Wikipédia:Visszaállítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A visszaállítás egy lapon történő olyan változtatás vagy szerkesztés, amely semmissé tesz egy ugyanazon a lapon korábban végzett változtatást vagy szerkesztést. Visszaállításnak vagy helyreállításnak nevezzük ugyanakkor a törölt lapok helyreállítását is (lásd alább: Törölt lapok helyreállítása).

Hogyan állíthatsz vissza[szerkesztés]

A laptörténet segítségével[szerkesztés]

A visszaállítások egyik nagyon gyakori fajtája, amikor a lapot visszaállítjuk egy korábbi változatára, azaz minden ezt követő szerkesztést semmissé teszünk. Ezt a következő módon teheted meg:

  • Válaszd ki az adott oldalon a „laptörténet” fület.
  • A laptörténet oldalon kattints rá annak a változatnak a dátumára (pontosabban dátum+óra), amelyiket vissza akarsz állítani; ekkor behozza az akkori változatot
    (+kapsz mellé egy figyelmezető szöveget, hogy ez egy régebbi változat)
  • Rákattintasz a „szerkesztés” fülre; ekkor megnyitja a kiválasztott változatot szerkesztésre
  • Írj egy rövid magyarázatot az „Összefoglaló” sorba, hogy miért teszed azt, amit (pl. „vandalizmus helyreállítása”).
  • Mentsd el a lapot a „Változtatások közzététele” gombbal.

Ha ezt a módszert használod, mindig ellenőrizd, nem történtek-e közben hasznos szerkesztések, amiket nem kellene kitörölni! Ha van ilyen, kézzel kell bemásolnod a lap elmentése előtt.

Ha egy korábbi változatra állítasz vissza, az sosem eredményez szerkesztési ütközést, akkor sem, ha valaki megváltoztatta a szöveget, mióta utoljára láttad; ezért ilyenkor különösen körültekintőnek kell lenned.

A visszavonás (undo) gombbal[szerkesztés]

A laptörténetben, illetve az eltérés nézetben láthatsz egy (visszavonás) (angol nyelvű felületen undo) gombot. Erre kattintva a szoftver megpróbálja úgy megváltoztatni a lap aktuális szövegét, hogy csak annak az egy változtatásnak a hatását tüntesse el. A megjelenő szerkesztőablak felett kapsz egy üzenetet arról, hogy ez sikerült-e; ha nem, kézzel kell elvégezned a javításokat.

A Látszer segítségével[szerkesztés]

Ha a Látszert használod, gyorsíthatsz az előbbi két eljáráson: ha az egeret a laptörténetben vagy a friss változtatásokban az „előző” link fölé, vagy valamelyik régi változatra mutató link fölé viszed, az események közül a visszaállítást vagy a visszavonást választva némileg meggyorsítja a fenti folyamatot.

A visszaállítás (rollback) gomb segítségével[szerkesztés]

Ezt a lehetőséget csak adminisztrátorok és járőrök tudják használni. A visszaállítás (angol felületen rollback) gomb egy automatikus szerkesztési összefoglaló kíséretében visszavonja a lapot utoljára szerkesztő felhasználó összes változtatását, egészen addig, amíg egy más által végzett szerkesztéshez nem ér. Az összes többi szerkesztéssel ellentétben a visszaállítás nem kér megerősítést, és nem ad lehetőséget a szerkesztési összefoglaló módosítására sem. Ezért általában vandalizmus vagy tesztelés gyors megszüntetésére használjuk; ha tartalmi változtatást akarsz visszavonni, akkor célszerűbb a visszavonást használni, mert az indoklás nélküli „visszaállítottam” bántó lehet az előző szerkesztő számára.

Az adminisztrátoroknak lehetőségük van arra is, hogy bot módban állítsanak vissza; az ilyen visszaállítás alapértelmezésben nem jelenik meg a friss változtatásokban és a figyelőlistákon, és az általa visszaállított szerkesztések is eltűnnek róla. Ehhez a visszaállító linkhez a bot=1 paramétert kell hozzáadni.

Visszállításokkal kapcsolatos szabályok[szerkesztés]

A visszaállításokhoz mindig fűzz magyarázatot[szerkesztés]

A legfontosabb szabály: mindig fűzz magyarázatot a visszaállításaidhoz!

Ha egy szerkesztő változtatásait visszaállítják, azt néha úgy foghatja fel, mintha „pofonütötték” volna. „Sokat dolgoztam azokon a változtatásokon és most valaki csak úgy visszacsinálta az egészet!” Néha azonban egy nem igazán nagyszerű szerkesztés esetén mégis a visszaállítás a legjobb megoldás, így a visszaállításra, mint szerkesztői eszközre ennek ellenére szükségünk van. Ami a fontos ilyenkor az az, hogy add tudtára a másik szerkesztőnek, hogy miért kellett visszaállítanod. Ez segít a másik felhasználónak, hiszen ezek után újra be tudják vinni a szerkesztésüket, de most már kijavítva az általad kifogásolt problémát is.

Az indoklásra a legkézenfekvőbb hely az összefoglaló. Ha túl hosszú ahhoz, hogy beleférjen, írd le a szócikk vitalapján, és az összefoglalóban tégy erről említést. Bizonyos eszközök (például a visszavonás link) egy alapértelmezett összefoglalót is írnak. Ilyet csak akkor használj, ha egyértelmű vandalizmust állítasz vissza, különben inkább válaszd valamelyik lassabb módszert, amivel tudsz saját összefoglalót megadni.

A visszaállítások megindoklása másoknak is segít. Például eldönthetik, hogy egyáltalán szükséges-e leellenőrizniük a visszaállított változatot (pl. „teljesen törölt lap visszaállítva”). Mivel az online közösségben hiányoznak a metakommunikációs eszközök, ha nem indoklod meg visszaállításaidat, mások akár rosszindulatnak tudhatják be a változtatásodat és pontosan így szoktak kitörni a szerkesztési háborúk. A laptörténet is áttekinthetőbb és informatívabb lesz, ha a visszaállítások indoklása kiolvasható belőle. Ezen kívül ha csak szó nélkül visszaállítasz, megnő az esélye, hogy valamelyik friss változtatás járőr a változtatásodat vandalizmusnak nézi, és vissza-visszaállítja.

Ha nagyobb léptékű változtatásokat akarsz visszaállítani, udvariasabb először elmagyarázni a dolgot a vitalapon, és csak utána visszaállítani, ha a többi szerkesztő nem ellenzi.

Ne kezdj szerkesztési háborút[szerkesztés]

Néha előfordul, hogy két vagy több szerkesztő nem tud egyezségre jutni, és ezért kölcsönösen visszaállítgatja egymás visszaállításait. Az ilyesmit szerkesztési háborúnak hívjuk, és igyekszünk elkerülni. A gyakori és gyors visszaállítások kevésbé használhatóvá teszik a laptörténetet, nehezebbé teszik mások számára a hozzájárulást és zajosabbá teszik a friss változtatásokat és a figyelőlistákat. Vitatkozni nem a szócikkben, hanem a vitalapon kell. Ha úgy érzed, nem jutsz előbbre, használd a vitarendezést.

Ha egy lapon gyors egymásutánban többször visszaállítasz, és megsérted a három visszaállítás szabályát, az adminisztrátorok rövid időre blokkolhatnak. (Figyelem: a szabály nem jelenti azt, hogy napi három vagy kevesebb visszaállításra automatikusan jogod van!)

Fájlok korábbi állapotának visszaállítása[szerkesztés]

Egy kép (vagy egyéb fájl) korábbi állapotába való visszaállítása úgy történik, hogy a fájl leírólapján a „fájltörténet” gombra kell kattintani. A fájltörténet-szekció megmutatja a fájllal történt eddigi változtatásokat, kép esetében minden változatról kis képet mutatva. A bejelentkezett felhasználók az aktuális változaton kívül mindegyik változat mellett egy „visszaállít” gombot találnak. Erre kattintva az a kép lesz az aktuális változat.

Törölt lapok helyreállítása[szerkesztés]

A laptörténettel együtt törlési megbeszélés eredményeként törölt lapok helyreállítását ugyancsak a törlési javaslatoknak fenntartott oldalon lehet kezdeményezni. Az eljárás formailag megegyezik egy ismételt törlési eljárással, úgy kell kezdeményezni, úgy folyik le, úgy zárják le. A technikai részleteket a törlési javaslatok oldalának tetején találod a megfelelő szakaszban.

Lásd még[szerkesztés]