Portál:Vajdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vajdaság-portál

A Vajdaság (szerbül Војводина / Vojvodina), teljes nevén Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi, Magyarországgal határos, részben magyarok által lakott területe, közigazgatásilag autonóm tartomány. Etnikai összetétele rendkívül változatos: több mint 25 különböző etnikai csoport teszi ki a régió lakosságának egyharmadát. Vajdaságnak 6 hivatalos nyelve van, amely tükrözi a vidék sokszínű etnikai és nyelvi összetételét, valamint gazdag kulturális hagyományait.

A térség sok tekintetben eltér Szerbia többi vidékétől. Ez leginkább etnikai összetételének, földrajzi jellegének és történelmének köszönhető. Az I. világháborúig Magyarország része volt, a trianoni békediktátum után a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, 19411945-ig ismét Magyarország, majd 1945-től a Jugoszlávia (később Szerbia) része lett.

Területének nagy része a magyar Alföld déli folytatása, kivételt a Szerémségben található Tarcal-hegység képez. A tartomány legmagasabb pontja, a Kudrici-tető (641 m), amely a romániai Krassó-Szörényi-Érchegységhez kapcsolódó Verseci-hegység csúcsa. Legnagyobb folyója a Duna. További nagyobb folyói: a Magyarországról érkező Tisza és a boszniai-horvát határt képző Száva. Említésre méltó még a korának legmodernebb zsilipjeit használó a Duna–Tisza–Duna-csatorna is.

Kiemelt cikk

A szabadság tér

Nagybecskerek (szerbül Зрењанин / Zrenjanin, korábban Велики Бечкерек / Veliki Bečkerek, németül: Großbetschkerek, románul: Becicherecu Mare, németül: Maria-Theresianopel) város és község Szerbiában, a Vajdaságban, a Bánságban.

A Béga folyó partján fekvő város a Vajdaság Közép-bánsági körzetének a székhelye. 2002-ben 79 773 lakosa volt, így a Vajdaság - Újvidék és Szabadka után - harmadik legnagyobb városa, s a legnagyobb város a Bánság szerbiai részén. Régen Torontál vármegye székhelye volt.

A hónap képe

Kalmár Ferenc: „Vergődő madár”.
A szabadkai bronzszobrot 2013. október 19-én ismeretlenek ellopták.

Cikkek

Földrajz és Történelem

Közigazgatás

Személyek



A projekt

Miben vehetsz részt?

Több módon is az Vajdaság portál segítségére lehetsz:

Társportál

Tennivalók


Íme néhány tennivaló :

További portálok