Robert Campin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert Campin
Született
1375
Valenciennes
Elhunyt
1444. április 26. (68-69 évesen)
Tournai
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Campin témájú médiaállományokat.
Szoptató Szűzanya (1430; Szépművészeti Múzeum, Dijon)

Robert Campin (Korábbi megnevezése: Flémalle-i mester; Tournai, 1375. körül — Tournai, 1444. április 26.) flamand festő.

Élete, munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sokáig nem ismerték a festőt név szerint, s a Liège közelében közelében fekvő kis Flémalle községről, ahonnan egyik műve származott, „Flémalle-i mester” néven emlegették. A Szent család című triptichon volt e kép, nevezik Merode oltárnak is, mert sokáig a Merode család tulajdonában volt, ma a Metropolitan Múzeum őrzi New Yorkban. Campin részben elődje, de inkább kortársa a Van Eyck-testvéreknek. 1406-1444 közt Tournai-ban élt és alkotott, stúdiójában híres tanítványok is megfordultak, köztük Rogier van der Weyden, Jacques Daret.

Feltehetően Campin is festett a burgundi udvar számára, köztük a Jézus születése című táblaképét, amelyet ma dijoni Szépművészeti Múzeumban őriznek. A középkori francia festészet nyomán felgyülemlett festéstechnikai eszközöket figyelhetjük meg e képen, de a kép több is ennél, térszemlélete teljesen új és a hirtelenül hátraszaladó, egyenletesen szórt fényben fürdő táj előterében csoportosuló alakokat erős plaszticitással formálta meg a művész. A Gyermekét szoptató Madonna című képét és annak variánsait 1420 után alkotta. A Werl oltáron (Prado, Madrid) ábrázolt szentek is már teljesen a flamand emberek közt élnek, családias légkörben és benne a flamand tájban. Erős oldala mind a kompozícióteremtés, mind a figurális ábrázolás, s a tudósítás saját koráról, tájak, jellemek, használati eszközök.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Campin témájú médiaállományokat.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.
  • A művészet története : a korai reneszánsz. Budapest : Corvina, 1991. Robert Campin lásd 86-87. p. ISBN 963 13 3480 5