Epic Games

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Epic Games
Típus Zártan működő (részvénytársaság)
Alapítva Rockville, Maryland (1991)
Székhely Cary, Észak-Karolina
Vezetők Tim Sweeney, Alapító és elnök
Mark Rein, Alapító, VP
Jay Wilbur, VP
Cliff Bleszinski Vezető designer
Forma részvénytársaság
Termékek Unreal széria, Unreal engine és számos más játék

Az Epic Games weboldala

Epic Games (régebben Epic MegaGames) egy számítógépes játékok fejlesztésével foglalkozó cég, székhelye Cary, Észak-Karolina, Amerikai Egyesült Államok.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A céget eredetileg Potomac Computer Games néven alapította Tim Sweeney a marylandi Rockvilleben, 1991-ben. Az első termékük a ZZT nevű játék volt, amelyet az alapítás évében dobtak piacra. A későbbiekben a vállalat neve Epic MegaGames-re módosult.

Az Epic a kezdetekben főként shareware játékaik révén szerzett nevet magának, melyek közt olyan nevek voltak, mint az Epic Pinball, Jill of the Jungle, Jazz Jackrabbit és One Must Fall: 2097. Kiadták és megvásárolták más fejlesztők programjait, mint például a Safari Software Heartlight és Electro Man játékait. 1997-ben a Safari Software teljesen beolvadt az Epicbe és számos korábbi játékuk is megjelent az 1998-ban kiadott Epic Classics csomagban.

1998-ban az Epic kiadta az Unreal széria első darabját, egy belső nézetű akciójátékot (FPS). A programban dolgozó játékmotort, az Unreal engine-t más kiadók is megvásárolták. 1999-ben ismét névváltozás következik, ezúttal Epic Games lett a cég elnevezése és székhelyüket áttették Carybe.

1999-ben kiadták a többjátékos módra fókuszáló Unreal Tournamentet, amely több mint kétmillió példányban kelt el.

2005-ben a Microsoft és az Epic 2 milliárd dolláros szerződést kötött.[1]

2006-ban kiadták az Xbox-on és PC-n is nagy sikert arató Gears of Wart.

2007 augusztusában az Epic felvásárolta a lengyel People Can Fly fejlesztőcsapatot.[2] November 19-én kiadták az Unreal Tournament sorozat negyedik darabját, az Unreal Tournament 3-at.

Unreal motor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Epic Games három teljes szolgáltatást nyújtó játékmotornak a tulajdonosa. Minden Unreal motor tartalmazza a hangért, megjelenítésért, mesterséges intelligenciáért és fizikáért felelős kódot, továbbá a hálózati kommunikációt és a járművek használatát is. A legújabb motor a 3-as kódszámot viseli, és olyan játékokban alkalmazzák, mint a Bioshock, a Mass Effect és az Unreal Tournament 3.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]