Portál:Technika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Technikaportál
Technikaportál
Völgyhíd építése

A technika (görögül művészi, mesterség szerinti), többértelmű szó.

A legáltalánosabban a legmegfelelőbb és gazdaságos eszközök és anyagok racionális, tudatos felhasználása egy kitűzött cél érdekében.

Kissé szűkebb értelemben valamely művészi vagy ipari tevékenységre szükséges segédeszközök és eljárások összessége. A gyártási eljárásokat a műszaki életben technológiának is nevezik.

Összefoglaló néven gyakran a műszaki életet is technikának nevezik. (Például „tudomány és technika”.)

Bővebben a technikáról
Tagportálok
Autópálya Autópálya  •  Hadtudomány Hadtudomány  •  Hidak Hidak  •  Informatika Informatika  •  Közlekedés Közlekedés  •  Vasút Vasút
Ajánlott cikkünk

A Pentium 4 az Intel egymagos nagyteljesítményű, asztali és laptop gépekbe szánt CPU-sorozata volt; a Pentium III-at követte. A Pentium 4 típust az Intel 2000 november 20-án jelentette be[1] és egészen 2008 augusztus 8-ig szállította.[2] Ez a processzortípus alapvetően egymagos, az x86 architektúrával kompatibilis, Intel-besorolás szerint a hetedik generációt képviseli.

Áttekintés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pentium 4 (Socket 423)

A Pentium 4 CPU-k az újabb NetBurst mikroarchitektúrán alapulnak, amely jelentősen különbözött a korábbi, Pentium II és Pentium III processzorokban alkalmazott 1995-ös P6 mikroarchitektúrától. A NetBurst architektúrában a fő hangsúlyt az órajel növelése kapta: ez a felépítés az Intel állítása szerint ez megengedi az akár 10 GHz órajel használatát is, azonban melegedési-hűtési problémák miatt (különösen a Prescott magos Pentium 4-nél) az órajelet 3,8 GHz-re korlátozták.[3] Az órajelfokozás egyik kulcseleme a hiper-csővezetékes technológia ("Hyper-Pipelined Technology") bevezetése volt, ez a gyakorlatban egy igen hosszú – a dekódoló fokozatok nélkül is 20 fokozatú – csővezeték alkalmazását jelenti. A nagyon hosszú csővezeték hatékonyságának növelése érdekében a Pentium 4 processzorokat olyan további speciális kiegészítőkkel látták el, mint a Trace Execution Cache (nyomkövető végrehajtási cache, nyomkövető gyorsítótár), Enhanced Branch prediction (javított elágazás-előrejelzés), és Quad Data Rate bus (négyszeres adatátviteli sebességű busz).

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Intel Introduces The Pentium 4 Processor. Intel. [2007. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 14.)
  2. Intel intros 3.0 GHz quad-core Xeon, drops Pentiums. TG Daily. (Hozzáférés: 2007. augusztus 14.)
  3. http://www.pcauthority.com.au/News/163122,the-greatest-tech-u-turns-of-all-time-intel-and-netburst.aspx
Ajánlott képünk
1846-mozdony.jpg
Az első magyarországi gőzmozdony 1846-ból
Kategóriák
Többi portál