Square Enix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Square Enix Holdings Co., Ltd.
株式会社スクウェア・エニックス・ホールディングス
Square Enix logo.svg
Típus vállalat
Alapítva 1975. szeptember 22.(Enix)[1]
1986. szeptember (Square Co.)[1]
2003. április 1. (Square Enix)[1]
Székhely Japán, Tokió, Sibuja
Ismertebb_személyek Jaszuhiro Fukusima
Jóicsi Wada
Keidzsi Honda
Phil Rogers
John Yamamoto
Iparág Videojáték
Könyv és újság (csak Japánban)
Termékek Final Fantasy
Dragon Quest
Kingdom Hearts
Star Ocean
Árbevétel 150 milliárd ¥ (2009)[2]
Alkalmazottak száma 2952 (2009. március 31-ig)[3]
Leányvállalatai Square Enix Group
Taito Group
Eidos Group (megszűnt)
Square Enix Europe[4]

A Square Enix Holdings Co., Ltd.
株式会社スクウェア・エニックス・ホールディングス weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Square Enix Holdings Co., Ltd.
株式会社スクウェア・エニックス・ホールディングス
témájú kategóriát.

A Square Enix Holdings Co., Ltd. (株式会社スクウェア・エニックス・ホールディングスHepburn-átírássalSukuwea Enikkusu Hōrudingusu?) egy japán székhelyű videojáték kiadó és fejlesztő cég.[5] Leghíresebb játékaik a Dragon Quest és a Final Fantasy sorozat.

A Square Enix a Square és az Enix egyesülésével jött létre. 2003. április 1-jén az Enix megvásárolta a Squaret. Az egyesülés után a Square több vezetője is hasonló pozíciót kapott az új cégben. A Square volt elnöke, Jóicsi Wada lett az új cég vezetője.

A cégnek a tulajdonában van a Taito Corporation és a Square Enix Europe (amibe beleolvasztották az Eidos Interactive-ot). A Square Enix fogja kiadni az Eidos játékait. Az Eidos leghíresebb játékai a Tomb Raider és Hitman sorozat.

Főbb események[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felépítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenlegi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megszűnt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Square Co. Ltd. - 2003. április 1-jén egyesült az Enix-el.
 • Enix Corporation - 2003. április 1-jén egyesült az Square-rel.
 • DigiCube - A Square ajándéktárgyait értékesítette. 2003. november 26-án csődbe ment.
 • Square Soft, Inc. - A Square észak-amerikai részlege. 2003. április 1-jén átnevezték Square Enix USA Inc.-re, majd 2004-ben Square Enix, Inc.-re.
 • Square Electronic Arts L.L.C. - A Square (70% tulajdon) és az EA (30% tulajdon) cégek közös vállalkozása ami a Square játékait adta ki Amerikában. 2003. április 1-jén megszüntették.
 • Electronic Arts Square K.K. - A Square (30% tulajdon) és az EA (70% tulajdon) ami az EA játékait adta ki Japánban. 2003. április 1-jén megszüntették.
 • Square Europe, Ltd. - Square európai részlege. 2003. április 1-jén átnevezték Square Enix Europe, Ltd.-ra, majd 2004-ben Square Enix, Ltd.-re.
 • Enix America Corporation Inc. - Az Enix első Észak-Amerikai részlege. 1995-ben megszűnt.
 • Enix America, Inc. - Az Enix második észak-amerikai részlege. 2003. januárjában zárták be.
 • Quest Corporation - Az Ogre Battle sorozat fejlesztője. 2002-ben megvette a Square és még abban az évben be is zárta.
 • Square Enix Webstar Network Technology Co. Ltd.
Fejlesztő csapat Vezető Híresebb sorozatuk
Square
1 Josinori Kitasze Final Fantasy
2 Akitosi Kawazu Final Fantasy Crystal Chronicles
3 Hiromicsi Tanaka Final Fantasy
4 Jaszumi Macuno Final Fantasy
5 Juszuke Hirata All Star Pro-Wrestling
6 Tosiro Cucsida Front Mission
7 Takasi Tokita Hanjuku Hero
8 Kóicsi Isii Mana
Enix
9 Ari Mijake Dragon Quest
10 Joszuke Szaito Tri-Ace játékok

2005. májusában a 10-es Fejlesztőcsapatot Josinori Jamagisi vezette.[12] Juszuke Hirata 2005. júniusában hagyta el a Square Enixt majd csatlakozott az Aquaplus-hoz.[13] Jaszumi Macuno 2005. augusztusában hagyta el a céget.[14] Kóicsi Isii 2007. áprilisában hagyta el a céget majd megalapította a Grezzo-t.[15]

Üzleti modell[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Square Enix üzleti modellje a „polimorfikus tartalom”-ra épül, ami azt jelenti, hogy játékaikat több platformra is kiadják.[13] Ennek egyik példája a Full Metal Alchemist manga sorozat, amit kiadtak anime sorozatokként, novellákként és videojátékokként is. Hasonló termékeik még a Final Fantasy VII, a Code Age, a World of Mana, az Ivalice Alliance és a Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII. Yoichi Wada ezt mondta: „nagyon nehéz megütni a főnyereményt, de ha ez megtörténik minden egyes levét kisajtoljuk”.[16]

A Square Enix általában a saját maguk által írt motorokkal futtatják játékaikat.[17] Hasonlóan a Sony Greatest Hits játékaikhoz a Square Enix is újra kiadja sikeresebb játékaikat Ultimate Hits néven, olcsóbb áron.

2004-ben elkezdtek egy olyan motoron dolgozni amivel könnyebben lehet egyszerre fejleszteni több platformra is. Ez lett a Crystal Tools amivel PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra és Windows-ra és valamely szinten Wii-re is lehet fejleszteni.[18] Más cégek motorjait is felhasználta a cég, például az Epic Games Unreal engine-jét a The Last Remnant-hoz[19] és aSquirrel-t használták a Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King WiiWare játékukhoz.[17]

Termékek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Videojátékok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Square Enix főképp videojátékokat készít. A legsikeresebb franchise-ukból a Final Fantasy-ből 2007-ig több mint 80 millió darabot adtak el világszerte.[20] A Square Enix Dragon Quest franchise-a a harmadik legsikeresebb sorozat Japánban a Mario és a Pokémon után. Körülbelül 47 milliót adtak el a sorozatból, ebből 43,8 milliót Japánban, 2,2 milliót Észak-Amerikában és 2 milliót Európában.[21] A Square Enix legújabb siker sorozatát a Kingdom Hearts sorozatot a Disney-vel együttműködve készítették.

2003. elején a Square Enix amerikai leányvállalata bejegyeztette a Dragon Quest márkanevet, ami a Dragon Warrior márkanevet cseréli le (ezt eddig nem tehetették mert a TSR, Inc-nél voltak a jogok). 2004. májusában bejelentették, hogy a Sony Online Entertainment-tel kötött egyezség szerint ők fogják kiadnia az EverQuest II-t Japánban. A Square Enix a Nintendo Entertainment System-től kezdve szinte minden konzolra fejlesztett játékot, de soha nem adott ki Sega konzolra egy játékot sem. Square Enix-nél több olyan időszak volt amikor csak bizonyos konzolra jelentettek meg játékot. Legtöbb játékuk Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, PlayStation vagy PlayStation 2 konzolra jelent meg. A Final Fantasy XIII-at PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra is kiadják, a Dragon Quest X-et pedig Wii-re fogják. Handheld konzolokra is jelentettek meg játékot (Game Boy Advance, Nintendo DS, PlayStation Portable). Microsoft Windows operációsrendszerű számítógépekre is, de mobiltelefonokra is adtak ki játékokat. A Square Enix mobiltelefonos játékait Vodafone-on lehet letölteni Írországban, Nagy Britanniában, Spanyolországban és Franciaországban. Huszonöt Square Enix játék volt a Famitsu magazin 100 legjobb játék listáján, ebből 7 az első 10-ben és a Final Fantasy X lett az első.[22]

A PlayStation 3 rajta előtt Michihiro Sasaki a Square Enix elnöke ezt mondta a konzolról: „Nem akarjuk, hogy a PlayStation 3 legyen az abszolút vesztes ezért támogatni fogjuk, de azt sem akarjuk, hogy az abszolút nyertes legyen ezért nem támogathatjuk túl nagyon”.[23] Square Enix 2007-ben bejelentette, hogy több figyelmet fog fordítani az európai és az észak-amerikai játékaikra.[24]

2008. július 8-án kiadják első iPod játékukat a Song Summoner: The Unsung Heroes-t.

2008-ban a Square Enix és Gas Powered Games bejelentik, hogy együtt dolgoznak a Supreme Commander 2 játékon.

2009-ben megvásárolták az Eidost (Tomb Raider, Hitman). A Square Enix beolvasztotta az Eidos-t a Square Enix Europe-ba. Az Eidos játékait a Square Enix fogja kiadni.

Internetes játékok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben az Enix kiadta az első internetes játékát a Cross Gate-et.

A Final Fantasy XI-et az egyesülés előtt adta ki Japánban a Square 2002. május 16-án. Ezt a Square Enix 2004. márciusában adta ki világszerte. A Final Fantasy XI nagy sikere miatt 2006. áprilisában átportolták Xbox 360-ra így ez lett az első Final Fantasy játék amit kiadtak Xbox-ra. A játék sikerei miatt a Square Enix elkezdte a Fantasy Earth: The Ring of Dominion nevű játék fejlesztését. Ennek kiadási jpgát a GamePot szerezte meg és Fantasy Earth ZERO néven adták volna ki 2006. novemberében, de végül a Square Enix leállította a játék fejlesztését.

Egy next-gen MMORPG-t kódnevén a Rapture-t a Final Fantasy XI fejlesztőcsapata készíti a Crystal Tools motorral. A 2009-es E3-on bejelentették, hogy a Final Fantasy XIV PlayStation 3-ra és Microsoft Windows-ra jelent meg 2010-ben.

Egyebek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cégnek két próbálkozása volt a filmiparban. Az elsőt a Final Fantasy: A Harc Szellemét a Square Pictures rendezte.[25] Ez a film a látványos CGI-technológia ellenére hatalmas bukás volt a gyenge történet miatt, valamint azért, mert nem kapcsolódott sehogy sem a Final Fantasy sorozathoz.[26] 2005-ben adták ki a Final Fantasy VII Advent Children ami a PlayStationös Final Fantasy VII után játszódik 2 évvel. 2009-ben az Advent Childrennek kiadták a bővített változatát a Final Fantasy VII Advent Children Complete-ot.

A cég Japánban mangákat is kiad a Gangan Comics-ban (eredetileg az Enix tulajdonában volt). A Gangan Comics-ban többek között ilyen mangák voltak: Black God, Papuwa, Pani Poni, Spiral, He is My Master, Yumekui Kenbun, Doubt, Bamboo Blade, Soul Eater, Zombie Loan, Fullmetal Alchemist és Higurashi no Naku Koro ni. A játékokból is készítettek mangákat: Dragon Quest, Kingdom Hearts és Star Ocean. Ezekből néhányát anime adabtációban is kiadták.

A Fullmetal Alchemist a Square Enix legsikeresebb mangája aminek köteteiből Japánaban több mint 30 millió pédányt adtak el. Az anime sorozat is sikeres lett. Ezt a világ több országába is licencelték (Magyarországra az Animax). A mangát Észak-Amerikába a Viz Media. A Kingdom Hearts-t és a Spiral-t Észak-Amerikában a Tokyopop licencelte, de a Spiral-t végül nem jelentette meg, ezt a Hachette Yen Press fogja kiadni (ők adják ki a Soul Eater-t, a Bamboo Blade-t és a Higurashi no Naku Koro ni-t). A Soul Eater-ből, a Sekirei-ből, a Bamboo Blade-ból és a Shikabane Hime-ből animét is készítettek, a Fullmetal Alchemist második anime sorozatát 2009-ben adták ki.

Pure Dreams[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Square Enix 2008-ban alapította a Pure Dreams sorozatot amit gyerekeknek szánt.

A Pure Dreams sorozatban jelenleg 2 játék van, a Snoopy DS: Let's Go Meet Snoopy and His friends és a Pingu's Wonderful Carnival.

Kritikák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 2006-ban megnyerték az IGN legjobb PlayStation 2 játékfejlesztő díját.[27]
 • A Square Enix észak-amerikai leányvállalata a Square Enix, Inc. 2007. júliusában belépett a Better Business Bureau-ba ahol C+-os értékelést kapott. Azóta már elérték a B– értékelést.[28]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Square Enix című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]