Portál:Korea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korea-portál
Helvetica

Pujong pavilon, Hedzsu, Észak--Korea Hagyományos koreai viselet Phenjani metró Namul és kimcshi 63 Building, Szöul Ez nem szusi Taekwondo Girls' Generation Namdemun

Korea-portálszerkesztés 
Korean Peninsula topographic map.png

Korea (hangul: 한국, átírva: Hanguk; vagy 조선, magyarosan: Csoszon, angolosan: Joseon) Kelet-Ázsia egyik területe, ami 1948 óta megosztott Dél- és Észak-Korea között. Korea területe a Koreai-félszigeten található, északról Kína és Oroszország, keleten a Koreai-szoros és a Japán-tenger által elválasztva Japán, és délre a Kelet-kínai-tengeren túl Tajvan határolja.

Koreára erős kulturális hatást gyakorolt Kína, melynek írását a Kr. e. 2. században vették át (handzsa), és a Kr. u. 4. században a buddhizmus gyakorolt erős hatást a koreai három királyságra, amiket először Silla uralkodója, Munmu egyesített. A királyságot a Korjo-dinasztia foglalta el 935-ben. A dinasztia kulturálisan fejlett volt, uralmuk alatt nyomtatták ki a Csikcsit is. Az állam azonban katonailag meggyengült a 13. századi mongol támadások hatására, így kénytelen volt behódolni a Mongol Birodalomnak és adót fizetni. A mongol állam összeomlása után komoly belpolitikai küzdelem bontakozott ki, aminek hatására 1388-ban a Csoszon-dinasztia került hatalomra.

Az új dinasztia első két évszázada viszonylagos békében telt, és fejlődést hozott. A 14. században létrehozták a hangul írásrendszert, és a konfucianizmus is jelentős hatást gyakorolt az országban. Az ország megpróbált elzárkózó politikát folytatni, ám a korábban szintén ezzel próbálkozó, de ekkorra már gyarmatokra vágyó Japán törekvéseinek középpontjába került. Az államot előbb irányításuk alá vonták, majd 1910-ben annektálták, és Japán gyarmata volt egészen 1945-ig, a második világháború végéig. A felszabaduláskor az ország északi része a szovjetek, a déli az amerikaiak ellenőrzése alá került, ennek megfelelően jött létre a kommunista Észak-Korea és az Amerika-barát Dél-Korea. A két állam három éves polgárháborút vívott, ami döntetlenül végződött.

Napjainkban Észak-Korea (hivatalosan Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) a Kim Ir Szen által kidolgozott dzsucse-rendszert megvalósító pártállami diktatúra, addig Dél-Korea (hivatalosan Koreai Köztársaság) demokratikus, kapitalista állam, az ázsiai tigrisek egyike.

Kiemelt szócikkszerkesztés 

A koreai alkoholos italok többféle eljárással készülnek, többségük erjesztett, de találhatóak égetett szeszek is. A leginkább használt alapanyag a rizs, de használnak árpát, kölest, búzát és cirokot is. Léteznek gyümölcsborok is, azonban más népek hagyományaival ellentétben itt általában nem a gyümölcsből erjesztik a bort, hanem a rizsbort ízesítik gyümölcsök, gyökerek (például ginzeng, gyömbér), gyógynövények vagy virágok (például krizantém, barackvirág, fenyővirág) hozzáadásával. Régen gyakoriak voltak a gyógyhatásúnak tulajdonított (mézes, fekete borsos, fokhagymás stb.) borok is. A legismertebb égetett szesz a szodzsu, amelynek alkoholtartalma 20% körül mozog, míg a rizsboroké általában 6–8%. A sör csak a 20. században került be a koreai italkultúrába.

Az alkoholos italokhoz kapcsolódó szokásrendszerek Koreában nagyon fontos részei a társadalmi érintkezésnek, teljes etikettrendszer épült ki hozzá. Az alkoholos italok mellé számos, kifejezetten ivás közbeni elfogyasztásra szánt ételt kínálnak, melyek összefoglaló neve andzsu (안주).

Dél-Korea a világ egyik legnagyobb alkoholpiaca, 2011-ben a 11. helyet foglalta el. A Jinro márkájú szodzsu 2011-ben a világ legtöbbet eladott szeszesital-márkája volt.

Tudtad-e, hogy...szerkesztés 
Ajánlott előadószerkesztés 
Taeyang - Ringa Linga album cover.jpg

Taeyang (koreai írással: 태양, magyaros: Thejang; születési nevén 동영배 Tong Jongbe, nyugaton Dong Youngbae; 1988. május 18.) dél-koreai énekes és táncos, a Big Bang együttes tagja, 2008 óta több szólóalbuma is megjelent. Művésznevének jelentése „Nap”. Közkeletű beceneve Bebe, melyet az együttes BANGS című képregénysorozata alapján kapott a rajongóktól.

Taeyang először a Jinusean nevű hiphopegyüttes egyik videoklipjében tűnt fel. Ez az együttműködés segítette hozzá egy szerződéshez a Jinusean kiadójával, a YG Entertainmenttel, ahol G-Dragon mellé szerződtették YB néven rapperként.

Taeyang első szólóalbumát 2007 szeptemberében tervezték megjelentetni, a dátumot azonban ki kellett tolni a Big Banggel való kötelezettségei miatt. Első középlemeze a Hot 2008. május 22-én jelent meg, a dalszerzők között G-Dragonnal.

Ajánlott dal: Ringa Linga

Képajánlószerkesztés 

A Namdemun piac egyik utcája, Szöul

Ajánlott doramaszerkesztés 

A Moon Embracing the Sun, alternatív angol címein: The Moon That Embraces the Sun, The Sun and the Moon (hangul: 해를 품은 달Herul phumun talnyugaton Haereul Pum-eun Dal?) 2012-ben bemutatott dél-koreai történelmi fantasysorozat, melynek forgatókönyve Csong Ungvol azonos című regénye alapján készült, Kim Szuhjon, Han Gain, Csong Iru és Kim Minszo főszereplésével. Az MBC csatorna saját, korhű történelmi díszletekkel teli MBC Dramia stúdiójában forgatták Kjonggiban. A történet egy fiktív Csoszon-kori király és egy sámánnőként élő korábbi koronahercegnő szerelméről szól.

A sorozat rendkívül népszerű volt, 40% fölötti nézettséggel zárt, nyolc ázsiai országnak adták el és sztárrá tette a főszereplő Kim Szuhjont.

A Moon Embracing the Sun az MBC Drama Awardson nyolc díjat nyert, a rangos Paeksang Arts Awardson pedig az év legjobb sorozata díját is megkapta, Kim Szuhjon pedig a legjobb televíziós színész díját is elvihette.

A sorozat alapjául szolgáló regényből musical is készült.


Tennivalókszerkesztés 
Hiányzó fontos szócikkek
Feljavítandó szócikkek
A portálszerkesztés 

Az alábbiakban segíthetsz, szerkessz bátran!

Műhely (csatlakozz bátran, ha érdekel Korea!):

Kapcsolódó műhelyek:
Japán-műhely, Kína-műhely

Kapcsolódó portálok:

Kelet-Ázsia, Japán-portál, Kína-portál

Képforrások:

Kategóriákszerkesztés 
További portálokszerkesztés 
Társadalom Fenntartható fejlődés · Filozófia · Közgazdaságtan · Politika · Pszichológia
Természet Biológia · Csillagászat · Fizika · Halak · Kémia · Klímaváltozás · Madarak · Macskafélék · Matematika · Orvostudomány
Technika Autó · Autópálya · Hadtudomány · Hidak · Informatika · Közlekedés · Vasút · Volántársaságok
Történelem 1848–1849-es forradalom és szabadságharc · Első világháború · Francia forradalom · Heraldika · Hidegháború · Második világháború · Napóleon · Numizmatika
Irodalom Harry Potter · Írás · Középfölde · Nyelvek · Ókori irodalom · Sci-fi
Kultúrtörténet Arab világ · Búrok · Középkor · Magyarság · Ókor · Ókori Róma · Spanyol világ · Vallás · Világörökség · Zsidóság
Művészet Anime és manga · Cartoon Network · Csillagkapu · Csillagok háborúja · Eurovízió · Filmművészet · Gitár · Könnyűzene · Opera · Star Trek  · Zene
Földrajz Bulgária · Európai Unió · Feröer · Finnország · Franciaország · Görögország · Horvátország · Kelet-Ázsia · Kína · Korea · Lengyelország · Macedónia · Monaco · Németország · Olaszország · Oroszország · Románia · Szerbia · Törökország · Vatikán · Erdély · Kárpátalja · Tibet · Uganda · Vajdaság · Turizmus
Magyarország Balaton · Győr-Moson-Sopron megye · Mátra · Nógrád megye · Zala megye · Békéscsaba · Budapest · Dorog · Érd · Győr · Kolozsvár · Miskolc · Salgótarján
Sport Formula–1 · Labdarúgás · Lovas · Olimpia · Tenisz · Vízilabda
Wikipédia Kezdőlap · Közösségi portál