Portál:Anime és manga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anime- és mangaportál

Anime- és mangaportál.pngManga.svg


Tvnews visual wikipetan.png Bleach cosplayers at FanimeCon 2010-05-30 2.JPG Anime Girl.png Momotaro's Divine Sea Warriors-screeny.JPG

 

Solid white.svg
Bevezető
szerkesztés
Logo serie manga.png
Wikipe-tan cropped.png

Az anime (アニメ?) japán eredetű animációs stílus. Jellegzetes szereplőábrázolásai és hátterei (amelyek lehetnek kézzel rajzoltak vagy számítógéppel készítettek) vizuálisan különböztetik meg a többi animációs stílustól. Története épülhet kitalált, illetve történelmileg létező szereplőkre, helyszínekre, eseményekre. A műfaj eredeti hazájában több korosztályt is megcéloz, és az élőszereplős filmekhez hasonlóan készülnek az idősebbek számára is például romantikus, komikus, akció- és drámaanimék, sőt erotikus, pornográf tartalmúak is. Az animéket gyakran vetítik a TV-ben vagy árulják DVD-n a vetítés után, ám léteznek olyan animék, amelyeket eleve valamilyen adathordozón való kiadásra készítenek, ezeket Original Video Animationnek nevezik. A videojátékokban szintén előfordulnak olyan szegmensek és jelenetek, amelyeket animének lehet nevezni.

A manga (漫画?) egy japán szó, jelentése „képregény”. A manga a ukijo-e és a nyugati rajzstílusok ötvözéséből jött létre, és jelenlegi formáját nem sokkal a második világháború után nyerte el. A borítóktól eltekintve a legtöbb esetben fekete-fehér színezésű, képeit jobbról balra, illetve fentről lefelé kell olvasni.

 

A hónap animangája – 2014 / 08. hónap  

A Slayers (スレイヤーズSzureijázuHepburn-átírássalSureiyāzu?) egy több mint 52 kötetből álló light novel sorozat Kanzaka Hadzsime tollából és Araizumi Rui illusztrálásával. A regénysorozat 1989-ben indult a Fujimi Shobo Dragon Magazine-jában. Az eredeti light novel 2000-ig futott és 15 kötetbe gyűjtve adták ki. 1991-től egy másik regénysorozat, a Slayers Special is futott ugyanebben a magazinban egészen 2008-ig, majd összesen 30 kötetben jelentették meg. A két fő sorozat mellett több rövidebb sorozat is megszületett.

A regényekből először Kanzaka Hadzsime és Araizumi Rui készített mangafeldolgozást, Slayers, illetve Csóbaku mahóden Slayers címmel – utóbbi az eredeti light novel feldolgozása –, majd Tommy Ohtsuka illusztrálásában a Slayers Special light novel feldolgozása is megtörtént, de ezek mellett még több eredeti mangasorozat is futott. Három 26 részes és két 13 részes animesorozat, öt mozifilm és két háromepizódos OVA is készült a sorozat alapján. Több szerepjátékot is kiadtak Sega Saturnra és PlayStationre, egyet pedig Super Famicomra 1994-ben. Magyarországon eddig csak az animesorozatokat mutatták be a televízióban.

A Slayers egy tinédzser boszorkány, Verselő Lina és társainak utazását és kalandjait követi, miközben varázslataikat és kardforgató tudományukat használva világuralomra törő démonokkal, varázslókkal, sötét lovagokkal és rengeteg reménytelenül esélytelen banditával küzdenek meg. Az 1990-es évek egyik legnépszerűbb sorozataként tartják számon.


A hónap szereplője – 2014 / 08. hónap  

Higurasi Kagome (日暮かごめHepburn-átírássalKagome Higurashi?) egy kitalált szereplő Takahasi Rumiko InuYasha című manga- és animesorozatában. Ő a történet női főhőse és elbeszélője. A hétköznapokban csak egy átlagos, tokiói középiskolás lány, aki a tizenötödik születésnapján egy százlábú démonnak köszönhetően beleesik a családi szentélyüknél található kútba, és a szengoku korabeli, feudális Japánban találja magát.

Az ő testéből kerül elő a Sikon no Tama, a hatalmas erővel bíró Négy Lélek Ékköve, melynek megszerzéséért évszázadokon át véres harcok folytak. Itt találkozik a Kikjó által a Szent Fához (Gosinboku) szegezett fiúval, Inujasával. Kagome hangja (a mangában az illata) felébreszti az ötven éve alvó félszellemet. Hogy megmeneküljön az ékkőre vadászó százlábútól, kihúzza Inujasa mellkasából a nyilat, s mikor azt hinné, hős megmentőjére akadt, a félszellem Kagoméra támad. Kagome véletlenül szilánkokra töri a Négy Lélek Ékkövét, melynek darabjai szétszóródnak a kontinensen. Mivel Kagome látja és messziről is érzékelni tudja az ékkőszilánkok jelenlétét, de egyedül képtelen megvédeni magát egy szellemektől hemzsegő világban, ezért kénytelen összefogni Inujasával, hogy együtt összegyűjtsék a szilánkokat, mielőtt azok rossz kezekbe kerülnének.

Kagome megjelenik még a manga- és animesorozatokon kívül az InuYasha alapján készült videojátékokban és animációs filmekben is. Népszerűségének köszönhetően számos őt mintázó reklámtermék került piacra, a plüssfiguráktól kezdve a kulcstartókon át az ágyneműig.A hónap egyéb szócikke – 2014 / 08. hónap  
Studio Gallop.png

A Studio Gallop (株式会社ぎゃろっぷKabusikigaisa GjaroppuHepburn-átírássalKabushikigaisha Gyaroppu?) vagy Gallop egy japán animációsfilm-stúdió, amelyet 1978 decemberében alapítottak. A stúdió nevéhez olyan népszerű animesorozatok fűződnek, mint a Ruróni Kensin, a Yu-Gi-Oh! vagy az Eyeshield 21.


Wikipe-tan portal.png


Kategóriák  
További portálok