Portál:Heraldika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heraldikai portál

HERALDIKAI PORTÁL

Coat of arms of Hungary.png

A heraldika a címerekkel fogalakozó történeti segédtudomány. Elnevezését a heroldokról kapta, a címerek első középkori szakértői voltak. Két részre oszlik: címerelméletre és címerművészetre.

A címerelmélet, elméleti heraldika vagy a szorosabb értelemben vett címertudomány a címerjogot, a címerek történetét érinti, a szabályos és szabályellenes címerekkel, a címerismerettel (r.hu: címerisme) foglalkozik.

A címerművészet, a címerábrázolás tana vagy címergyakorlat a címerek szabályos megszerkesztésével, megrajzolásával (kiállításával), leírásával, gyakorlati alkalmazásával, historizálásával és a címerkritikával foglalkozik.


A hét szócikke

A címerművészet vagy gyakorlati heraldika a címertan egyik részterülete, mely a címerek szabályos megszerkesztésével, megrajzolásával (kiállításával), grafikai vagy plasztikus megszerkesztésével, gyakorlati alkalmazásával, leírásával, historizálásával és címerkritikával foglalkozik. A címerelmélet mellett a heraldika hagyományos felosztásának része. Míg a címerművészet lényegében esztétikai, a címerelmélet jogi tartalommal bír. A címerművészet a heraldikával együtt jött létre és azon heroldok művelték, akik feladata a címerek megrajzolása volt. Ezért kezdetben ez volt a legfontasabb tevékenység a címerekkel kapcsolatban és a címerelmélet szabályai is a címerek szerkesztésének gyakorlati tapasztalatai és szükségletei nyomán jöttek létre, mely a hanyatló heraldika korában a címerviseléssel kapcsolatos címerjogi előírásokban csúcsosodott ki.


Szócikkek

Anthony Maria Cowdray, Montagu második vikomtja.JPG
Žerotín gróf címere 1740.JPG
Székely címer.jpg
Longespée.PNG
Hyghalmen Roll Late 1400s.jpg
František Saleský Bauer címere.JPG

Címertan

Heraldikai írók

További portálok


Tennivalók

  • Fordítandó (főleg angolból):

    nagyon sok minden