Wikipédia:Munkatársak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:A Wikipédia munkatársai szócikkből átirányítva)
Tudnivalók

Ezen a lapon a Wikipédia munkatársait listázzuk, közöttük különbséget csak a jogosultságaik szerint teszünk. Az alábbi sor nem rangsor, a szerkesztőnek éppen annyi szerkesztési jogosultsága van, mint a bürokratának.

Szerkesztők jogosultság szerint[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kitiltott szerkesztők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kitiltott szerkesztők semmiféle műveletre sem jogosultak.

Anonim szerkesztők (anonok)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerkesztők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az általános jogokkal rendelkező szerkesztők – azok is, akik nem jelentkeztek be – jogosultak a legtöbb műveletre, tudnak szócikkeket alkotni, szerkeszteni, módosítani és segítséget nyújtani is a karbantartási munkálatokban. Azonban csak a bejelentkezett szerkesztők tudnak fájlokat feltölteni és lapokat átnevezni.

Automatikusan megerősített szerkesztők • Avagy autoconfirmed users, a frissen regisztrált szerkesztők 96 óra után automatikus megerősítést kapnak. Ennek technikai jelentősége annyiban áll, hogy a félvédett lapokat addig nem szerkeszthetik, médiafájlokat nem tölthetnek fel, és lapokat nem nevezhetnek át. Nem tévesztendő össze a megerősített szerkesztőkkel!

Botok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A botstátusszal bíró szerkesztők (botok) jogosultak b jellel ellátott tömeges szerkesztéseket végezni, melyeket a figyelőlistából és a Friss változtatások közül egy mozdulattal el lehet tüntetni.

Megerősített szerkesztők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A megerősített szerkesztő csoportba tartozó felhasználók (confirmed) szerkesztései automatikusan megtekintetté válnak (ha már megtekintett lapváltozatot szerkesztenek). Nem tévesztendő össze az automatikusan megerősített szerkesztőkkel!

Járőrök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A járőrők a meghatározott kritériumoknak megfelelő szócikkeket megjelölhetik ellenőrzött változatként, és szükség esetén el is vehetik azt.

Adminisztratív jogosultságú szerkesztők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Adminisztrátorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Adminisztrátori jogokkal bíró szerkesztők tudják vandalizmus esetén és egyéb meghatározott esetekben más szerkesztők szerkesztési jogait felfüggeszteni blokkolás útján; védett lapokat módosítani, lapokat levédeni, létrehozás elleni védelmet adni vagy a védelmet feloldani; spammel kapcsolatos problémákat kezelni, weboldalakat felvenni a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve onnan eltávolítani, a felhasználói felület szövegeit módosítani (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek).

Bürokraták[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bürokratajogokkal rendelkező szerkesztők jogosultak más szerkesztőket megválasztásuk után adminisztrátori jogokkal felruházni (de nem tudják megvonni tőlük), bot-státuszt beállítani és visszavonni, át tudnak nevezni szerkesztőket és adhatnak/elvehetnek megerősített szerkesztői és járőri jogosultságot.

IP-ellenőrök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az IP-ellenőrzés egy különleges műszaki jellegű lehetőség, ami lehetővé teszi azt, hogy a gondnokok/fejlesztők segítsége nélkül ellenőrizhetőek legyenek a zoknibábokkal való visszaélések.

Adatvédelmi biztosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ilyen tisztségviselője a magyar Wikipédiának még nincs.

Gondnokok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gondnokok (avagy stewardok) bármely Wikipédia-projektekben szereplő bejelentkezett szerkesztő jogait meg tudják változtatni, az ő jogosultságuk és működésük tehát nem köthető egyetlen külön projekthez sem (sőt, a szokásjog szerint lehetőleg nem avatkoznak be gondnokként olyan projektben, amiben sokat szerkesztenek). Jogaik között van az adminjog megadása és visszavonása, robotstátusz beállítása is. A tevékenységüket a naplóbejegyzésük mutatja. Általában nem hajtanak végre olyan feladatot, amit a helyi bürokrata is meg tud tenni.

Fejlesztők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A műszaki hozzáférés legközvetlenebb szintje (pontosabban szintjei, bár ez a szerkesztők szempontjából nem fontos) a fejlesztőké, azoké, akik a MediaWiki programban közvetlen változtatásokat tudnak végrehajtani. Az ő működésük ugyanúgy nem kötődik egyetlen projekthez sem külön, mint a gondnokoké. Ezek az emberek nagyon ritkán foglalkoznak adminisztratív feladatokkal, eltekintve a hamis vagy dupla bejelentkezések kiszűrésétől. Velük a Wikitech-L listán lehet felvenni a kapcsolatot. Lásd még a fejlesztők listáját a MetaWikipédián.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]