Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Kérés dátumokkal kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Megoldható az, hogy kigyűjtsétek nekem egy allapra azokat az életrajzi szócikkeket, ahol hiányoznak a pontos születési adatok és élő személyekről van szó? Példa: [1] Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. augusztus 20., 20:57 (CEST)

A probléma ebben a formában alulspecifikált.

 1. Mit jelent az, hogy életrajzi szócikk? Van-e olyan kategória vagy bármilyen más ismertetőjegy, ami alapján kiválogathatók ezek a cikkek?
 2. Mit jelent az, hogy hiányoznak az adatok? Kérdőjel van benne? Melyik adat hiányzik?
 3. Mit jelent az, hogy élő? Pontosabban: honnan ismerszik meg? Nincs kitöltve a halálozása? Vagy élősablon van a vitalapján?

Ez a megszavazott nagykötőjeles marhaság persze nem egyszerűsíti a megoldást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. december 19., 09:03 (CET)

 1. Egységes nincs. Amikből ki lehet indulni, az a vitalapon a WP:ÉLETRAJZ sablon, esetleg bizonyos kategóriák (pl. magyar nők, 21. századi személyek stb.).
 2. Így van, ezek közül mind (van ahol kérdőjel van, van ahol a hónap-nap hiányzik.
 3. Élő sablon a vitalapon, illetve nincs kitöltve a halálozás.

Remélem ezzel tudtam konkretizálni a dolgot. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. január 13., 06:46 (CET)

Ez nem egy kétperces feladat, és nem is túl jól definiált, de javasolnám felvetni az adatbázis-lekérdezési oldalon is, mert a kigyűjtések tipikusan oda (is) tartoznak, és lehet, hogy hamarabb megoldja valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 13., 08:22 (CET)

A Wikidata óta a kitöltetlen halálozás paraméter a cikkben már nem számít sokat. Csináltam egy kigyűjtést a Kategória:Élő személyek életrajzai kategóriából az allapomon:
Biztos lehet még bővíteni meg szűkíteni is. -- ato vita 2014. március 22., 16:36 (CET)
@Cassandro: Még egy bővített kigyűjtés a teljes Kategória:Személyek kategóriára egy másik allapon:
Lehet böngészni vagy finomítani a szűrési feltételeken. Tekinthetjük megoldottnak? -- ato vita 2014. március 22., 19:37 (CET)

Egy észrevétel: a listában megtaláltam Kóti Árpádot, akinél viszont szerepel a teljes születési dátum. Egyedi dolog vagy algoritmushiba? Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2014. március 23., 18:45 (CET)

Persze a listákat is fenntartással kell kezelni és manuálisan ellenőrizni. Az említett cikkben nyilván a "[[Nagy Ibolya (színésznő, ?)|Nagy Ibolya]]" részt találhatta meg a bot. -- ato vita 2014. március 23., 19:19 (CET)


@Cassandro: Szerintem ez megoldva, ezekből a listákból már nagyon jól lehet dolgozni, ezért levenném a függőt. Mi a véleményed? -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. december 26., 17:39 (CET)

Minden további nélkül levehető. Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2014. december 27., 01:37 (CET)

Portálsablon terítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTeemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 14., 22:58 (CEST)

sziasztok! Ki kellene tenni a {{Portál|Kelet-Ázsia|-}} sablont a Portál:Kelet-Ázsia oldalon listázott kategóriák szócikkeibe. Ha esetleg valamelyik gyakorlott botgazda elmondja, hogy kell csinálni, beüzemelem rá AtaBotot. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 4., 11:58 (CEST)

Talán Istvánka tud segíteni. Aki függősablont tett rá, legyen szíves alá is írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. szeptember 14., 22:49 (CEST)

Tomcsy is tud segíteni a szükséges kóddal, a mi műhelyünk által gondozott kategóriákban Ő teríti a portálsablonokat. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. szeptember 17., 23:08 (CEST)

@Teemeah: A portálon listázott kategória-elemek nem mindegyike tartozik a portál témakörébe. A 9800 cikk első 140 cikkéből kb. 50 téves. pl. Kína történelme → háborúi → komplett 1. és 2. világháború. Ezeken a kategóriákon kicsit dolgozni kellene vagy sok lesz a botos szerkesztés utáni munka. -- ato vita 2014. április 11., 23:37 (CEST)

Résztvevő → részt vevő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Sziasztok! Az lenne a kérésem, hogy az összes olimpiai nemzetcikkben szereplő egyik résztvevő nemzete volt kifejezésben a résztvevő-t valamelyik botgazda javítsa részt vevő-re, mivel az OH. 1235. o. szerint melléknévként az utóbbi, különírt forma a helyes. Köszönöm! ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 13:57 (CEST)

Az olimpiai nemzetcikkeken kívül a világbajnokságok cikkeiben is kellett cserélnem. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 17:32 (CEST)

Köszönöm szépen. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 17:46 (CEST)

Újraindítom a botot, mert találtam olyan szócikkeket, amelyek kimaradtak. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Az éjjel Tomcsybot is ezzel foglalkozott. Sajnos rájöttem, hogy rengeteg előfordulás van még: számos sportágnál "résztvevő csapatok", az olimpiai éremtáblázatoknál "résztvevő országok" stb. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 08:29 (CEST)

Felül kéne vizsgálni néhány botszerkesztést, mert például itt biztosan nem melléknévi szerepben olvasható a szó. Lásd még OH 1450: vb-résztvevő. --Regasterios vita 2013. augusztus 11., 11:48 (CEST)

Az ilyenek miatt nem szabad soha automatikusan javítani a helyesírást bottal. Lehet, hogy csak százból egy kivétel van, de többnyire van. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. augusztus 11., 12:09 (CEST)

Nem szoktam automatikusan javítani; kézi felügyelet mellett csúszott be :-( --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 21:21 (CEST)

Visszavontam a Regasterios által jelzett hibás szerkesztést, és még korábban TomcsyBot szerkesztéseiből is számosat visszavontam, pl: [2], [3], [4], [5], [6] --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. augusztus 11., 17:25 (CEST)

KSH linkek frissítése - megkeresés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenXiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. október 21., 19:39 (CEST)

Sziabotok!

Megkeresett egy kedves ismerősöm a KSH-tól hogy szeretne abban segíteni, hogy a KSH linkek (különösképp a településekkel kapcsolatosak, de ez vonatkozik minden ksh.hu alatti hivatkozásra) aktuálisak, működőek és stabilak legyenek. Átbeszélés után abban maradtunk hogy kér egy listát amiben szerepelnek a mostani linkek, és cserébe ad egy listát hogy a mostani linkek helyett milyen új linket kellene használni. A javaslatom, hogy a lista tartalmazza:

 • a jelenlegi linket
 • a szócikk címét, illetve bármilyen pointert ami megkönnyíti a későbbi cserét (pl. aktuális oldid, ha a link menet közben változik vagy eltűnik)
 • ha van bármilyen metaadatunk, azt is (pl. link megnevezés, milyen sablon milyen mezőjében használt, stb), ez segítheti a pontosítást akkor ha az nem egyértelmű

Ezt a listát ha ideadja valaki (preferált az email, és kérdezzen rá hogy biztos hogy olvastam és foglalkoztam vele :-)) akkor én intézem, és jelentkezek a frissített változattal. --grin 2013. október 18., 11:45 (CEST)

A jelenlegi linkekről nincs listám, de gondolom jó lenne az összes elmaradt népességadatot legalább a 2011-es népszámlálás adataira frissíteni, ami talán a legmérvadóbb. Erről eddig egy Excel-listát láttam, ami szerintem használható is:

Gondolom ez a népszámlálás adataira támaszkodik és nem egyéb számításokra. -- ato vita 2014. január 12., 15:31 (CET)

Ez a lista jó lesz? --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2014. január 12., 18:50 (CET)

Nyelvközi hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2014. április 25., 21:01 (CEST)

Sziasztok! Mivel Addbot nem működik, gondoltam, hozzátok fordulok. Ha jól számolom, akkor 130 db nyelvközi link van az {{egyért}}(?) sablon dokumentációs allapján. Ezek (elvileg) a Wikidatán is szerepelnek. Jó lenne, ha egy bot összehasonlítaná, és az egyezőket kiszórná (annál az 5–10%-nyi maradéknál már kézzel is meg lehet nézni, hogy mi a hiba). Bonyolultabb feladat: többi ilyen cikk felkutatása (oldal végén [[en:…]], általában van angol cikk). --Tacsipacsi vita 2014. április 13., 17:08 (CEST)

Sablon-allapokat nem nagyon tárol a Wikidata. És ezeket a botok is kerülik. Ha igény van rá, akkor kézzel kell ezeket a lapokat összekapcsolni. -- ato vita 2014. április 14., 20:33 (CEST)
Ezek nem az allaphoz kapcsolódnak, hanem magának a sablonnak a megfelelői, pl. en:Template:Disambiguation. Lehet, hogy az allappal volt Addbotnak is baja. --Tacsipacsi vita 2014. április 15., 16:05 (CEST)

Ebbe most nem ástam bele magam, de ha két sorozatot össze akarsz hasonlítani, akkor valószínűleg egyszerűbb kitenni mind a kettőt egymás mellé Excelbe, és ott függvényekkel elvégezni az összehasonlítást (index és hol.van, vagy fkeres), mint botot fejleszteni rá. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. szeptember 3., 21:06 (CEST)

Végül az egyszerű szövegszerkesztő (Notepad++) mellett döntöttem, és pár helyen már kész is van, de sokkal több helyen még nincs. Valaki le tudná programozni? A következő a munkamenetem:

 1. kimásolom a lapon szereplő nyelvközi hivatkozásokat egy szövegfájlba
 2. szintén kimásolom a Wikidatán találhatóakat egy másikba (API segítségével: https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&props=sitelinks&ids=Q1, a Q1 értelemszerűen kicserélendő a laphoz tartozó Wikidata-elem sorszámára)
 3. ez utóbbit a csere funkcióval az előbbivel egyező formátumúra alakítom (szerintem viszonylag egyszerűen leprogramozható)
 4. összehasonlítom a két fájlt, ha eltérés van, akkor megnézem, hogy mi a helyzet, pl. egyszerű átirányításnál vagy törölt lapnál kiszedhető ugyanúgy

A Szerkesztő:Samat/Interwikivel rendelkező lapok listáról lehet dolgozni, a szakaszra mutató linkeket értelemszerűen ki kell hagyni, és már van benne olyan lap is, amit időközben javítottam. Valaki? --Tacsipacsi vita 2014. november 6., 07:43 (CET)

Cikkértékelő bot[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

(...átmozgatva az adminisztrátorok üzenőfaláról)

A Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Bot lapon a program letöltésére mutató link nem hozza be az oldalt. E miatt sem én, sem más nem tudja tesztelni. Korrigálná az, aki tudja, hol lelhető fel még ez a program? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. július 8., 14:35 (CEST)

Botgazdaként így segíthetsz a cikkjelöltek karbantartásában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. feladat, sablon a vitalapra

Időről-időre végig kell bogarászni a Kategória:Feljavításra váró cikkjelöltek kategóriáját:

Ha egy cikkjelölt legalább három hónapos, és az utóbbi három hónapban már senki sem nyúlt hozzá, vagy csak olyan felhasználók változtattak rajta, amiknek a nevében ott a „bot”, akkor a cikkjelölt vitalapjára, rá kell tenni a

{{Törlési figyelmeztetés egy cikkjelölt vitalapján}}

(vagy rövidítve: {{cikkj-tf}}) sablont a következő szerkesztési összefoglalóval: „== Figyelmeztetés a közelgő törlésre 1 hónap múlva ==”

A {{cikkj-tf}} sablon például a 2014-10-28 paraméterrel így jelenne meg:

A sablont a vitalapra eleve egy hónappal későbbi dátummal kell ráírni, és a szerkesztési összefoglaló is egy hónapról beszéljen legelőször. A sablon besorolja a vitalapot a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategóriába.

2. feladat, szerköf

Két hét múlva csak a szerkesztési összefoglalót kell megújítani, újabb egy hét múlva, majd hat nap múlva ismét csak a szerkesztési összefoglalót kell aktualizálni („1 hónap múlva” helyett „2 hét múlva”, majd „1 hét múlva”, végül „1 nap múlva”). A figyelmeztetésnek és az aktualizálásoknak az a célja, hogy a lap megjelenjen a figyelőlistákon és a friss változtatásokban. Ha mód van rá, akkor úgy kéne csinálni, hogy ne botváltoztatásnak legyen minősítve, mert az ilyenek figyelését sokan kikapcsolják.

Nem muszáj a régi szakaszcímet változtatgatni, úgy is jó, ha a bot egy újabb szakaszt nyit friss sablonnal a rövidebb időtartamra.

3. feladat, úgy, mint a szubcsonkoknál

A cikkjelöltekre vonatkozó botmunka még a sablon:cikkjelöltek aktualizálása a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel alapján annak analógiájára, ahogyan az a sablon:szubcsonkok sablonnal szokott történni. A sablon feladata, hogy csokorba gyűjtse azokat a cikkjelölteket, amik már kaptak törlési figyelmeztetést, és csoportosítsa őket a törlés várható időpontja szerint. A sablon:cikkjelöltek be van illesztve a Kategória:Cikkjelöltek törlési figyelmeztetéssel kategória fejlécébe.

A cikkjelöltekről itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Cikkjelöltek.

Köszönettel venném, ha valamelyik botgazda vállalkozna a három feladatra, vagy azok valamelyikére!

--Karmela posta 2014. szeptember 30., 18:31 (CEST)

Átnézve a ketegóriát, gyakorlatilag egy igen lelkes és aktív, viszont trehány szerkesztő munkájának elrejtéséről vagy törléséről van szó. Nem igazán látom értelmét, hogy rosszul megírt kis görög települések védelmében ennyire túlbonyolítsuk a dolgot. A kategóriát törölni kellene a tartalmával együtt, a szócikkeket pedig a fő névtérben újra, egyesével létrehozni. Egyedül ami érték bennük, az az infobox, de azt meg már a wikidatának hála nem nehéz pótolni. --B.Zsolt vita 2014. október 1., 17:44 (CEST)

@B.Zsolt, a cikkjelöltek kategóriájában bennragadt, máig cikké át nem alakított cikkjelöltekre ez majdnem igaz is, a már megmentettek pedig már nincsenek ott, ilyenből is akadt bőven. Csakhogy továbbra is naponta keletkeznek a szubcsonkok valami kis menthetővel, és az olyan cikkek is, amik egyelőre nem vállalhatóak ugyan a fő névtérben, de amiknek a témája nevezetes, és érdemes lenne színvonalasabban megírni. A rendszer ezek kezelésére való, hogy a keresőmotoroktól elzárva, türelmesen várakozni tudjanak három hónapon át is a feljavításra vagy a törlésre.

Ha a cikkjelöltek céljáról és a jelenlegiek sorsáról akarsz eszmét cserélni, akkor kérlek inkább itt tedd: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Cikkjelöltek közelgő törlése (2014-11-01). Ez itt a műszaki kocsmafal.

--Karmela posta 2014. október 1., 18:25 (CEST)

Leszedtem a függőbent, nyilván nem akaródzik senkinek sem. --Karmela posta 2015. január 18., 22:36 (CET)

Kérések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2014. december 22., 12:03 (CET)

Sziasztok!

@Bencemac:Strukturálni kéne a kérdéseidet, mert elsüllyedünk a mocsárban. Javaslom a ==.. (kettő vagy több egyenlőségjel) használatát. Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:56 (CET)

Néhány dologban kérném segítségeteket:

 1. Jó lenne, ha minden informatikai szócikk tartalmazná a portálra mutató sablont. Elkezdtem hát kézzel berakosgatni, de rengeteg ilyen szócikk van. Megoldható lenne ezeket bottal pótolni?
Symbol oppose vote.svg ellenzem: nem kell minden informatikai szócikknek tartalmaznia a portálra mutató sablont: a többszörös besorolású szócikkeknek nem feltétlenül kell tartalmazniuk a p.m.s-t, teszem azt a fiktív 'mosógépvezérlő automatika' cikknek, aminek nem az elsődleges besorolása az 'informatika', hanem mondjuk a 'mechatronika', nem kell alapértelmezésben ezt tartalmaznia, elég, ha az olvasó eljut a mikrovezérlőkig, Ha nagyon kell, majd az olvasók besablonozzák. (Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:40 (CET))
 1. Jó lenne, ha lenne egy olyan kategóriánk, ami tartalmazza az olyan egyértelműsítő lapokat, amelyek neve nem az (egyértelműsítő lap) utótagra végződik. Ez megkönnyítené ezek felkutatását és javítását.
 2. A BSicon bpmetro.svg lelkes botgazdára és szorgalmas botjára vár.
 3. Illetve a fentebb feltett, a cikkértékelő bottal kapcsolatos kérdésem még mindig válaszra vár...

A segítséget előre is köszönöm! Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 22., 19:34 (CEST)

 1. Mi alapján lehet futtatni a botot (konkrét lista, aminek minden elemébe be kell szúrni)?
 2. Ez szerintem nem botfeladat, az {{egyért}}(?) sablonba simán bekódolható.
 3. Ha az én azonnalizásomra gondolsz, akkor az nem bot-, hanem adminfeladat, ugyanis a fájlnévnek így kell maradnia (a {{BS}} és társai miatt), le kell törölni, majd ugyanezen a néven átirányítást létrehozni a sablonban említett névre.
 4. Erre én se tudok válaszolni, de kíváncsian várom a fejleményeket (nem mintha futtatnám, csak amúgy). --Tacsipacsi vita 2014. október 22., 23:46 (CEST)
 1. A Kategória:Informatika bőven megfelelne.
 2. BSicon bpmetro.svg: Arra gondoltam, hogy ki kéne szedegetni a szócikkekből és javítani a Commonsos képre a linkeket lehetőleg bottal, mert sokat kéne javítani.
Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 09:12 (CEST)
A metróst jeleztem az adminisztrátorok üzenőfalán. Mint említettem, bottal nem javítható, csak átirányítással. Egyedüli kivétel a Szerkesztő:Plexipajzs/Képek, de az meg szerkesztői allap, úgyhogy nem nyúlkálunk bele. Az {{egyért}}(?) módosítása megfelel? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 10:56 (CEST)
Örülök, hogy a kép jó kezekbe került! Nekem mindegy mi módon, csak legyen egy listám a hibás egyértelműsítő lapokról. A portálsablon terítése megoldható? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 13:27 (CEST)
A kategóriának kéne találni egy normális nevet és el kéne helyezni a kategóriafában, onnantól simán megcsinálom. A portálsablon terítése természetesen megoldható, csak nincs is botfiókom és nekem sincs meg a program. (Tényleg az EC-számra is rakjunk? [Kategória:InformatikaKategória:Bioinformatika‎EC-szám] Ha mégse, akkor ezt gondold át azért.) Valaki, akinek van? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 13:49 (CEST)
Szerintem a Kategória:Bioinformatika‎ kivételével mindegyikbe mehetnek. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 14:27 (CEST)
Ezt nézd még át jobban. Találomra pl. a Kategória:Könyvtártudomány és az Akadálymentesítés nem illik ide (ezekről a cikkekről beszélünk). A másikra van ötleted? --Tacsipacsi vita 2014. október 23., 15:33 (CEST)

A Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Informatikai szócikkek lapon felsorolt cikkek biztos informatika témájúak. A másik neve esetleg Kategória:Hibás elnevezésű egyértelműsítő lapok? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. október 23., 16:29 (CEST)

Hibás egyértelműsítések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

@Tacsipacsi: segítenél az {{egyért}}(?) módosításában? @Ato 01: tudnál segíteni a portálsablonok terítésében? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 6., 20:31 (CET)
Persze, ha megcsinálod a kategóriát. (Amúgy nem tudom, hogy ennek a listának az olvasására képes-e a bot.) --Tacsipacsi vita 2014. december 6., 20:53 (CET)
Simán csak hozzam létre üresen vagy csináljak vele mást is? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 6., 20:58 (CET)
Kategorizálni is kell az ilyet, de Karmela megcsinálta, úgyhogy már működik! Egyelőre egy lap van benne, amivel nem tudok még mit kezdeni, de az üzenet elmentésének pillanatában 15 389 lap vár feldolgozásra, úgyhogy még jöhet más is! --Tacsipacsi vita 2014. december 6., 23:09 (CET)

Portálsablon terítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

@Bencemac: beszúrtam pár portálsablont, amilyen formában már tőled is láttam "{{Portál|Informatika}}", de előtte talán jobb lett volna még tisztázni, hogy jó-e egyszerűen csak "Informatikaportál" vagy inkább "Informatikai portál" "{{Portál|Informatika|i }}" a jobb. Ilyet is, olyat is láttam már. Azért a Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Informatikai szócikkek listát is kritikával kezelném. Pl. az Akadálymentesítés cikk nem hiszem hogy szorosan kötődik az Informatikai portálhoz. -- ato vita 2014. december 8., 12:34 (CET)
Asszem, van valami helye a szavazások kiírásának - ebben nem vagyok most itt 1helybe olyan biztos ... Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:56 (CET)
Biztos vagyok benne, hogy van hibás kategorizálás; ezeket javítani kell: annak, aki felismeri :) Pkunkpalackpošta 2014. december 13., 20:56 (CET)

@Ato 01: Elkezdtem kigyomlálni a nem az informatikához tartozó lapok értékelősablonjait. Eddig az első 20 oldalt tudtam átnézni, ezek többségére majd mehet bottal a portálsablon (remélem, nem siklottam el semmi fölött). Ami a portálsablont illeti, felvetem a kérdést az Informatika műhelyben, a válaszig várjunk. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 13., 12:19 (CET)

@Ato 01: Átnéztem a listát és kiszedtem minden (szerintem) nem oda valót. A lista következő frissítésekor már mehetnek rájuk a portálsablonok. A műhelytagok pedig az 'Informatikai' változatra szavaznak, ezért a régieket is erre kéne cserélni. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 14., 08:55 (CET)

Átirányítások vitalapjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Erről a témáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2014. december 27., 09:50 (CET)

Valahogy ki lehetne listázni az olyan átirányításokat, amiknek van vitalapja? Mert az ilyen lapoknak a többsége vagy fölösleges cikkértékelő sablont, vagy átirányítást tartalmaz egy másik cikkre. Ezek megtalálása pedig jelenleg igen nehéz. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 13., 12:19 (CET)

A feladat megoldása AWB-vel a következő:
 1. Lista készítése (special/all redirects). Itt sajnos csak 25 ezresével lehet egyenként lementeni, mindig megadva az előző lista utolsó elemét. Majd a listák beolvashatók egy nagy (156.482 elemeű) listába.
 2. A címek elejét (pl. notepaddal) a "Vita:" előtaggal kiegészíteni.
 3. Egy szövegcsere végigfuttatása AWB-vel, lehetetlen karaktersorozatot keresve, pl. "indul a görög aludni" → "b". Itt az "Options/Follow redirects" mellől ki kell venni a pipát.
 4. Miután ez lefutott, az AWB "logs" füle alatt a "skip reason" alapján rendezve a nem létező vitalapokat törölve meg is van az alábbi lista:
Szerkesztő:Ato 01/próbalap/Átirányítások vitalapjai

Légy szíves mozgasd át saját allapra vagy jelöld törlésre, ha már nincs szükséged rá. -- ato vita 2014. december 26., 18:48 (CET)

@Ato 01: Köszönöm a segítséget! :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2014. december 27., 09:50 (CET)

Ez brutálisan sok lap, így nem lehet dolgozni vele. Valahogy ki kell venni belőle a zöldeket és bottal törölni, ennek utána fogok nézni, és aztán megnézni, mi a helyzet a többivel. A jövőben viszont hasonló feladatoknál jobb lenne eleve két részre bontani a megoldást, átirányítást tartalmazó vitalapokra, valamint átirányító cikkeknek az átirányítást nem tartalmazó vitájára. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. január 1., 22:49 (CET)

Szétszedtem, kb. 60% átirányítás a /zöldek allapra került (a fejlécbe belinkelve), ezeket bottal törölni fogom, 32 pirosat kivettem, a maradék 40%, ami az eredeti lapon van, mind kék, ezeket kéne átnézni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. január 2., 00:38 (CET)

Ato, Cassandro talált egy hibát. Aposztróffal kezdődő szócikkek kerültek bele, legközelebb erre is figyelni kéne a kigyűjtésnél. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. január 2., 08:53 (CET)

Köszönöm az észrevételt! Újra kipróbáltam a notepados szövegcserét és megint kimaradtak az aposztrófos cikkek. Úgy látszik van egy bug a notepadban. -- ato vita 2015. január 2., 11:40 (CET)

Lóczy/Szily egyértelműsítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSzét lettek szálazva. -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2015. január 19., 16:45 (CET)

Valaki bottal szét tudna szálazni a Lóczy Lajos (egyértelműsítő lap) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és a Szily Kálmán (egyértelműsítő lap) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapokra mutató belső hivatkozásokat? Köszönöm előre is! Pasztilla vita 2014. december 26., 19:58 (CET)

@Pasztilla: Nézegettem ezt, de mindkét esetben az a probléma, hogy nagyon közel áll foglalkozásában a két Lóczy, illetve a két Szily egymáshoz. Ezt csak az tudná jól megcsinálni, aki már beleásta magát kissé az életrajzokba, és ez alighanem egyedül te vagy. A szétszálazáshoz technikai segítségként tökéletesen elegendő az AWB, és ha akarod, akkor szívesen segítek az AWB-vel való megbarátkozásban. --Karmela posta 2015. január 18., 22:33 (CET)

@Karmela: Szívesen szétszálazom kézzel, a segítség tényleg csak abban kéne, hogy ami kicsit is megkarcolva egyértelmű, azt valamilyen a kéznél gyorsabb technikával megoldja valaki, minél kisebb legyen a kézi lista. Csak egyszer végig kéne menni bottal a listán, és akkor látszik, hogy nem olyan nehéz ez. Egyfelől a két Szily (apa és fia, nyelvész és mérnök) munkássága közötti sok hasonlóságról nem tudok, másfelől a két Lóczyk és két Szilyk nem is egyszerre éltek, azaz a dátumok és a kontextus is segíthetnek a különösebb ismeretanyag nélküli szétszálazásban, például ha azt írja a szócikk, hogy 1877, az csak az öreg Lóczy lehet, ha azt írja, hogy ifj. Lóczy Lajos, akkor az az ifj. Lóczy Lajos. :) Köszönöm. Pasztilla vita 2015. január 19., 07:05 (CET)
@Pasztilla, Végeztem a Szily Kálmánokkal, a (gépészmérnök)-öt csak egy helyen vetettem be, remélem helyesen. A Lóczykat majd máskor, ha addig nem akadna vállalkozó. --Karmela posta 2015. január 19., 11:52 (CET)

Köszönöm, én a Lóczykat időközben kézzel kettévettem, kivéve 1) az évfordulós szócikkeket, ahol a dátumok miatt úgyis egyértelmű, melyik Lóczyról van szó, és ha AWB-vel tényleg könnyebb egyértelműsíteni, mint kézzel, akkor nem gyötröm magam; 2) a területvédő ligás szócikket, amelyben sejtésem szerint a fiatal Lóczy volt érdekelt, de pontosan nem tudom. Pasztilla vita 2015. január 19., 12:38 (CET)

Valóban gyorsabb, de szerintem 10 cikknél nem érdemes, mert 1) találni kell egy botgazdát, aki megcsinálja, 2) lassabb beállítani a szoftvert. 50–100 linknél már megéri. (Ui.: nekem nem sikerült életet lehelnem az egyértelműsítőjébe, @Karmela, hogy kell?) --Tacsipacsi vita 2015. január 19., 13:03 (CET)

@Tacsipacsi, a biztonság kedvéért visszakérdem, hogy az AWB egyértelműsítőjét kérded? (Mert csak azt tudom.) --Karmela posta 2015. január 19., 13:21 (CET)

Igen, bár a Pywiki egyszerűbbnek tűnik (viszont ott az egész szoftverbe nem sikerült életet lehelnem az augusztusi gépcsere óta). A fület megtaláltam, csak nem tudom, hogy hova kell kattintani ahhoz, hogy csináljon is valamit. --Tacsipacsi vita 2015. január 19., 13:27 (CET)

1. lehetőség: az Options fül segítségével[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

@Tacsipacsi, ha csak két sora van az egyértelműsítő lapnak, akkor a disambig fül használata helyett én azt az egyszerű utat szoktam járni, hogy kiválasztom, hogy melyik sor kell gyakrabban, ez az adott esetben feltehetően Lóczy Lajos (geológus, 1849–1920), és előkészítem a csakis arra való cserét így:

 • Options fül
 • Find and replace
 • Normal settings
 • [[Lóczy Lajos]] → [[Lóczy Lajos (geológus, 1849–1920)]]
 • [[Lóczy Lajos| → [[Lóczy Lajos (geológus, 1849–1920)|

A start után amelyik lapnál aztán tényleg jó ez a csere, ott a save-re kattintok, máskülönben a skip-re.

Amikor végigmentem a listán, akkor újra felállítom a laplistát abból a maradékból, amelyiknek még mindig van toldalék nélküli Lóczy Lajos linkje, és kiszedem belőle amiket nem is akarok egyértelműsíteni (ha van ilyen).

A cserét is átállítom a másik Lóczy-ra:

 • Options fül
 • Find and replace
 • Normal settings
 • [[Lóczy Lajos]] → [[Lóczy Lajos (geológus, 1891–1980)]]
 • [[Lóczy Lajos| → [[Lóczy Lajos (geológus, 1891–1980)|

és ezzel az előkészítéssel már akár botmódban is mehet a csere.

2. lehetőség: Disambig füllel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

@Tacsipacsi, te persze nem is a fentiekre vagy igazán kíváncsi, hanem az automatizált egyértelműsítésre. Az viszont így menne:

 • Diambig fül
 • Enable diasambiguation:
pipa
 • Load kisablaka:
Lóczy Lajos (egyértelműsítő lap)
 • kattintás a Load-ra
a Variants kisablakában megjelenik:
 • Lóczy Lajos (geológus, 1849–1920)
 • Lóczy Lajos (geológus, 1891–1980)
(ha itt valami fölösleges lenne, akkor ki kell szedni belőle)
 • Load kisablaka:
Lóczy Lajos
fontos törölni az „(egyértelműsítő lap)” szöveget, csak az egyértelműsítendő link maradjon!

Ezután jön a start és még további teendők is, de eddig eljutottál?

--Karmela posta 2015. január 19., 17:13 (CET)

@Karmela: Köszönöm, az „egyértelműsítő lap” törlése volt a trükk, most már megy! Egy egyértelműsítést már meg is csináltam! :-) --Tacsipacsi vita 2015. január 19., 17:52 (CET)

Törölt navbox takarítása szócikkekből[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. december 31., 13:53 (CET)

Speciális:Mi hivatkozik erre/Sablon:Női sakkvilágbajnokok

Azokról a lapokról, amelyekbe be van illesztve, el kellene távolítani bottal ezt a törölt sablont, mivel a tartalma össze lett vonva egy másik navboxszal. Köszönöm: -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. december 30., 14:15 (CET)

Kész. --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. december 31., 13:53 (CET)

A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. január 3., 21:10 (CET)

Sok molylepkés cikk forrásaként szolgál a könyv, melynek van online elérhető változata is. Korábban más címen volt megtalálható a könyv, és a forráslinkekben még a régi, ma már használhatatlan link szerepel. ( http://www.nkfp012.hu/aktualis/files/aktualis/pdf_agroinform_20060928103742_Molylepkek.pdf ) Ezt a linket kellene lecserélni az újra ( http://zeus.gau.hu/pipermail/mkkam2003/attachments/20070411/d20a379e/Magyarorszgimolylepkkgyakorlatialbuma-0001.pdf ). Valaki meg tudná tenni? Előre is köszönöm! --Hirvenkürpa Füzy-címer.jpg Mögbeszélés 2014. december 31., 12:56 (CET)

Sőt, azon gondolkozom, hogy az összes cikkben, amiben meg van jelölve forrásként a fenti mű, a hivetkozást érdemes lenne lecserélni e sablonra: Mészáros Zoltán, Szabóky Csaba. A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma (PDF), Bp.: Agroinform Kiadó [2005]. Hozzáférés ideje: 2014. december 31. 

--Hirvenkürpa Füzy-címer.jpg Mögbeszélés 2014. december 31., 13:10 (CET)

@Hirvenkürpa: Készíthetnél egy egységes sablont, amire mindenhol lehet hivatkozni, így még egyszerűbb lenne a karbantartás. --Tacsipacsi vita 2014. december 31., 13:30 (CET)
@Tacsipacsi: Köszönöm az ötletet, el is készítettem. Mészáros Zoltán, Szabóky Csaba. A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma (PDF), Bp.: Agroinform Kiadó [2005]. Hozzáférés ideje: 2015. január 1.  --Hirvenkürpa Füzy-címer.jpg Mögbeszélés 2015. január 1., 16:10 (CET)
Kész. Köszönjük az együttműködést! :-) -- ato vita 2015. január 3., 21:10 (CET)

frissdump.py - "A legfrissebb dump dátuma nincs meg!"[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. január 16., 22:11 (CET)

Sziasztok! A frissdump.py az új évben elvesztette a legfrissebb dump dátumát.

@Bináris, Tacsipacsi: Csak egy rövid körkérdésem lenne az esetleges érintettekhez, hogy ez az új évvel normális jelenség lehet vagy másnak más üzenetet küld? -- ato vita 2015. január 16., 06:51 (CET)
Áttértek YYYY-MMM-DD formátumról DD-MMM-YYYY formátumra. Próbáld meg a 37. sorban a zárójelen belüli tagokat megfordítani. (Amúgy már egy ideje panaszkodott a 16. sor elején valamire [szóközök, u'?].) --Tacsipacsi vita 2015. január 16., 09:57 (CET)
Köszönöm! A tünetek elmúltak. Az új dumpnál meglátjuk, hogy működik. A dátum-formátumon fordítottam, az időből a másodpercet töröltem. A 16. sort kikommenteztem, mert szerintem az még a levelezős részhez tartozott. -- ato vita 2015. január 16., 22:11 (CET)

Botos kategóriaterítésre lenne szükség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva1-2 kategóriát újra létre kell hozni mert idő közben törlődtek. -- ato vita 2015. január 23., 21:39 (CET)

a Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)/Archív106#Életrajzi témájú csonkokat jelölő sablonok ország szerint kategorizálhatnának szakaszban jelzett sablonokban, hogy azok újra jól működjenek, és bekategorizálják azokat a cikkeket a gyűjtőkategóriájukba, amibe be vannak illesztve. Előre is köszönettel: -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2015. január 16., 10:19 (CET)

Egyértelműsítés miatti belső hivatkozás korrigálásának kérése (Horthy István)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kérném szépen az itt látható szócikkekben a Horthy István (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) hivatkozásokat Horthy István (kormányzóhelyettes)-re cserélni. Az indoklás, hogy képbe került egy másik Horthy István is (Horthy István (katona)), előbbi nagybátyja. Köszönettel! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 18., 03:36 (CET)

Belekezdek. --Karmela posta 2015. január 19., 12:03 (CET) Kész. Botmódban csináltam, mert (remélem, hogy jól értettem) nem kellett semmit meggondolni, hanem simán mindig kormányzóhelyettesre lehetett cserélni. --Karmela posta 2015. január 19., 15:07 (CET)

Igen, a másikról Horthy Istvánról még se szócikk, se hivatkozás, de mivel a MÉL-ben (is) szerepel, így várható, hogy előbb-utóbb lesz szócikke meg hivatkozás rá. Köszönöm a gyors intézkedést! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 19., 16:15 (CET)

Egyértelműsítés miatti belső hivatkozás korrigálásának kérése (Wlassics Gyula)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kérném szépen az itt látható szócikkekben a Wlassics Gyula (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) hivatkozásokat Wlassics Gyula (jogász)-ra cserélni. Az indoklás, hogy képbe került egy másik Wlassics Gyula is (Wlassics Gyula (író) ). Köszönettel! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 18., 04:50 (CET)

@Hungarikusz Firkász: abból indulok ki, hogy inkább ezekre a lapokra és ezekre a lecserélendő hivatkozásokra gondoltál: Wlassics Gyula (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd), nem pedig a Horthy Istvánokra. --Karmela posta 2015. január 18., 21:10 (CET)

Symbol question.svg kérdés Megcsináltam úgy, ahogy kérted, de biztos, ami biztos megkérdem: melyik Wlassics Gyuláról van elnevezve a Wlassics Gyula-díj? Jó most a link a Magyar Állami Operaház cikkben is?

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Szerencsésebbnek találtam volna, ha a jogtudós kultuszminisztert és szakírót nem egyszerűen jogásznak tituláljuk, annál is inkább, mert az szépíró Wlassics Gyula is jogász volt végzettsége szerint.

Még mindig nem késő, szívesen átjavítom a (jogász)-t arra, hogy (jogtudós) vagy arra, hogy (miniszter), méltányosabbnak találom, ha a címben azt juttatjuk kifejezésre, ami a pályájában kiemelkedő.

--Karmela posta 2015. január 18., 22:14 (CET)

Bocsánat, hogy ilyen sokára válaszolok, de nem voltam igazán wikiképes (itt nem nevezetességi szempontból Vigyor) gép közelében:

 1. Igen, véletlenül maradt itt az előző szakaszból a Horthy Istvánt listázó rész.
 2. Részemről mehet a jogtudós változat, semmi akadályát nem látom, köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 19., 16:13 (CET)

Azt sajnos nem tudom, hogy a díjat melyikükről nevezték el, ennek nem néztem utána. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 19., 16:14 (CET)

Wikidata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nics olyan botgazda, aki wikidata címkéket tudna hozzáadni a Wikidata elemekhez? Többek között ez is hiányzik még ahhoz, hogy tömegesen hozzak létre cikkeket. Több, mint 3000 franci vasútállomás várja, hogy megszülethessen, de elég hiányosak lesznek, ha a hiányzó címkék miatt csak üres infoboxok jelennek meg... Szegény Csigabi meg nem győzi a címkéket hozzáadni... :(

Ha jelentkezőt nem is, legalább ötleteket várok! --B.Zsolt vita 2015. január 18., 22:44 (CET)

Én azoknál a párbajtőrvívóknál, akikről mostanság írok alapcikket a Wikidatára (is) építve, és hiányzik a születési és/vagy halálozási helyüknek a címkéje (mert mondjuk még nincs magyarul szócikke), azt megadom kézzel. -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2015. január 19., 14:23 (CET)

Én is erre szoktam fanyalodni. --Rakás vita 2015. január 19., 14:26 (CET)

De kell, hogy legyen ettől jobb módszer is! --B.Zsolt vita 2015. január 19., 17:36 (CET)

Magyar Művészetért díjasok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2015. január 23., 19:39 (CET)

Üdv! Kérném a Magyar Művészetért-díjasok kategóriában található szócikkek átpakolását a helyesírásilag helyes Magyar Művészetért díjasok cím alá. Köszönettel, ✮ Einstein2 vitalap 2015. január 23., 14:04 (CET)

Uff.. végigmegy ez a szócikkek folyószövegében is? Vagy javítsam kézzel, amelyik szócikkek a figyelmem alatt vannak? Fauvirt vita 2015. január 23., 19:49 (CET)

Úgy látom el is kezdődött... Nagyon szépen köszönöm, ato! Fauvirt vita 2015. január 23., 20:07 (CET)

Szívesen. -- ato vita 2015. január 23., 20:11 (CET)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Sok cikkben van fordítás sablon, de nincs fordítás szakasz. Szerintem ezt a hibát bottal könnyen lehetne javítani, ha valaki gondolja, gyűjtse ki a hiányos cikkeket. Példa a javításra: difflink --B.Zsolt vita 2015. január 23., 15:58 (CET)