Portál:Korea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korea-portál
Helvetica

Pujong pavilon, Hedzsu, Észak--Korea Hagyományos koreai viselet Phenjani metró Namul és kimcshi 63 Building, Szöul Ez nem szusi Taekwondo Girls' Generation Namdemun

Korea-portálszerkesztés 
Korean Peninsula topographic map.png

Korea (hangul: 한국, átírva: Hanguk; vagy 조선, magyarosan: Csoszon, angolosan: Joseon) Kelet-Ázsia egyik területe, ami 1948 óta megosztott Dél- és Észak-Korea között. Korea területe a Koreai-félszigeten található, északról Kína és Oroszország, keleten a Koreai-szoros és a Japán-tenger által elválasztva Japán, és délre a Kelet-kínai-tengeren túl Tajvan határolja.

Koreára erős kulturális hatást gyakorolt Kína, melynek írását a Kr. e. 2. században vették át (handzsa), és a Kr. u. 4. században a buddhizmus gyakorolt erős hatást a koreai három királyságra, amiket először Silla uralkodója, Munmu egyesített. A királyságot a Korjo-dinasztia foglalta el 935-ben. A dinasztia kulturálisan fejlett volt, uralmuk alatt nyomtatták ki a Csikcsit is. Az állam azonban katonailag meggyengült a 13. századi mongol támadások hatására, így kénytelen volt behódolni a Mongol Birodalomnak és adót fizetni. A mongol állam összeomlása után komoly belpolitikai küzdelem bontakozott ki, aminek hatására 1388-ban a Csoszon-dinasztia került hatalomra.

Az új dinasztia első két évszázada viszonylagos békében telt, és fejlődést hozott. A 14. században létrehozták a hangul írásrendszert, és a konfucianizmus is jelentős hatást gyakorolt az országban. Az ország megpróbált elzárkózó politikát folytatni, ám a korábban szintén ezzel próbálkozó, de ekkorra már gyarmatokra vágyó Japán törekvéseinek középpontjába került. Az államot előbb irányításuk alá vonták, majd 1910-ben annektálták, és Japán gyarmata volt egészen 1945-ig, a második világháború végéig. A felszabaduláskor az ország északi része a szovjetek, a déli az amerikaiak ellenőrzése alá került, ennek megfelelően jött létre a kommunista Észak-Korea és az Amerika-barát Dél-Korea. A két állam három éves polgárháborút vívott, ami döntetlenül végződött.

Napjainkban Észak-Korea (hivatalosan Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) a Kim Ir Szen által kidolgozott dzsucse-rendszert megvalósító pártállami diktatúra, addig Dél-Korea (hivatalosan Koreai Köztársaság) demokratikus, kapitalista állam, az ázsiai tigrisek egyike.

Kiemelt szócikkszerkesztés 
G-Dragon
G-Dragon

G-Dragon (koreai írással: 지드래곤 Csiduregon; születési nevén: 권지용 Kvon Dzsijong, nyugaton Kwon Ji Yong; Szöul, 1988. augusztus 18.) dél-koreai rapper, énekes, dalszerző, szövegíró, táncos és zenei producer, a Big Bang együttes vezére.

Egy gyerekformációban lépett fel nyolcéves korában, majd az S.M. Entertainmentnél öt évig, azt követően a YG Entertainmentnél hat évig volt gyakornok, majd a Big Bang együttes két rapperének egyikeként debütált. Dalszerző-szövegíróként is közreműködik, az együttes több sikerdalának (például Haru haru, Last Farewell, Lies) is ő a szerzője. Tehetséges producernek tartják, a Korea Times „zseniális dalszerzőnek” nevezte. 2008-ban az egyik legjobb koreai zeneszerzőnek is megválasztották. Neve alatt összesen 107 dal szerepel a dél-koreai szerzői jogvédelmi egyesületnél bejegyezve.

2009-ben szólóalbumot jelentetett meg Heartbreaker címmel, melynek kapcsán plágiumbotrányba keveredett. 2010-ben az együttes másik rapperével, T.O.P.-val közösen adta ki a GD & TOP című lemezt. 2012-ben önálló középlemezt adott ki One of a Kind címmel, 2013-ban pedig megjelent második stúdiólemeze, a Coup D'Etat.

G-Dragon öltözködési szokásai divatteremtőek hazájában. 2011-ben zenei eredményei és divatikon státusza miatt felkerült a CNN „50 ok, amiért Szöul a világ legjobb városa” elnevezésű listájára, a 30. helyen, egyetlen K-pop-előadóként. 2012-ben a Forbes Korea a kultúrára legnagyobb befolyást gyakorló negyven év alatti koreaiak listájában szerepeltette, a listában a legfiatalabbként.

Az Mnet összesítése szerint az előadó a legnagyobb privát vagyonnal rendelkező idolsztár Dél-Koreában.

Tudtad-e, hogy...szerkesztés 
  • … a koreai népi hiedelemben a szellemek megnevezése küsin?
  • … a Tripitaka Koreana a világ legrégebbi épen megmaradt, átfogó buddhista kánonja?
  • Silla állam fővárosa fénykorában olyan hatalmas volt, hogy akár egymillió lakosa is lehetett?
  • …Észak-Koreában becslések szerint mintegy 200 000 ember van munkatáborokban?
Ajánlott előadószerkesztés 
VIXX at KCON 2012.jpg

VIXX (koreaiul: 빅스, Pikszu; Voice, Visual, Value in Excelsis [Hang, Megjelenés, Érték a Dicsőségben]) dél-koreai hattagú fiúegyüttes, akiket a Jellyfish Entertainment menedzsel. A csapat minden tagja szerepelt az Mnet Mydol című valóságshowjában. A tagokat eliminációs rendszerben választották ki a nézők szavazatai alapján. A rajongói klub neve ST☆RLIGHTS.

Ajánlott dal: Vodoo Doll

Képajánlószerkesztés 

A Hvaszong erőd Szuvonban a Világörökség része.

Ajánlott doramaszerkesztés 

A Two Weeks (hangul: 투윅스Thuvikszunyugaton Tuwikseu?) a dél-koreai MBC csatorna által 2013. augusztus 7. és szeptember 26. között vetített bűnügyi akciósorozat I Dzsungi, Kim Szojon, Lju Szujong és Pak Haszon főszereplésével.

Főszereplője, Csang Theszan pitiáner bűnöző, árvaházban nevelkedett, nehéz sorsú fiatalember. Egy zálogházban dolgozik, amikor volt barátnője, Inhje váratlanul felkeresi, és közli vele, hogy annak idején, szakításukkor nem vetette el a gyermeküket, ahogy megígérte. Nyolcéves kislányuk azonban súlyos beteg, csontvelő-átültetésre van szüksége, és Theszan az egyetlen lehetséges donor. Két héttel későbbre tűzik ki a műtét időpontját, csakhogy a maffiafőnök egy korrupt politikussal szövetkezve Theszant szemeli ki, egy ügyészségi besúgó meggyilkolását akarják rákenni. Theszan kénytelen a rendőrök és a gengszterek elől is bújkálni, és mindösszesen két hete van, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát, leleplezze a valódi tettest és időben odaérjen kislánya életmentő műtétére.

Tennivalókszerkesztés 

Hiányzó fontos szócikkek

Feljavítandó szócikkek:

A portálszerkesztés 

Az alábbiakban segíthetsz, szerkessz bátran!

Műhely (csatlakozz bátran, ha érdekel Korea!):

Kapcsolódó műhelyek:
Japán-műhely, Kína-műhely
Kapcsolódó portálok:
Kelet-Ázsia, Japán-portál, Kína-portál

Képforrások:

Kategóriákszerkesztés 
További portálokszerkesztés