PC Guru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
PC Guru
Adatok
Típus havilap
Formátum A4

Alapítva 1992. június (Guru)
1993 (PC Guru)
Megszűnt 2019. december (nyomtatott változat)
Ár 1995 forint (utolsó ár)
Kiadó
  • Guru Bt. (1992–1994)
  • Új Guru Lapkiadó Kft. (1994–1999)
  • Vogel Publishing (1999–2002)
  • Vogel Burda (2002–2008)
  • Motor-Presse (2008–2012)
  • Skorpió Print (2012–2020)
  • Esport1 Kft. (2020 óta)
Főszerkesztő Böjtös Gábor
Szerkesztő Csető Zsolt, Szöllösi Kristóf
Munkatársak Eckhardt Ádám
Valyon Tamás
Szücs Péter
Talabér Krisztina
Nyelv magyar
Székhely 1117 Budapest, Budafoki út 187-189.

ISSN ISSN 1217-6389
A PC Guru weboldala

A PC Guru magyar, elsősorban számítógépes játékokkal és hardverekkel foglalkozó, havonta megjelenő újság. 1992-es alapítása óta folyamatosan megjelenik, ezzel a legrégebben piacon lévő ilyen lap. A PC Guru eredetileg Guru néven, 1992 júniusában útnak indított, főleg Amigás számítógépes játékokkal foglalkozó havilap volt. Az évek során számtalan kiadóváltást és nagyobb külső-belső változásokat megélt, jelenleg az Esport1 Kft. adja ki.

Története[szerkesztés]

Lemezújság (1990–1992)[szerkesztés]

A Commodore Amiga gépekhez készült Guru lemezújságot 1989 végén Berényi Zoltán ("Bear"), Fehér Gábor ("Masell"), Marinov Gábor ("Gaborca"), Turcsán Tamás ("Shy"), és Turopoli Béla ("Claymore") alapították. Ekkoriban a kiadvány Panasonic gyártmányú floppylemezeken jelent meg, 150 forintos egységáron, melyben benne volt a lemez ára is.[1] A lemezújság 1992-ig 15 számot élt meg.[2]

Mivel az 1990-es évek elején a Commodore Amiga volt a legnépszerűbb számítógép, így a Guru is e köré épült. A lap a címét az amigás "kék halál", a "Guru Meditation Error" után kapta.

A lemezújságnak 1991 és 1993 között létezett egy csehszlovák verziója is, ez 1992-től az Amiga Star újság mellékleteként jelent meg.[3]

2011-ben, a 20. évforduló alkalmából kiadásra került a jubileumi lemezújság,[4][5] ezt 2012-ben még egy lemezújság és egy nyomtatott Guru követte.[6][7] 2023-ban Gaborca a GitHub-on elérhetővé tette a lemezújság motorjának forráskódját.[8]

Guru, majd PC Guru (1992–1998)[szerkesztés]

A nagy sikerre való tekintettel 1992-ben elhatározták, hogy újság formátumban is kiadják a lapot.[9] Egyiküknek sem volt különösebb rutinja, és sok pénzük sem (a Guru Bt. kb. másfélmillió forint tőkével jött létre, amihez mellékállásban kerítették elő a pénzt), így az első szám csak szeptemberben jelenhetett meg.

Öndefiníciója alapján a Guru "szórakoztató informatikai magazin" volt, azaz nemcsak játékokkal foglalkozott, hanem hardverekkel, programozással, sőt film- és zenekritikákkal is. A szerkesztőség az olvasókkal közösen minden évben megszervezte a Guru Tábort, az első 1992-ben volt Parádon.

Idővel aztán a PC egyre népszerűbb lett, lassan az Amigánál is, így 1993-ban megjelent egy negyedéves periodika, PC Guru címmel, a Guru leágazásaként. 1995-ben a PC Guru lett a havilap, a Guru pedig AGuru címen folytatódott tovább negyedéves lapként egészen 1996-ig.

A lap történetében az első komolyabb törést egy tartozás visszafizetése jelentette. A Guru Bt. alapításához annak idején felhasználtak egy egymillió forintos kölcsönt, mely visszafizetése egy háttéralku következményeként akként történt, hogy 1994-ben megalapításra került az Új Guru Lapkiadó Kft., melyben Bear mellett a Valhalla Páholy Kiadót vezető Novák Csanád bírt részesedéssel. A Valhalla Páholy korábban is támogatta a Gurut, szerepjátékos melléklettel lehettek jelen a lap hasábjain, de a többi alapítót váratlanul érte, hogy az ő tudtuk nélkül történt változás a tulajdonosi körben.[9] Ez a lépés feszültséget okozott, és az alapítók Bear kivételével egyesével távoztak.

1995-ben megjelent egy kizárólag CD-n kiadott magazin, a CD Guru is, mely egészen 2000-ig került kéthavonta kiadásra. 1998-ban jelent meg először CD-melléklettel a lap. Ugyanekkor elindult a a PC Guru Online (PGO) is, a nyomtatott laphoz képest egész más szerkezettel.

A Vogel Burda égisze alatt (1999–2008)[szerkesztés]

1999-től az újságot új kiadó, a Vogel Publishing Kft. (később Vogel Burda) vette át. Ezzel egy időben a lap dizájnja felfrissült. Májusban először került teljes játék a lap mellé a Stonekeep személyében (emellett megmaradt a lap CD-melléklete is, így az újsághoz már 2 CD járt papírtokban). 1999-2000 között kerültek a laphoz olyan új cikkírók, akik a későbbiekben nagy szerepet játszottak az újság életében: Sashegyi Zsolt (Sasa), Hanula Zsolt (Hancu), Stöckert Gábor (Stöki), és még sokan mások. A hosszú ideje főszerkesztő Bear vezetési stílusával sokan elégedetlenek voltak, az új cikkírók is egy már folyamatban lévő rivalizálás kellős közepébe csöppentek. Hancu eleinte csak álneveken, Rejtő Jenő karaktereinek a nevén (Wendriner Aladár, Troppauer Hümér) publikálhatott. A konfliktusok vége az lett, hogy Bear felállt a főszerkesztői székből, és saját lapjaival (PC.Games, CD Games) folytatta tovább. Helyére a lapnál régóta dolgozó Mocsáry József (Mocsy) került, főszerkesztő-helyettesként pedig Révhelyi Beatrix (Lily), így kettős vezetése lett a PC Gurunak. 2000-ben a lapdizájn ismét felfrissült (posztert is elkezdtek adni a laphoz), majd 2002 februárjában történt egy éles váltás: az újság drasztikusan megváltozott külsővel, vékonyabb lapokon jelent meg, ami nem nyerte el mindenkinek a tetszését

2002 nyarán a háttérben hatalmas változások zajlottak. A Vogel Publishing német vezetőségétől magát függetlenítő hazai vezetőség azt állította a tulajdonában álló lapok (köztük a PC Guru) szerkesztőségének, hogy biztos forrásból tudják: központosítás indul a Vogel lapjainál. Ennek keretén belül pedig - állították - nem lesz szükség annyi cikkíróra és tesztelőre, hiszen külföldön írják majd az egyes cikkeket, azokat pedig csak fordítani kell. 2002 augusztusának végén a Vogel felmentette az addigi ügyvezetőt, Ivanov Pétert, és a helyére Carsten Gerlach került. Válaszul Ivanov bejelentette, hogy a PC Guru (valamint a Chip, a Műszaki Magazin, és a PlayTime) szerkesztősége kiválik, és a jövőben új néven, Guru Gamerként jelenik meg a lap. A változás az ő esetükben mindössze azzal járt, hogy cégnevet változtattak, hiszen minden és mindenki maradt a helyén, de a Vogel helyett már az IPMA, illetve a kiadást végző G.F.H. Kft. került a névtáblákra.[10] A Vogel az eseményeket akként kommentálta, hogy az események egy hosszabb folyamat betetőzései: Ivanov Péter még az év májusában cégeket alapíttatott gyerekeivel, majd előbb a Vogel összes tevékenységét "kiszervezte" hozzájuk, majd amikor a megkötött előnytelen szerződések miatt a Vogel felmentette őt, a négy lapot magával vitte és azt híresztelte, hogy a német cég egyébként is kivonul Magyarországról. A Vogel szerint az eljárás tisztességtelen volt, de nem állt szándékukban kivonulni, és bejelentették, hogy a PC Guru kiadását is folytatni fogják, mégpedig egy már száz százalékig német tulajdonú céggel, a Vogel Burdával.[11] Az IPMA cáfolt, és éppen a Vogelt nevezte meg, mint aki valótlan információkat terjeszt és tisztességtelen lépéseivel érte el a fennálló helyzetet.[12]

Az utolsó, a régi stáb által készített PC Guru 2002 szeptemberében jelent meg, a következő hónapban pedig megjelent a Guru Gamer. Októberben nem jelent meg a PC Guru, mert egyszerűen nem maradt senki, aki elkészítse azt. A Vogel megoldásként megkereste a korábbi főszerkesztő Bear-t, hogy készítse el azt a PC.Games stábjával.[13] Ugyanekkor polgári peres eljárást indítottak a G.F.H. Kft. ellen, melynek során elérték, hogy a "Guru" szó használatától tiltsák el a régi stábot[14] - az ő lapjuk 2002 novemberében már Gamer Magazin néven jelent meg, egyszerre az újraindított PC Guruval. A két újság között nyílt, üzengetésektől sem mentes harc kezdődött, különösen amiatt, hogy az új stáb egy az egyben lemásolta a korábbi szerkezetet, így komplett rovatok jelentek meg mindkét újságban ugyanazon a néven, de mások által jegyzetten. Az újság ekkoriban nem a Vogel budapesti belvárosi központjában, hanem Újpesten, egy albérletben készült, meglehetősen mostoha körülmények között.

2003 tavaszán újabb változások történtek: a Gamer Magazin stábjának körülbelül a fele informális megbeszéléseket kezdett a Vogellel - úgy látták, hogy az IPMA jóslatai a feleslegessé váló cikkírókról mégsem fedik a valóságot, amellett a Gamer csökkenő példányszámát a kiadó a cikkírók felelősségévé tette, és teljesítményalapú bérezést vezetett be. Ennek köszönhetően 2003 májusában többen, köztük Hancu, Stöki, shoebaron, Sasa és Chris, valamint a laptervező Cseri visszaigazoltak a PC Guruhoz, és visszakapták régi rovataikat is.[15] A lap főszerkesztője maradt Bear, aki a PC.Games stábjával a saját lapjait is készítette, a visszaérkezettek pedig nekiláttak az újság megreformálásának. Ez kezdetben nem ment egyszerűen, mert csak a cikkírókat tudták megszűrni (a gyengébb képességűektől megváltak), de Bear határozottan ellenére volt a mélyebb változásoknak. Végül a Vogel Burda döntése lapján 2003 végén közös megegyezéssel megváltak Bear-től, és a PC Gurut az újonnan érkezettek kezébe adták, egyben a szerkesztőséget beköltöztették a Vogel többi lapja mellé. Az új főszerkesztő Sasa lett. A lap dizájnja ismét megváltozott, letisztultabbá vált, 2004-től pedig DVD-mellékletre cserélték a CD-t. 2004 végén megszűnt a Gamer Magazin, a stáb pár tőlük érkezett cikkíróval erősödött.

Ebben az időben a PC Guru legnagyobb riválisa a Vogel-IPMA háború közben megerősödött GameStar lett. A lap komoly vetélytárssá vált, voltak hónapok, amikor a piacvezető státuszt is megszerezte. A PC Guru ennek érdekében mindent bevetett, hogy a legnépszerűbb maradhasson: több és exkluzívabb teljes játék érkezett, hatásvadász címlapokat készítettek, sőt 2005-ben két kötetben kiadták a "Masters of Doom" című könyvet is, "A Doom legendája" címmel.

2007 májusában a játékrovat-szerkesztő Hancu elhagyta a magazint (ő és később Stöki is az Index-hez kerültek), őt Birkás Péter (Bate) váltotta fel. 2007 végén és 2008 elején a magazin nyomtatott és online verziója is változáson ment át, az online felület főszerkesztője Székelyhidi Ádám (Darths) lett, kiegészültek a megszűnt Play! magazin designjára hajazó konzolos szekcióval, és a lap dizájnja is megváltozott, a logó pedig hét év után újra átalakult. Mindkét projekt grafikai megvalósítása a lap tervezőjéhez (Kristóf Gábor) kapcsolható.

A Motor-Presse Kiadó idején (2008–2011)[szerkesztés]

A gazdasági válság hatására a Vogel Burda 2008 elején elhatározta, hogy kivonul Magyarországról. Így a PC Guru, valamint a kiadóhoz tartozó többi lap (Chip, Computer Panoráma, Műszaki Magazin) átkerültek a Motor-Presse Budapest Lapkiadó Kft.-hez.

A 2008-as év hetedik számával változott az újság (2008/07), némely cikkek nem csak a játékokról szólnak, hanem mélyebben foglalkoznak azok hátterével és az esetleges újdonságok piaci hatásával is.

A 2009/02-es számmal a lap ismét kinézetet és stílust váltott, ugyanis ez volt az első szám, amelynek kinézetét már nem Gaben készítette, hanem az új Lapterv és design szerkesztő, Takáts Zoltán azaz SkiTZ.

A Skorpió Print kiadásában (2011–2020)[szerkesztés]

2011 júliusában a Motor-Presse is kivonult Magyarországról. A cég jogutódja, a Word Communications úgy döntött, hogy nem veszi át a lapot, mivel az eladások az elmúlt négy évben a felére csökkentek.[16] Körülbelül egy hónapig teljes bizonytalanság volt, hogy egyáltalán megszűnik-e a PC Guru vagy sem. Augusztusban aztán bejelentették, hogy új kiadó, a Skorpió Print veszi át a patinás újságot. Nyomtatásban a 2019. decemberi lapszám volt az utolsó, az online kiadás viszont tovább működik.[17]

Az Esport1 Kft. kiadásában (2020–)[szerkesztés]

2020 júliusában bejelentették, hogy a PC Guru online kiadásának valamint a print változatnak a jogait az Esport1 Kft. szerezte meg.[18] Az új kiadóval korábban is volt együttműködés különféle esport-rendezvények okán, a jövőben is elsősorban ebben az irányban szeretnének fejlődni.

A lap jelenlegi munkatársai[szerkesztés]

Kilépett szerkesztők

  • Lily és Mocsy - 2002 (szabadúszók lettek)
  • Brazil - 2002 (cikkíró, LevRov, programozó lett)
  • Laza - a törd. - 2002 (tördelőszerkesztő, LevRov)
  • Hancu - 2007 (az Index-hez ment)
  • Grath és Sasa - 2008 (az 576 KByte-hoz mentek)
  • Darths - 2011 (az 576 KByte-hoz ment)
  • Miguel - 2012 (az Index-hez ment)
  • Bate - 2014 (az Origóhoz ment, majd újságíró-rovatvezető lett a 24.hu-nál)
  • Wilson - 2015. november
  • Chocho - 2015 (az Origóhoz ment, 2015. december 1-től újra a PC Guru munkatársa, főszerkesztői pozícióban, 2018. szeptember 1-től a Forbes-nál dolgozik)[19][20][21]
  • Chris - 2017. november 1-től elhagyta a lapot. Chris 1998-tól 2017-ig dolgozott a magazinnál. Eleinte CD- és DVD-szerkesztőként ő állította össze a magazin lemezmellékletét, majd videóteszteket és egyéb videós tartalmakat készített a magazin Youtube oldalára. Emellett közel két éven át vezette a magazin levelezési rovatát, a Levrovot.

Alapítók

  • Berényi Zoltán (Bear)
  • Fehér Gábor (Masell)
  • Marinov Gábor (Gaborca)
  • Turcsán Tamás (Shy)

Teljes játékok és vírusirtó szoftver[szerkesztés]

A PC Guru-hoz 1999-től teljes játékot is mellékelnek. Ezek 2003 őszéig CD-mellékletként, az októberi szám óta pedig DVD-mellékletként találhatóak meg, sok más egyéb tartalom mellett. Később a DVD mellékleteket felváltották a Steam platformon aktiválható teljes játékok, továbbá a magazin melléklete még egy ESET Smart Security vírusirtó szoftver aktiválására használható kód.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szilvia, Seres: „Nálam a művészet és a technológia váltófutásban volt egymással.” (magyar nyelven). DigiKult.hu, 2018. április 15. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  2. scene.org file archive :: browsing /mags/guru/. files.scene.org. (Hozzáférés: 2024. január 31.)
  3. Guru :: Časopis - zoznam čísel. www.oldgames.sk. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  4. Retrotime: LemezGURU 2011/1 megjelenés | ReTRoTiMe (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  5. Guru diskmag reborn (magyar nyelven). Videa. (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  6. Retrotime: Tölthető a LemezGURU V/1 | ReTRoTiMe (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  7. Retrotime; Hírek-: GURU megjelenés | ReTRoTiMe (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. január 28.)
  8. gabormarinov/GURU-Amiga-diskmag”.  
  9. a b Checkpoint 9x04: A Gurutól a Digicen át az animációs iparba. IDDQD. (Hozzáférés: 2023. április 30.)
  10. Új (régi) lapok a PC-piacon (magyar nyelven). Prim Online. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  11. A Chip nem szűnik meg, sőt... (magyar nyelven). Prim Online. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  12. A volt Chip & (PC Guru stb.) csapat tiltakozása (magyar nyelven). Prim Online. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  13. Régi-új főszerkesztő a PC GURU élén (magyar nyelven). Prim Online. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  14. Guru Gamer Guru nélkül (magyar nyelven). Prim Online. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  15. A PC Guru története 1. rész. (Hozzáférés: 2019. augusztus 8.)
  16. Kivonul a Motor-Presse. Kreatív Online, 2011. július 8. (Hozzáférés: 2012. február 19.)
  17. Egyszer mindig eljön a pillanat… - A PC Guru magazin online folytatja útját (magyar nyelven). PC Guru. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  18. Dóra, Matalin: Az Esport1 felvásárolta a PC Gurut (magyar nyelven). index.hu, 2020. július 21. (Hozzáférés: 2022. május 13.)
  19. Viszlát, Chocho!. PC Guru Online, 2015. május 6.
  20. Chocho visszaköszön!. YouTube, 2015. december 1.
  21. Péter Smejkál | Forbes.hu (magyar nyelven). Forbes Magyarország. [2019. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 9.)

Források[szerkesztés]

A szócikk tartalma nagymértékben épít az IDDQD Blog Checkpoint podcast alábbi adásaira:

További információk[szerkesztés]