Portál:Gitár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gitárportál

Gitárportál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia gitárportálján!

A gitár a húros hangszerek, ezen belül a pengetős hangszerek csoportjába tartozik, megszólaltatása pengetővel, illetve ujjal történik. Neve valószínűleg a görög kithara (κιθάρα) szóból ered, amely egy hasonló hangszert jelölt. Legközelebbi rokonhangszerei a lant, a bendzsó és a mandolin. Napjainkra számos változata alakult ki melyek mind más stílust képviselnek a gitárokon belül. A gitárok különböző típusaival találkozhatunk szinte minden zenei műfajban kezdve a pop, ill. rockzenétől, egészen a dzsesszig. Az egyes gitártípusok eltérőek felépítésükben, hangjukban de akár a húrok számában és hangszer használatában is.

Egyetlen büszkeségem az a merész és fáradhatatlan próbálkozás, hogy a gitár titokzatos szépségét megmutassam, és számára a világ szeretetét nyerjem meg

Andrés Segovia önéletrajza, 1967

Hogyan segíthetsz?


Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Gitár témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg Gitár gitár címszót a Wikiszótárban!

Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

Legjobb minőségű, gitáros témájú szócikkek

Klasszikus gitárElektromos gitárFenderFender Stratocaster

Hangszerészet • Kapcsolódó cikkek: húrlábhúrfogólaphangszedőtremolópengetőgitáreffektekgitárfák

Listák: Elektromos gitárok listájaGitárosok listája betűrendbenGitárosok listája stílusok szerintMinden idők 100 legjobb gitárosának listája (Rolling Stone magazin)

Véletlen cikk – gitár

Frying pan
Frying pan

A „frying pan” (serpenyő), vagy hivatalos nevén a Rickenbacker A–22 a világon valaha készített első elektromos gitár. Készítője George Beauchamp, aki Adolph Rickenbacker segítségével építette meg a prototípust 1931-ben. A „frying pan” elnevezés a hawaii gitárok jellegzetes testformája, valamint alumínium szerkezete miatt ragadt rá.

George Beauchamp, az amerikai National String Instruments Company egyik alapítója már 1925-ben elkezdett elektromos hangszedőkkel kísérletezni. Az ilyen módön történő hangerősítés ötletét Paul Barth és Harry Watson segítségével sikerült végső formába önteni, majd Adolph Rickenbackernek köszönhetően indulhatott meg a sorozatgyártás. A gyártásra Beauchamp, Rickenbacker, valamint Barth külön céget hozott létre Ro-Pat-In néven, melyet később átneveztek Electro String Instrument Corporation névre. Az eredeti A–22 mellett később bevezették a hosszabb nyakkal készülő A–25 modellváltozatot is.


Kisorsolt kép

Gitár és lant

Véletlen cikk – gitáros

Eichinger Tibor (Nyíregyháza, 1962. október 27.) dzsesszgitáros.

13 évesen kapta első gitárját, majd az 1980-as évek elején klasszikus gitárt tanult Debrecenben. A 80-as években játszott a Hógolyó jazzrock együttesben Makkai László dobos, Nagy Sándor Gábor "Hógolyó" gitáros és Hollóssy Béla basszusgitáros mellett. Később Budapesten megismerkedett a jazzel. 1989-ben egy évig tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban. 1994-ben diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ekkor alapította első együttesét, melyen kívül még számos más formációban vállalt feladatot, többek között 1999-2005 között az Amorf Ördögök gitárosa volt. Egyebek közt részt vett a Krétakör társulat Nexxt előadásában, de tagja volt a Wertetics Orkestárnak és a Bop-Art Orchestrának. Filmzenét írt Szomjas György Váratlan Halál című nagyjátékfilmjéhez, de dolgozott Szőke András filmrendezővel is. Duókoncertet adott Gadó Gáborral. 2004-ben West and East címmel duólemeze jelent meg Stefan Varga jazzgitárossal. Ugyanebben az évben az ArtAmigTart nevezetű freejazz project állandó vendége lett. Aktív zenei munkássága mellett mellett gitároktatással foglalkozik.

Gitárjátékát jellemzi a cool, a modern jazz, néha free-s elemekkel kombinálva, de előszeretettel színesíti produkcióját egyéb stílusok ötvözésével, nem idegenkedik az eklektikus hangzástól.


Kisorsolt kép

Carlos Santana

Kategóriafa, hangminták

Hangminta – Gitárhangok
Nem tudod lejátszani a fájlt?

Gitárjáték

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint