Portál:Pszichológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pszichológiaportál
Psi2.svg
Pszichológiaportál
A pszichológia (ógörög: ψυχή = lélek és λογία = tudomány szavakból) az emberi gondolkodással és viselkedéssel foglalkozó tudomány. Vizsgálatának tárgyai közé tartozik a tanulás, intelligencia, motiváció, az érzelmek, az észlelés, a személyiség, a mentális betegségek, illetve azok gyógyítása, valamint az egyénre gyakorolt környezeti és genetikai hatások.

... tovább a pszichológia szócikkhez.

Crystal Clear app kaddressbook.png
Kiemelt szócikk
Ventral-dorsal streams.svg
A hol-rendszer (a képen zöld színnel jelölve) a látórendszer két alapvető információ-feldolgozó rendszere közül az egyik, mely elsődleges szerepet játszik a mozgás feldolgozásban, téri figyelemben, fej- és szemmozgatásban, és olyan akciókban, mint a nyúlás és megragadás. A másik alapvető rendszer a tárgyazonosításban nélkülözhetetlen mi-rendszer.

Crystal Clear app gimp.png
Kiemelt kép

Asch experiment.png

Az Asch-kísérlet kísérleti elrendezése.
A résztvevőknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy a jobb oldali lapon látható vonalak közül melyik hosszúsága egyezik meg a bal oldali lapon látható referenciavonaléval.


Nuvola apps bookcase.svg
Könyvajánló
Az önző gén Richard Dawkins 1976-ban írt tudományos-ismeretterjesztő könyve. Ez a könyv emelte Dawkinst egy ismeretlen etológusból az egyik legismertebb evolucionista tudóssá, és egyben az egyik legismertebb tudomány-népszerűsítővé a világon. Az önzőgén-elmélet Darwin elméletétől annyiban különbözik, hogy a kiválasztódás egységének Darwinnal ellentétben nem a fajokat, hanem a géneket tekinti. A könyv a neodarwinizmus egyik nagy továbbfejlesztése, amely szerint mindannyian túlélőgépek vagyunk, és az a dolgunk, hogy megőrizzük a géneknek nevezett önző molekulákat.

Könyvajánlók még itt olvashatók: Könyvajánló, könyvismertető - pszichológia témájú könyvek - Pszichologia.com - Recenziók


Crystal Clear app Login Manager.png
Kiemelt személy
Daniel Dennett in Venice 2006.png

Daniel Dennett (USA, Massachusetts, Boston, 1942. március 28. – ) jelentős kortárs amerikai kognitiv filozófus. Dennett a modern analitikus elmefilozófia talán legjelentősebb képviselője, filozófiájában kulcsfontosságú szerep jut az intencionalitásnak.

Crystal Clear action editpaste.png
Portálok
Crystal Clear app aim3.png
Híres személyek a pszichológiában


Crystal Clear action filefind.png
Hírek, sajtószemle


2008.01.31.

  • A torontoi Western Hospital kórházban egy 50 éves személyen végzett kísérleti agyműtét során a tudósok mély agyi stimulációt alkalmaztak az éhségérzet csillapítására, azonban ez meglepetésükre ehhelyett a páciens déjà vu élményt élt át egy 30 évvel korábbi élményel kapcsolatban. Az agyának stimulálása alatt tanulási teszteken is jobban teljesített. (The independent; index.hu)

2008.02.03.

  • Multi-ágens rendszer segítségével amerikai kutatók olyan modellt hoztak létre, mely nagy pontossággal képes megjósolni, hogy egy többnemzetiségű ország mely részein várhatók etnikai zavargások, valamint a különböző népcsoportok hol élnek majd békésen egymás mellett. (index.hu)

2008.02.07.

  • Az amerikai Kalifornia Műszaki Intézet és a Stanford Egyetem kutatói azt vizsgálták, mennyire befolyásolja a vásárlókat egy termék kiválasztásában annak ára. fMRI vizsgálatukban kimutatták, hogy ugyanazon termék esetében a drágaként bemutatott bor kóstolása közben az agy szubjektív örömérzésért felelős területe nagyobb aktivitást mutatott, mint abban az esetben, ha a borról azt a tájékoztatást kapták, hogy olcsó. (origo.hu)Project.svg
Ahol segíthetsz