Portál:Fenntartható fejlődés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fenntartható fejlődés-portál
Klímaváltozás · Földrajz · Történelem · Közgazdaságtan · Filozófia · Csillagászat · Lovas
Hopetoun-vízesés vízcseppek Quercus robur.jpg Chicago oil production Amazonas


Üdvözöljük a magyar Wikipédia fenntartható fejlődésről szóló portálján!szerkesztés 

A fenntartható fejlődés – angolul: sustainable development – olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, üzleteké, társadalmaké stb.), ami „kielégíti a jelen igényeit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját igényeiket”, ahogy az az Egyesült Nemzetek Szervezetének 1987-es Brundtland-jelentésében szerepelt. Az egyik tényező, amit le kellene küzdenie, a környezet elhasználódása, de ezt úgy kell véghezvinnie, hogy közben ne mondjon le sem a gazdasági fejlődés, sem a társadalmi egyenlőség és igazságosság igényeiről.

Az ENSZ számos dokumentuma foglalkozott a kérdéssel, legutóbb például a 2005 World Summit Outcome Document a fenntartható fejlődés „egymással összefüggő és egymást erősítő pilléreit” a következőkben állapítja meg: gazdasági fejlődés, társadalmi fejlődés és környezetvédelem.

Többek számára a téma szoros kapcsolatban látszik állni a gazdasági növekedésnek azon igényével, hogy lehetővé tegye a gazdaság hosszú távú növekedését anélkül, hogy a természeti erőforrások túlhasználatának a hosszú távú fejlődés látná kárát. Mások számára magának a növekedésnek a koncepciója is problematikus, lévén a Föld erőforrásai végesek. Az ivóvízhiány miatt a mezőgazdaságoknak ki kell dolgozniuk a saját fenntartható öntözési programjukat.

Tovább a teljes szócikkhez…
Kiemelt idézetszerkesztés 
You-Are-Here-Earth.png
- Na és mikor kezdődik a varázslat?

Ültünk egymás mellett, néztük a hegyeket. - Akkor kezdődött, mikor a Föld született. - Stargirl lehunyta szemét. Arcát bearanyozta a lenyugvó nap. - Sose szűnik meg. Mindig itt van. Mindig... A Föld beszél hozzánk, de nem halljuk, olyan lármát csapnak az érzékeink. Néha ki kell őket radíroznunk, mármint az érzékeinket. Akkor - talán - elér hozzánk a Föld. Beszél hozzánk a világmindenség. Suttognak a csillagok.

Jerry Spinelli


Irodalomszerkesztés 
Andreas krueger praxis.JPG


Mit szeretnél 2014-re?

Egészséget!

A környezetszennyezéssel számos betegséget hoznak összefüggésbe a szakemberek. Az Európai Parlament kutatásai szerint szerint az olyan daganatos megbetegedések, mint a tüdő-, bőr- vagy mellrák, a környezet káros hatásaira vezethetők vissza. Ilyen betegségek lehetnek még a légzőszervi megbetegedések vagy a klímaváltozás kapcsán felbukkanó ismeretlen eredetű kórokozók. A vizek és a levegő elszennyeződése és az elektromos környezeti hatások következtében a legyengült szervezetben kialakult betegségek. Az egyéni törődésen kívül társadalmi összefogásra is szükség van, hogy minél kevesebb ember élhessen a környezeti ártalmaktól súlytott területeken és védve legyen azok káros hatásaitól. A "Nemzeti Környezetvédelmi Program 2009-2014" célkitűzései éppen ezt a célt szolgálják.

Az egyéni egészség megőrzése érdekében szükségünk van arra, hogy ismerjük azokat a fontos körülményeket, amelyek betegséget okozhatnak és a módjukat is, hogy hogyan kerülhetjük el azokat.

Tovább a teljes szócikkhez…Go-next.svg
Kiemelt cikkszerkesztés 
Globális felmelegedés


Boats at Lake Bled.jpg


Globális felmelegedésnek a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését nevezzük, amelynek során emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegő hőmérséklete. Az éghajlatváltozási keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja.

A 20. században és különösen az utóbbi évtizedekben ez a klímaváltozás gyorsabb volt, mint a megelőző néhány évszázadban. A folyamat várhatóan folytatódik. A kérdés az, hogy a hőmérséklet változása milyen mértékben lehet az emberi tevékenység következménye. Alig 10 000 éve kezdődött meg a Kainozoikumi eljegesedés Würm-glaciálisa utáni interglaciális szakasza. A megelőző öt interglaciális szakasz 50–400 ezer évig tartott, ami arra utal, hogy még melegedési időszakban vagyunk természetes módon is. Kérdés azonban, hogy az emberi tevékenység ezt mennyivel gyorsítja és így mennyivel nehezíti a felmelegedéshez való alkalmazkodást.

A témával foglalkozó tudósok több mint 90%-a szerint a legutóbbi évtizedekben zajló felmelegedés mértéke zömmel emberi tevékenység eredménye. A tudományos konszenzus mértékét jelzi az is, hogy a klímaváltozás elméletét az összes fejlett ipari ország tudományos akadémiája elfogadja.

A legutolsó száz év éghajlatváltozása

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) adatai szerint a levegő földközeli átlaghőmérséklete 1905 és 2005 között 0,74 ± 0,18 °C-kal nőtt meg. A testület szerint ennek fő okai a XIX. század közepe óta a légkörbe juttatott, üvegházhatást okozó gázok. Az üvegházgázok növelik a Föld légkörének legalsó rétege, a troposzféra hőmérsékletét. A kutatók hevesen vitáznak arról, hogy a felmelegedést mennyiben idézik elő természeti hatások (a napsugárzás erősödése, a vulkáni tevékenység, a Föld pályaelemeinek változása) és mennyiben emberi tevékenységek. A legelfogadottabb vélemény szerint a globális felmelegedés utóbbi évtizedekbeli felgyorsulása emberi okokra vezethető vissza. Ezt támasztja alá, hogy a naptevékenység és a vulkánosság alakulása a számítások szerint jelenleg a globális felmelegedés ellen hat.


Tovább a teljes szócikkhez …Go-next.svg
Kiemelt képszerkesztés 


Supertree Grove, Gardens by the Bay, Singapore - 20120712-02.jpg


A Gardens by the Bay, magyarul „Öböl menti kertek” 101 hektáron elterülő park Szingapúrban, melyet a tengertől visszahódított területen építettek fel. A park három részből épül fel: Bay South Garden, Bay East Garden és Bay Central Garden. A parkot a fenntartható fejlődés jegyében alakították ki és ökoturisztikai célpontnak szánták. A kert egymilliárd szingapúri dollárból épült fel.

Tovább a teljes szócikkhez…Go-next.svg
Kiemelt szervezetszerkesztés 
Európai bizottság
Banderas europeas en la Comisión Europea.jpg

Az Európai Bizottság (European Commission, Commission européenne) az Európai Unió (EU) döntés-előkészítő, végrehajtó, döntéshozó, ellenőrző és képviseleti szerve. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa mellett egyike az EU három fő kormányzati intézményének. Legfőbb feladata a jogszabályok kezdeményezése és becikkelyezése, valamint az uniós szerződések őreként tevékenykedik, amik az EU jogalapját jelentik. Az Európai Bizottság tevékenysége nagyon sok párhuzamot mutat a nemzeti kormányok végrehajtó testületével, de csak korlátozottan rendelkezik végrehajtó és döntéshozó feladatokkal.

A Bizottságnak a jelenlegi rendszer szerint annyi tagja van, ahány tagországa van az Uniónak, minden tagállam egy biztost küld a testületbe. A Bizottság munkáját 30 000 fős adminisztratív csapat segíti. Minden biztosnak van egy különálló szakterülete, amelyen ő a felelős az uniós politikáért. Ehhez külön szaktárcát kap legfeljebb 6 fős kabinettel. A Bizottságot az Európai Bizottság elnöke vezeti, aki jelenleg (2004 novemberétől) a portugál José Manuel Durão Barroso (lásd még: második Barroso-bizottság).

Az Európai Unió Tanács ától eltérően a Bizottság tagjai függetlenek a tagállamoktól. Nem vehetik figyelembe az őket küldő ország kormányának utasításait, az EU összes állampolgárának az érdekeit kell képviselniük.

Tovább a teljes szócikkhez …Go-next.svg
Hírekszerkesztés 
Tudta-e...szerkesztés Satellite Image of Lake Balaton.jpg


  • ...., hogy a Balaton magyar elnevezése a szláv "blato" (=mocsár, láp, sár) szóból ered. Latin neve, a Lacus Pelso magyarul sekély tavat jelent. Szlovén, szerb, horvát nyelven Blatno jezero, szlovákul Blatenské jazero. Német elnevezése, a Plattensee, kicsit hasonlóképpen „lapos”, azaz sekély tavat jelent, egyben hangzásában közel áll a szláv névhez, ezért lehetséges, hogy kialakulásában a népi etimológia is szerepet játszott, azaz a német anyanyelvűek értelmet adtak a számukra idegen hangzású névnek (blatno – platten)
  • ..., hogy az Európai Unió, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány ma elkötelezte magát amellett, hogy közösen szállnak harcba a HIV/AIDS, a tuberkulózis, a malária és a szegénységgel összefüggő más betegségekkel szemben, melyek együttesen világszerte több mint egymilliárd embert sújtanak. Ld.: Új partnerség a szegénységgel összefüggő betegségekkel szembeni küzdelemhez
  • ..., hogy globális felmelegedést okoz a klímaváltozás? Klímaváltozás portál
  • ..., hogy 1 milliárd ember él világszerte városi nyomornegyedekben - az Európai Unió lakosságának kétszerese?
5aday salad.jpg
  • ..., hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag ételek fogyasztása meghosszabbítja az életet?
  • ..., hogy a világ legnagyobb mozdonya az amerikai Big Boy, 600 tonnás és 40 méter hosszú gőzmozdony súlyának mintegy 10 szeresét is képes elhúzni?
  • ..., hogy az átlagosnak mondható 1997-es évben annyi ősmaradványi energiaforrást égettünk el, amennyi 422 év napsugárzás hatására keletkezik a Földön?
  • ..., hogy egy műanyag zacskó előállítása egyetlen másodperc, alig 20 percig használjuk, majd 100-400 év kell, mire lebomlik a természetben?
További érdekességek... Go-next.svg
Kapcsolódó kategóriákszerkesztés 
Fő témákszerkesztés 
Földrajz Élővilág Kémia Meteorológia
Sciences de la terre.svg
Symbole-faune.png
Earth flask.png
Earth icon Fredrik.svg
Klimatológia Politika Energia Kutatók, aktivisták
Iceweasel icon.svg
Colloquy-irc-icon.png
Crystal Clear app katomic.png
Gtk-dialog-info.svg
Tennivalókszerkesztés 

Ments meg egy cikket!

Chrisdesign Photorealistic Green Apple.svg