Wikipédia:Botgazdák üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Botgazdák üzenőfala 
Ez a lap arra szolgál, hogy a szerkesztők kéréseket tudjanak küldeni a robotokat működtető felhasználóknak. A robot nem varázsszer, nem lehet segítségével tetszőleges feladatot automatizálni! Számos funkció bele van építve, ezek könnyen és gyorsan végrehajthatóak, más, bonyolultabb vagy szokatlanabb feladathoz viszont módosítania kell a szoftvert az üzemeltetőjének. Ez a konkrét funkciótól függően akár többnapos munka is lehet, és nem biztos, hogy lesz, aki vállalkozik rá. Légy türelmes, és ha úgy adódik, értsd meg, hogy még a robotgazdáknak sem biztos, hogy a kedvenc szabadidős tevékenységük a szoftver buherálása.
Hasznos tippek
 • Botstátusszal bíró szerkesztők listája: Wikipédia:Botok listája, Kategória:Wikipédia-botok
 • Ha nem vagy teljesen biztos abban, hogy kérésed találkozik a szerkesztők általános véleményével, akkor előbb tárgyald meg a közösséggel (a megfelelő kocsmafalon, műhelyoldalon vagy vitalapon)!
 • Igyekezz minél pontosabban megfogalmazni a kérésedet, és adjál hozzá linkeket! A botgazdák csak varázslók, de nem gondolatolvasók.
 • Botgazdáknak (főleg nagyobb feladatoknál): Ne ugorj egyből neki! Gondold végig, milyen problémák merülhetnek fel, milyen más feladattal lenne érdemes összekapcsolni.
 • Kérjük, hogy a felvetett problémák megoldását a botgazdák (vagy bárki, aki látja, hogy a feladat meg van oldva) a {{megoldva|1=~~~~}} sablonnal jelezzék a szakasz elején!
 • A függőben sablont is használd aláírással, ha lehet, indoklással is: {{függőben|~~~~}} vagy {{függőben|indoklás ~~~~}}.
Hosszabb ideje megoldatlan feladatok
A Régóta megoldatlan feladatok allapra mozgatjuk át azokat a szakaszokat, amelyekben az elmúlt két hónapban nem történt érdemi előrelépés. Ezek a munkák fontosak ugyan, de hosszabb ideje nem tudta senki megoldani őket, és áttekinthetetlenné tennék az üzenőfalat.
Botokat megkérni feladatok elvégzésére az alábbiak szerint érdemes vagy nem érdemes:
Egyszerűen megoldható botfeladatok
 • kategóriák átnevezése
 • sablonok behelyettesítése
 • egyértelműsítő lapokra mutató hivatkozások javítása (lásd a kütyük fülön is)
 • egyszerű szövegcsere, például „Külső linkek” → „Külső hivatkozások”
 • picit bonyolultabb szövegcsere (reguláris kifejezésekkel)
 • cikkek tömeges átnevezése (egyszerű szövegcserével vagy reguláris kifejezésekkel)
 • táblázatok konvertálása HTML-stílusból wikis szintaxisra
 • egyéb rendszeres botfeladatok
Részben automatizálható feladatok
 • Speciális:Dupla átirányítások – egyenként kell megvizsgálni őket, mert nem mindegyik jogos, de az elbírálás után az előfordulásokat már lehet bottal ütni.
Botfeladatnak látszó dolgok
 • Szerkesztő szerkesztéseinek tömeges visszaállítása (spam, vandálkodás) – általában gyorsabb kézzel megcsinálni.
A legfrissebb botprogramok, Wikipédia-adatbázis és más életbevágó kütyük:
A Botgazdák üzenőfalának archívumai


Kérés dátumokkal kapcsolatban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben-- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2011. szeptember 24., 13:34 (CEST)

Sziasztok! Megoldható az, hogy kigyűjtsétek nekem egy allapra azokat az életrajzi szócikkeket, ahol hiányoznak a pontos születési adatok és élő személyekről van szó? Példa: [1] Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2011. augusztus 20., 20:57 (CEST)

A probléma ebben a formában alulspecifikált.

 1. Mit jelent az, hogy életrajzi szócikk? Van-e olyan kategória vagy bármilyen más ismertetőjegy, ami alapján kiválogathatók ezek a cikkek?
 2. Mit jelent az, hogy hiányoznak az adatok? Kérdőjel van benne? Melyik adat hiányzik?
 3. Mit jelent az, hogy élő? Pontosabban: honnan ismerszik meg? Nincs kitöltve a halálozása? Vagy élősablon van a vitalapján?

Ez a megszavazott nagykötőjeles marhaság persze nem egyszerűsíti a megoldást. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2011. december 19., 09:03 (CET)

 1. Egységes nincs. Amikből ki lehet indulni, az a vitalapon a WP:ÉLETRAJZ sablon, esetleg bizonyos kategóriák (pl. magyar nők, 21. századi személyek stb.).
 2. Így van, ezek közül mind (van ahol kérdőjel van, van ahol a hónap-nap hiányzik.
 3. Élő sablon a vitalapon, illetve nincs kitöltve a halálozás.

Remélem ezzel tudtam konkretizálni a dolgot. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. január 13., 06:46 (CET)

Ez nem egy kétperces feladat, és nem is túl jól definiált, de javasolnám felvetni az adatbázis-lekérdezési oldalon is, mert a kigyűjtések tipikusan oda (is) tartoznak, és lehet, hogy hamarabb megoldja valaki. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 13., 08:22 (CET)

A Wikidata óta a kitöltetlen halálozás paraméter a cikkben már nem számít sokat. Csináltam egy kigyűjtést a Kategória:Élő személyek életrajzai kategóriából az allapomon:
Biztos lehet még bővíteni meg szűkíteni is. -- ato vita 2014. március 22., 16:36 (CET)
@Cassandro: Még egy bővített kigyűjtés a teljes Kategória:Személyek kategóriára egy másik allapon:
Lehet böngészni vagy finomítani a szűrési feltételeken. Tekinthetjük megoldottnak? -- ato vita 2014. március 22., 19:37 (CET)

Egy észrevétel: a listában megtaláltam Kóti Árpádot, akinél viszont szerepel a teljes születési dátum. Egyedi dolog vagy algoritmushiba? Cassandro OCR bow tie.svg Ħelyi vita 2014. március 23., 18:45 (CET)

Persze a listákat is fenntartással kell kezelni és manuálisan ellenőrizni. Az említett cikkben nyilván a "[[Nagy Ibolya (színésznő, ?)|Nagy Ibolya]]" részt találhatta meg a bot. -- ato vita 2014. március 23., 19:19 (CET)

Portálsablon terítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTeemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 14., 22:58 (CEST)

sziasztok! Ki kellene tenni a {{Portál|Kelet-Ázsia|-}} sablont a Portál:Kelet-Ázsia oldalon listázott kategóriák szócikkeibe. Ha esetleg valamelyik gyakorlott botgazda elmondja, hogy kell csinálni, beüzemelem rá AtaBotot. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. szeptember 4., 11:58 (CEST)

Talán Istvánka tud segíteni. Aki függősablont tett rá, legyen szíves alá is írni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. szeptember 14., 22:49 (CEST)

Tomcsy is tud segíteni a szükséges kóddal, a mi műhelyünk által gondozott kategóriákban Ő teríti a portálsablonokat. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. szeptember 17., 23:08 (CEST)

@Teemeah: A portálon listázott kategória-elemek nem mindegyike tartozik a portál témakörébe. A 9800 cikk első 140 cikkéből kb. 50 téves. pl. Kína történelme → háborúi → komplett 1. és 2. világháború. Ezeken a kategóriákon kicsit dolgozni kellene vagy sok lesz a botos szerkesztés utáni munka. -- ato vita 2014. április 11., 23:37 (CEST)

Résztvevő → részt vevő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Sziasztok! Az lenne a kérésem, hogy az összes olimpiai nemzetcikkben szereplő egyik résztvevő nemzete volt kifejezésben a résztvevő-t valamelyik botgazda javítsa részt vevő-re, mivel az OH. 1235. o. szerint melléknévként az utóbbi, különírt forma a helyes. Köszönöm! ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 13:57 (CEST)

Az olimpiai nemzetcikkeken kívül a világbajnokságok cikkeiben is kellett cserélnem. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 17:32 (CEST)

Köszönöm szépen. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 10., 17:46 (CEST)

Újraindítom a botot, mert találtam olyan szócikkeket, amelyek kimaradtak. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 10., 19:41 (CEST)

Az éjjel Tomcsybot is ezzel foglalkozott. Sajnos rájöttem, hogy rengeteg előfordulás van még: számos sportágnál "résztvevő csapatok", az olimpiai éremtáblázatoknál "résztvevő országok" stb. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 08:29 (CEST)

Felül kéne vizsgálni néhány botszerkesztést, mert például itt biztosan nem melléknévi szerepben olvasható a szó. Lásd még OH 1450: vb-résztvevő. --Regasterios vita 2013. augusztus 11., 11:48 (CEST)

Az ilyenek miatt nem szabad soha automatikusan javítani a helyesírást bottal. Lehet, hogy csak százból egy kivétel van, de többnyire van. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2013. augusztus 11., 12:09 (CEST)

Nem szoktam automatikusan javítani; kézi felügyelet mellett csúszott be :-( --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2013. augusztus 11., 21:21 (CEST)

Visszavontam a Regasterios által jelzett hibás szerkesztést, és még korábban TomcsyBot szerkesztéseiből is számosat visszavontam, pl: [2], [3], [4], [5], [6] --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2013. augusztus 11., 17:25 (CEST)

Sablon:Nemzetközi katalógusok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2013. október 5., 19:02 (CEST)

Kérem valamelyik botgazda segítségét, hogy a sablon:Nemzetközi katalógusok minden író, költő, filozófus, politikus stb. szócikkébe bekerülhessen.

Ez a sablon 9 nemzetközi katalógusból származó hivatkozást olvas be a Wikidatából. Számunkra a legjelentősebb a VIAF (Virtual International Authority File - Nemzetközi Virtuális Katalógustár). Ezt 31 nemzeti könyvtár köztük az Országos Széchenyi Könyvtár együttműködésének keretében hozták létre katalógusaik virtuális egységesítésével. A Wikidatában 400 000 négyszázezer ilyen katalógus bejegyzés került eddig féltöltésre. Ez becslésem szerint a magyar nyelvű Wikipédia írókról, költőkről, filozofikusokról, politikusokról stb. szóló szócikkeinek legalább 70 %-át érinti, ezeknek a hivatkozásoknak az átvétele nagyon jelentős lépés lenne a magyar nyelvű Wikipédia fejlődésében. A sablon működése pl. a Madách Imre, Molnár Ferenc vagy a Móricz Zsigmond szócikkekben látható.

Egy ilyen botnak a megírása természetesen számomra sem okozna különösebb technikai problémát. De a bot jog megszerzésért nincs semmi kedvem alázatos kérvényeket irogatni a wikibürokratáknak. Nagy segítség lenne, ha valaki aki már rendelkezik ilyen jogokkal kis módosítással a saját már engedélyezett botjával elvégezné --Texaner vita 2013. október 3., 13:47 (CEST)

A sablon több írónál is (pl. Aba Iván, Abafáy Gusztáv, stb.) eddig még üres. Ennek ellenére kerüljön be minden fent említett szócikkbe? -- ato vita 2013. október 4., 10:27 (CEST)
Jó kérdés! Én azt válaszolnám rá, hogy igen! Rengeteg olyan egyértelműsítő lap van ahol nemlétező cikkekre is hivatkoznak ez hasonló eset! A nem magyar személyek esetében nagy a valószínűsége, hogy előbb utóbb valaki beteszi az azonosítókat, a magyar személyeknél, mivel a Széchenyi könyvtár részt vesz a VIAF programban lassan minden magyar írónak lesz VIAF azonosítója. Az, hogy ezek be is kerüljenek a Wikidatába ránk vár! És ha az azonosító bekerül a wikiadatába az abban a pillanatban megjelenik azokban a magyar cikkekben melyekben ez a sablon benne van! --Texaner vita 2013. október 4., 10:38 (CEST)
Nézd meg Aba Ivánt most! --Texaner vita 2013. október 4., 10:46 (CEST)
És most még egyszer! Kösz. --Texaner vita 2013. október 4., 10:55 (CEST)

Elolvastam ezt a bejegyzést, nagyjából érteni vélem, de nem kristálytiszta. Én a linkek ellenőrzésénél és javításánál sok cikkel találkozok, és ha valami Wikidata javítanivalót észreveszek, azt is megcsinálom. Ha látom, hogy egy írónál nincs VIAF azonosító, akkor honnan tudom azt, hogy van neki egyáltalán, és mi az? --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 11:33 (CEST)

Felmész a VIAF honlapjára: [7] kiválasztod Magyarországot „select index: Hungary” és a kereső mezőbe „search field” beírod az adott személy nevét és ha a Széchenyi Könyvtár katalógusában szerepel az illető akkor az ott talált azonosítót beírod a wikidatába. Az „Állítások” között hozzáadod: „hozzáadás --> tulajdonságok: VIAF --> azonosító szám”, és kész is! --Texaner vita 2013. október 4., 13:03 (CEST)
Kösz, kipróbáltam a VIAF azonosító keresést, remélem menni fog, ha szükség lesz rá. --Porrimaeszmecsere 2013. október 4., 13:50 (CEST)

Én végignyomogattam a linkeket a sablonban, de nem látom, hogy ezzel előrébb leszünk! :( A hivatkozott oldalak tök üresek! Oké, hogy van számuk meg kartonjuk, de minek, ha semmi nincs benne? --B.Zsolt vita 2013. október 5., 00:50 (CEST)

Nem tudom kinél nyomogattad végig a linkeket és nem tudom, hogy milyen linkeket, ha azokat amire én gondolok (a nemzetközi katalógusok dobozban találhatókat), akkor biztos, hogy az, amit találtál pontosan mutatja egy-egy személy nemzetközi ismertségét: például Aba Iván-nak mindössze egy műve lelhető fel az amerikai Kongresszusi Könyvtárban és a Kárpátmedencén kívül nem ismert, ellenben Molnár Ferenc művei (vagy a róla szóló művek) 19 könyvtárban fellehetők. Nyilván ezek a katalógusok nem az egyszerű olvasók hanem azok számára készülnek akik valamihez forrást keresnek. Neked nyilván nincs ilyen adatokra szükséged, de biztosan vannak akiknek ez, esetleg egy évfolyamdolgozat, szakdolgozat megírásakor nagyon nagy segítséget nyújthatnak! Azok akiknek kellett, vagy a jövőben kell forráskutatást végezni biztos, hogy értékelik ezeket a linkeket. --Texaner vita 2013. október 5., 10:17 (CEST)
Folyamatban van, az enwiki en:Category:Wikipedia articles with VIAF identifiers kat. alapján, azokra a cikkekre, amik itt is léteznek. A magyar neveket megfordítom. A többit majd később (ázsiaiak, stb). --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2013. október 5., 19:02 (CEST)

Nagy segítség lenne, ha a személy infoboxok rejtett kategóriába győjtenék a {{nemzetközi katalógusok}}-wikidata-adatokat tartalmazó cikkeket. Egy ilyen kategóriát meg végig tudna fésülni egy bot, hogy melyikben nincs még {{nemzetközi katalógusok}} sablon, oda be lehetne szúrni. -- ato vita 2014. február 26., 16:13 (CET)

KSH linkek frissítése - megkeresés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenXiaolong Dragon.svg Üzenő 2013. október 21., 19:39 (CEST)

Sziabotok!

Megkeresett egy kedves ismerősöm a KSH-tól hogy szeretne abban segíteni, hogy a KSH linkek (különösképp a településekkel kapcsolatosak, de ez vonatkozik minden ksh.hu alatti hivatkozásra) aktuálisak, működőek és stabilak legyenek. Átbeszélés után abban maradtunk hogy kér egy listát amiben szerepelnek a mostani linkek, és cserébe ad egy listát hogy a mostani linkek helyett milyen új linket kellene használni. A javaslatom, hogy a lista tartalmazza:

 • a jelenlegi linket
 • a szócikk címét, illetve bármilyen pointert ami megkönnyíti a későbbi cserét (pl. aktuális oldid, ha a link menet közben változik vagy eltűnik)
 • ha van bármilyen metaadatunk, azt is (pl. link megnevezés, milyen sablon milyen mezőjében használt, stb), ez segítheti a pontosítást akkor ha az nem egyértelmű

Ezt a listát ha ideadja valaki (preferált az email, és kérdezzen rá hogy biztos hogy olvastam és foglalkoztam vele :-)) akkor én intézem, és jelentkezek a frissített változattal. --grin 2013. október 18., 11:45 (CEST)

A jelenlegi linkekről nincs listám, de gondolom jó lenne az összes elmaradt népességadatot legalább a 2011-es népszámlálás adataira frissíteni, ami talán a legmérvadóbb. Erről eddig egy Excel-listát láttam, ami szerintem használható is:

Gondolom ez a népszámlálás adataira támaszkodik és nem egyéb számításokra. -- ato vita 2014. január 12., 15:31 (CET)

Ez a lista jó lesz? --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2014. január 12., 18:50 (CET)

Nyelvközi hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2014. április 25., 21:01 (CEST)

Sziasztok! Mivel Addbot nem működik, gondoltam, hozzátok fordulok. Ha jól számolom, akkor 130 db nyelvközi link van az {{egyért}}(?) sablon dokumentációs allapján. Ezek (elvileg) a Wikidatán is szerepelnek. Jó lenne, ha egy bot összehasonlítaná, és az egyezőket kiszórná (annál az 5–10%-nyi maradéknál már kézzel is meg lehet nézni, hogy mi a hiba). Bonyolultabb feladat: többi ilyen cikk felkutatása (oldal végén [[en:…]], általában van angol cikk). --Tacsipacsi vita 2014. április 13., 17:08 (CEST)

Sablon-allapokat nem nagyon tárol a Wikidata. És ezeket a botok is kerülik. Ha igény van rá, akkor kézzel kell ezeket a lapokat összekapcsolni. -- ato vita 2014. április 14., 20:33 (CEST)
Ezek nem az allaphoz kapcsolódnak, hanem magának a sablonnak a megfelelői, pl. en:Template:Disambiguation. Lehet, hogy az allappal volt Addbotnak is baja. --Tacsipacsi vita 2014. április 15., 16:05 (CEST)

Ebbe most nem ástam bele magam, de ha két sorozatot össze akarsz hasonlítani, akkor valószínűleg egyszerűbb kitenni mind a kettőt egymás mellé Excelbe, és ott függvényekkel elvégezni az összehasonlítást (index és hol.van, vagy fkeres), mint botot fejleszteni rá. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. szeptember 3., 21:06 (CEST)

Cikkértékelő bot[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

(...átmozgatva az adminisztrátorok üzenőfaláról)

A Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Bot lapon a program letöltésére mutató link nem hozza be az oldalt. E miatt sem én, sem más nem tudja tesztelni. Korrigálná az, aki tudja, hol lelhető fel még ez a program? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. július 8., 14:35 (CEST)

Kozmosz műholdak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Ha valakinek van kedve infoboxokat bepakolni, annak ajánlom a következő feladatot: azokba a szócikkekbe, melyek címe tartalmazza a Koszmosz– stringet (figyelem, nagykötőjel!!!), de nincs bennük az infobox}} string, azoknak az első sorába kellene beszúrnia a {{műhold infobox}}(?) sort. Kb. 600 szócikk érintett.

Bónuszfeladat: a műhold infobox sablont kiegészíteni a COSPAR-azonosító és az SCN paraméterekkel, melyek kitöltve megtalálhatóak a Wikidatán! --B.Zsolt vita 2014. augusztus 8., 00:41 (CEST)

A sablon módosítása kész, most már csak az infoboxokat kellene bepakolni. Ha nincs rá vállalkozó, akkor csak egy tippet kérnék, hogy hogyan lehetséges megoldani bottal. --B.Zsolt vita 2014. augusztus 14., 00:38 (CEST)

@B.Zsolt: Én az üres infoboxok bottal történő elhelyezését rizikósnak tartom. Ezért sem vállalkoztam. AWB-vel a dolog egyszerű. A database scannerrel gondolom menni fog a lista létrehozása. Ha nem, csak szólj! A cserélendő szöveghez (find) a "^" karaktert kell tenni "Regular expression" melletti pipával, a "replace with"-hez pedig a {{műhold infobox}}-ot kell tenni de utána enterrel, hogy szép legyen. Ezért jobb, ha a "Normal" helyett az "Advanced" settings-be írod. Ha elakadsz, szólj! -- ato vita 2014. augusztus 16., 15:44 (CEST)

Épp most lettem kész, de majd a következő kanyarhoz jól fog jönni! :) --B.Zsolt vita 2014. augusztus 16., 16:22 (CEST)

1800-as évek és a többi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Számos cikkben láttam, hogy az 1800-as évekre (és a többi hasonlóra) ilyen hivatkozás mutat: [[1800]]-as évek Ha szükséges a link, akkor javítani kellene [[1800-as évek]] alakra. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 9., 15:44 (CEST)

Egyszer végigmentem a 3-4 számjegyes linkeken de a linkek szükségességét nem ellenőriztem. -- ato vita 2014. augusztus 28., 20:44 (CEST)

Köszönöm! (Amúgy szerintem javarészt szükségtelenek, de ez tényleg nem botfeladat.) --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 28., 20:45 (CEST)

Szép munka volt! --Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 28., 22:38 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Mondják-e a 15. századnak úgy, hogy 1400-as évek? Mert ha igen, akkor egy jó részét nem így kellett volna linkelni, mert most az évtizedekre linkelnek. Nekem a szövegkörnyezetből úgy tűnt, hogy ezekben az esetekben többször hivatkoznak az évszázadra, mint az évtizedre. --JulesWinnfield-hu vita 2014. szeptember 11., 23:08 (CEST)

Ahogy észrevettem, az "1400-as évek" típusú kifejezést egyaránt használják a szerkesztők évtized és évszázad jelölésére is. Ugyanakkor nem mindenki számára világos, hogy az 1400-as évek a 14. vagy a 15. században volt. A tárgyi javítással csak a kerek évszámok tehermentesültek kissé. Az említett évtizedek és évszázadok szétválasztása még megoldandó feladat. -- ato vita 2014. szeptember 12., 06:51 (CEST)

Romániai községek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Van olyan botgazda, aki érdekelt lenne romániai községek cikkeinek létrehozásában (mint a Csíkszentgyörgy község)? ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 12., 20:57 (CEST)

Ezt a kocsmafalon kéne kezdeni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 13., 17:59 (CEST)

A kocsmafalon már ott van a téma, az Erdély-műhely vitalapján szintén. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 13., 20:25 (CEST)

Én segítenék, ha tudnék. A tudományom csak az AWB CSVLoader-jéig terjed. Ezzel adott táblázatból adott űrlap alapján létre lehet hozni cikkeket mint pl. a települések népességsablonjai de attól félek, hogy rendes cikkekhez nem az igazi, -- ato vita 2014. augusztus 15., 18:53 (CEST)

sakknagymester[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsak Frank Marshall cikkében maradt "a sakk nagymestere" cím. -- ato vita 2014. augusztus 31., 21:24 (CEST)


A "sakk nagymester" előfordulásait "sakknagymester"-re kellene cserélni (OH 1252. oldal). --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 13., 19:59 (CEST)

Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 31., 21:29 (CEST)

Gyulay Zsolt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. augusztus 31., 21:43 (CEST)

Egyértelműsítés miatt szükséges javítani a Gyulay Zsolt-ra mutató hivatkozásokat, ránézésre mind a kajakozó lesz. Trevor vita 2014. augusztus 14., 13:56 (CEST)

Szatmári György egyértelműsítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. szeptember 3., 20:36 (CEST)

Szeretnék kérni botos egyértelműsítést a Szatmári György (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) zöld hivatkozásokra. Két jelentés van (elvileg): Szatmári György (esztergomi érsek) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és Szatmári György (színművész) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2014. augusztus 17., 23:28 (CEST)

Jegyzetek / Megjegyzések, Hivatkozások szakaszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Botgazdák!

Előzmény: Nemrégiben volt egy kis vita, ami abból adódott, hogy nem volt elég feltűnő a már rége(bbe)n megszavazott ajánlat, vagyis hogy amikor egy szócikkben megjelennek a megjegyzések egy külön szakaszban, akkor a Jegyzetek szakasz és annak sablonja átalakul Hivatkozások szakasszá és annak a sablonjává (ami gyakorlatilag - ha jól tudom - csak megnevezésben tér el attól, ám mivel a megjegyzések is jegyzetek, gondolom az "anomália" elkerülése végett lett ez így). Ezt Karmela rendezte azzal, hogy a szócikkek felépítésében a "bemutató dobozban" megjelenítette ezt a "változatot" is, illetve linkelte a WP:FELÉP-et az új cikkek létrehozásakor megjelenő szövegben (remélem észreveszik az emberek). Mivel én magam is a "Newarticletext" alapján vagy a Jegyzetek szakaszt osztottam egy "-"-sortöréssel (de ezt mások sokszor meg is szüntették, egybemosva nagy bánatomra a két típusú jegyzetet), vagy pedig a Jegyzetek szakaszt megőrizve hoztam létre a Megjegyzések szakaszt... magamból kiindulva jutottam arra, hogy:

Azt szeretném kérni, hogy ahol van "Megjegyzések" szakasz, ott a "== Jegyzetek == {{jegyzetek}}" párosból "== Hivatkozások == {{hivatkozások}}" páros legyen,
illetve a <references group="megj" />-t, a <references group="m" />-t, a <references group="j" />-t és a <references group="*" /> (megint magamból kiindulva én sokszor idézőjelek nélküli m, vagy mj rövidítést alkalmaztam a group= után) kódok ha nem ott vannak, kerüljenek a/egy "== Megjegyzések ==" szakaszba - amennyiben ez utóbbi megoldható.
A Karmelénál lévő megbeszélésben még szóba került, hogy: „Azt is tedd ott hozzá kérlek, hogy kézi módban lenne jó csinálni, hogy a többi cikkvégi szakaszt is gatyába rázza az érintett cikkben a kivitelező” - ezt Ti tudjátok, mit jelent... ;o)
Bocs a hosszért, üdv: Fauvirt vita 2014. augusztus 20., 12:57 (CEST)

Challange[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. szeptember 3., 21:00 (CEST)

Az Ice Bucket Challenge kapcsán vettem észre, hogy 17 cikkben szerepel a 'challange' szó. Javítanátok a helyes 'challenge'-re? Köszönöm. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. augusztus 28., 08:42 (CEST)

segítség kérés: képlink kiszedegetése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves botgazdák, a szóban forgó kép törlendő, de rengeteg hivatkozása van, segítséget kérnék a linkek kiszedésében: Fájl:Lúthien-címer.svg. Előre is köszönöm! --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. szeptember 4., 15:58 (CEST)

Disszociáció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. szeptember 4., 19:56 (CEST)

A disszociáció lapból egyértelműsítőt készítettem, javítani kellene a hivatkozásokat. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 4., 18:01 (CEST)

Köszönöm! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 4., 20:10 (CEST)

Kategória:Nyelvek nyelvtanai → Kategória:Egyes nyelvek nyelvtana[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. szeptember 7., 16:10 (CEST)

A saját egykori botomat legutóbb nem sikerült életre keltenem, úgyhogy a fenti kategóriamozgatást szeretném kérni a Kategória:Kategóriák nyelv szerint többi elemének analógiájára, több más nyelvi Wikipédia kategóriamegnevezésével összhangban (pl. Grammars of specific languages), valamint tekintettel arra, hogy egy adott nyelvnek csak egy nyelvtana van, s ilyenkor jobb az egyes szám, l. még Kategóriavita:Nyelvek nyelvtanai. Előre is köszönöm! Ádám 2014. szeptember 7., 15:42 (CEST)

Szuper! Köszönöm szépen! Ádám 2014. szeptember 7., 16:21 (CEST)

Kategória:Sajtótermékek témák szerintKategória:Sajtótermékek téma szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. szeptember 9., 22:27 (CEST)

Javítsatok ki, ha tévedek, de az a benyomásom, hogy az utóbbi a megszokott forma a Wikipédiában. Ádám 2014. szeptember 7., 21:40 (CEST)

Kategória:Szeszes italokKategória:Alkoholos italok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. szeptember 9., 22:28 (CEST)

A Wikipédia:Kategóriajavaslatok#Alkoholtartalom vs. szeszes italok szakasz megbeszélése és három szerkesztő pártolása alapján (más nem szólt hozzá érdemben) szeretném kérni a Kategória:Szeszes italok átnevezését Kategória:Alkoholos italok-ra (részben, hogy az Alkoholos ital szócikkel is analóg legyen, másrészt a "szeszes italok" [8] előírás szerint csak a 15% (V/V) és a fölötti italokat tartalmazza). Köszönettel, Fauvirt vita 2014. szeptember 7., 23:10 (CEST)

Köszönöm szépen! Fauvirt vita 2014. szeptember 10., 21:47 (CEST)

Trónra lépés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- ato vita 2014. szeptember 10., 20:35 (CEST)

Üdv! Kérném a trónralépés, trónralépése stb. előfordulásokat javítani trónra lépés, trónra lépése alakra (OH. 1408. o.). Köszönöm, ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 8., 17:50 (CEST)

Köszönöm szépen! ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 10., 21:59 (CEST)

Link FA/GA[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Megkértem Ladsgroupot (botja: Dexbot (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | general statistics)), hogy távolítsa el a Wikidatán is bejegyzett {{Link FA}}(?) és {{Link GA}}(?) sablonokat. Mehet? És ugye nem kell külön jogosultságot kérnie hozzá? Könnyebség lenne nekünk, B.Zsolt is felvetette már a kérdést valami kocsmafalon. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 20., 22:17 (CEST)

A Wikipédia:Kocsmafal (műszaki) oldalon. --B.Zsolt vita 2014. szeptember 20., 22:38 (CEST)