki listába a következő paranccsal:

replace.py -transcludes:"film infobox" "\|\s*?eredeti\scím\s*?=.*?\n(.*?\n)*\s*?\|\s*?eredeti\scím\s*?=" "b" -regex -save:lista.txt -- ato vita 2014. november 22., 21:08 (CET)