Portál:Fülek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözöljük a Fülek-portálon!
Fülek címere
Fülek címere

Fülek (szlovákul Fiľakovo, németül Fileck) magyar többségű város Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Losonci járásában, számottevő szlovák és cigány kisebbséggel.

Neve a régi magyar File személynévből ered, de nevének több közszájon forgó magyarázata is létezik. Bél Mátyás szerint egy Filek nevű pásztorról és Füles nevű, kincset talált kutyájáról kapta nevét a város, de egy másik legenda szerint várát egy Fulkó nevű rablólovag építtette.

A vár felszabadítása után 1598-ban Serényi Mihály, 1599-ben pedig Honorius Tonhauser volt a várkapitány. Fülek politikai és katonai jelentősége a 17. században napról napra növekedett. Ide menekült a nemesség a veszélyeztetett területekről. A század első felében fokozatosan ide települt a környék három vármegyéje - Nógrád, Pest-Pilis-Solt és Heves-Külső-Szolnok, sőt alkalmanként itt tartotta nemesi közgyűlését és törvényszékeit Hont és Csongrád is.

Kiemelt szócikkszerkesztés 
Füleki Városi Honismereti Múzeum
Füleki Városi Honismereti Múzeum

A Füleki Városi Honismereti Múzeum egy gazdag történelmű város történelmét bemutató múzeum Füleken, Szlovákiában.

A füleki Városi Honismereti Múzeum 1994 óta működik a helyi Vigadó épületében. Az épület rekonstrukcióját 2010-2011-ben az Európai Unió finanszírozta a Regionális Operációs Programon keresztül. A múzeum egykori állandó kiállítása 1994 augusztusában a helyi „vendégség“ (búcsú) keretén belül nyílt meg. Szinte napra pontosan az akkori megnyitó 20. évfordulóján nyílt meg az intézmény „A füleki pálmától a világhírű kakasig” című új állandó kiállítása a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának hathatós anyagi segítségével.

Történelemszerkesztés 
Josip Jelačić
Josip Jelačić
Füleki vár

A vár felszabadítása után 1598-ban Serényi Mihály, 1599-ben pedig Honorius Tonhauser volt a várkapitány. Fülek politikai és katonai jelentősége a 17. században napról napra növekedett. Ide menekült a nemesség a veszélyeztetett területekről. A század első felében fokozatosan ide települt a környék három vármegyéje - Nógrád, Pest-Pilis-Solt és Heves-Külső-Szolnok, sőt alkalmanként itt tartotta nemesi közgyűlését és törvényszékeit Hont és Csongrád is.

Ezt a korszakot a Habsburg ellenes nemesi felkelések jellemezték, gondoljunk csak Bocskay Istvánra (1557-1606), Bethlen Gáborra (1580-1629) és Rákóczi Györgyre (1593-1648). 604-ben a császári hadsereg megpróbálta kiszorítani Bocskayt a mai Szlovákia keleti részéről és a Tiszántúlról. A felkelők egyik ága Rhédey Ferenc (füleki várkapitány) vezetésével elfoglalta Gömört és Kishontot, majd 1604 decemberében beért a füleki vár alá. A várat azonban jól felfegyverzett katonák őrizték. A csapat inkább tovább indult Korpona és Besztercebánya felé... 1605 márciusában janicsárokkal tértek vissza elfoglalni Füleket. A felkelés leverését követően Nagy Egídiusz majd Bosnyák Tamás lett a vár kapitánya. Füleki kapitánykodása idején az országgyűlés többször is kedvező döntést hozott a vár megerősítését és bővítését illetően (1608, 1609, 1613, 1618). 1615. május 4-én szörnyű tűz pusztította a várat és a várost, de 1619-re rekonstruálni tudták.

A hónap képeszerkesztés 
A Füleki városháza

Február közepén került sor „A város legjobb sportolója” cím átadására, amit az FTC szakosztályainak és a városi képviselő-testület oktatási és sportbizottságának javaslata alapján adományozott városunk.

Ez alapján kitüntetésben részesült Mgr. Klein Péter a sakk szakosztály vezetéséért (1. ligát játszik) és nem utolsósorban egyéni sakk-sikereiért, valamint Erik Urbančok, az FTC legjobb labdarúgója. Új kategória a legjobb edzőnek járó díj, amit a Tóth Róbert (Csirke), az ifi csapat edzője vehetett át. A teke szakosztály megérdemelten lett a legjobb csapat. Az A csapat az extraligában, míg a B együttes az 1. liga keleti csoportjában szerepel. Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a teke pálya saját kivitelezésű felújítását sem, így a pálya már a szigorú előírásoknak is megfelel.

A kellemes légkörű átadó ünnepségen a város polgármestere Jaromír Kaličiak megjegyezte: „Az ilyen kitüntetés a mi kisvárosunkban is jelentőséggel bír, azok részesülnek benne, akik a szabad idő hasznos eltöltését szorgalmazzák és egyben városunkat képviselik. Az összes füleki sportolónak jó egészséget, sok sikert és sérülésmentes idényt kívánok. A város lehetőségeihez mérten a továbbiakban is támogatja a sportot.”

Híres fülekiekszerkesztés 
Mizser Attila
Mizser Attila

Mizser Attila (Losonc, 1975. január 26. – ) felvidéki magyar író, költő, irodalomtörténész, szerkesztő. Szépirodalmi munkái, tanulmányai, kritikái 1994-től jelennek meg folyóiratokban, antológiákban. Tagja a József Attila Körnek, a Szépírók Társaságának, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának és a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének. 2008-tól 2016-ig a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat főszerkesztője volt. 2012-től a Trauma és Gender Kutatócsoport tagja. Az 5K Központ tanára. 2016-ban a füleki FOLT művészeti műhely megalapítója.

Gazdaság és közlekedésszerkesztés 

Ipar

  • Agropodnik s.r.o.
  • Thorma k.s.
  • DOMETIC s r.o.Fiľakovo
  • EKOLTECH spol.s r.o.

Közlekedés

Turizmusszerkesztés 
Füleki vár
Füleki vár

Ez a szócikk Fülek turizmusát tárgyalja, azon belül a város turisztikai felosztását, a legfontosabb és legjellegzetesebb turisztikai látnivalókat, a természetjárás, üdülő- és gyógyturizmus fő jellemzőit, valamint a turistáknak nyújtott szolgáltatások, a szállás, étkezés és közlekedés adottságait.

Füleken a turizmus a gazdaság vezető ágazata.

További portálokszerkesztés