Portál:Hidak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bevezetőszerkesztés

A híd olyan építmény, amely közlekedési vagy szállítási kapcsolatot teremt valamely hegyszoros, völgy, út, vasút, folyó, egyéb víztömeg, vagy más fizikai akadály két oldalán elhelyezkedő területek között. A hídnak egyúttal biztosítania kell az áthidalt akadályon zajló forgalom (pl. közút, vasút, hajózás) számára szükséges szabad teret (űrszelvényt).

A hídépítés története egyidős az emberiség történetével. Az emberiség kezdetben csak a természet által létrehozott képződményeket (kidőlt fatörzsek, sziklaívek, lecsüngő liánok) használta, majd azok megfigyelésével tudatosan is létrehozta őket. A természeti népek a Föld különböző pontjain évezredeken keresztül hasonló szerkezeteket alkottak: egymás mellé fektetett és lefedett fatörzsekből gerendahidakat, az akadály fölé kinyúló gerendákból konzolhidakat, felkötött faágakból vagy a két végén rögzített kötelekből függesztett szerkezeteket (ezek közül legismertebbek az inka kötélhidak). Köztük a modern hidak valamennyi típusának egyszerű formája megtalálható.

Magyarország hídjaiszerkesztés

A Megyeri híd (nem hivatalosan az M0-s északi Duna-hídja) egy híd a Duna felett, mely Újpestet köti össze Budakalásszal a Szentendrei-szigeten keresztül. A híd a magyar fővárost elkerülő M0-s autóút 2. számú főút és 11. számú főút közti szakaszának része, mely áthalad a Szentendrei-sziget és a Szentendrei-Duna-ág felett is. A híd valójában 5 híd (9 hídszerkezet) együttese, melyek közül a legnevezetesebb a Nagy-Duna-ág felett átívelő 591 m hosszú hídszerkezet, amely az ország első igazi ferdekábeles hídja.

A híd összesen 1861 méter hosszú, Budakalász és Újpest között húzódik. Építési költsége 63 milliárd forint volt. A Szentendrei-Duna-ág felett acél gerendahíd, a Duna fő ága felett ferdekábeles acélhíd épült, az árterek és a sziget felett feszített vasbeton szerkezete van. A hídon irányonként 2 forgalmi sáv került kialakításra az átlagosnál szélesebb leállósávokkal, melyek később forgalmi sávvá alakíthatóak. Déli oldalára gyalogutat, északi oldalára kerékpárutat építettek, ami közvetlenül kapcsolódik a nemzetközi EuroVelo 6: Atlantic – Black Sea kerékpárútvonalhoz.

Európa hídjaiszerkesztés

A Pont Neuf (magyarul Új Híd) a legöregebb híd, amely a Szajna folyót keresztezi Párizsban. A híd két különálló részből áll, az egyik része a Cité-szigetet (Île de la Cité) köti össze a bal parttal, míg a másik része a szigetet a jobb parttal.


Már 1550-ben II. Henriket megkérték, hogy építsen egy hidat itt, mert a meglévő Pont Notre-Dame túlterhelt lett, azonban a költségek akkor túl magasak voltak.

III. Henrik 1577-ben felismerte, hogy a rendelkezésre álló Szajna-hidak nem képesek hatékonyan ellátni a Cité-sziget és a parti városrészek közti közlekedést, ezért elrendelte, hogy a sziget nyugati csücskén vezessen át egy, az északi és déli városrészt a Citével összekötő kőhíd.

Kép találomraszerkesztés

Royal Border Bridge - Anglia
Amerika hídjaiszerkesztés
Golden Gate híd
Golden Gate híd

A Golden Gate (magyarul Aranykapu) híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, ami a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szorost íveli át. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom.

A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig a világ leghosszabb hídja volt. A híd egy lehorgonyzott függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik.

Ázsia és Afrika hídjaiszerkesztés

A Thai–lao barátság hídja a laoszi főváros, Vientián és a Thaiföldön fekvő Nongkhaj között húzódik.

A híd 1170 m hosszú ívhíd. Két 3,5 m széles közúti sávja, két oldalán járda, míg közepén egy vasúti sínpárnak szánt rész van. 1994. április 8-án adták át. Ez volt az első híd a Mekong alsó szakaszán, az egész folyón pedig a második. Építése 30 millió dollárba került, melyet az ausztrál tőkével, illetve nemzetközi fejlesztési támogatásokkal építettek.

Ausztrália hídjaiszerkesztés


A Richmond híd a tasmaniai Richmondban található, Hobarttól 25 kilométerre északra. A legöregebb híd Ausztráliában, amelyet jelenleg is használnak.

Az alapkövet 1823. december 11-én rakták le. A híd eredeti neve Bigge's híd volt. 2005-ben kiemelkedő történelmi emlékhelynek nyilvánították és felvették az Ausztrál Nemzeti Védettségi Listára.

A hidat fegyencek által kivájt homokkőből építették, amelyet a közeli Butchers Hillből hoztak. Négy tartópillére van.

Kategóriák és fontosabb hiányzó cikkekszerkesztés



Portálokszerkesztés