Wikipédia:Helyesírás

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók
Ezen a lapon a magyar Wikipédia helyesírási szokásaival kapcsolatos tudnivalókat gyűjtjük, az elfogadott szabályozásokat és helyesírási irányelveket.
Helyesírási kocsmafal

A felmerülő helyesírási és nyelvhelyességi, stilisztikai kérdések, problémák megvitatására a nyelvi kocsmafalat használd!

A leggyakoribb helyesírási hibák

A leggyakrabban előforduló helyesírási típushibákat allapon gyűjtjük. Lásd még itt is.

Eltévedt báránykákat figyelmeztető helyesírási sablonok
  • {{korrektúrázandó}}(?) – helyesírási és nyelvhelyességi szempontból vállalhatatlan cikkekre, figyelmet igénylő lapokat jelölő sablon.
  • {{helytelen cím}}(?) – rontott című vagy az elnevezési szokásoknak nem megfelelően elnevezett szócikkeket jelölő figyelmeztetősablon.
  • {{helyesírás-figy}}(?) – notóriusan rossz helyesíró szerkesztők vitájára.
  • {{helytám}} – nehezebb és konfliktusos eseteket barátsággal figyelmeztető sablon.
  • {{rögzültrossz}}(?) – olyan lapok megjelölésére, melyek vállaltan contra ortographiam vannak elnevezve, különféle okokból „rosszul” rögzült névvel. A sablon indoklásában magyarázat található a lap nevére.

A Wikipédia helyesírási keretirányelve[szerkesztés]

Alapelv: Az AkH szerepéről a huwikin[szerkesztés]

A magyar Wikipédiában minden külön szavazással nem szabályozott kérdésben az AkH az irányadó. Indoklás: a Wikipédiának nem feladata, hogy a magyar helyesírás rendszerét kialakítsa vagy megváltoztassa, és erre szakmai kapacitása sincs. Rendelkezésünkre áll az erre illetékes testület, a Magyar Tudományos Akadémia szabályzata, tehát azt minden külön értesítés helyett egyszerűen a Wikipédiában érvényes helyesírási irányelvnek tekintjük.

Kiegészítés · Amennyiben akár szabályértelmezés-ügyben, akár a szabályzat által nem szabályozott területeken, akár speciálisan wikijellegű probléma esetében nem alakul ki egyetértés a nyelvi kocsmafalon, külső szakértőt kérünk föl, lehetőleg az MTA Nyelvtudományi Intézetéből,[1] illetve a szakmailag illetékes intézményből, ha szaknyelvi helyesírási kérdés merül fel. Abban a nem várt esetben, ha a szakértői állásfoglalás birtokában sincs egyértelmű helyzet, netán ellentmondanak egymásnak a szakértői vélemények, ad hoc szavazással kiegészítjük az irányelvet a Wikipédia saját céljainak megfelelően (lásd erről alább a megfelelő szakaszt).

Az AkH és az OH viszonya[szerkesztés]

Tekintve, hogy az akadémiai helyesírás legfrissebben publikált változata az AkH, amennyiben ellentmondás tapasztalható a korábbi kiadások, helyesírási szótárak és útmutatók, valamint az AkH között, akkor az AkH az irányadó.

Nem latin betűs írásrendszerek átírása[szerkesztés]

A további viták elkerülése érdekében rögzítjük, hogy az idegen nevek átírásánál az AkH és az OH ajánlásai szerinti magyaros írásmódot követjük.[2]

A speciális Wikipédia-szabályozás szükségességének esetei[szerkesztés]

A fenti alapelvtől három esetben lehetséges eltérés:

  1. azon kérdésekben, melyeket az AkH nem szabályoz;
  2. amennyiben ellentmondásos a szabályozás, és értelmezésre szorul (az ilyen esetek megtárgyalására szolgál többek között a nyelvi kocsmafal);
  3. különösen indokolt esetben, amikor a wikis környezet valamiért megkívánja az eltérést, vagy ha a közösség úgy határoz, hogy egyes pontokban más szabályt kíván követni.[3]

A Wikipédia speciális helyesírási részirányelvei[szerkesztés]

Helyesírással kapcsolatos útmutatók[szerkesztés]

A helyesírási keretirányelvet és a részszabályozásokat elfogadó szavazások jegyzőkönyvei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Erre már volt példa, a jelenlegi adminok közül többen is rendelkeznek kapcsolatokkal arrafelé, de ha változik a helyzet, a wiki nevében is írhat bármelyik admin az Intézetnek, ez végül is közszolgáltatás.
  2. Kivétel ezalól az alább tárgyalt kínai.
  3. Erre példa a A kínai és japán nevek egységes átírása, mely az OH ajánlásai ellenére a pinjint rendeli alapértelmezett lapnévnek kínai nevek esetében. Minden efféle eltéréshez külön szavazás szükséges.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Földrajzi nevek[szerkesztés]