Portál:Közgazdaságtan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Közgazdaságtani portál

A közgazdaságtan olyan társadalomtudomány, amely a gazdasági rendszerrel, vagyis a javak megtermelésével, elosztásával, értékelésével és fogyasztásával foglalkozik. A közgazdaságtan két legfontosabb ága az egyének (emberek, háztartások, vállalatok) racionálisnak feltételezett döntéseit vizsgáló mikroökonómia és az országok gazdaságának kérdéseivel foglalkozó makroökonómia. A közgazdászok gyakran megkülönböztetik a pozitív közgazdaságtant, amely a gazdasági jelenségek értékelés nélküli magyarázatával és leírásával foglalkozik, és a normatív közgazdaságtant, amely értékítéletet alkot és a jövőre vonatkozó döntéseket alapozza meg.

A szónak az európai nyelvek többségében használt megfelelője – „ökonómia” – a görög „oikosz” (ház) és „némein” (elosztani, megosztani, legeltetni, használni, élvezni, elrendezni, igazgatni) szavak összetételéből származott, és eredetileg a háztartás és birtok, valamint a (város)állam adminisztrációjának anyagi ügyeiről szóló vitára utalt.

 Kiemelt szócikk

Anne Robert Jacques Turgot, L’Aulne bárója (1727. május 10.1781. március 18.), francia államférfi és közgazdász volt, aki mindezek mellett nyelvekkel, költészettel, filozófiával és fizikával is foglalkozott; a Francia Enciklopédia egyik szerkesztője. A fiziokratizmus híveként továbbfejlesztette és – jelentős sikerekkel – a gyakorlatban is megkísérelte alkalmazni François Quesnay és mások tanításait. Az állami szabályozással szemben a szabad versenyt pártolta, miniszterként küzdött a robot eltörléséért, a feudális előjogok megszüntetéséért és a költségvetési hiány leszorításáért.

 Kategóriák
 Kiemelt idézet

... nem az számít, hogy az „úttól való függést” kihívónak vagy elijesztőnek találjuk-e. Mert ami a gazdasági tevékenységek térbeli elhelyezkedését illeti, nem metafizikus hipotézis, hanem nyilvánvaló igazság az a gondolat, hogy a gazdaságot nagyrészt a történelmi esetlegesség formálja.

Paul Krugman: Földrajz és kereskedelem, 1991.
Szabó Judit fordítása


 Tennivalók


Íme néhány tennivaló :
 A cikkek
Makroökonómia Mikroökonómia A közgazdaságtan története További résztudományok Közgazdászok

Legfontosabb fogalmai

Részterületei

 További portálok